Tiszteletem!
Egyre gyakrabban keresnek meg azzal ifi korú ismerősök és ismerősök ismerősei, hogy makettezni szeretnének.
Igazából nincs konkrét elképzelésük, de láttak egy filmet, multiban végignyomták az új stratégia játékot a gépen, vagy olvasták a havernál a Pro Modellt, tapizták a vitrinben a tankokat stb.. Szóval kipróbálnák milyen ragasztgatni.
Tudom, hogy "örömmakettezést", illetve biztos sikerélményt garantáló olcsó alternatívát keresnek...legjobb esetben ilyenkor hümmögök egy sort, végignézek a polcokon, majd végül rábökök valamire, amit már ismerek és bátran ajánlhatok kezdőnek és rutinosabb haladónak egyaránt. Akkor viszont kegyetlenül meg vagyok lőve, amikor más szakágak, korszakok kedvelői fordulnak hozzám, hogy mi legyen első darab? Mivel érdemes kezdeni? Mire figyeljen? Hogyan csinálja?
Lehet, hogy csak túl misztifikálom, de szerintem alapvetően meghatározóak az első élmények, így elég komoly felelősség a tanácsadás

és történetesen nem is tudom őket gyorsan "lepasszolni valakinek" mivel felénk sem klub, sem szakkör sem bolt sincsen már

)
Persze igaz, hogy az internetes oldalakon lehet kérdezni bármilyen témában, de az érdeklődők valójában csak hosszú idő elteltével kapcsolódnak be aktívan a témakörökbe.
A többségük csupán passzív olvasója az online fórumoknak (pl. a 99,9% a nyomtatott sajtóban megjelenő cikkek, kritikák és bemutatók alapján próbál választani azután a boltban) az így megszerzett információkra támaszkodnak és nem mernek kérdezni.
Hiába ajánlom állandóan a fórumot, mert regisztrálnak, de kérdezni nem mernek

A szerencsésebbek betérnek aztán egy makettboltba, ahol igazi szakemberek segítik az indulásnál tanácsaikkal, DE a nagyon kevés a tényleges szakbolt és felkészült eladó
Mondhatjuk, azt is, hogy a dobozbontásos site-okkal Dunát lehet rekeszteni, de az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy ezek a leírások elsősorban a haladókat célozzák meg és nagyon össze tudják zavarni a kezdő műkedvelőket.
Nem ragozom tovább...
Tanácsot szeretnék kérni Tőletek, hogy hogyan érdemes ilyenkor megközelíteni a dolgot? Illetve ismertek-e olyan forrásokat, tematikus oldalakat, amelyek kifejezetten a kezdőkhöz szólnak és a tényleges alapozással, technikai felkészítéssel és legfőképpen a készletválasztást elősegítő témákkal foglalkozik a pigmentporgyantásragasztásánaklegújabbdivatszerintivitája helyett.
Volna-e rá mód, hogy mi magunk összegyűjtsünk egy, a meglepően jó minőségű és könnyen építhető makettekről szóló szösszenetet, amolyan "Must have" ajánlót pár sorban?
Mi az, amivel nem lehet mellényúlni és mindenféle francos feljavítás nélkül is mutatós?