Könyvajánló újdonságok, Újdonságok

Horvát alakulattörténetek – frissítve!

Horvátország 2011 és 2015 között évfordulók sorát ünnepli. Húsz éve már, hogy déli szomszédainknál elszabadult a pokol és évekig elhúzódó háborúskodás szabta újra a Balkán-félsziget északi felének határait. A nemzeti […]

Horvátország 2011 és 2015 között évfordulók sorát ünnepli. Húsz éve már, hogy déli szomszédainknál elszabadult a pokol és évekig elhúzódó háborúskodás szabta újra a Balkán-félsziget északi felének határait.

Csemege a makettezőnek. Pillanatkép az 1993-as Maslenica hadművelet idejéből

Csemege a makettezőnek. Pillanatkép az 1993-as Maslenica hadművelet idejéből

A nemzeti büszkeségében legutóbb Hágában felmentett tisztjei révén megerősödött ország megbecsüléssel tekint katonáira, s ünnepli meg az éppen aktuális dátumokat.

Mindazok, akik “kedvelik” ezt a témát sokáig alig találtak megfelelő kiadványt. A 2000-es években számolatlanul és leginkább feldolgozatlanul kerültek fel az Internetre “a fotók”. Szándékos az idézőjel, hisz jó ideig ugyanazok a képek jártak körbe. (Jómagam sokáig ezen az oldalon gyűjtögettem) Sejthető volt, hogy ennél jóval több kép lapul a családi albumokban. Nagyjából 2010 táján meg is nyíltak ezek, s elindult egy könyvlavina, s mára az Interneten is találunk olyan oldalakat ahol a képeket szakszerűen leírják, nem csak úgy datálás nélkül odavetik.

Tudni kell azonban, hogy a sorra megjelenő albumok és monográfiák többsége rendkívül pátoszos és szubjektív. Ez a háború, ahogy egyik sem, nem a fekete és fehér küzdelméről szólt. Nagyon sok katona sérült meg mind testileg, mind lelkiekben, s máig gyötrik az emlékek. Bár nem ismerhetem átfogóan a “Hazafias”, vagy “Honvédő” háború (ahogy a horvátok nevezik) teljes irodalmát, azt tapasztalom, hogy a búfelejtés jegyében az egyoldalú, agresszor (szerbek) – hősök (horvátok) szemléletmódot követik, ami természetesen nem ad tiszta történelmi képet a komoly érdeklődőnek. Forráskritikát alkalmazva például hamar kardunkba dőlhetünk, ha teszem azt kezünkbe vesszük Ante Nazor: Velikosrpska agressija na Hrvatsku 1990-ih (Republika Hrvatska i Domovinski rat: preleged politickih i vojnih dogadaja 1990., 1991.-1995./1998.) Zágráb, 2011.  = A legnagyobb szerb agresszió Horvátország ellen az 1990-es években (A Horvát Köztársaság és a Honvédő Háború: politikai és katonai események áttekintése 1990, 1991-1995/1998) horvát és angol nyelven megjelent könyvét.

De ne tegyük. Ez egy makettező fórum. Forgassuk ezeket a könyveket úgy, mint egy a számunkra kínált témák gazdag gyűjteményét. Ugyanezt javaslom jelen írásom apropójául szolgáló alakulattörténetek kapcsán is.

korica_mod

2011-ben a Horvát Fegyveres Erők támogatásával egy irigylésre méltóan alapos könyvsorozat indult útjára. Az egyes monográfiák a háborúban részt vett és ma is működő dandárokat, illetve hadtesteket veszik sorra. A könyvek formátuma egységes, terjedelmük 400-500 oldalt tesz ki, s ami a legfontosabb, tele vannak fotókkal. A szerkesztés egységes: előzmények, a megalakulás körülményei, hadműveletek, mai feladatok, eredmények, kitüntetések, felvarrók, a parancsnokok rövid életrajza, végül a hősi halált halt bajtársak albuma.

Személyesen csak a 4. gárda dandár (a pókok) kötetével találkozhattam, ami mindössze 11 Eurónak megfelelő Kunába kerül, ezzel szemben 450 oldal és tele van jobbnál jobb fotóval és térképpel. Még úgy is megéri, ha nem tudjuk elolvasni a szöveget. Minderről bárki meggyőződhet, hisz a könyv online is teljes egészében elérhető: itt lehet belelapozni.

Akit érdekel és megteheti, feltétlenül szerezze be, mert megéri.

Frissítés

4-GARDIJSKA-240x220-u-prod

Kedves Olvasó!

Pontosítanom kell a könyvre vonatkozó adatokat. Sajnos a fekete borítós, keménytáblás, 30×25 cm-es verziók csak veterán szervezetek és aktív katonák részére (és értelem szerűen az ő barátaiknak, ismerőseiknek) elérhető, s amúgy 200 Kunába kerül.

A mezei halandó sem kap rosszabbat, csak kisebbet. A 80 Kunás verzió szintúgy keménytáblás, 24×23 cm-es formátumú és nincs limitálva. (A nagyobbakat csak 500-1000 példányban nyomják!)

A “pókok” könyve itt vásárolható meg.

 

 

 

 

Tudj meg többet róla: Schuller Balázs

Schuller Balázsnak hívnak. Szakmám szerint történész vagyok, hét évig muzeológusként dolgoztam. Főként történeti értékű fotográfiákat és dokumentumokat kezeltem, valamint múzeumpedagógiai programokat és létesítményeket terveztem. Jelenleg kisvállalkozásomat, a Black Army Modellst vezetem, mely makettek készítésével, gyártásával, valamint múzeumi kiállítástechnikával és terepasztal építéssel foglalkozik.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .