Szerző Téma: Festési problémák  (Megtekintve 9378 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető eliasg

• Felhasználó
Festési problémák
« Dátum: 2009. október 14. - 20:02:59 »
A kérdés első feléhez lásd: StugIII. by szaszkog
Idézetet írta: "PanzerMatyi"
Szia Gergő!

Imhol ismét a StuG-ocska! Gratula, szép építés, azonban tartom magam a múlthoz; a chip paint-et fesd újra, ha tudod. ...

Helló!

Röviden valaki fel tudna világítani, hogy konkrétan ezen a szerintem szép járművön, a chip paint-et (lepattogzódást) miért tanácsos újrafesteni? A missing-lynx-es cikkből (http://www.missing-lynx.com/rare_world/rw03.htm) azt tudtam leszűrni, hogy  nem feltétlenül barnás-feketés árnyalattal kellett volna ezt megejteni, hanem az alapszínt kellett volna első körben alkalmazni a kopások megjelenítésére és csak utána a rozsdás, koszos kopásokat.

Lenne egy egyszerűbb kérdésem is. Miért van az, hogy egy Tamiya X-22-vel lakkozott (nem feltétlenül vastagon, gyári higítóval higítva) felületen nem tudok folyatni, visszamosni. Egyszerűen felszívja az alap akril az enamelt. Gondolom rossz a lakkozás, ez egyértelmű, de az alapanyaga vagy a vastagsága? Esetleg mindkettő :S.

Üdv: eliasG
« Utoljára szerkesztve: 2009. október 15. - 17:00:15 írta eliasg »
[size=85]"A különböző felségjelű gépek jól megférnek egymás mellett a polcon." [/size] mig31

Nem elérhető Béláim az Úrban

• Figura
  • Felhasználó
    • the body
Re: Stug III G Nyíregyháza
« Válasz #1 Dátum: 2009. október 15. - 10:56:58 »
Idézetet írta: "eliasg"
Miért van az, hogy egy Tamiya X-22-vel ...
Tipp! Nem lett eléggé felhígítva a festék és porózus lett a lakkozás.
Bódi Krisztián

Nem elérhető eliasg

• Felhasználó
Re: Stug III G Nyíregyháza
« Válasz #2 Dátum: 2009. október 15. - 14:16:49 »
Idézetet írta: "Krisztian"
Tipp! Nem lett eléggé felhígítva a festék és porózus lett a lakkozás.
Köszi a tippet, de nem értem teljesen. Az alapfesték nem lett eléggé egyenletesen fújva vagy a lakk? (Átolvasva a lakkra szavazok.) V.Pisti tanácsolta, h. ezt a lakkot vastagon, kevéssé higítva. Bár nála a vastag festés.... :)
Köszi mégegyszer.
G
[size=85]"A különböző felségjelű gépek jól megférnek egymás mellett a polcon." [/size] mig31

Nem elérhető Rumcajsz

• Adminisztrátor
  • Felhasználó
  • Aurea mediocritas
    • makett.org
Re: Festési problémák
« Válasz #3 Dátum: 2009. október 16. - 12:13:42 »
Igen a lakk. Így hozzáfér a befolyatás higítója az alap réteghez.
A másik dolog, hogy legalább 24 órát érdemes hagyni a festékeket száradni (szobahőmérsékleten) fújás után, hiszen attol, hogy az akrik teteje száraznak tűnik a festék még dolgozik bent.
Mondjuk kallban én a Vallejo lakkját preferálom, jól higítható, szépen fed és kevésbé torzítja a szineket. De érdemes minnél többfajta lakkot kiróbálni mert mindenkinek más jön be.
Böjthe Krisztián

Nem elérhető Vadász

• Globális moderátor
  • Felhasználó
    • http://www.vadaszlakasberendezes.hu/.
« Válasz #4 Dátum: 2009. október 16. - 16:27:40 »
Gergő!

