Szerző Téma: Milyen a jó kompresszor?  (Megtekintve 3485 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető rb84

• Felhasználó
    • Panzerkeil
Milyen a jó kompresszor?
« Dátum: 2011. február 07. - 11:50:33 »
Sziasztok!

Mivel tervezem, hogy ecsetről szórópisztolyra váltok, így tanácsot szeretnék kérni kompresszor vásárlás ügyében. Milyen a jó kompresszor, mik azok a jellemezők amire érdemes figyelni?
Szívesen veszem, ha konkrét típusok is megnevezésre kerülnek.

Köszönöm!

RB

RB - a csapongva makettező :)

in memoriam
http://www.panzerkeil.ini.hu/

Nem elérhető Horváth András

• Felhasználó
Re:Milyen a jó kompresszor?
« Válasz #1 Dátum: 2011. február 07. - 12:08:21 »
Legyen halk, és legyen nagy (min 20l) tartálya. Gyorscsatival lehessen rá pisztoly kötni. Ne menjen a pisztolyba se víz, se olaj, bár ezt a nagy tartály már elég jól biztosítja, azért egy leválasztó nem árthat.

Nem elérhető Horváth András

• Felhasználó
« Válasz #2 Dátum: 2011. február 07. - 12:12:21 »
És a legfontosabb, hogy legyen biztonságosan használható, mert a nagy nyomás veszélyes üzem.

Elérhető Mortyi

• Felhasználó
« Válasz #3 Dátum: 2011. február 07. - 12:44:37 »
Milyen a jó kompresszor! ;D

Hát ez egy nagyon jó kérdés egy "másik" fórumon már nagyon jókat vitatkoztunk rajta gyári kontra házi stb.
lehet nem én vagyok a legkompetensebb személy sőt lesz aki szebben és jobban el tudja mondani de ez az én tapasztalatom :)
De, hogy azért valami segítséget is adjak egy két dolog csak úgy ad hoc jelleggel

- A jó makettező kompresszor tartályos és olyan nyomás szabályzóval van ellátva amivel szinte nulláig tudod állítani a pisztolyba jutó levegő nyomását.
-Az előzőből adódik, hogy bír is annyi levegőt szállítani amivel megfelelően működik a pisztoly ( itt jut szerep a tartálynak ) a tartály nélküli kompik azért "nagyobb igénybevételnek" vannak kitéve a folyamatos használat miatt!
-Biztonság ez is nagyon fontos főleg a "házi gyártásúnál" bár nekem is olyan van az enyémet szakember rakta össze és vizsgálta be ( nyomáspróba stb. ) de jó ha rendelkezik biztonsági szeleppel ami egy bizonyos érték felett  elengedi a levegőt!
-Egy jó nyomáskapcsoló sem árt ami ki be kapcsolja a kompresszort a beállított értékek között így a tartályban mindig rendelkezésre áll a fújáshoz kellő levegő ( szintén a tartályos előnye az enyém úgy van belőve hogy induláskor felnyomja a kompit 6 bárig  aztán használat közben ha 3 bárra esik a levegő akkor bekapcsol és újra nyomja 6 bárig így a festéshez szükséges nálam max. 2 bár mindig rendelkezésemre áll )
-Hang gondolom nem kell ecsetelni minél halkabb annál jobb :) csak a családi béke miatt.
-különböző csatlakozók, amivel a légkábelt rögzíted egy jó kis gyors csati a legjobb.
-A legfontosabb az ÁR   ez a leg sarkalatosabb pontja az egésznek mivel ha mindezeket a felsoroltakat tudja a kompi az akkor nem a legolcsóbb mulatság. A határ a csillagos ég! Ez csak rajtad múlik!

Egy két konkrét kompresszor:

Nagyon sokan használják itt a fórumon is a Papp László féle kompresszort talán az egyik leg makettező barátabb árú és könnyen beszerezhető kompresszor.
http://www.paplaszlo.com/airbrush_tartalyoskompresszor.html
Személyes tapasztalatom nincs bár már láttam és ki is próbáltam az egyik ismerősömnek ilyen van ő szereti és használja mint itt sokan!

Egy nagyobb nevű gyártó hasonló kialakítású kompresszora az Iwata SmertJet
http://www.iwata-medea.com/index.php/products/smart_jet_pro
Gondolom a márkát nem kell bemutatni magáért beszél csak hát az ára és a beszerzése költségesebb :(
Ebben a kategóriában amúgy szinte minden gyártónak van hasonló terméke gondolok itt a Badger, Harder Steenbeck stb.

aztán van még a talán már teljesen "megfizethetetlen" kategória
A JunAir és társai.
Ezek kifejezetten ipari célokra készült elnyűhetetlen kompresszorok csak hát az áruk !!!!
http://www.allair.com/jun-air/pdf/3-4.pdf

Ja és marad még a használt vagy a házi barkács, remélem segítettem és nem zavartalak össze a végér egy tanács gondold át és válassz körültekintően egy jó kompresszor még ha drágább is egy hosszútávú befektetés ne ezen spórolj ez a hobbink egyik talán legnagyobb befektetése és a hozzá való pisztoly de muszáj :)   

« Utoljára szerkesztve: 2011. február 07. - 12:46:51 írta Mortyi »
Mortyi

Nem elérhető Varjú bácsi

• Felhasználó
« Válasz #4 Dátum: 2011. február 07. - 12:49:02 »
Nem árt ha több pisztolyt is tudsz csatlakoztatni, ha esetleg a későbbiekben megszalad.
Itt is vannak jó kompresszorok:
http://www.obeeliks.com/contents/en-uk/d4.html
Two beer or not two beer ?!

