A matricázáshoz tarozhat a
maszkok készítése, illetve a motívumok maszk segítségével való felfújása a makettre.
Előnyei:1. Gyorsan elkészíthetjük akár magunk is (ez csak az egyszerűbb egyszínes jelzésekre értem pl: egy nem íves lajstrom betű I, T, M, N stb.).
2. Valóban festett a jelzés (nem matrica, nincs lakkréteg körülötte)
3. Akár egy darab is elkészíthető reális, megfizethető áron (kb egy hagyományos matrica ára)
4. A jelzések legvalósághűbb visszaadása a maketten ( vékonyan felfújva!!!)
Hátrányai :
1.A nehézkes beállítás (legtöbbször kitakarja a helyet, ahova rakjuk és így nincs mihez igazodni, nincs támpont a maketten, Pl: egy panelvonal, mert nem látjuk a kitakaró fólia miatt).
Az átlátszó kitakaró maszkok nem igazán jó minőségűek, nyomot hagyhatnak a maketten leszedés után (főleg, ha több napig készül a festés).
A Tamiya gyártja a legjobb minőséget, de ezt nem igazán lehet beszerezni olyan mérteben, ami a házi lajstrom gyártásunkhoz szükséges lehet, csak az 5-, illetve 10-mm es csíkokat.
A legismertebb és legjobb minőségű maszkoló szalagok az imént említett Tamiya készletei, valamint az újabban licenszjogot vásárolt Eduard kabin maszkolói.
A többi gyártó tapasztalataim szerint az egy-két fokkal gyengébb minőséget képviselik, ugyanis leszedés után feltapadhat a makettre a ragasztó anyaga , amit eltüntetni szinte lehetetlen...
2. A túl bonyolult (pl: század jel, körvonalas, szegélyes) ábrák, számok, jelzések felfújása nem egyszerű eset, talán nem is lehetséges. Én nem próbáltam még... - ezekben az esetekben maradnak a jól bevált matricák