Szerző Téma: Filterek, pigmentek, olajok, bemosók  (Megtekintve 3942 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető Richard (KP Models)

• Felhasználó
Filterek, pigmentek, olajok, bemosók
« Dátum: 2009. november 06. - 12:32:26 »
.
« Utoljára szerkesztve: 2011. augusztus 31. - 22:40:35 írta Richard (KP Models) »

Nem elérhető Béláim az Úrban

• Figura
  • Felhasználó
    • the body
Re: Filterek, pigmentek, olajok, bemosók
« Válasz #1 Dátum: 2009. november 06. - 13:19:22 »
Idézetet írta: "richard.kiss"
különösen arra vagyok nagyon kíváncsi, hogy a profi gyári (pl. Mig prod.) termékekhez képest a művészellátóban kapható kréták, olajok alkalmazhatók-e vagy sem?
Teljes mértékben alkalmazhatók.

Amiket most leírok az akril alapra történő felvitel esetében érvényes! Más bázisú alapra nem szoktam dolgozni, így arról tapasztalásaim s ebből kifolyólag tanácsaim sincsenek.

Művészolajok alkalmazása: Csak matt felület esetében érhetünk el kellő hatást. Érdemes a felületet átecsetelni Művész ellátóban kapható hígítóval (háztartási boltban kapható hígítót ne használjunk, mert butil-acetátot tartalmaz ami felmarja az akrilfestéket és a festék is szemcsésen terül el benne, nem pedig feloldódik). Majd erre felhordani az erősen hígított művészolajfestéket. Két színt ajánlok, korom fekete és égetett szienna. Ennek keverékéből érdemes a bemosást végezni, esetleg kiváltható Van Dyke barnával. A bemosás és filterek lényege a felület homogenitásának megtörése. Lehet alkalmazni világos színeket is ennek fakítására.
A fémig ható kopásokat a fentebb említett színekkel is végezhetjük. Felhordani tűecsettel illetve szivaccsal toffolva, ebben az esetben kevés hígítót hasznájunk. Ha erősnek érezzük, akkor a széleit el is moshatjuk, vagy teljesen le is moshatjuk a felületről.
A befolyatásokat is e két színnel végezhetjük.
Pasztellkréták alkalmazása: a krétákat érdemes porrá zúzni, vagy elektromos kávédarálóban egy gombnyomással porrá őrölni. Gyógyszertárban kapható kenőcsös dobozban tárolható.
Felhordása saras felület esetén: művészellátóban kapható olaj hígítóval, vagy vízzel.  
Poros felület elérése esetén: szárazon ecsettel.
Bódi Krisztián

Nem elérhető Don

• Felhasználó
    • http://www.pelikanklub.hu
« Válasz #2 Dátum: 2009. november 06. - 13:48:38 »
Esetleg kiválthatod ház sárral. Én legutóbb neoflex egy kis festék és homok keverékéből (vagy kávézacc - kiszárítva ez is jó) csináltam sarat. LEhet a keverékbe több festéket tenni vagy még mehet bele pl pici ragasztó is h jobban egybetartsa meg feltapadjon a felületre. Nekem bejött. Az arányokat meg Neked kell kitapasztalni h miből mennyi.

Nem elérhető Béláim az Úrban

• Figura
  • Felhasználó
    • the body
« Válasz #3 Dátum: 2009. november 06. - 14:00:16 »
Idézetet írta: "richard.kiss"
és az igazán vastag sárréteget mi tartja össze a száradás után? tutorial videókban láttam valamiféle folyékony gyantát (az is Mig termék volt), ami gondolom jól megköt. ezt az aranyárban mért cuccot is ki lehet váltani művészellátós alapanyaggal?
Hogy őszinte legyek, csak egy ilyen járművet készítettem, de az 1:72-es és ott nem volt szükség a méretarány  miatt.
Most csak úgy "hangosan gondolkodom" esetleg vízüveg.
Bódi Krisztián

Elérhető Amon

• Felhasználó
« Válasz #4 Dátum: 2009. november 06. - 14:25:28 »
Sziasztok!

az az igazság, hogy mevettem a MIG termékeit. 100%-ban meg vagyok vele elégedve. a gyantájukról csak annyit hogy ha használod akkor 30%gyanta 30%gipsz 15-30% pigment és víz. De érdemes megnézni a MIG videót ami kitér erre is érdemes.
A következő két képen pedig jelenleg futó munkáim.
A sár a T-34-en ott előszőr felhordtam a Pigment fixert utána ecstől rászórtam a pigment porokat és finoman eldolgoztam. Majd Pigment fixert csepegtettem rá.

A tigrisen pedig az acryl resint haszáltam eléggé hígítva és a végén még plusz pigemnt or a tetejére és fixer

Nem elérhető andorka

• Felhasználó
  • lusta
« Válasz #5 Dátum: 2009. november 06. - 15:02:15 »
Én legutóbb sarat ezekből kutyultam:
-akril lakk (fényes vagy matt: "nedves" vagy "megszáradt" sár típustól függően)
-gipsz
-pigment (vagy akril festék)

Ezt a receptúrát lehet higítani vagy sűríteni (komponensek arányának változtatásával). Tudtam kemény szőrű ecsettel is fröcskölni.

