Szerző Téma: Faépületek  (Megtekintve 1472 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Elérhető rb84

• Felhasználó
    • Panzerkeil
Faépületek
« Dátum: 2011. február 08. - 16:29:26 »
Sziasztok!

Épp egy budit építek 1/35-be egy diorámához. A következő 3 kérdésre várnék tippet, segítséget:
1. Miként lehetne a bevert szegek (rozsdás) fejét megjeleníteni?
2. Mivel és hogyan érdemes festeni a balsafát, ahhoz hogy a faerezete, mintázta (még) "átjöjjön"?
3. 1940-es években szerintetek mivel fedték az ilyen mellék épülteket? Gondolom a hullámpala, kátránypapír nem nagyon volt akkoriban elterjedve, a cserép meg luxus... Sima deszka az is?

köszi!
« Utoljára szerkesztve: 2011. február 08. - 16:32:36 írta rb84 »
RB - a csapongva makettező :)

in memoriam
http://www.panzerkeil.ini.hu/

Nem elérhető Béláim az Úrban

• Figura
  • Felhasználó
    • the body
Re:Faépületek
« Válasz #1 Dátum: 2011. február 08. - 17:16:49 »
A kátrány papír szerintem teljesen jó, lécekkel lerögzítve, illetve egy két tégla leszorítás ahol a szél és a korhadás megkezdte.
Bódi Krisztián

Nem elérhető Tóth Tivadar

• Felhasználó
« Válasz #2 Dátum: 2011. február 08. - 19:30:03 »
nekem a képen lévő kifejezetten tetszik.

különböző nagyon híg szürkékkel kenném át a nyers fát, amiket szépen eldolgoznék a felületeten, amíg a hatás nem tetszik kb. mintha fa hatást szeretnék elérni (technika leírását ld. Pro Modell 2010/5), olajjal, vagy enamel modellfestékkel, tűvel megpontoznám a szögek helyét amit feketével jeleznék, ezekből a pontokból olajjal (sötét szürke, pici vörössel megbolodítva esetleg) megfolyásokat húznék le (és kicsit felfelé is, mert a kapilláris hatás miatt a fa szálaiban felefelé is haladt a koszos, rozsdás lé).

persze attól függ mennyire régi budit szeretnél...  :D

Tóth Tivadar

Nem elérhető Forintos

• Felhasználó
« Válasz #3 Dátum: 2011. február 08. - 20:33:15 »
Tetőnek jó a kátránypapir (csiszolópapírból el lehet készíteni), de használtak bádog lemezt is. Arra ügyelj, hogy az oldalfalak függőlegesen állított deszkákból készültek. Festésre ajánlanám a vízfestékeket, ezeket pác-szerűen lehet alkalmazni, csak arra kell ügyelni, hogy száradásig présben kell tartani a fát, mert különösen az ilyen vékony lemez görbül. Merem javasolni mindezt azért, mert  régebben már foglalkoztam ezzel a fontos építménnyel, a PRO-modell 2002/6-os számában meg is jelent a "Tavaszi ébredés" diorámámban.
Üdvözlettel :Kálmán

Elérhető rb84

• Felhasználó
    • Panzerkeil
« Válasz #4 Dátum: 2011. február 09. - 15:24:49 »
Kedves Kálmán!

Köszönöm válaszod és még további kérdéseket intéznék hozzá:
Miért van jelentősége hogy függőlegesek legyenek a deszkák? Sztem lehetett ilyen is olyan is...
Mit jelent a pác-szerűen? fát még sosem pácoltam...

Köszönöm!

RB

in memoriam

Nem elérhető Black Army

• Adminisztrátor
  • Felhasználó
  • Schuller Balázs
    • http://www.schuller-figures.moonfruit.com
« Válasz #5 Dátum: 2011. február 10. - 11:54:17 »
A planetfigure-on most zajlik egy csoportos építés egy nevesebb festő vezetésével. A mindenki által festett figura alapjára az instruktor egy kis fakeresztet állított balsafából, értelemszerűen a festését is bemutatja:
http://www.planetfigure.com/forums/showthread.php?t=38386
Üdv: Schuller Balázs
http://www.blackarmymodells.com

Nem elérhető Forintos

• Felhasználó
« Válasz #6 Dátum: 2011. február 10. - 14:58:04 »
A függőleges építés a jobb esővíz- levezetés miatt alakult ki, még akkor is, ha rövidebb deszkák álltak rendelkezésre és toldani kellett. Ezek nem voltak teljesen szigetelt építmények, a szellőzésre is gondoltak, ha máshol nem, a tető alatt hagytak légrést és a szív motívum is ezt a célt szolgálta. Hogy miért pont szív alakú volt ez a nyílás, nem tudtam rá senkitől magyarázatot kapni, mindenesetre ez volt a leggyakoríbb motívum. A pácolás csak színt ad a fafelületeknek, az erezetet kihangsúlyozza. Elsősorban a valódi fából készült bútoroknál alkalmazzák, pl. így lehet világosabb színű fákból sötét dió hatást kelteni. A természetben a nyers fenyőfa eleinte krémszínű, idővel sötétedik, régi házaknál látn i egészen csokoládé-színűt is. Elég gyakran csak szürkés színűvé válik a deszka, ez is elég sok helyen látható. Ezeket a folyamatokat lehet a diorámán felgyorsítani ilyen módon, mármint páccal vagy vízfestékkel. Utóbbi olcsóbb és egyszerűbb. Még egy: a papír akkoriban lapokból állt, nem gurigában (ezt csak előre jelzem). Kálmán

