Szerző Téma: Forrasztás  (Megtekintve 1913 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető Rumcajsz

• Adminisztrátor
  • Felhasználó
  • Aurea mediocritas
    • makett.org
Forrasztás
« Dátum: 2011. november 18. - 14:49:59 »
Na akkor itt mehet tovább.....
Böjthe Krisztián

Elérhető Veteranus

• Felhasználó
Re:Forrasztás
« Válasz #1 Dátum: 2011. november 18. - 14:57:56 »
Kezdetnek egy link, ahol a gyönyörűen festett kerekek mellett megfigyelhető, hogyan készíti elő a forrasztáshoz az alkatrészt, akár ragasztó szalag segítségével fixálva és előkezelés folyasztó szerrel.
http://www.armorama.com/modules.php?op=modload&name=SquawkBox&file=index&req=viewtopic&topic_id=181956&ord=&page=1
« Utoljára szerkesztve: 2011. november 18. - 20:22:02 írta Veteranus »

Elérhető Veteranus

• Felhasználó
« Válasz #2 Dátum: 2011. november 18. - 17:04:28 »
Egy fórumból, szösszenet a gyantáról.

A műgyanta esetleg tartalmazhat hozzáadott savat, de a normál fenyőgyanta gyanta inkább reduktív úton fejti ki hatását. A rézfelületen megjelenő réz-oxid oxidáló hatású, magas hőmérsékleten oxidálni tudja a gyanta szerves összetevőit. A gyanta azért is hatékonyabb, mint az egyéb savas tisztítási módszerek (NH4Cl, HCl), mert a redukció végeredménye elemi réz, ami a felületen marad, tehát nem vékonyodik a rézfólia a NYÁKon.

A természetes gyanták tartalmaz(hat)nak nagy szénatomszámú szerves savakat is (abietinsav, pimarsav), de ennek ellenére a fő tisztítási elv a redukció. Ha a gyantasavból keletkezne is rézsó (réz-abietát), a forrasztás hőmérsékletén azonnal visszabomlana réz-karbonáttá, -oxiddá, vagy elemi rézzé.

Nem elérhető Mortyi

• Felhasználó
« Válasz #3 Dátum: 2011. november 18. - 19:53:59 »
Sziasztok!

Mivel ma Veteranus Panther-es topikjában elég sok kérdés merült fel a forrasztással kapcsolatban, ide kérünk mindenféle segítséget amit csak ezzel a témával kapcsolatban tudtok :)
kezdésnek átemeltem a mai "vitaalapot"

hány wattos legyen a páka , a  pákahegy  milyen legyen, melyik mire jó?  (gondolom ez egyéni megszokás kérdése inkább)
Jó forrasztó ón megválasztása (olvadáspont-keresztmetszet)
folyatószerek ( zsír, gyanta víz) melyiket és mikor stb.

Jöhetnek a tippek :o

Mortyi

Nem elérhető Mortyi

• Felhasználó
« Válasz #4 Dátum: 2011. november 18. - 20:00:59 »
Ezt egy másik fórumon találtam ahol ugyan más aspektusból de ugyan ez a téma
http://www.antikvarium.hu/ant/book.php?ID=16150

Bár nem mai gyerek azért biztosan tartalmaz hasznos dolgokat kérdés beszerezhető-e még ill. érdemes-e?
Mortyi

Nem elérhető Mac

• Globális moderátor
  • Felhasználó
« Válasz #5 Dátum: 2011. november 19. - 08:30:54 »
A könyv 1984-es kiadású. Az elméleti részek nagy része használható, mindenki megtudhatja belőle, hogy mi is történik forrasztáskor. A gyakorlatban a könyv elavult, részben azért, mert a hagyományos ón- ólom ötvözetű forrasztóón egy EU direktva alapján be vagyon tiltva (Bár még lehet kapni, de hosszútávon ki fog kopni.), és a helyettesítő ónnal kicsit másként kell bánni. Másrészt viszont a folyasztószerek hihetetlen fejlődésen mentek keresztül, sokkal jobban segítik a munkát, mint 27 évvel ezelőtt.
A könyv leginkább ipari forrasztási eljárásokkal van megtöltve, melyek a makettezésben vajmi kevéssé használhatóak.

Egy fórumból, szösszenet a gyantáról.

A műgyanta esetleg tartalmazhat hozzáadott savat, de a normál fenyőgyanta gyanta inkább reduktív úton fejti ki hatását. A rézfelületen megjelenő réz-oxid oxidáló hatású, magas hőmérsékleten oxidálni tudja a gyanta szerves összetevőit. A gyanta azért is hatékonyabb, mint az egyéb savas tisztítási módszerek (NH4Cl, HCl), mert a redukció végeredménye elemi réz, ami a felületen marad, tehát nem vékonyodik a rézfólia a NYÁKon.