Nem elérhető Erdélyi András

• Felhasználó
  • műkedvelő
« Válasz #5 Dátum: 2011. február 09. - 22:02:19 »
Helló!

Én a házi építést nem ajánlom annak, aki még sose foglalkozott pneumatikával. Egyszerű az indok: veszélyes üzem a sűrített levegő, akárcsak az elektromosság, aki nem ért hozzá, könnyen baleset érheti.
A Papp Laci tartályos kompresszor hobbi célokra jó. A gyenge pontja a szűrő-nyomásszabályzó, az eléggé vacak, de 10eFt táján lehet kapni egy normális ipari minőségű festo, smc vagy rexroth gyártmányt. Ezeket lehet 0,5 bar ~6 bar között állítani, ami bőven lefedi a makettező festékszórók nyomásigényét.

A vásárlásnál mindenképpen meg kell nézni, hogy hány liter a kompresszor légszállítása, illetve a használandó szórópisztolynak mennyi a levegőigénye.
Pl. a Triplexnek 9-12 l/min a dűznitől függően 1,5 bar nyomáson.

A nagy áruházakban kapható barkács kompresszorok is jók elméletileg, viszont iszonyúan erős hangjuk van és sok helyet foglalnak.
Nos én mégis ilyet használok: a kompresszor kint van a kamrában, ahonnan a vakolat alatt behúztam a levegőcsövet a makettező sarokba. Az asztalom mellett egy karnyújtásnyira szereltem fel a nyomásszabályzót, amire csak rá  kell csatlakoztatni a pisztolyt és mehet a fújás. Egy kis kényelmetlenség azért van, a gépezet be- és kikapcsoláshoz ki kell mennem a kamrába, viszont ott a zárt helyiségben nyugodtan zúghat, senkit nem zavar a hangja.

Nem elérhető Vadász

• Globális moderátor
  • Felhasználó
    • http://www.vadaszlakasberendezes.hu/.
« Válasz #6 Dátum: 2011. február 09. - 22:05:23 »
Helló!

Én a házi építést nem ajánlom annak, aki még sose foglalkozott pneumatikával. Egyszerű az indok: veszélyes üzem a sűrített levegő, akárcsak az elektromosság, aki nem ért hozzá, könnyen baleset érheti.
A Papp Laci tartályos kompresszor hobbi célokra jó. A gyenge pontja a szűrő-nyomásszabályzó, az eléggé vacak, de 10eFt táján lehet kapni egy normális ipari minőségű festo, smc vagy rexroth gyártmányt. Ezeket lehet 0,5 bar ~6 bar között állítani, ami bőven lefedi a makettező festékszórók nyomásigényét.

A vásárlásnál mindenképpen meg kell nézni, hogy hány liter a kompresszor légszállítása, illetve a használandó szórópisztolynak mennyi a levegőigénye.
Pl. a Triplexnek 9-12 l/min a dűznitől függően 1,5 bar nyomáson.

A nagy áruházakban kapható barkács kompresszorok is jók elméletileg, viszont iszonyúan erős hangjuk van és sok helyet foglalnak.
Nos én mégis ilyet használok: a kompresszor kint van a kamrában, ahonnan a vakolat alatt behúztam a levegőcsövet a makettező sarokba. Az asztalom mellett egy karnyújtásnyira szereltem fel a nyomásszabályzót, amire csak rá  kell csatlakoztatni a pisztolyt és mehet a fújás. Egy kis kényelmetlenség azért van, a gépezet be- és kikapcsoláshoz ki kell mennem a kamrába, viszont ott a zárt helyiségben nyugodtan zúghat, senkit nem zavar a hangja.

Ha nem vagy lusta, hogy lusta lehess, akkor egy tyúkbelet beviszel a levegőtömlő mellé az asztalod mellé egy kapcsolóval.

Nem elérhető Erdélyi András

• Felhasználó
  • műkedvelő
« Válasz #7 Dátum: 2011. február 09. - 22:18:56 »
Szia!

Én egy rádiós távirányítóra gondoltam. A lustaság fél egészség!

Nem elérhető Vadász

• Globális moderátor
  • Felhasználó
    • http://www.vadaszlakasberendezes.hu/.
« Válasz #8 Dátum: 2011. február 09. - 22:22:57 »
Szia!

A szobalány még jobb.

