Szerző Téma: Festékszóró topic kezdőknek (modern harcjárművek)  (Megtekintve 973 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető Jimbobá

• Felhasználó
    • http://www.mhrfweb.makett.org
Festékszóró topic kezdőknek (modern harcjárművek)
« Dátum: 2011. július 21. - 00:47:11 »
Sziasztok!

Gondoltam, létrehozok egy ilyen topicot. Itt családiasabb a hangulat, talán nem csak azt kapom válasznak, hogy olvass vissza. Szóval, előre is köszönöm a válaszokat.

Makettezni vagy jó tíz éve makettezek, de csak most jutottam el odáig, hogy vegyek kompresszort is. Már untam, hogy a szép építéseimet elrontom az ecsettel. Most viszont a két területet hamar egy szintre kéne hozni.

A tesztköröket egy egyszerű Aerograph-fal futom le, de lassan veszek egy kicsit jobbat.

Kezdésnek három dolog érdekel nagyon:

- hogy a francba lehet egyenletesen fújni úgy, hogy vannak bonyolultabb részek, amiket több irányból is meg kell kínálni (pl. egy kapaszkodó vagy egy irányzék) - és így több fölösleges festék megy a környezetére - és van olyan, ami sima ügy, mint a sík felületek?

- akril festéket milyen arányban kell hígítani (Gunze)?

- alapszínhez hány bar nyomást szükséges alkalmazni?

Gondolom ezek elég alap kérdések, mindenesetre köszönöm, ha valaki ezredszerre is leírja :)

Üdv,

Ádám
mhrfweb.makett.org - Magyar Honvédség walkaroundok első kézből

Nem elérhető Medve9

• Felhasználó
  • Herr Dr. dipl. Ing. von Eisbär
Re:Festékszóró topic kezdőknek (modern harcjárművek)
« Válasz #1 Dátum: 2011. július 21. - 02:18:08 »
Szervusz !

Idézet
- hogy a francba lehet egyenletesen fújni úgy, hogy vannak bonyolultabb részek, amiket több irányból is meg kell kínálni (pl. egy kapaszkodó vagy egy irányzék) - és így több fölösleges festék megy a környezetére - és van olyan, ami sima ügy, mint a sík felületek?

Ilyen probléma csak akkor merül fel, ha türelmetlen vagy és egy villanásnyi locsolással akarod összefestékezni az alkatrészt. A festéksugár nem fog bekanyarodni a zugokba. Neked kell - "gilisztázásra" állított pisztollyal (alacsony nyomás, híg festék, minimális festék mennyiség) - betalálni oda a vékony sugárral, több rétegben.

Idézet
- akril festéket milyen arányban kell hígítani (Gunze)?

Mihez? Milyen higitóval? Mindenhez másképp' kell higitani, minden festéket. Nem tudod magadnak megspórolni a gyakorlást ezekkel a kérdésekkel. Én pl. még soha sem számoltam arányokat. Ha pöttyöket fúj, túl sűrű. Ha meg akar folyni és nem fed, túl híg. A szürke szin jól fed és több higitót elvisel, mint a zöld. A fehér a citromsárga alig fed, ezért az ilyen világos szineket a legnehezebb belőni. Lehet és kell is játszani egy kicsit az adalékokkal. (mattító és kötéslassító)

Nos én nem mondom, hogy "olvass vissza", mert egy hangot nem írtam az orgra ebben a témában. Ám mások viszont igen, és okosságokat. Ezen túl, már csak annyit tehetek, hogy jószívvel ajánlom figyelmedbe.
Szeressük a medvéket !               Medve

Nem elérhető Vadász

• Globális moderátor
  • Felhasználó
    • http://www.vadaszlakasberendezes.hu/.
« Válasz #2 Dátum: 2011. július 21. - 07:12:03 »
Ne felejtsd el, hogy amit a srácok írtak a hígításról és nyomásról azok az "értékek" egy kétfunkciós 0,3-0,2-es pisztolyra érvényesek.
Az Aerográf ennél sokkal durvább szerkezet. Sűrűbb festék és nagyobb nyomás kell hozzá. Ez sajnos vastagabb festéket fog eredményezni.
Tapasztalatom szerint a Gunze már túl finom ehhez a pisztolyhoz. Inkább a régi vastagabb szintwetikus festékek jók hozzá (Humrol, Revell, Pactra, Molak, stb)
Egy finomabb pisztollyal könnyebben fogsz megtanulni festeni.
Ha van rá lehetőséged akkor ülj oda valaki mellé egy délutánra.