Az ok, lehet az alapréteg durvasága is.
Csak olyan felületet tudsz befolyatni, ami sima.
Az alapfesték szemcséi hegyesek, főleg a matt felületeken. Ahhoz, hogy ebből sima felületet csináljál baromi sok lakkot kel felfújni. Ekkor követi el az ember azt a hibát, hogy a kelleténél kevésbé hígítja a lakkot, hogy haladósabb legyen, vagy eleve nem tölti föl rendesen a "völgyeket".
Ha az alapfestéket áthúzod egy 2500-as papírral akkor letöröd a festékszemcsék csúcsát, durván megfelezed a szemszék közti feltöltendő mélységet. Erre a felületre már sokkal kevesebb lakk,  és az is sokkal vékonyabban is elég.
Gond lehet még a nem megfelelő hőmérséklet ill, páratartalom.
Hidegben nem tud kiterülni a lakk, hanem megdermed és úgy köt meg. Alacsony páratartalomnál viszont a festékben (lakkban) lévő oldószert szívja ki, innen pótolja a hiányzó páratartalmat a levegő.
Azért nem kell beállni a zuhany alá sem.

Vadász

Nem elérhető SSgt_Chris

• Felhasználó
« Válasz #5 Dátum: 2009. november 30. - 14:56:38 »
Üdv Urak! Folyamatban van egy Dragon Hummel építése, lassan elérkezem a festéshez, ami 3 színű kamó lenne, ehhez be is szereztem pár tégely Gunze akrilt.

Namost eddig még csak olajfestékkel maszatoltam (Humbrol, ModelMaster), ebben nincs tapasztalatom, de többen elriasztanak a Gunze ecsettel törénő használatától, mondván egyenetlenül terül, foltos lesz.  :)

Nem elérhető Rumcajsz

• Adminisztrátor
  • Felhasználó
  • Aurea mediocritas
    • makett.org
« Válasz #6 Dátum: 2009. november 30. - 15:28:45 »
Szia Chris!

A gunze akril nálam is inkább pisztolyba való.
Viszont próbáld meg hogy jól felhigítod és egy darab műanyagon nézd meg milyen vele dolgozni. Egy dolog van ami miatt necces, gyorsan szárad az akril és így a második ecsethúzásnál elpárolog a higító, és feltépi a festéket az ecset. Talán retarderrel vagy ha vízzel higitod és nem alkohollal vagy a sajáát higítójával akkor több időd van vele dolgozni.

De konkrét értéket ne kérdezz ezt neked kell kikísérletezni. Mondjuk én inkább olajjal megfesteném a sárgát és csak a foltokkal játszanék a gunzéval.
Böjthe Krisztián

Nem elérhető SSgt_Chris

• Felhasználó
« Válasz #7 Dátum: 2009. november 30. - 16:51:32 »
Idézetet írta: "rumcajsz"
Szia Chris!

A gunze akril nálam is inkább pisztolyba való.
Viszont próbáld meg hogy jól felhigítod és egy darab műanyagon nézd meg milyen vele dolgozni. Egy dolog van ami miatt necces, gyorsan szárad az akril és így a második ecsethúzásnál elpárolog a higító, és feltépi a festéket az ecset. Talán retarderrel vagy ha vízzel higitod és nem alkohollal vagy a sajáát higítójával akkor több időd van vele dolgozni.

De konkrét értéket ne kérdezz ezt neked kell kikísérletezni. Mondjuk én inkább olajjal megfesteném a sárgát és csak a foltokkal játszanék a gunzéval.

Igen, én is így gondolom. Ahogy eddig próbáltam, igaz, nem nagy felületen, hanem figurán, meg használati tárgyakon, de olyan fényesre száradt, hogy csak na, és kissé átlátszónak tűnt.

Mondjuk jó ez a dolog, hogy az alapot olajjal, a foltokat meg akrillal, de ha az akril nem működik nagy területen, akkor valószínűleg a foltoknál, csíkoknál sincsen másképp, így maradok egy "simább" sárga-zöld foltos kamó mellett. A simát itt arra értem, hogy pár makettemnél kikísérleteztem  :lol:

Nem elérhető Vadász

• Globális moderátor
  • Felhasználó
« Válasz #8 Dátum: 2009. november 30. - 17:23:10 »
Cris!
A Gunze csak fújáshoz való.
Ecseteléshez a szintetikus. humbrol a legjobb.
Ha mindenképpen akrilt akarsz használni akkor javaslom a Humbrol, Revell, de legfőképpen a Valeo akriljait.
A Gál Pistának volt régen egy szenzációs cikke az ecsetes festésről. A néhai Modell és Makettben jelent meg.Talán a pécsieknek megvan ez a cikk valahol könnyen elérhető formában.

