Szerző Téma: lánctalp elkészítése  (Megtekintve 1878 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető VO101_Chewy

• Felhasználó
    • www.pumaszallas.hu
lánctalp elkészítése
« Dátum: 2010. január 26. - 15:55:59 »
Sziasztok!
Chewy vagyok. A makettezést kb. 15 év kihagyásával az elmúlt hónapokban kezdtem újra. Már felnőtt fejjel szeretném megvalósítani középiskolás koromból származó álmomat, és szeretném a jelentősebb II Vh-s német harckocsikat megépíteni. Pár 1/72-es gyakorló revell kit után neki is fogtam egy 1/35-ös Dragon Panzer III E-nek, és most értm el oda, hogy a szemenként (nem működő) lánctalpat össze kellene állítanom. Az lenne a kérdésem, hogy mi a bevett gyakorlat?
Festés előtt állítjátok össze? Ha igen, akkor hogyan fessem le, ha már felhelyeztem a makettre?
Ha festés után, akkor hogyan oldható meg a lánctalp formára igazítása? Milyen ragasztóval ragasztjátok a szemeket?
Ezek nyilván teljesen amatőr kérdések, de végtelenül hálás lennék, ha vki megválaszolná nekem...
Előre is köszi!

Üdv
C.

Nem elérhető Black Army

• Adminisztrátor
  • Felhasználó
  • Schuller Balázs
    • http://www.schuller-figures.moonfruit.com
Re: lánctalp elkészítése
« Válasz #1 Dátum: 2010. január 26. - 16:26:50 »
Szia!

Üdv itt a fórumon. Nem mintha nagy gyakorlatom lenne a harcjárművek terén, de azért leírom:
A szemenkénti műanyag lánctalpat érdemes oldalanként két két darabban már festés előtt összerakni. Ragasztáshoz ecsetelős oldószeres ragasztót, vagy etilacetátot használnak. Ez utóbbi azért jó, mert nem hagy felesleges foltot. Összerakás előtt érdemes átvizsgálni a lánctalpszemeket. El kell távolítani az esetleges sorját és eltömíteni a kilökőtüskék nyomait (hengeres gödröcskék). Festeni lehet (ecsettel, vagy pisztollyal) valami sötét barnásszürke színnel – alapszín. Megvárni míg teljesen megszárad, majd valami polírozható acélszínnel, vagy acéllal, megkoptatni azt a részt ahol a görgők járnak. Esetleg a körmöket és a lánc útra felfekvő felületeit. Ezután ízlés szerint befolyatható híg sötét barna festékkel, további kiemelések érdekében, tovább koptatni, porozni, sarazni.
Remélhetőleg tapasztaltabbak is leírják praktikáikat, ez csak egy tömör vázlat volt.
Üdv: Schuller Balázs
http://www.blackarmymodells.com

Nem elérhető vlevi

• Felhasználó
« Válasz #2 Dátum: 2010. január 26. - 18:13:18 »
http://http://www.youtube.com/watch?v=leHsaAkjje0
5:50-nél kezdőik a lánctalp felrakása. Felrakni én is így raktam fel, de előtte szemenként lefestettem.

Először gyurmára "ragasztottam" egymás mellé a 200db lánctalptagot (Tigris I), ez kapott első körben egy rozsdabarna réteget, szórópisztollyal. Ezután ecsettel acélszínnel végigmentem rajta, de csak annyira, hogy a legmélyebb részekben megmaradjon a rozsdabarna szín. Legvégül, már csak szárazecsetelés szintjén, az éleket ezüst színnel kenegettem. Ezek a részek ugyanis folyamatosan csiszolódnak, mindíg fényesek.
Ezután állítottam össze úgy, hogy az egy oldalra kerülő 100 darabot egymás mellé raktam, és egy kevés ragasztót csepegtettem az illesztésekbe. Nagy szerencsémre a ragasztó a másik oldalon nem folyt ki, gyakrolatilag nem is látszik, akár belülről, akár kívülről nézem. Ezután vártam kb fél-1 órát, addíg egy kicsit szikkadt a ragasztó (Revell tűs ragasztó), de még hajlékony volt a lánctalp. Ezután egy laza mozdulattal becsúsztattam a helyére, ráfordítottam a görgőkre, és készen is volt. A leírásban annyi a csalás, hogy nekem ez csak másodikra sikerült, de akkor már majdnem úgy, mint az a videón is látható

Nálam ilyen lett a végeredmény :
http://http://picasaweb.google.com/vlevi70/DragonTigris3in1#5362130723113690802

Nem elérhető bigboy

• Felhasználó
« Válasz #3 Dátum: 2010. január 27. - 14:19:18 »
Üdv majd elfeledtem nekem is van harcjárművem 1:35.36db.Én szintén rozsda szín alapra viszem föl a fém színeket száraz ecsettel.(A rozsda szint én keverem ki magamnak).Aztán jóféle természetes porral koszolom még.(Kombájnról szedi össze a Pelikános,pedró komám ) A legjobb fajta por amit valaha is kipróbáltam ,szinte folyik olyan finom és a színe első osztályú

