Csak halkan jegyezném meg, mert kegyelem kettes voltam fizikából; a gázok tágulása hőelvonással jár, ezért fagy rá a kezed a becsavart szifonpatronra, a gázok sűrítése pedig erős hőfejlődéssel. Ezért melegszik egy kompresszor. Ez a melegedés, teljesen természetes és bekalkulált jelenség. Függetlenül attól, hogy száraz, vagy olajos kompiról van e szó. Olyannyira, hogy mióta makettezem, nekem soha sem volt "gyári" kompresszorom. Kb. 35 éve frigóból kitépett motorokkal fújok. Nem volt rajtuk sem páraszűrő, sem egyéb cicoma. Egyedül a kiegyenlítést és olajlecsapatást szükséges megoldani. Erre 4 db. 2l-es visszaváltható pillepalackot használok, sorba kötve. Az így elkészített 8l-es kiegyenlítőtartály megfogja a párát és az olajat is, és biztosítja a megfelelő nyomást. Az egész titok annyi, hogy a kupakon fúrt két lyukba alu függönykarnis cső van dugva, és a bejövő vezeték egy benzincső darabbal le van vezetve a tartály aljára, így a bejövő ájer az olajba bugyog bele, és már az első palackban lerakja az olajat, meg a párát. A kimenő, a kupak közelében, a palack tetején nyílik. Esélye sincs a trutymónak odáig felkapaszkodni, és még három ilyen csapdatartály állja útját a pisztolyhoz vezető benzincsőig.
A felrobbanós, veszélyes üzemes, magasnyomású riadalomhoz pedig adalékként annyit, hogy ez alatt a 35 esztendő alatt semmi sem robbant nekem itt föl. Sem az abszolúte de nem nyomásálló nájlon benzincső, - amit mindenhol tiltanak nyomás alá helyezni, mióta létezik az EU - sem az átlagos pille palack, (mert a visszaváltható pillepalack nálam a 2.0-ás, javított verzió, az 1.0-ás a sima pille) nem robbangatódik fel. A "nyomásszabályzó" egy injekcióstű, az első tartály falába fúrt lyukba ragasztva. Egy rózsaszín, humán 1-es tű, amibe bele lehet tolni a sárga tűt, és abba a narancssárgát, ha nagyobb nyomásra van szükség.
A frigómotor napi 16-20 órát mortyog itt mellettem, ha fújok és tojást lehet rajta sütni az első 2 óra után. A frigómotort zárt üzemre tervezték, ahol sem pára, sem szemét, sem por nem kerülhet bele, és a beletöltött olajat sem veszti el, mint retuskompresszorként. Mégis ezek a motorok, 10-15 évi frigóban dolgozás után, többnyire még 5-10 esztendőt maketteznek itt mellettem. (volt egy, ami csak 1,5 évig bírta)