Szerző Téma: Kérdések a fotózással kapcsolatban  (Megtekintve 5311 alkalommal)

0 Felhasználó és 2 vendég van a témában

Nem elérhető gszaszko

• Felhasználó
    • dentalinhungary.ie/
Re:Kérdések a fotózással kapcsolatban
« Válasz #60 Dátum: 2011. január 17. - 15:03:27 »
Azért egy off-ot még engedjetek meg!
Az Igaz hogy úgy gondolom a Matyi egy kicsit most túl lépett azon a bizonyos határon NÁLAM, de azt azért ne feledjük el, hogy bármennyire is így volt, azért a segítő szándék mindíg ott volt a háttérben, sőt a segítséget is megadta! Sajnos néha sok időt tölt a Barnakyval így átvesz tőle ezt azt :D Én meg néha érzékenyebb vagyok a kelleténél és felveszek ezt azt  8) Szóval nincs itt harag egyáltalán, csak úgy gondoltam amit írt már nem fért bele. Ettől én még ugyan úgy szeretem, tisztelem és becsülöm! De még mindíg nem tudok fotózni, így lesznek még ehhez hasonló kérdéseim!  :P :P :P
SzabóP vs Barnaky
"Wow, grétdzsob, weldán, kípmi poszted...
Egyébként tényleg jól néz ki, csak:
1. Be kéne fejezned.
2. Jobban kéne fényképezned.

Cheers from Ireland
Gergő

http://myscaleworld.blogspot.com/

Nem elérhető Black Army

• Adminisztrátor
  • Felhasználó
  • Schuller Balázs
    • http://www.schuller-figures.moonfruit.com
« Válasz #61 Dátum: 2011. január 17. - 15:33:31 »
Nem baj Gergő. Rosszalkodjatok csak.  ;D  És főként kérdezzetek, kérdezzen mindenki. Az értékes válaszokat pedig összeszerkesztve kigyűjtjük és lezárjuk.
Üdv: Schuller Balázs
http://www.blackarmymodells.com

Nem elérhető gyurmakoma

• Felhasználó
« Válasz #62 Dátum: 2011. január 29. - 16:35:13 »
Zoli!
Csak hogy adjak egy kis munkát,és mert érdekel is a téma:
írhatnál pár sort a fordító gyűrűkről,makró és egyéb előtétlencsékről,közgyűrűkről nagy vonalakban.
valamint a derítésről is...

Nem elérhető llz78

• Moderátor
  • Felhasználó
    • Cobra Modelling Blog
« Válasz #63 Dátum: 2011. január 29. - 19:21:11 »
Szőr mentén már érintettem a témát.
Keresek képeket róluk és kiegészítem ezt a részt is.
Kicsit el vagyok maradva a folytatással.  :-[

Nem elérhető Fodi

• Felhasználó
« Válasz #64 Dátum: 2011. február 09. - 14:52:40 »
Reggel zuhanyozas kozben megvilagosodtam. :)

Sokszor, sok mindenkinek probaltam mar elmagyarazni a zarido, a melyelesseg es a rekeszertek osszefuggeseit, valtozo sikerrel. Ma viszont eszembe jutott egy otlet - kicsit santit, de talan erthetobbe teszi a fotozassal most ismerkedok szamara, hogy mirol is van szo.
Kepzeld el, hogy egy hajoban ulsz, a kabinodban. Ki akarsz nezni, megnezni, hogy hol jartok, vagy epp esetleg kikotoben alltok vajon.

1- Ha van egy nagy ablak a kabin falan, akkor eleg egy pillanatra kinezned, latod a partot, a darukat es tudod azt, hogy valahol egy kikoto mellett vagytok. Egy pillanat alatt sok mindent  latsz, de igazabol csak a lenyeges dolgokat figyeled meg.

2- Ha csak egy kis kemlelonyilas jutott a kabinodba, akkor tobb idot kell nezegetessel toltened, mert sokaig tart mire mindent felmersz. Tobb ido alatt viszont tobb mindent tudsz megfigyelni, igy nem csak a partot es a darukat latod, de a mogottuk huzodo hegyeket, a felhoket, es minden apro reszletet.

(persze a kepen nem azert lesz minden reszlet eles kis lyuk eseten, mert a gepnek tobb ideje van nezelodni, de ebbe most ne menjunk bele :) Lenyeg, hogy igy meg lehet erteni, hogyan is fuggnek ossze ezek az alapveto beallitasok )

Fenykepezogepes nyelvre leforditva a ket helyzet igy nez ki:
1- az objektiv "ablaka", a rekesz nyitva van ("f/x"-ban az "x" kicsi, pl f/1.8), sok feny jut be az erzekelohoz, ezert eleg rovid zaridovel lehet fotozni (pl 1/500 sec). Cserebe viszont kicsi lesz a melyelesseg, csak a lenyeges dolgok latszanak.
2- az ablak kisebb, a  rekesz be van zarva (pl f/16), kevesebb feny jut be a gepbe. Tovabb nyitva kell tartani a zarat (pl 1/10 sec), cserebe viszont nagyobb lesz a melyelesseg es az elo/hatterben levo dolgok is elesek lesznek a kepen.

Ezen a kepen latni a kulonbseget. A baloldali a "nagy ablakon" keresztul volt keszitve, a jobboldali pedig a "kicsin" keresztul.

Remelem nem hangzik teljesen hulyesegnek amit irtam, ha nem tiszta, akkor szoljatok es megprobalom mashogy magyarazni. :)
Magzar billentz?yet ruley
]

Nem elérhető Sokolka

• Figura
  • Felhasználó
« Válasz #65 Dátum: 2011. február 09. - 14:56:35 »
Ez nagyon jó! Köszönöm!  :D
Így én is értem...
Páli Miklós

Quod fuimus, estis; quod sumus eritis!

