Reggel zuhanyozas kozben megvilagosodtam.

Sokszor, sok mindenkinek probaltam mar elmagyarazni a zarido, a melyelesseg es a rekeszertek osszefuggeseit, valtozo sikerrel. Ma viszont eszembe jutott egy otlet - kicsit santit, de talan erthetobbe teszi a fotozassal most ismerkedok szamara, hogy mirol is van szo.
Kepzeld el, hogy egy hajoban ulsz, a kabinodban. Ki akarsz nezni, megnezni, hogy hol jartok, vagy epp esetleg kikotoben alltok vajon.
1- Ha van egy nagy ablak a kabin falan, akkor eleg egy pillanatra kinezned, latod a partot, a darukat es tudod azt, hogy valahol egy kikoto mellett vagytok. Egy pillanat alatt sok mindent latsz, de igazabol csak a lenyeges dolgokat figyeled meg.
2- Ha csak egy kis kemlelonyilas jutott a kabinodba, akkor tobb idot kell nezegetessel toltened, mert sokaig tart mire mindent felmersz. Tobb ido alatt viszont tobb mindent tudsz megfigyelni, igy nem csak a partot es a darukat latod, de a mogottuk huzodo hegyeket, a felhoket, es minden apro reszletet.
(persze a kepen nem azert lesz minden reszlet eles kis lyuk eseten, mert a gepnek tobb ideje van nezelodni, de ebbe most ne menjunk bele

Lenyeg, hogy igy meg lehet erteni, hogyan is fuggnek ossze ezek az alapveto beallitasok )
Fenykepezogepes nyelvre leforditva a ket helyzet igy nez ki:
1- az objektiv "ablaka", a rekesz nyitva van ("f/x"-ban az "x" kicsi, pl f/1.

, sok feny jut be az erzekelohoz, ezert eleg rovid zaridovel lehet fotozni (pl 1/500 sec). Cserebe viszont kicsi lesz a melyelesseg, csak a lenyeges dolgok latszanak.
2- az ablak kisebb, a rekesz be van zarva (pl f/16), kevesebb feny jut be a gepbe. Tovabb nyitva kell tartani a zarat (pl 1/10 sec), cserebe viszont nagyobb lesz a melyelesseg es az elo/hatterben levo dolgok is elesek lesznek a kepen.
Ezen a kepen latni a kulonbseget. A baloldali a "nagy ablakon" keresztul volt keszitve, a jobboldali pedig a "kicsin" keresztul.

Remelem nem hangzik teljesen hulyesegnek amit irtam, ha nem tiszta, akkor szoljatok es megprobalom mashogy magyarazni.