Vadász

Nem elérhető gszaszko

• Felhasználó
    • dentalinhungary.ie/
« Válasz #9 Dátum: 2009. december 01. - 04:00:34 »
Bocsánat hogy bele pofázok, de szerintetek egy frontra sárgán érkező és a legénység által lefújt járművön két csata közt mennyire törődtek a srácok az átszóródással?  :shock:  A kérdés persze költői!
SzabóP vs Barnaky
"Wow, grétdzsob, weldán, kípmi poszted...
Egyébként tényleg jól néz ki, csak:
1. Be kéne fejezned.
2. Jobban kéne fényképezned.

Cheers from Ireland
Gergő

http://myscaleworld.blogspot.com/

Nem elérhető Bubu

• Felhasználó
« Válasz #10 Dátum: 2009. december 01. - 07:31:52 »
Idézetet írta: "gszaszko"
Bocsánat hogy bele pofázok, de szerintetek egy frontra sárgán érkező és a legénység által lefújt járművön két csata közt mennyire törődtek a srácok az átszóródással?  ;)
     Makettező Baráti Kör Kapuvár

Lzoolee

• Vendég
« Válasz #11 Dátum: 2010. január 08. - 12:04:10 »
Sziasztok,

új tag volnék a fórumon. Barnaky Péter tanácsolta hogy jelentkezzek fel. Én Hozzátok képest amolyan "lelkes amatőr" vagyok. Most így hirtelen nem tudom Rátok merjem-e önteni kérdéshalmazaimat?

Kézzel festem a maketteket (...) ennek megvan minden nehézsége és hátránya is. Például, hogy soha nem mertem koszolni a járműveket (féltem elmaszatolom :(
Eddig korábban úgy csináltam, hogy egyenként lefestettem az aprólékot (kormány, pedálok, ülések), külön a kűzdőteret, majd utána beragasztgattam az alkatrészeket. De ahogy látom Ti (pl a Hummelnél) összeépítitek és utána egyben festitek (fújjátok) ennek ellenére nem mosódik el és minden a helyén van... Van valami jó ötletetek arra, mi legyen a belső tér összerakásának/festésének módja?
Ráadásul a helyszín sajátossága miatt szeretném koszolni a járművet (öregíteni), a belső teret is. (Revell, ModellMaster és Humbrol festékeket használok)

Másik kérdésem (bár nem ehhez a topikhoz kapcsolódik): Afrika Korpsos egyenruhákhoz tudnátok javasolni színeket?

Köszönöm,
Üdv,
Zoli
(Lzoolee)

Nem elérhető Béláim az Úrban

• Figura
  • Felhasználó
    • the body
« Válasz #12 Dátum: 2010. január 08. - 12:34:08 »
Idézetet írta: "Lzoolee"
Eddig korábban úgy csináltam, hogy egyenként lefestettem az aprólékot (kormány, pedálok, ülések), külön a kűzdőteret, majd utána beragasztgattam az alkatrészeket.
Forintos Kálmán még a mai napig így készíti a makettjeit. Szerintem ez is teljesen járható út.

Idézetet írta: "Lzoolee"
Másik kérdésem (bár nem ehhez a topikhoz kapcsolódik): Afrika Korpsos egyenruhákhoz tudnátok javasolni színeket?
Itt nézz körül http://http://www.germanmilitaria.com/ . A színeket meg érdemes keverni és Valejo vagy Maimeri polycolor festékeket használni.
Bódi Krisztián

Nem elérhető mokush

• Felhasználó
« Válasz #13 Dátum: 2010. március 13. - 21:11:50 »
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni...
Nemrég kezdtem airbrush-t használni. Mitől lehet az, hogy a festék (Gunze-, Humbrol akril) "érdes" felületet produkálnak?
0,8 Bar nyomást használok, a festékeket pedig kb. tej sűrűségűre hígítom.
Mit rontok el?  :blink:

Nem elérhető Vadász

• Globális moderátor
  • Felhasználó
« Válasz #14 Dátum: 2010. március 13. - 21:32:17 »
Idézetet írta: "mokush"
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni...
Nemrég kezdtem airbrush-t használni. Mitől lehet az, hogy a festék (Gunze-, Humbrol akril) "érdes" felületet produkálnak?
0,8 Bar nyomást használok, a festékeket pedig kb. tej sűrűségűre hígítom.
Mit rontok el?  :blink:

Hozd el Szolnokra a problémás festést, úgy könnyebb valamint mondani.
Addig is néhány kérdés, ötlet.

Milyen pisztolyt használsz?
Próbáld meg még jobban hígítani.
Mivel hígítod?
Milyen távolról fújsz?

Miért nem csiszolod át egy 2500-as papírral?