A keverési arányokról csak annyit, hogy a festék állaga tégelyről-tégelyre változik, ezért a festőiparban nem hígítási arányról, hanem viszkozitásról (folyékonyságról) beszélünk,
A makettezésbe a felhasznált festék mennyisége miatt ezt a beállítási módszert értelmetlen használni.
Mindenki másképpen állítja be a festék sűrűségét. Ricsi már írt egy megoldást.
Én kindertojgli tetejében keverem szemre.
« Utoljára szerkesztve: 2011. július 21. - 07:19:30 írta Vadász »

Nem elérhető Jimbobá

• Felhasználó
« Válasz #3 Dátum: 2011. július 21. - 09:00:24 »
Szép jó reggelt!

Köszönöm mindenkinek a válaszokat, így már azért rögtön könnyeb belekezdeni a kísérletezgetésbe. De először azt hiszem tényleg veszek egy másik pisztolyt.

Mi a jele annak, hogy túl kicsi/nagy a nyomás?

Köszi, üdv!

Nem elérhető Vadász

• Globális moderátor
  • Felhasználó
« Válasz #4 Dátum: 2011. július 21. - 09:13:58 »
Szép jó reggelt!

Köszönöm mindenkinek a válaszokat, így már azért rögtön könnyeb belekezdeni a kísérletezgetésbe. De először azt hiszem tényleg veszek egy másik pisztolyt.

Mi a jele annak, hogy túl kicsi/nagy a nyomás?

Köszi, üdv!

alacsony: köpköd, nem porlaszt rendesen.
nagy: ha közelről fújsz akkorszétfolyik a felületen, ha messziről akkor túl széles az átszóródás

Nem elérhető Mortyi

• Felhasználó
« Válasz #5 Dátum: 2011. július 21. - 11:01:56 »
Szia!

A fiúk igencsak leírták előttem a lényeget, de egy jó pisztoly elengedhetetlen különben "csak szenvedni fogsz" nyilván ezt tudod :)
A nyomás és a hozzá megfelelően belőtt hígítottság elengedhetetlen!!!  De ha csak lehet alacsony nyomáson fúj még ha alapszínt fújsz is azért azzal is kell játszani nem csak telibe fújom a színt.
Szerezz be egy jó pisztolyt és gyakorolj sokat! Ja és bármi van kérdezz bátran!

Mortyi   
Mortyi

Nem elérhető demoneye

• Felhasználó
« Válasz #6 Dátum: 2011. július 21. - 11:59:45 »
Sziasztok!

Olyan gondom van (ha ez egyáltalán gond),hogy festékszórót vásárolnék,de profit,mert a kezdőknek valót már kitapasztaltam és mindent lehet vele csínálni csak szép munkát nem!
Ha segítenétek benne,hogy melyik típus az ami már jó,de nem horror ára van azt megköszönném.
Ezekhez gondolom kompresszor dukál és azt hol melyiket lehetne beszerezni! Webshopból rendeljem vagy személyesen boltból vegyem? Vidéki vagyok így korlátozottak a lehetőségeim,sajnos.
Milyen festéket vásároljak a pisztolyhoz?
Ezek lennének egyenlőre a kérdéseim,ha segítenétek benne megköszönném! :)

Nem elérhető vlevi

• Felhasználó
« Válasz #7 Dátum: 2011. július 21. - 14:19:22 »
"de egy jó pisztoly elengedhetetlen különben "csak szenvedni fogsz" nyilván ezt tudod"
Ezt az Aerográfra mondtad? Mi baj van vele? Azonkívül, hogy baltával faragták egy vaskockából, semmi baj nincs vele :D