Nem elérhető Don

• Felhasználó
    • http://www.pelikanklub.hu
« Válasz #66 Dátum: 2011. február 09. - 15:01:43 »
Fodi!

Ez teljesen jó leírás, olyan igazi laikusok is megértsék fajta!  ;D
Kössz!

Nem elérhető llz78

• Moderátor
  • Felhasználó
    • Cobra Modelling Blog
« Válasz #67 Dátum: 2011. február 09. - 18:06:25 »
Reggel zuhanyozas kozben megvilagosodtam. :)

Sokszor, sok mindenkinek probaltam mar elmagyarazni a zarido, a melyelesseg es a rekeszertek osszefuggeseit, valtozo sikerrel. Ma viszont eszembe jutott egy otlet - kicsit santit, de talan erthetobbe teszi a fotozassal most ismerkedok szamara, hogy mirol is van szo.
Kepzeld el, hogy egy hajoban ulsz, a kabinodban. Ki akarsz nezni, megnezni, hogy hol jartok, vagy epp esetleg kikotoben alltok vajon.

1- Ha van egy nagy ablak a kabin falan, akkor eleg egy pillanatra kinezned, latod a partot, a darukat es tudod azt, hogy valahol egy kikoto mellett vagytok. Egy pillanat alatt sok mindent  latsz, de igazabol csak a lenyeges dolgokat figyeled meg.

2- Ha csak egy kis kemlelonyilas jutott a kabinodba, akkor tobb idot kell nezegetessel toltened, mert sokaig tart mire mindent felmersz. Tobb ido alatt viszont tobb mindent tudsz megfigyelni, igy nem csak a partot es a darukat latod, de a mogottuk huzodo hegyeket, a felhoket, es minden apro reszletet.

(persze a kepen nem azert lesz minden reszlet eles kis lyuk eseten, mert a gepnek tobb ideje van nezelodni, de ebbe most ne menjunk bele :) Lenyeg, hogy igy meg lehet erteni, hogyan is fuggnek ossze ezek az alapveto beallitasok )

Fenykepezogepes nyelvre leforditva a ket helyzet igy nez ki:
1- az objektiv "ablaka", a rekesz nyitva van ("f/x"-ban az "x" kicsi, pl f/1.8), sok feny jut be az erzekelohoz, ezert eleg rovid zaridovel lehet fotozni (pl 1/500 sec). Cserebe viszont kicsi lesz a melyelesseg, csak a lenyeges dolgok latszanak.
2- az ablak kisebb, a  rekesz be van zarva (pl f/16), kevesebb feny jut be a gepbe. Tovabb nyitva kell tartani a zarat (pl 1/10 sec), cserebe viszont nagyobb lesz a melyelesseg es az elo/hatterben levo dolgok is elesek lesznek a kepen.

Ezen a kepen latni a kulonbseget. A baloldali a "nagy ablakon" keresztul volt keszitve, a jobboldali pedig a "kicsin" keresztul.

Remelem nem hangzik teljesen hulyesegnek amit irtam, ha nem tiszta, akkor szoljatok es megprobalom mashogy magyarazni. :)

Szia fodi!

Nagyon szép az amit leírsz, de sajnos hibás.
Bár ennyire egyszerű lenne a jelenség.
Szerencsére nem kell megérteni a dolog fizikáját, elég megtanulni hogy:
- Szűk blende (nagy f szám) = nagy mélységélesség
- Tág blende  (kis f szám)     = kis mélységélesség
Gyorsan le is rajzoltam a szokásos ábrát, hogy aki vizuálisabb típus annak is segítsen.
« Utoljára szerkesztve: 2011. február 16. - 16:52:25 írta llz78 »

Nem elérhető Horváth András

• Felhasználó
« Válasz #68 Dátum: 2011. február 09. - 19:15:24 »
Szerencsére a fizikája sem túl bonyolult a dolognak.
Az optika csak egyetlen síkban ad éles képet, előtte és mögötte a pontok már életlen foltokká képeződnek le. Azon a tartományon belül, ahol ez az életlenség még kisebb, mint az érzékelőlapkán 1 pixel fizikai mérete, ott éles lesz a kép.

Nem elérhető llz78

• Moderátor
  • Felhasználó
    • Cobra Modelling Blog
« Válasz #69 Dátum: 2011. február 09. - 19:35:22 »
Ott a pont, András nagyon szép frappánsan összefoglalta!

Nem elérhető Fodi

• Felhasználó
« Válasz #70 Dátum: 2011. február 09. - 22:59:18 »
Tudo én, hogy sántít a hasonlat, és csak az említett egyszerű összefüggést kellene megjegyezni. Ennek ellenére sokszor látta, hogy nem tudják - ezért próbáltam valai olyan közegbe helyezni, amit elképzelve elő tudja hívni ezt az egyszerű dolgot. Később aztán úgyis megérti/megjegyzi és nem lesz szüksége ostoba hasonlatokra és ökölszabályokra, mint az én hajós-ablakos dolgom. :)
Magzar billentz?yet ruley
]

Nem elérhető llz78

• Moderátor
  • Felhasználó
    • Cobra Modelling Blog
« Válasz #71 Dátum: 2011. február 09. - 23:54:38 »
Igen a hajóablakos hasonlatod leginkább a lyukkamera elvéhez állt közel, de ott gyakorlatilag végtelen a mélységélesség, illetve végig ugyanolyan életlen.
Leírtak alapján elég nehéz megérteni ezeket, főleg annak aki vizuális típus, de a képek alapján általában mindenki megérti.
Eléggé elmaradtam a cikkírással a fotózási részben, túl sok dologgal foglalkoztam egyszerre. :)
Hamarosan pótolom!