Szerző Téma: Maszkolás  (Megtekintve 3401 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető HADvezér

• Felhasználó
  • HADvezér
    • http://www.had.hu
Maszkolás
« Dátum: 2009. október 25. - 22:11:48 »
A matricázáshoz tarozhat a maszkok készítése, illetve a motívumok maszk segítségével való felfújása a makettre.

Előnyei:

1. Gyorsan elkészíthetjük akár magunk is (ez csak az egyszerűbb egyszínes jelzésekre értem pl: egy nem íves lajstrom betű I, T, M, N stb.).
2. Valóban festett a jelzés (nem matrica, nincs lakkréteg körülötte)
3. Akár egy darab is elkészíthető reális, megfizethető áron (kb egy hagyományos matrica ára)
4. A jelzések legvalósághűbb visszaadása a maketten ( vékonyan felfújva!!!)

Hátrányai :

1.A nehézkes beállítás (legtöbbször kitakarja a helyet, ahova rakjuk és így nincs mihez igazodni, nincs támpont a maketten, Pl: egy panelvonal, mert nem látjuk a kitakaró fólia miatt).
Az átlátszó kitakaró maszkok nem igazán jó minőségűek, nyomot hagyhatnak a maketten leszedés után (főleg, ha több napig készül a festés).  
A Tamiya gyártja a legjobb minőséget, de ezt nem igazán lehet beszerezni olyan mérteben, ami a házi lajstrom gyártásunkhoz szükséges lehet, csak az 5-, illetve 10-mm es csíkokat.

A legismertebb és legjobb minőségű maszkoló szalagok az imént említett Tamiya készletei, valamint az újabban licenszjogot vásárolt Eduard kabin maszkolói.

A többi gyártó tapasztalataim szerint az egy-két fokkal gyengébb minőséget képviselik, ugyanis leszedés után feltapadhat a makettre a ragasztó anyaga , amit eltüntetni szinte lehetetlen...

2. A túl bonyolult (pl: század jel, körvonalas, szegélyes) ábrák, számok, jelzések felfújása nem egyszerű eset, talán nem is lehetséges. Én nem próbáltam még... - ezekben az esetekben maradnak a jól bevált matricák :)
üdv: HADvezér

Nem elérhető Black Army

• Adminisztrátor
  • Felhasználó
  • Schuller Balázs
    • http://www.schuller-figures.moonfruit.com
Re: Maszkolás
« Válasz #1 Dátum: 2009. december 14. - 23:07:45 »
Sziasztok!

Én a folyékony maszkolókról kérdeznék. Amikor kezdőként repcsiket csináltam nem volt ilyenem. Pár éve vettem, párszor használtam, főleg figura-mesterdaraboknál. Rossz ecsettel vittem fel, majd nagy keserv árán szedtem ki a szálak közül. Mi a trükkje? Hogy kell használni? Még a régi bibliámban a Légierő a konyhaasztalonban sem találtam erre vonatkozót.

Köszi!
Üdv: Schuller Balázs
http://www.blackarmymodells.com

Nem elérhető Horváth András

• Felhasználó
« Válasz #2 Dátum: 2009. december 14. - 23:20:09 »
Szia!
Én fogpiszkálóval viszem fel, az alkalmazástól függően tompa, vagy hegyes végűvel. Gyakran leszedem róla a felesleget.

András

Nem elérhető Black Army

• Adminisztrátor
  • Felhasználó
  • Schuller Balázs
« Válasz #3 Dátum: 2009. december 14. - 23:32:19 »
Köszi! Ez jó ötlet.

Nem elérhető Kormos Peter

• Globális moderátor
  • Felhasználó
  • Repülő
« Válasz #4 Dátum: 2009. december 15. - 09:55:19 »
A Humbrol, Z63 maszkolót a szintetikus hígító feloldja. Nem azonnal, de azzal ki lehet mosni az ecsetből.

Büszke tagja a Lányos Apukák Klubjának.

Nem elérhető Black Army

• Adminisztrátor
  • Felhasználó
  • Schuller Balázs
« Válasz #5 Dátum: 2009. december 15. - 10:07:34 »
Tamiya laquer thinerrel mosom ki az ecseteimet (gyengébb aceton), az pl. nem viszi ki, csak összeugrasztja. Megpróbálom majd a szintetikus hígítót. Köszi!

Nem elérhető Sunrise

• Felhasználó
« Válasz #6 Dátum: 2009. december 19. - 01:53:46 »
Maszkokkal kapcsolatban a kérdésem, hogyan lehetne kabintetőre kiszabni a megfelelő formát, ha nem szimpla egyenesről van szó, mert pl. a Phantomnak, vagy a Tomcatnek a szélvédőjén egy majdnem ovál körvonalat kellene vhogy szabadon hagyni.

Nem elérhető bigboy

• Felhasználó
« Válasz #7 Dátum: 2009. december 19. - 09:49:23 »
Idézetet írta: "Kormos Peter"
A Humbrol, Z63 maszkolót a szintetikus hígító feloldja. Nem azonnal, de azzal ki lehet mosni az ecsetből.

