Szerző Téma: Dioráma kompozició  (Megtekintve 2101 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Elérhető rb84

• Felhasználó
    • Panzerkeil
Dioráma kompozició
« Dátum: 2011. március 01. - 11:27:27 »
Sziasztok!

Már sokat hallottam különféle kompozíciós szabályokról ("aranyametszés", megjelenítés szöge, stb.), amitől egy dioráma tényleg szép lesz és nem lesz zsúfolt, stb.
Szeretném felkérni  valamelyik "nagyunkat" (pl. Kálmán bácsi), hogy ha ideje engedi akkor írjon erről néhány gondolatot! Természetesen emellett mindenkitől szívesen veszem az ötleteket, elképzeléseket, hiszen ettől fórum a fórum.

RB - a csapongva makettező :)

in memoriam
http://www.panzerkeil.ini.hu/

Nem elérhető Forintos

• Felhasználó
Re:Dioráma kompozició
« Válasz #1 Dátum: 2011. március 02. - 19:44:53 »
Jó téma! Ha már így megszólíttattam, muszály valamit összehoznom  a felvetett problémáról. Kis türelmet kérek, próbálom rendszerezni gondolataimat - no meg egy kis időt kell keresni a sistergős makettezés közben!
Üdvözlettel: Kálmán

Nem elérhető andorka

• Felhasználó
  • lusta
« Válasz #2 Dátum: 2011. március 02. - 22:00:08 »
Tavaly, vagy azelőtt Vadász Pisti tartott itt a veszprémi röfögésen egy ilyen témájú előadást.
Pista, megvan az előadás vázlata?

Nem elérhető Vadász

• Globális moderátor
  • Felhasználó
    • http://www.vadaszlakasberendezes.hu/.
« Válasz #3 Dátum: 2011. március 02. - 22:31:48 »
Tavaly, vagy azelőtt Vadász Pisti tartott itt a veszprémi röfögésen egy ilyen témájú előadást.
Pista, megvan az előadás vázlata?

Fejben.
De azon csak a főbb hibákra tértem ki, és közben majd meg döglöttem olyan beteg voltam.
Lehet hogy összefoglalom és leírom, de nem most mert nyakamon a közlekedési bontása, szolnok és móvár

Nem elérhető Forintos

• Felhasználó
« Válasz #4 Dátum: 2011. március 03. - 12:30:15 »
Néhány gondolat a kompozicióról:
Kezdjük ott, hogy szerintem szabályokról nem nagyon beszélhetünk, mert ha ez is szabályozva lenne, nem nagyon születnének egymástól eltérő alkotások. Felmerült az aranymetszés, ez itt csak úgy működne, hogy az alaplap oldalait kb. 1:1,6 arányban tervezzük (pl. 30x50 cm), ez jól nézne ki, de nem biztos, hogy a ráhelyezett járműveknek, figuráknak, tereptárgyaknak megfelel (nem a gombhoz varrunk kabátot). Évekkel ezelött, a 2002/2-es Pro modell-ben már próbáltam kitérni a dioráma kompziciójára, de ez régen volt, ezért idézek belőle, meg természetesen további szempontokat is leírok. Egy dioráma megalkotása már akkor elkezdődik, amikor a feldolgozandó témát kigondoljuk. Ebbe az elméleti munkába beletartozik, hogy mennyi és milyen járművet, figurát, esetleg épületet, növényzetet, stb. szerepeltetnénk és ezeknek mekkora az optimális helyigénye. A felület méretétől függetlenül is lehet egy kompozició üres, vagy túlzsufolt, átvitt és valós értelemben egyaránt. Végsősoron ez attól függ, hogy milyen hatást akarunk elérni. Példáúl a Don-kanyar tragédiáját jobban lehet érzékeltetni egy nagyobb havas felületen botladozó egyetlen katonával és a hó alól alig látszó roncsdarabbal, mint egy sokszereplős, zsúfolt, de minden elképzelést nélkülöző megoldással. A diorámának ( annak ellenére, hogy  - mint minden térben bemutatott alkotás - körüljárható) van egy fő nézete: nem árt a fontosnak tartott részleteket innen szemlélve bemutatni. Azt is jó tudni, hogy a szem szinte bizonyosan a kompozició közepére pillant elöször (hacsak valami feltűnő dolog el nem téríti onnan), ezért a közlendőnk lényegét ide kell helyeznünk. Itt most vissza kell térni az elejére, az ötlethez. Induljunk ki abból, hogy valamit ki akarunk fejezni, egy eseményt vagy állapotot szeretnénk úgy bemutatni, hogy másokban is azt a hatást keltse, amiért megépítettük művünket. Tehát alapvető, hogy legyen mondanivalója és ezt az adott kereten belül érzékeltetni is tudjuk. Ennek eléréséhez van néhány olyan megoldás, amit alkalmazhatunk. Ilyen példáúl, hogy nálunk általában a balról jobbra történő haladás az előretörést, a jobbról balra pedig az ellenállást, visszavonulást sugallja. Ezt a hatást példáúl a korabeli haditudósítók, operatőrök tudatosan kihasználták, a képeiken láthatjuk is. Hasonló hatású a domborzat is: a balról jobbra  tartó az lejtő, az ellenkezője pedig emelkedő. Ezt napjainkban is láthatjuk a lépcsők, illetve Kresz táblák piktogrammjain. Fontos szempont, hogy lehetőleg  a szemet ne hagyjuk elkalandozni  az alaplap széle felé.