Elérhető Mac

• Globális moderátor
  • Felhasználó
« Válasz #8 Dátum: 2011. július 21. - 14:42:42 »
Erről a Pénzes Tomit kérdezd meg... ;D
"Én nem mondam semmit. Hogy te almás Bozkovot értettél, arról én már nem tehetek."
A lánctalp

Nem elérhető Mortyi

• Felhasználó
« Válasz #9 Dátum: 2011. július 21. - 16:35:25 »
Én nem az aerografra gondoltam mint negatív példa csak azért ma már nem egy modern darab :)

Én kb. erre a kettőre gondolnék nekem volt mindkettő:
http://www.chicagoairbrushsupply.com/iwechp.html

http://www.chicagoairbrushsupply.com/evsiso.html

Mindkettő 130 dollár körül beszerezhető a netről az Iwata-nak tudtommal nincs itthoni forgalmazója (sajnos) a HS-nek talán a Neoart
én mégis mindkettőnek a beszerzését a netről javaslom, bár a HS beszerzésében tudok segíteni :)

Mortyi

Nem elérhető Mortyi

• Felhasználó
« Válasz #10 Dátum: 2011. július 21. - 16:53:36 »
Ezt most találtam!
Leárazás van a HLJ.com-on szerintem ez a Tamiya stukker is egy remek darab!!!!
http://www.hlj.com/product/TAM74537
persze ez is csak egy tipp :) a döntés a tied!
Mortyi

Nem elérhető Vadász

• Globális moderátor
  • Felhasználó
« Válasz #11 Dátum: 2011. július 21. - 17:01:34 »
"de egy jó pisztoly elengedhetetlen különben "csak szenvedni fogsz" nyilván ezt tudod"
Ezt az Aerográfra mondtad? Mi baj van vele? Azonkívül, hogy baltával faragták egy vaskockából, semmi baj nincs vele :D

A trabant is autó, sőt valamikor jó autó volt, de ma már mások a követelmények az utakon, és üzemanyagot sem kapsz már hozzá a kutakon.

Az Aerográf is jó pisztolyvolt, de ma már közel hasonló áron van jobb, és a mai festékek már nem alkalmasak az Aerográfhoz.

Hidd ezt el nekem, mert valamikor a hetvenes évek végén vettem az első Aerográfomat, aztán valamikor a kilencvenes évek elején vettem az első Kageremet, Van mihez hasonlítanom. Festékek közül is megfordult a kezem alatt néhány. a Walkidtól kezdve a Compucolorig.

Nem elérhető Jimbobá

• Felhasználó
« Válasz #12 Dátum: 2011. július 21. - 17:30:27 »
Sziasztok!

Én is nézegettem most a pisztolyokat, de egyelőre 10-15 ezer forintot tudnék rá szánni... Ez mekkora "hátrány"?

Üdv!

Nem elérhető Mortyi

• Felhasználó
« Válasz #13 Dátum: 2011. július 21. - 17:32:37 »
Szia!

Hát ez nem hátrány csak ennyiért nem kapsz, gyűjtögess még egy kicsit és aztán vedd meg hidd el nem fogod megbánni!
Az a 20-25 ezer minimum sajnos :(

Mortyi

Nem elérhető Vadász

• Globális moderátor
  • Felhasználó
« Válasz #14 Dátum: 2011. július 21. - 17:55:15 »
Sziasztok!

Én is nézegettem most a pisztolyokat, de egyelőre 10-15 ezer forintot tudnék rá szánni... Ez mekkora "hátrány"?

Üdv!

Kezdésnek jó egy Triplex 0,35-ös kb 17-20 között kapható. Előnye, hogy tönkretehetetlen (hülyebiztos) beejtős düznis, nálam kettő is van üzemben (0,35-0,25).
Kapható 8-10 ért menetes düznis Cromax, aminek a gyenge pontja ez előre szélesedő tűvédő, mert takarja a felületet, és a tekerős dűzni amit sokan elsőre beletörnek, viszont van hozzá alkatrész. Ha emlékeim nem csalnak, akkor a Földvári Csabi most 5-ért árul egyet.
Állítólag az Alder pisztolyok egy része már szintén menet nélküli, un. beejtős dűzni vel kapható. Néz utána.
Ja, és sajnos kénytelen leszel elolvasni a Fülöp S cikkeit.