Nem elérhető vlevi

• Felhasználó
« Válasz #9 Dátum: 2011. február 09. - 23:46:13 »
Olyan, mint ez az automat garázsnyitó?

http://www.youtube.com/watch?v=1C-Bxifv2Pk

:D

Nem elérhető Rumcajsz

• Adminisztrátor
  • Felhasználó
  • Aurea mediocritas
    • makett.org
« Válasz #10 Dátum: 2011. február 10. - 14:27:43 »
Szia!

A szobalány még jobb.

Álmodozunk? Álmodozunk? ;D ;D
Böjthe Krisztián

Nem elérhető pepe

• Felhasználó
« Válasz #11 Dátum: 2011. február 10. - 15:05:24 »
Szia!
Szerintem az első  kérdés milyen pisztolyhoz szeretnéd használni.
Ahogy Erdélyi András írta a Triplexnek 9-12 l/perc, de pl a H&S evolution-nek már 24 liter/perc a levegő szállítás igénye. A nyomás az szinte mindegy, mert max 1,5 baron fújsz vele, azt meg mindegyik tudja. Itt a légszállítás a kérdés.
Pap Laci féle kompi árában nem kapsz még hasonló megoldást sem.
Magadnak barkácsolni meg.... az se olcsóbb. Veszel egy nyomás kapcsolót, egy  nyomásszabályzós vízleválasztót, szerlvényeket stb. Kell hozzá szerezni egy palackot+ kompit is.
Azt hogy tartályost vagy anélkülit vegyél... nehéz kérdés. Szerintem jobb a tartályos, főleg ha magas a levegő fogyasztása a pisztolynak.
Nekem tartályos van, de szenvedek is vele néha. Amikor feltölti a tartályt a kompi leáll. ha használom kb 0,5 órát, akkor már nem tudja elindítani a motor a dugatyút és csak azt hallom erőlködik. Ennek az az oka, hogy nyomás kerül a dugatyúra (nem kéne) és a 3 bar ellenében nem tudja elindítani. A megoldás a hengerfejben lévő viisszacsapó gumi cseréje, illetve a tisztítása. A másik az, hogy a gyári sajnos szabályozhatattlan, nyomáskapcsolót ki kellene cserélnem egy állíthatóra.
Viszont ez a hiba állítólag csak nálam jelentkezett.....

Szerintem a  válsz a kérdésedre: Pap László féle tartálynélküli kompi egy huszasért.

pepe
"Az irígységért meg kell dolgozni, a szánalom az ingyen van."
http://i234.photobucket.com/albums/ee291/Hick0ry/rozsdabanner.jpg

Nem elérhető Varjú bácsi

• Felhasználó
« Válasz #12 Dátum: 2011. február 10. - 15:49:06 »
Az Evo pisztolyoknál ekkora légigény csak akkor lép fel, ha a legnagyobb dűznimérettel, teljesen hátrahúzott festékadagolóval és tövig nyitott levegőadagolóval dolgozol. Hosszabb idejű fújásnál elfogy a tartály pufferhatása, és pulzálni fog a szóráskép. Ez nagyságrendileg akkor következik be, amikor az 1:1-es Szu-25-ös egyik szárnyának a közepénél jársz.
Two beer or not two beer ?!

Nem elérhető hofi

• Felhasználó
  • hordóhordó
« Válasz #13 Dátum: 2011. február 10. - 15:53:03 »
A szállított levegő percenkénti valódi mennyiségét a térfogata és a nyomása határozza meg. Ha nem írják ki, hogy a liter/perc adat milyen nyomású levegőre vonatkozik, akkor jellemzően az üzemi nyomásra érvényes az adat.

Jelen esetben tehát - vélhetően - 4 bar nyomású 23 literről van szó, ami bőven elég a 24 l/perces, ámde max 3 bar nyomású pisztolynak. Hogy mennyire bőven, azt tökegyszerűen át lehet számolni a gáztörvénnyel, csak kell tudni a levegőhőmérsékletet.

Ha mégis kevesebb levegőt szállít a kompresszor, akkor az a pisztolynál a nyomás esése fogja jelezni; köpköd stb.

Hoffmann Lajos
"- Anya, ez az agyam?
- Nem, kisfiam, még nem."

Nem elérhető pepe

• Felhasználó
« Válasz #14 Dátum: 2011. február 10. - 16:39:55 »
sziasztok!

Az való igaz, hogy az evo csak folyamatos levegő felhasználással fogyaszt ennyit, de ennek semmi köze a festék mennyiséghez.
Az is tény, hogy nehezen lehet a 238-as kompit kifogyasztani az evoval. Ha mégis sikerülne akkor pulzálna és köpködne.
A szállított levegő percenkénti mennyiségét nem a (tartály) térfogat és a nyomás határozza meg, hanem a henger térfogata és a dugatyú fordulatszáma.
pl: hűtőgép kompresszor, aminek nyomása viszonylag magas, de légszállítása igen csekély.

pepe 
"Az irígységért meg kell dolgozni, a szánalom az ingyen van."
http://i234.photobucket.com/albums/ee291/Hick0ry/rozsdabanner.jpg