Nem elérhető Varjú bácsi

• Felhasználó
« Válasz #7 Dátum: 2011. február 10. - 15:51:25 »
Kálmán bácsi!
Az igazából nem is szív volt eredetileg, hanem egy formás női fenék, csak stilizálták!  ;D  ;D
Two beer or not two beer ?!

• Felhasználó
« Válasz #8 Dátum: 2011. február 10. - 16:46:18 »
nagyon hasznos anyag gyűlik a témában! csak ámulok..

az én pottyantós képem angolszász területről származik és úgy tűnik arrafelé a holdsarló alakú kivágás dívik, sima deszka tetőfedéssel.

talán az is fontos lehet, hogy a dioráma mely területen történteket mutatja be - persze ez már lehet h túlzás
Tóth Tivadar

Nem elérhető Forintos

• Felhasználó
« Válasz #9 Dátum: 2011. február 10. - 18:09:53 »
Kálmán bácsi!
Az igazából nem is szív volt eredetileg, hanem egy formás női fenék, csak stilizálták!  ;D  ;D
Ha fejreállva nézzük (szükség esetén) még most is popsi!
Kálmán

Elérhető rb84

• Felhasználó
    • Panzerkeil
« Válasz #10 Dátum: 2011. február 10. - 23:18:15 »
Ez lett  belőle! Nekem tetszik! Lehet osztályozni 1-10 között, de 5 alatt komoly, megalapozott indoklást kérek!  ;D ;D ;D
Néhány kommentet megelőzendő:
1.) A zsanérok még majd le lesznek majd festve ill. rozsdásítva;
2) Az oldalak pedig azért nem függőlegesek, mert Kálmán bácsi tippjének olvasásakor már félig kész volt az építmény - vízszintesen deszkázva. Azért nem alaptalan, hogy az 1940-es évek Kelet-Európájában található pár millió budi között biztos akadt ilyen is... :D
« Utoljára szerkesztve: 2011. február 10. - 23:27:29 írta rb84 »

in memoriam

Elérhető rb84

• Felhasználó
    • Panzerkeil
« Válasz #11 Dátum: 2011. február 10. - 23:22:22 »
Még valami a budi témához: szerinttem WC-papírhelyett autentikusabb az újságpapír. Nincs valakinek véletlen 1/35 méretű kinyomtatható újságja?
Ha van akkor kérem tegye közzé! Köszi!

RB.

in memoriam

Nem elérhető Vadász

• Globális moderátor
  • Felhasználó
    • http://www.vadaszlakasberendezes.hu/.
« Válasz #12 Dátum: 2011. február 11. - 06:41:39 »
Még valami a budi témához: szerinttem WC-papírhelyett autentikusabb az újságpapír. Nincs valakinek véletlen 1/35 méretű kinyomtatható újságja?
Ha van akkor kérem tegye közzé! Köszi!

RB.

Jó oda a kukorica csuhé is.

belülre felraktad a reteszt, hogy magára tudja zárni a polgár, de mivel nyitja ki?

Nem elérhető Béláim az Úrban

• Figura
  • Felhasználó
    • the body
« Válasz #13 Dátum: 2011. február 11. - 07:38:51 »
Jó oda a kukorica csuhé is.

Ő már csak tudja. főként ha friss ropogós és Ződ! :D

Nekem nincs 1:35-ös újságom. De ha kutakodsz a neten, gondolom találsz korabeli újságokat. Aztán azt méretre kicsinyíted egy képszerkesztőben és kinyomtatod.
Bódi Krisztián

• Felhasználó
« Válasz #14 Dátum: 2011. február 11. - 10:49:06 »
jó lett. én sem láttam kersztbe deszkázott oldalfalat, de ez nem zárja ki h nem létezett. azonban egyetértve Kálmán bácsival érdemesebb a jellemző kivitelt elkészíteni, akkor az önmagáért beszél.

a Vadász Pista szerinti kukorica csuhé' szerintem is jól feldobná, én talán még sáros lábnyomokat is elhelyeznék (szárazat, vagy nedveset attól függően kint milyen lesz a terep).

jahh, és a bevert szögefejeket nem akartad megjeleníteni?

még egy! dédnagyamamám hasonló funkciójú helyisége körül bizony mindig igen harsány zöld és buja volt a növényzet - bármennyire is kiégett, kihalt az udvar egyéb részein...  :D
Tóth Tivadar