Üdv ezeknek a maszkoló folyadékoknak a szalmiákszesz a hígítója.A Humbrolt már nagyon régóta használom a Z63 félét meg 1.5 éve.Viszont az ecsetből maradéktalanul az sem szedi ki ,direkt erre a célra félretett ecsetek szalmiákszesszel tovább életben tarthatók,de hamar tönkre mennek.Üdv bigboy
bigboy

Nem elérhető Sunrise

• Felhasználó
« Válasz #8 Dátum: 2009. december 19. - 10:20:34 »
Idézetet írta: "richard.kiss"
a 0,4mm-es tamiya maszkolószalagot egy picit lehet húzni, h körívet kövessen.
de ha erőteleljesebb ívről van szó, akkor esetleg ívvonalzó segítségével szélesebb szalagból érdemes kivágni.
de nekem sikerült már olyan si, h egy nagyobb szalagot rétettem a kabintetőre és a keretek mentén nagyon óvatosan egy nagyn éles és hegyes szikével kivágtam a megfelelő formát. (ezt a technikát keréknél is alkalmazzák, persze megfelelő kidolgozású cucc kell hozzá.)

Én is a nagyobb darabból a szikés módszeren gondolkozom, mert a panelek találkozásánál vannak elég hegyes részek, amihez még a 0.4-es szalag is lehet, hogy széles. :roll:

Nem elérhető Paszler Norbi

• Felhasználó
« Válasz #9 Dátum: 2009. december 21. - 13:42:14 »
Idézetet írta: "Black Army"
Sziasztok!

Én a folyékony maszkolókról kérdeznék. Amikor kezdőként repcsiket csináltam nem volt ilyenem. Pár éve vettem, párszor használtam, főleg figura-mesterdaraboknál. Rossz ecsettel vittem fel, majd nagy keserv árán szedtem ki a szálak közül. Mi a trükkje? Hogy kell használni? Még a régi bibliámban a Légierő a konyhaasztalonban sem találtam erre vonatkozót.

Köszi!

Szia Balázs!

Én is sokat küzdöttem a problémával, de a megoldás végtelenül egyszerű.
Szappan + víz :!:
Én a hüvelyk és a mutatóujjam közötti részen szoktam dörgölni a kissé bevizezett és utána beszappanozott MASKOL-os vagy Z63 maszkolóval beszáradt ecsetet, és pár másodperc múlva a megszáradt maszkoló, mint egy kupak lecsusszan az ecsetszőrről.
Ha még egyszer megismétled, az ecsetszőrők között se marad semmi, hosszú életet biztosítva a szerszámnak.

Üdv:
Norbi
Matuz István, Paszler Norbi és a Zlin 726 Universal

Nem elérhető Black Army

• Adminisztrátor
  • Felhasználó
  • Schuller Balázs
« Válasz #10 Dátum: 2009. december 21. - 22:36:51 »
Köszi! Ki fogom próbálni.

Nem elérhető Uly

• Felhasználó
« Válasz #11 Dátum: 2009. december 22. - 20:02:59 »
Átlátszó maszkolóval én is megszívtam a Mig3-asom alja elég tré lett tőle. Igaz ott több napig rajt volt, talán ez volt a baj... Még mindig nem vitt rá a lélek, hogy kijavítsam  :?
Én is félretett rozogább ecsetet használok a folyékony maszkoló felvitelére. Kimosást én H100 szintetikus higítóval oldom meg.
Uly

migi

• Vendég
« Válasz #12 Dátum: 2009. december 27. - 15:46:48 »
A folyékony maszkólót használok általában Zoli félét , én sima fülpiszkáló műanyag szárát vágom úgy le mint régen a lúdtollaknál vágták , igy a bemártás mértékével tudom szabályozni az anyagmennyiséget .

Nem elérhető Z63

• Felhasználó
  • alfőmérnök
« Válasz #13 Dátum: 2010. január 21. - 22:19:00 »
Sziasztok!
A saját maszkolómat soha nem kentem ecsettel, mindig fogpiszkálót vagy egy kissé tompább ecsetnyelet mártogatok bele és azzal tunkolom a maszkolni kívánt részre. Éles szegélyeknél használom a 0,4mm-es, vagy a 0,7mm-es szalagot. Ezzel körberagasztom a részt , majd a belső részeket kikenegetem folyékony maszkolóval!
Üdv,Z63

Nem elérhető juge75

• Felhasználó
Re:Maszkolás
« Válasz #14 Dátum: 2011. január 05. - 05:35:27 »
Régen, amikor még repülőztem, cellux-ot tettem fel a kabinra, szépen kinyomkodtam a levegő buborékokat, majd szikével a kabin keret szélei mentén levágtam a felesleget.
Nem hagyott nyomot.
A legutolsó réteg festése után (lakk), szikével meg kezdtem, majd jó fajta műszerész csipesszel húztam le.
Íves részeknél használtam csak csupán folyékony maszkolót, (az éleken itt is cellux volt), eleinte Camea lemosható szemhéjtust (sajnos már nem létezik), mostanában pedig Humbrol Maskol-t, fogpiszkálóval felhordva.
Gépek festésénél eleinte szigetelő szalagot, később tamiya maszkolót, vagy fény másoló papírt használtam, a papírt a mintázatnak meg felelően vágtam, vagy téptem, majd oda tartva festettem.
(amíg nem volt meg az első Orosz Aerograph szóró pisztolyom, ecsettel festettem, az át szóródást szivacs darabkával készült, festékbe mártva).