Figura újdonságok, Harcjármű újdonságok, Könyvajánló újdonságok, Újdonságok

Első világháborús témájú makettek – 1. rész

Kedves Olvasó! Jelen írásommal egy sorozatot indítunk útjára, ami az első világháború eseményeinek közelgő századik évfordulója előtt tiszteleg és sorra veszi a témával kapcsolatban megjelenő maketteket. Első bemutatónkban két horribilis […]

Kedves Olvasó!

Jelen írásommal egy sorozatot indítunk útjára, ami az első világháború eseményeinek közelgő századik évfordulója előtt tiszteleg és sorra veszi a témával kapcsolatban megjelenő maketteket.

Első bemutatónkban két horribilis árú, de rettentően impozáns készlet szerepel, amelyeket bármely téma iránt érdeklődő szaktársunk szívesen elfogadna.

A Tommy’s War igazi európai vállalkozás. Tulajdonosa – tudomásom szerint – angol, figuráit nagyrészt egy olasz faragja, míg festője német. Hogy teljes legyen a kép, ezúttal egy magyar is közreműködött, mégpedig az ismert magyar makettező, Szabó Ákos. Honfitársunk készítette el azt a 13 fontos brit tábori ágyút és a lőszert szállító lövegmozdonyát, ami a gyártó első komolyabb makettje. Igaz, kiadtak már korábban egy 1914-es Douglas motorkerékpárt is, de mind ezidáig elsősorban figuragyártóként tekinthettünk rájuk és abból is inkább a “statikus fajtájúként”. Egy tavalyi közvélemény kutatásig ugyanis a cég nem is tervezte, hogy dioráma rendezhető figurákat adjon ki, hisz az 54 mm-es (1:32) figurák klasszikus gyűjtői nem is erre kíváncsiak. Az igények viszont azt mutatták, hogy sokan szeretnének első világháborús jeleneteket építeni így érdemes volt belevágni valami nagyobba is. És lám itt az első komoly, fél magyar fizetést érő szett, amit megvásárolhatunk egyben, vagy elemenként is. A figurák egyenlőre csak a teljes csomaghoz járnak, de talán majd kiadják őket külön is. (Bár minek? Nincs ilyen méretarányban mihez illeszteni.)

1914. szeptember 1-én kora reggel járunk a franciaországi Néry közelében. A háború még nem öltötte fel későbbi arculatát, az ellenfelek nyílt színen mozognak, s eközben nem ritkák a meglepetésszerű rajtaütések sem. Egy ilyen spontán összecsapás alakult ki ezen a reggelen is, amikor a német 4. lovas hadosztály megtámadta a brit 1. lovas ezredet és azonnal komoly veszteségeket okozott annak. A britek mégsem omlottak össze, ami főként a fogatolt tüzérség “L” ütegének, abból is leginkább három katonának volt köszönhető. Ez a három katona a néhány órás ütközet során az üteg egyetlen megmaradt ágyújával sikerrel vette fel a harcot a  szemben álló három ellenséges üteggel, míg az ezred magához térve meghátrálásra késztette a németeket. Hősies magatartásukért mindhárman – egyikük poszthumusz – elnyerték a Viktória-keresztet. Az eseményről itt olvashatunk részletesebben.

Képek forrása

A kis ágyú eredetije ma is megvan, az Imperial War Museumban tekinthető meg Londonban. Makettje igen jól sikerült. Szabó Ákos elmondása szerint igyekezett a pontosság mellett a könnyű összeépíthetőségre, illetve festhetőségre törekedni. Ennek megfelelően némely szegecs kissé nagyobb és jobban kiáll a felületből mint a valóságban. De ez olyan tényező, amit a legtöbb maketten észre sem vennénk.

A 13-as mellett elkészítette Ákos – és a Tommy’s kiadta – a 18 fontos verziót is, amihez szintúgy kompatibilis a lövegmozdonnyal:

Hogy úgy mondjam, a spanyol Andrea cég sosem volt “kispályás”. A Tank fight on the wstern front, 1916 (szabadon fordítva: Küzdelem harckocsival a Nyugati fronton, 1916) című, 1:32-es méretarányú “építőkészlet” bizony készlet a javából. Tartalmaz fehérfém figurákat, gyanta harckocsit, fotómaratást, matricát. S ha mindez nem elég, akkor az árukapcsolás jegyében ajánlanak hozzá kiadványt és szórópisztolyt is. Bár szerintem a 130 ezer Ft körüli áron kapható alapkészlet már így is megálljt parancsolna többségünknek.

 

Ha a hős üteg kapcsán még a nyílt mezőn voltunk, a dioráma kapcsán már bizony a lövészárkok poklát rekonstruálhatjuk. A két világháború közötti hírlapírásnak, kiadványkészítésnek még megvolt az a bája, hogy nagyon szép és részletes rajzokkal, festményekkel illusztrálták az írott szöveget. Ennek megfelelően a “Nagy háborúról” is rengeteg, számunkra is inspiráló kép született, közülük az egyik ihlette ezt a jelenetet is.

Volt aki plágiummal vádolta az Andreát, mert néhány éve egy nyugat-európai makettező, Roger Hurkman is elkészítette kicsit másként, de ugyanezt az ötletet. Nem akarok lándzsát törni egyik tábor mellett sem, de azért ugyanez termékként egy nagyon komplex és tényleg komoly alkotás. Nem vethető össze az egyéni teljesítménnyel. Nem is beszélve arról, hogy hány makettgyártó adta már ki ugyanazt a járművet, ugyanabban a méretben, mondjuk a második világháborús tematikákból.

Végezetül az említett 40 oldalas kiadványból mutatnék még oldalakat, ami nagy segítség lehet a járművek és figurák festéséven:

Az árak mellett csak azt fájlalom, hogy mindez 1:32-ben jelenik meg. Így nem kompatibilisek mindazokkal a fröccsöntött készletekkel, amikről Speck István szaktársunk írja majd meg a sorozat következő cikkét.

Tudj meg többet róla: Schuller Balázs

Schuller Balázsnak hívnak. Szakmám szerint történész vagyok, hét évig muzeológusként dolgoztam. Főként történeti értékű fotográfiákat és dokumentumokat kezeltem, valamint múzeumpedagógiai programokat és létesítményeket terveztem. Jelenleg kisvállalkozásomat, a Black Army Modellst vezetem, mely makettek készítésével, gyártásával, valamint múzeumi kiállítástechnikával és terepasztal építéssel foglalkozik.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .