Szerző Téma: WM-23  (Megtekintve 928 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető XX

• Felhasználó
WM-23
« Dátum: 2012. február 15. - 19:50:46 »
Sziasztok!

Nagyon érdekel ez a szép vonalú, különleges repülő, de a neten szinte semmit sem találni róla, néhány kép kivételével.
Azok is elég ellentmondásosak. Egy gép volt, de a képeken pl. kétfajta futóval látható.
Az ezüst festésűn meg sötét az oldalkormány. Az milyen színű lehet?
A Sirius topikban olvastam, hogy Öregpuma kezében megfordult a gép botkormánya. Alakjáról, színéről lehet valamit tudni?
Csak én nem találok a gépről infókat, vagy tényleg ennyire nem maradt fenn róla semmi?

Köszönettel:

Bertalan Balázs

Nem elérhető oreg puma

• Felhasználó
Re:WM-23
« Válasz #1 Dátum: 2012. február 16. - 00:54:24 »
Kedves Balázs!
Valóban nagyon kevés a kép és az információ a típusról.Amit te kétfajta futónak látsz,az valójában a közúti szállításnál használt "vendég futó". A sötét rész pedig nem más mint a vászon rész vörösesbarna alapozóval kezelve.Van egy háromoldalas cikkem tisztelt Winkler Laci bátyám tollából pár rosszminőségű fotóval.Rajzot az Aviainfó oldalán találsz.
Üdv S.(öreg puma) :D
Justice for Hungary!
Igazságot Magyarországnak!

Nem elérhető XX

• Felhasználó
« Válasz #2 Dátum: 2012. február 16. - 08:05:46 »
Helló!
Köszönöm a gyors választ! Az Aviainfo-s rajz nekem is megvan. Az vajon mi alapján készült, és mennyire mondható hitelesnek?
A cikk viszont érdekelne. Milyen formátumban van meg? Volna rá mód, hogy megoszd velem?
A futó kérdése viszont továbbra is bizonytalan. Csatoltam három képet.
Az elsőn és a másodikon szerintem két eltérő futó van.
A harmadikon meg az általad említett vendégfutó. Szerintem nem azonos az első két kép egyikével sem....

BB

Nem elérhető Podva

• Felhasználó
« Válasz #3 Dátum: 2012. február 16. - 11:22:11 »
Hali
Lehet hogy csak egy "városi legenda" de valahol hallottam, hogy talán a műegyetemen, talán a közlekedési múzeumban fennmaradt a gép szélcsatorna makettje...
Ha nagyon érdekel a téma, próbálj ezekbe az irányokba indulni...
Üdv Viktor

Nem elérhető ssanyi

• Felhasználó
« Válasz #4 Dátum: 2012. február 16. - 11:49:32 »
Üdv!

Nem városi legenda a felújított modell :  http://www.ara.bme.hu/galeria/foto/wm23/wm23_old.htm
A második kép rendkívül rossz minőségű és inkább egy grafikához hasonlít az eleje (motorburkolaton nincs lemezosztás sem), van róla video is valahol a neten délután talán lesz időm és ha megtalálom.

Sanyi
Sisák Sándor

Nem elérhető XX

• Felhasználó
« Válasz #5 Dátum: 2012. február 16. - 17:57:17 »
Sziasztok!

A modellre már én is rábukkantam a neten. A gép formáját belőni jó, de a részletekre nem ad megoldást.

Ssanyi!

A második kép tényleg vacak minőségű, pusztán csak az eltérő futómű kialakítás miatt tettem fel.
Az eddig látott rajzok is ezt az elrendezést ábrázolják. Ehhez képest más az első képen lévő.
Ha jól látom ott még kívül is van egy háromszög alakú borítólemez, vagyis az egész akna fedett volt behúzott futónál.
No, meg ami nagyon szembetűnő, nem látok kipufogót.... A rajzokon az örvlemez közepén ábrázolják... ????

BB

Nem elérhető ssanyi

• Felhasználó
« Válasz #6 Dátum: 2012. február 16. - 18:36:02 »
Üdv!

A Balaton Modell kiadta 1:72-es méretarányban, még nem volt szerencsém hozzá de vedd fel velük a kapcsolatot szerintem.
Amennyiben az "öreg nagymacska" sem tud új vagy jobb fotókat nekem sincs ötletem és találni sem találunk szerintem.
A kipufogó az örvlemez közepén volt (a képeken is látszik, a vontatott példánynál pedig letakarták ponyvával).