Nem elérhető Forintos

• Felhasználó
« Válasz #5 Dátum: 2011. március 03. - 12:57:47 »
Ennek érdekében a járművek, figurák lehetőleg a középpont felé forduljanak. mindezek mellet fontos úgy komponálni művünket, hogy a kevésbé fontos tárgyak ne takarják a lényeget. Gondolok itt arra, hogy épület, fa, bokor, kerítés inkább a háttérben, vagy oldalt, lezárva a teret kapjon elhelyezést, hacsak nem azt tartjuk a legfontosabbnak. Mindezt, ahogy mondtam legelöször fejben kell elrendezni, késöbb esetleg lerajzolni, legalább alaprajzon, ez legalább a szükséges méretet is eldönti. Késöbb, ahogy készülnek a szereplők, úgy kell időről-időre "eljátszani" az elrendezést, lehetőleg minden oldalról és szemmagasságból is nézve. Ilyenkor még lehet módosítani az elképzeléseken, kiszűrve az esetleges takarásokat. Törekedjün arra, hogy a szemlélőnek ne legyen hiányérzete (mi van a kereten túl),ezért kerüljük az olyan megoldásokat, ami kiviszi a tekintetet lényegről. Persze, lehet azt mondani, hogy leírva könnyű, de szerintem alaposan átgondolva ,próbálva a variációkat, mindenki megtalálja azt a megoldást ami kifejezi azt a szándékát, amit közölni akar alkotásával. További kérdésekre szívesen válaszolok (ha tudok), mert így hamarjában nem tudom, mi maradt ki, vagy mi az, ami homályos, amiért elnézést kérek!
Kálmán

Nem elérhető Forintos

• Felhasználó
« Válasz #6 Dátum: 2011. március 04. - 12:10:00 »
Folytatva a gondolatsort: fontosnak tartom, hogy a szereplők (járművek, figurák) az előnyösebb oldalukat mutassák a fő nézetből. Mert  általában van olyan oldala ezeknek, amelyik érdekesebb, látványosabb, mint a többi. Példának említeném a Hetzert, a Jagdpanthert vagy a Jagdpanzer IV-et, ezeknek a  hátsó fertálya többet mutat, mint a sima eleje. Viszont egy platós teherautónak az eleje az izgalmasabb látvány. Figurákkal ugyanez a helyzet, általában elölről mutatósabbak. Az egészet egy szinpadképhez tudnám hasonlítani, itt is be kell rendezni a "szinpadot", úgy, hogy mindenki jól lássa a szereplőket, akik általában nem háttal állnak. Lehet, hogy ezzel kellet volna kezdenem, de most jutott eszembe: tisztázni kell, hogy egyáltalán mi is egy dioráma? Térből és időből kiragadott, kicsinyített, színes körplasztika. A festményeket, fényképeket az emeli alkotássá, amit a kereteken belül alkotója megörökítésre szánt. Csakhogy ezek kétdimenziósak, nekünk pedig térben kell gondolkodnunk, ami azért - az említett főnézet ellenére - bonyolultabb. Ezért kell munkánk közben is állandóan több oldalról is ellenőrizni a lehető legelőnyösebb látvány kialakulását.