A természetes gyanták tartalmaz(hat)nak nagy szénatomszámú szerves savakat is (abietinsav, pimarsav), de ennek ellenére a fő tisztítási elv a redukció. Ha a gyantasavból keletkezne is rézsó (réz-abietát), a forrasztás hőmérsékletén azonnal visszabomlana réz-karbonáttá, -oxiddá, vagy elemi rézzé.

Kár ennyire túlbonyolítani. A makettezésben a forraztáshoz bőven elegendő a mezei csiszolópaírral történő felületelőkészítés.

hány wattos legyen a páka , a  pákahegy  milyen legyen, melyik mire jó?  (gondolom ez egyéni megszokás kérdése inkább)
Jó forrasztó ón megválasztása (olvadáspont-keresztmetszet)
folyatószerek ( zsír, gyanta víz) melyiket és mikor stb.

50- 80 Watt hőfokszabálzós mindenképpen.
Pákahegy valóban egyéni, de illeik figyelembe venni, hogy minél hegyesebb ceruzaalakú, annál kissebb felületen ad le hőt, és lép fel a kílódás, és hidegforrasztás veszélye.
Ónból műgyantatöltésűt, és nem a barkácsboltból! Alapvetően a jó ónok drágák, de megéri. A nagyon minimum (ha lehet még kapni) a piros Multicore. Makettezésben a 0,3mm átmérőjű a legjobban használható.
A folyasztóvizeket, ecsetelős savakat tessenek elfelejteni, ezekből is a műgyanata alapú krémek a legjobbak, ez majd egy külön értekezés tárgyát képezi.
"Én nem mondam semmit. Hogy te almás Bozkovot értettél, arról én már nem tehetek."
A lánctalp

Elérhető Veteranus

• Felhasználó
« Válasz #6 Dátum: 2011. november 19. - 10:28:33 »
http://www.microsolder.hu/userfiles/downloads/Ionos_szennyezes_RadaiS.pdf

Érdemes elolvasni legalább az első felét és a végén az összefoglalást.

« Utoljára szerkesztve: 2011. november 19. - 11:00:48 írta Veteranus »

Nem elérhető Mortyi

• Felhasználó
« Válasz #7 Dátum: 2011. november 19. - 11:38:40 »
Szia Mac!

Köszi szépen a beszámolót, én is gondoltam hogy felhasznált anyagok tekintetében már nem a legfrissebb ez a könyv :)
Azért látod próbálkozik az ember ;D jó lenne "megtanulni" mert bár biztosan meg lehet sok mindent ragasztani de azért a forrasztást nem helyettesítheti legalább is szerintem.
Tegnap is próbálkoztam egy Panther sárhányó forrasztásával azt pl. el sem tudom képzelni mással csak forrasztással.
A végeredményről most inkább nem mesélek  ;D ( csak egy helyen égettem meg magam, de ugye a kis öröm is öröm )
Várom a további segítséget esetleg ha nem nagy túl kérés linkelhetnél képet :)
Még egyszer köszi!

Mortyi

Elérhető Amon

• Felhasználó
« Válasz #8 Dátum: 2011. november 20. - 13:19:59 »
Picit össze kavarodtam! :-\

Szóval a pákából az a jó amelyik 80W környéki a "tű" az olyan közepes nem tűhegyes. ???
Kb átmérő???

A másik ami az ónt illeti szóval legyen D0,3 ez ok és gyanta tartalmú. Akkor nem kell a  folyató szer?

Így hirtelen ennyi.

A válaszokat lőre is köszönöm!

Nem elérhető Mortyi

• Felhasználó
« Válasz #9 Dátum: 2011. november 20. - 14:13:45 »
Na ugye mennyi a kérdés  ;D
Örülök hogy nem csak nekem vannak ezzel "gondjaim" már kezdtem teljesen "bekanyarodni" na jó csak vicceltem  :P
Amon szerintem a folyató szer attól kel, hogy az ón tartalmaz gyantát el nem rontja az biztos!
De ha már folyatószer tessék kérem megmondani kinek melyik jött be és miért konkrét márkák és ha lehet kép :)
ez itt a reklám helye ( remélem ez nem szabályellenes )
Előre is köszi!

Mortyi

Nem elérhető Mac

• Globális moderátor
  • Felhasználó
« Válasz #10 Dátum: 2011. november 20. - 15:55:03 »
Sziasztok!

Nos, ónból használható 0,5mm-es ólmos:
https://www.sal.hu/termeklap.aspx?term_id=4431
Ezzel egyszerűbb a forrasztás, mint az ólommentessel, és még az átmérője is OK. A 0,3mm-es ólommentes módfelett drága.

Folyasztószer:
http://www.forrasztastechnologia.hu/spd/51266/RMA7_10cc_Folyasztoszer_zseles_Alpha
Ez a tipus nem túl drága, de már használható elég jól.

