Az Gunze matricafeszítő, nem?
De bizony.
Mivel felénk, Debrecenben nem könnyű hozzájutni speciális makettező anyagokhoz, mint pl. akrilgyanta, vagy pigment fixáló, így elkezdtem kísérletezni. Egy lefestett műanyag lapra pasztellport szórtam több helyre egymás mellé, majd rájuk cseppentettem különböző folyadékokat: H-100, alkohol, White Spirit és művészellátós fixatívot. Az eredménnyel azonban nem voltam elégedett, mert vagy simán letörölhető maradt a por, vagy ugyan a felületre száradt, de jelentős sötétedéssel.
Mivel egy makettemnél épp a matricázás fázisában voltam, az asztalomon épp előttem hevert a Gunze Mr. Mark Softer-je és a Mr Mark Setter-re. Mivel ama rossz makettező kategóriába tartozom, kik állandóan kísérletezgetnek, így ezekkel is próbát tettem. szintén festett műanyaglapra pasztellkréta port szórtam, majd egy-egy cseppet cseppentettem az említett folyadékokból.
Az eredmény:
- A Mr. Mark Softer (zöld kupakos) tökéletes, matt, a por árnyalatát nem módosító, a felületen atombiztosan álló felületet ad.
- A Mr Mark Setter (kék kupakos) enyhén fényes, a por árnyalatát sötétítő, a felületen atombiztosan álló felületet ad. Ugyanakkor valahogy jobban tetszik a végeredmény, mint a művészellátós fixatív.
No, ennyi a tapasztalatom, és elnézést kérek az offért.
u.i.: Az akrilgyanta meg tökéletesen kiváltható pl. Palma Fa Expressz és Tamiya X-22 keverékével.