Üdv bigboy
bigboy

Nem elérhető attis

• Felhasználó
« Válasz #4 Dátum: 2010. január 27. - 15:26:29 »
Ahány ház annyi szokás. én még a kereten lefestem- már ha van ilyen az újabb Dragonoknál már nincs- és koptatom rozssdázom. majd a hosszabb alsó felső részt összerakom .várok egy 10-15 percet és a felsőt felrakom hogy a belógásokat hajlítani tudjam. majd összekötöm a megmaradt szemekkel elöl-hátúl az alsóval. aztán átmosás, porozás.

Nem elérhető VO101_Chewy

• Felhasználó
    • www.pumaszallas.hu
« Válasz #5 Dátum: 2010. január 27. - 16:38:20 »
Uraim!

Végtelenül köszönöm a segítséget!
Kipróbálom mindegyik módszert, aztán meglátjuk melyik esik kézre számomra...

Üdv

Popeye

• Vendég
« Válasz #6 Dátum: 2010. január 28. - 16:01:12 »
Idézetet írta: "VO101_Chewy"
Uraim!

Végtelenül köszönöm a segítséget!
Kipróbálom mindegyik módszert, aztán meglátjuk melyik esik kézre számomra...

Üdv

Na erre kivancsi leszek, a 72-esekrol par kepet tegyel mar fel ;)

Nem elérhető VO101_Chewy

• Felhasználó
    • www.pumaszallas.hu
« Válasz #7 Dátum: 2010. január 30. - 14:49:49 »
Nem vállalhatóak... ;)
Túlnyomórészt a ragasztás, tömítés és a festés gyakorlására lettek felhasználva...
Egyik sincs kész.

Nem elérhető méray

• Felhasználó
« Válasz #8 Dátum: 2010. május 21. - 16:18:28 »
Sziasztok!

Remélem jó helyre írok, ha igen akkor el is kezdeném.

Nem rég vettem egy tigris 2 porsche turret- et ( king tiger) 1/35-ös méretben. A lánctalp szemenkénti és külön csomagban van a 2 fajta lánctalp. Viszont. Nem írja az útmutató, hogy hány db lánctalpat kell egy oldalra összeragasztani, vagy illetve hány cm hosszúra kell összeragasztani egy oldalra a lánctalpat ( vagy nem vettem eddig észre? ). Egyik csomagban ömlesztve van az egyik fajta, a másik tasakban a másik fajta lánctalp. Talán úgy kellene, hogy elosztom kétfelé a zacskó tartalmát. Nem tudom.
Még eddig nem volt alkalmam szemenkénti lánctalpat összerakni. Nagyon megköszönném ha tudna valaki nekem segíteni, addig csinálok mást rajta, amíg nincs pontos információ a lánctalp összerakásáról.
Segítségeteket előre is köszönöm

méray

Nem elérhető Polar

• Felhasználó
    • Bolyai Makett Klub Egyesület
« Válasz #9 Dátum: 2010. május 21. - 16:33:17 »
Idézetet írta: "méray"
Sziasztok!

Remélem jó helyre írok, ha igen akkor el is kezdeném.

Nem rég vettem egy tigris 2 porsche turret- et ( king tiger) 1/35-ös méretben. A lánctalp szemenkénti és külön csomagban van a 2 fajta lánctalp. Viszont. Nem írja az útmutató, hogy hány db lánctalpat kell egy oldalra összeragasztani, vagy illetve hány cm hosszúra kell összeragasztani egy oldalra a lánctalpat ( vagy nem vettem eddig észre? ). Egyik csomagban ömlesztve van az egyik fajta, a másik tasakban a másik fajta lánctalp. Talán úgy kellene, hogy elosztom kétfelé a zacskó tartalmát. Nem tudom.
Még eddig nem volt alkalmam szemenkénti lánctalpat összerakni. Nagyon megköszönném ha tudna valaki nekem segíteni, addig csinálok mást rajta, amíg nincs pontos információ a lánctalp összerakásáról.
Segítségeteket előre is köszönöm

méray

Szia méray!

Meg lehetne mondani, pontosan hány lánctag volt az eredetin, de a tapasztalat az, hogy annyi lánctaggal vagy hosszabb, vagy rövidebb.
Azt javasolnám, hogy kezdel összerakni a lánctagokat, és amikor úgy gondolod, hogy elég hosszú, próbáld oda. Ha rövidebb, még toldj bele pár tagot. Ha hoszabb, vegyél ki.
Szemre fogod tudni eldönteni, mikor jó.
Valahogy így kell kinéznie: viewtopic.php?f=7&t=824&start=10 Még akkor is, ha nem fém, hanem műanyag.