Ha elrontottad:
http://www.praktikerwebshop.hu/termekek/nszov_szalag_15mm15m/?id=234265
Kapiláris elven működik, ha túl sok ónt vittél fel, jól jöhet.

Takarításhoz:
http://www.forrasztastechnologia.hu/spd/KontaktPCC400/Elektronikus_tisztito_spray_Kontakt_PCC_400_ml
Nagyon nem elhanyagolható rész, mert bár az alkohol oldja a folyasztószereket, de ráégett gyantát ez hozza le egyszerűen. És mivel a felületet festeni is akarjuk...

Pákahegy:
http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=588248
http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=588247
Én ezeket a típusokat kedvelem, mert jól odaférek vele mindenhez, és a lapjuk miatt jó a hőledó képességük. A linkek csak illusztrációk, nem ezeket a méretűeket használom, hanem 0.5-1.5mm átmérőjűeket.

Azért a gyantás ónt ajánlom, mert ezek alkalmasak elektronikai (a makettezéshez legközelebb eső) felhasználásra. A gyanta nélküli ón a bádogosoké.
Természetesen emellett szükség van a pluszban adagolt folyasztószerre, mert a folyasztószernek van egy hőmérsékletfüggő felhasználhatósági görbéje, azaz minél tovább van melegítve, annál kevésbé hatékony már, "kiég". Viszont nem az ónból kell a kiégett gyantát pótolni, és a legtöbb esetben kevés is a gyárilag töltött mennyiség.

Őszintén szólva, így leírkálva nem lehet nagyon megtanulni- megtanítani forrasztani, de, ha valakinek van kedve lezsírozni valamelyik verseny szervezőjével egy workshopot, szívesen tartok erről a témáról előadást.
Mac
"Én nem mondam semmit. Hogy te almás Bozkovot értettél, arról én már nem tehetek."
A lánctalp

Elérhető Amon

• Felhasználó
« Válasz #11 Dátum: 2011. november 20. - 16:52:00 »
Így mindjárt jobb a baba fekvése!

Armorma-n olvastam, hogy kiadtak egy forrasztós filmet. Az már alapból segített(távolipossta.ru), csak a felhasználandó anyagok voltak kérdésesek.

http://armorama.com/modules.php?op=modload&name=Reviews&file=index&req=showcontent&id=6994

De minden esetre egy liveshow jó volna!
Amit eddig sikerült leszűrnöm a forrasztás is olyan mint a szórópisztoly gyakorolni-gyakorolni...
« Utoljára szerkesztve: 2011. november 20. - 16:54:00 írta Amon »

Nem elérhető Mortyi

• Felhasználó
« Válasz #12 Dátum: 2011. november 20. - 17:48:56 »
Mac!

Nagyon szépen köszönjük a segítséget azt hiszem máris sokkal tisztább ez az egész abszolút ilyenekre gondoltam!
Ami a workshopot ill. hát igen az lenne az igazi mert hát abból mégiscsak jobban kiderül de már ez is nagy segítség!!!
Várom a folytatást egy két páka bemutatása stb.

Mortyi 
Mortyi

Nem elérhető Mac

• Globális moderátor
  • Felhasználó
« Válasz #13 Dátum: 2011. november 20. - 18:46:00 »
Igazán nincs mit!

Forrasztóállomásokról nem biztos, hogy nekem kellene bemutatókat tartani, mert én ipari felhasználásra készített állomásokat használok, melyek ára olyan 100e+ forint környékiek. :)
Viszont ez nagyon jó vétel: http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=813123
Fele annyi, mint az ipari, de a paraméterei alapján a tudása, teljesítménye, használhatósága nem csak fele annyi.

Cserébe itt egy újabb hihetetlenül jól használható anyag a forrasztópaszta:
http://www.forrasztastechnologia.hu/spd/OM-338-10/OM338_Forraszto_paszta_30g
Ez gykorlatilag mikronméteres méretűre darált óngranulátum folyasztószerrel elegyítve. Állaga mint a putty, kb. úgy is kell vele bánni. Kimaszkolod a forrasztani kívánt felületet, bekened a pasztával, leszeded a maszkolást, illeszted a felforrasztani kívánt alkatrészt, majd hőlégfújóval melegíted. Ha megfolyt az ón, abbahagyod a melegítést, megvárod, míg az ón visszadermed, és gyönyörködsz.
« Utoljára szerkesztve: 2011. november 20. - 19:01:45 írta Mac »
A lánctalp

Elérhető Veteranus

• Felhasználó
« Válasz #14 Dátum: 2011. november 20. - 18:56:19 »
Szia Mac!

Ez a pasztás dolog nagyon ígéretes, talán még a forrasztás előtti rögzítésben is segít, ha egy kicsit ragadós.
 Annyit még kérdeznék, hogy kifejezetten ezt ajánlod, mert néztem és lehet kapni ilyen menteset, olyan menteset, van valami tapasztalat e téren?