Sanyi
Sisák Sándor

Nem elérhető XX

• Felhasználó
« Válasz #7 Dátum: 2012. február 16. - 18:40:07 »
Idézet
A Balaton Modell kiadta 1:72-es méretarányban

Tudom... Azzal küzdök...
Maradjunk annyiban, hogy nagyon-nagyon munkás darab.... :-[

Elérhető Roland (Bf-109)

• Felhasználó
« Válasz #8 Dátum: 2012. február 16. - 18:44:37 »
Idézet
A Balaton Modell kiadta 1:72-es méretarányban

Tudom... Azzal küzdök...
Maradjunk annyiban, hogy nagyon-nagyon munkás darab.... :-[

Szia!

Mivel a 23-as a hazai tervezésű gépek közül az etalon, így persze nagy kedvencem is.
(Megdöbbentő módon elliptikus szárnya van...A Spitet meg ugye "gyűlölöm"  :D :D )

Írhatnál pár sort a Balaton-féle makettről, mert én nem mertem megvenni, nem ismerem.

Nem elérhető oreg puma

• Felhasználó
« Válasz #9 Dátum: 2012. február 16. - 18:49:59 »
Szia!
Az első kép egy kezdeti szakaszt ábrázol és erősen retusált.A második kép a jó állapot,de nagyon rossz minőségű a fotó.A kért cikket bemásolom és elküldöm ha írsz egy magáncímet.A Balaton Models termékét jobb ha elfelejted.Inkább faragd ki magad,ha már ennyire akarod a gépet.Gábor nagyon lelkes és dicsérendő,hogy magyar típusokat akar bemutatni,de sajnos gyenge anyagokból dolgozik.A Lockheed Siriusa is teljesen alakhibás!Kár érte!
Üdv S.
Justice for Hungary!
Igazságot Magyarországnak!

Nem elérhető XX

• Felhasználó
« Válasz #10 Dátum: 2012. február 16. - 19:24:37 »
Helló Roland!

Sanyi mindent leírt a Balaton makettről.
Én is csak azért kínlódok vele, mert faragni nem tudok.
Meglátjuk, mit tudok kihozni belőle.

Sanyi!

Köszi a bemásolást! Az emil címem: b.balazs33@gmail.com.
Nekem az ezüst festésű - ahogy írod - kezdeti szakaszú gép tetszik, így megpróbálok valami hasonlót kihozni.
Nem egyszerű a tömör műgyanta szárnyba belefaragni a korai futóaknát! Meglátjuk...
Amúgy tényleg volt a kezedben a gép botkormánya? Mire emlékszel róla? Kép esetleg nincs?

BB

Nem elérhető Elnar

• Felhasználó
« Válasz #11 Dátum: 2012. február 16. - 19:31:19 »

No, meg ami nagyon szembetűnő, nem látok kipufogót.... A rajzokon az örvlemez közepén ábrázolják... ????

Az örvlemez közepén van, de szerintem alakra másfajta mint a rajzon. Nekem egy sokkal laposabb, Fw 190-esére emlékeztető alaknak tűnik.
(A VM 23 engem is erősen érdekel, szóval, akinek infója van róla, ne tartsa magában :) )
« Utoljára szerkesztve: 2012. február 16. - 19:55:40 írta Elnar »

Nem elérhető XX

• Felhasználó
« Válasz #12 Dátum: 2012. február 17. - 08:19:00 »
Idézet
Az örvlemez közepén van, de szerintem alakra másfajta mint a rajzon.

Háááát nem tudom....
Ha az ezüst festésű képre gondolsz, akkor ott, ahol sötétebb az örvlemez, nem hiszem, hogy jó helyen volna a kipufogó.
Az ugyanis szerintem pont a szárny vonalában volna, ami ugye fából volt, és nem hiszem jót tett volna neki a forró füst....
Még egy érdekesség!
A Sanyi által elküldött cikkben írják, hogy "A sürgősségre való tekintettel géppuska-, bomba- és rádiórendszerek az első példányba nem épülnek be, fontos, hogy az mielőbb repüljön."
Az általam ismert rajzok fegyverrel ábrázolják a gépet, ezek szerint hibásan. Igaz a képeken sem látszik nyoma, hogy lett volna beépítve...

BB

Nem elérhető XX

• Felhasználó
« Válasz #13 Dátum: 2012. február 22. - 12:12:22 »
a