Nem elérhető Rumcajsz

• Adminisztrátor
  • Felhasználó
  • Aurea mediocritas
    • makett.org
« Válasz #6 Dátum: 2009. november 06. - 15:36:56 »
:!: A sárhoz pl nagyon bejött nekem a Vallejo Sand paste ja de kimondottan 1/35 vagy nagyobb méretarányhoz használom a benne található szemcsék miatt. Kissebb méretben a Vallejo White stone a célravezető. Akrillal szinezhető ha nedveset akarsz akkor dobsz bele fényes lakkot. Mindkettő beszerezhető a Wargammers nél http://www.wargammers.hu.
Böjthe Krisztián

Nem elérhető Hickory

• Globális moderátor
  • Felhasználó
  • Bádogfejű rakétaember
    • Hickory Model Studio
« Válasz #7 Dátum: 2009. november 06. - 22:32:18 »
Mint 72-es csörömpös,akinek a szikár mellkasa igazi érző repülős szívet takar,ezek a tapasztalataim:

:arrow: Pannocolor
Szerintem a legjobb ár/érték aránnyal ez rendelkezik,és nagyon jól használható,jól oldódik,nagyon szépen terül.És magyar termék,tehát mindennek előtt ez áll.
 :arrow: LeFranc&Burgeois
A francia gyártónak ez a jobbik olaja,hasonló,mint a Rembrandt,de olcsóbb,hasonlóan jó tulajdonságokkal.A kupakja nekem utálatos módon állandóan rászorul,ala Gunze Hobby Color.
 :arrow: 502. Abteilung
A MiG Productions terméke,nekem egyik személyes kedvencem.Egyrészt,a tulajdonságai nagyon jók,másrészt én az olyan hülyeségekre is figyelek,mint a csomagolás.Szép,esztétikus,elegáns.Nehezen beszerezhető,kiváló ár/érték aránnyal.
 :roll:
Havril István

Nem elérhető Rumcajsz

• Adminisztrátor
  • Felhasználó
  • Aurea mediocritas
    • makett.org
« Válasz #8 Dátum: 2009. november 30. - 18:03:53 »
A White Spirit egyfajta lakkbenzin. De sokkal finomabb mint a háztartási lakkbenzin és kevésbé agresszív anyag. Nem szedi fel még véletlen se az alatta levő rétegeket (természetesen ez akkor igaz ha nem rohanunk és hagyjuk azt teljesen megszáradni 24-48 óra). Művészellátókban kapható 2 kiadásban büdös illetve szagtalan. A szagtalan 300 forinttal drágább (1300 Ft/75cl) de semmi élvezeti értéke nincsen :D

Személy szerint nem helyettesíteném lenolajjal (mert fényesedik tőle a felület) vagy terpentinnel és H100-al mert azok ehhez túl agresszívak.
Lenolaj nagyon jó pl. ha üzemanyag-lefolyásokat akarsz csinálni mert tökéletesen szimulálja a frissen lefolyt olajat gázolajat, benzint.

Remélem segített...
Böjthe Krisztián

Nem elérhető Rumcajsz

• Adminisztrátor
  • Felhasználó
  • Aurea mediocritas
    • makett.org
« Válasz #9 Dátum: 2009. november 30. - 18:05:10 »
A white spiritet mindenképpen ajánlom a rembrant vagy a van gogh olajokhoz aminek nagyon jó a pigmentje.
Böjthe Krisztián

Nem elérhető dinovision79

• Felhasználó
« Válasz #10 Dátum: 2009. december 04. - 00:19:32 »
Richard,

a sarhoz meg annyi jutott eszembe, hogy a kivant eredmenytol fuggoen gipsz es/vagy hintopor akar zomancfestekkel, akar akrillal keverve is mukodik, kiserleztezni kell, olyat is hallottam, hogy festes elott is fel lehet vinni es utolag szinezni, igy nem a festekrol kell lekapirgalni, ha nem sikerul, legalabbis a durvabb reszeket, alakitani lehet festes utan is.

Udv
Denes

Nem elérhető Hickory

• Globális moderátor
  • Felhasználó
  • Bádogfejű rakétaember
    • Hickory Model Studio
« Válasz #11 Dátum: 2009. december 17. - 17:42:55 »
A MiG Productions-féle Pigment fixer miféle anyag,ismeri valaki?A videó szerint nagyon szépen megfogja a pigmenteket.Esetleg valamivel kiváltható? :mrgreen:
Havril István

Elérhető Amon

• Felhasználó
« Válasz #12 Dátum: 2009. december 17. - 19:02:13 »
Idézetet írta: "Hickory"
A MiG Productions-féle Pigment fixer miféle anyag,ismeri valaki?A videó szerint nagyon szépen megfogja a pigmenteket.Esetleg valamivel kiváltható? :mrgreen:

Szia!

Jó kérdés, de baromi jó. Szerintem felesleges kiváltani. Ketten használunk 1-et 1 éve és még bőven 4/5- van, és elkészült kb 10páncélos meg jó pár figura.

Nem elérhető Hickory

• Globális moderátor
  • Felhasználó
  • Bádogfejű rakétaember
    • Hickory Model Studio
« Válasz #13 Dátum: 2009. december 17. - 22:57:48 »
Köszi,rámozdulok! ;)
Havril István

Nem elérhető mokush

• Felhasználó
« Válasz #14 Dátum: 2010. január 11. - 09:31:11 »
Sziasztok!
Újrakezdő vagyok és:
Most először próbáltam ki az olajfestékes átmosós dolgot. Nekem a terpentin lemarta a festéket (Gunze akril, kb. 24 óra száradás).
Vajon hagyjam tovább száradni vagy cseréljem le a terpentint?
A másik dolog: a pöttyözős "color modulation" cuccot is kipróbáltam - olyan lett, mint a... Erről esetleg valahol találok "szájbarágós" tutorial-t (magyar vagy angol)?