Üdv.
Polar (Somogyi Balázs)

Nem elérhető SSgt_Chris

• Felhasználó
Re:lánctalp elkészítése
« Válasz #10 Dátum: 2011. január 05. - 11:15:03 »
Üdv Urak!
Ez a lánctalp összeállítás nálam is mindig vérnyomásfokozó időszak. Most megint előtte állok, és kíváncsi lennék milyen tanácsot adnátok? Találtam egy ilyen fotót, amit csatoltam. Na ugye itt már összeszerelt állapotban, görgőkkel, formára igazítva, de festetlenül található a lánctalp.

Vajh, milyen technikával tudnám ezt elkövetni én is??? Nem kicsit lenne egyszerű a festés-koszolás-koptatás!!!

De mivel tudom rögzíteni a görgőket ideiglenesen, hogy aztán le tudjam szedni a helyéről a festés miatt?

Nem elérhető Rumcajsz

• Adminisztrátor
  • Felhasználó
  • Aurea mediocritas
    • makett.org
« Válasz #11 Dátum: 2011. január 05. - 12:40:04 »
Böjthe Krisztián

Nem elérhető SSgt_Chris

• Felhasználó
« Válasz #12 Dátum: 2011. január 05. - 12:51:40 »
Én ezt próbáltam és jelenleg is így csinálom.
http://armorama.com/modules.php?op=modload&name=Sections&file=index&req=viewarticle&artid=1737&page=2

Nem rossz, nem rossz! Ezzel csak az a gondom (és itt most nem a bemutatott technikád kritizálom, hanem saját hiányos képességeimet...), hogy eddig még nekem nem sikerült olyan atomstabilan összeragasztani egy lánctalpat, hogy azt utána el is lehessen távolítani. Mindig hozzá kellett ragasztanom a görgőkhöz, hogy ne hulljon darabjaira. (Pedig készítettem PzIV, Panther, Kingtiger és ISU lánctalpat is...)
Szóval eddigi tapasztalataim alapján komoly gondjaim lennének, ha csak a láncot kellene leszednem és festenem/koszolnom. És még vissza is tenni egyben...!!!

Szóval ezért találtam szimpatikusabbnak, stabilabbnak ezt a görgőkkel együtt szerelt változatot.

Nem elérhető Rumcajsz

• Adminisztrátor
  • Felhasználó
  • Aurea mediocritas
    • makett.org
« Válasz #13 Dátum: 2011. január 05. - 13:09:03 »
akkor tisztázzunk valamit.
Melyik típushoz kell?
a Dragon 250/251 es lánca működőképes ahhoz nem kell ilyen trükk simán összerakod lefested azt mehet a helyére.
Viszont a pz 3/4 nél a láncot a meghajtó és a feszítő kerékkel együtt veszed le azokat ha sima műanyag ragasztót használsz (én gunze üveges ragasztóját használom, pillanatragasztó ehhez nem jó mert rideg és bármilyen hajlításnál elpattan) összefogja annyira hogy le tudd szedni majd kiveszed a meghajtókereket és a feszítőt.

párducnál és a tigrisnél macerásabb mert ott belelóg a meghajtó illetve a feszítő az első ás az utolsó görgőbe az átlapolás miatt, ott 2 félből érdemesebb dolgozni (alsó felső), nagyjából a meghajtó illetve a feszítő kerék közepénél érdemes felezni.

Tudom hogy nem olcsó de a friult érdemes használni mert sokkal kényelmesebb vele dolgozni.

A másik ami miatt lehet hogy páran megköveznek az hogy így összeállítod az egészet görgőstül mindenestül aztán megfested a láncot meg a kerekeket koptatod porozod ahol tudod a többit meg eltakarod sárral vagy porral. (mert alapvetően minden tank koszos.) Ez egy kicsit slendrián megoldás de a spanyolok alkalmazzák és egész szépen mutat a kész makettjeiken.

Remélem tudtam segíteni.

Böjthe Krisztián

Nem elérhető Bubu

• Felhasználó
« Válasz #14 Dátum: 2011. január 05. - 13:15:01 »
Szia Chris!
Én a lánctalpat etilacetáttal ragasztom.8-10 db-onként állítom össze vezető mellett ,így nem lesz oldalirányú hajlás benne,és utána ragasztom össze a ezeket a darabokat.A helyére fűzve még simán alakítható marad a végleges beállítás után még lehet adni neki etilacetátot.A görgőkkel együtt leveszem a láncot ahogyan azt a Rumcájsz álltal belinkelt oldalon is láthatod , és festhetem.
Nemrégiben próbáltuk ki ,hogy a megmaradt de már összeragasztott lánctalpszemek, még 8 hónap után is kis mértékben hajlíthatóak maradtak és ha újra megragasztottuk akkor úgy is maradt. 
Üdv:Bubu ;)
     Makettező Baráti Kör Kapuvár