Nem elérhető Forintos

• Felhasználó
« Válasz #7 Dátum: 2011. március 04. - 12:30:24 »
Visszatérve a szabályok, különböző szögek, stb. felvetésre: ahogy említettem, szerintem itt mindent szabad (a jó izlés határain belül), végső soron maga az alkotó dönti el, hogy amit közlésre érdemesnek tart, milyen formában valósítja meg. Nos, ez vagy sikerül, vagy nem, de ez a kompozíción kívül sok mindentől függ, többek között, hogy milyen minőségben valósítjuk meg művünket. Ami a szögeket illeti: van egy olyan vélemény, hogy érdemes háromszögekben gondolkodni. Ebben van is valami, aszem szívesebben "vándorol" egyik látnivalóról a másikra,ha az egyszerre csak három és nem több (a kettő meg kevés). Ez inkább az alaprajzti elrendezésre vonatkozik, de ez sem egy merev előírás. Végsősoron nehéz helyzetben vagyok,mert hitem szerint ez  az egész ráérzés kérdése, és ez vagy van, vagy nincs. Senki ne értsen félre, nem nagyképüsködni akarok, de arra a kérdésre, hogy hogyan lehet "szép" diorámát készíteni, én nem tudnék egyértelmű receptet adni, annyira összetett dolog. Ráadásul, ahány téma, annyi megoldás létezik. Kérem mások véleményét én is e tárgyban, kiváncsi vagyok, más hogyan látja?

Nem elérhető Sheeresman

• Felhasználó
« Válasz #8 Dátum: 2011. április 12. - 15:19:04 »
Kálmán bátyám, kimerítetted a témát rendesen.

Én mondjuk nagy részben (mondjuk a mostani pont kivétel) fénykép alapján dolgozom. Ennek megvan az az előnye, hogy senki sem fogja megkérdezni, a jármú miért pont úgy áll, ott az nem is lehetett, és szerintem..., meg még.... és különben is....

Szóval, szerintem a készítő saját személyisége, illetve a képzelet az, ami segít a kivitelezésben.

" Kérem, mindenki őrizze meg a pánikot, nyugalomra semmi ok"

Nem elérhető GiRo

• Felhasználó
    • www.photobucket.com/GiRo75
« Válasz #9 Dátum: 2011. augusztus 07. - 11:26:35 »
Egy kis referencianyag, afféle fantázia-beröffentő, ha úgytetszik. - vagy nyissunk inkább egy új topicot a témának?  ::)

http://spottr.hu/2011/01/31/bemutatjuk-michael-eastman/

Nem elérhető Vrbovszki Áron

• Felhasználó
« Válasz #10 Dátum: 2011. október 16. - 20:01:14 »
Sziasztok!

Olyan diorámákról keresek, képet amin metróalagutak vagy egyéb alagutak vannak ábrázolva, valamint ötleteket gyűjtök, hogy miként lehetne megjeleníteni egy zárt térben játszódó jelenetet, kvázi ahol adott a mennyezet magassága és fölötte nem nyílt tér van. De maradjunk a konkrét példánál, metróállomás, metróalagút.

köszi

üdv

Мой адресс не дом и не улица, мой адресс советский союз!

Nem elérhető avirex

• Felhasználó
« Válasz #11 Dátum: 2011. október 16. - 21:24:12 »

Nem elérhető Vrbovszki Áron

• Felhasználó
« Válasz #12 Dátum: 2011. október 17. - 17:24:10 »
köszi, nem láttam még, de nem egészen ez amire én gondolok. mert itt a felszín is meg van jelenítve, viszont a mélyebb részek alig.

Мой адресс не дом и не улица, мой адресс советский союз!

Nem elérhető Sokolka

• Figura
  • Felhasználó
« Válasz #13 Dátum: 2011. október 17. - 19:16:35 »
Zárt tér? Ugyan nem metró alagút, és nem is dioráma, de egy ilyen falon besunnyogás monstával is vicces lenne  ;D :
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&hl=hu&v=V-u24EjzD-Y
Páli Miklós

Quod fuimus, estis; quod sumus eritis!

Nem elérhető romsitsa

• Felhasználó
« Válasz #14 Dátum: 2011. október 18. - 17:41:13 »
Szervusz Áron,

próbálj meg shadowbox diorama / box diorama-ra keresni.
Alapvetően egy dobozba rakják az egész kompozíciót és 1-2 oldalról engednek betekintést a jelenetbe, ezzel adva meg a térérzetet, szintén fontos a megfelelő világítás beépítése.

Pl. ilyen:
http://www.planetfigure.com/forums/showthread.php?t=24378
http://www.coolminiornot.com/articles/1485-shadow-of-the-past

Vagy

Sheperd Paine alkotásai:
http://sheperdpaine.com/gallery/boxes/index.htm

Üdv

ad
« Utoljára szerkesztve: 2011. október 18. - 18:00:14 írta romsitsa »
Én este tízkor keltem. Azaz fél órával azelőtt, hogy lefeküdtem.
Ittam egy csésze hideg mérget. Napi huszonkilenc órát dolgoztam a malomban.
Én fizettem érte a főnöknek. Aztán hazamentem, és apu minden este
hidegvérrel legyilkolt.
http://www.youtube.com/watch?v=Xe1a1wHxTyo