Szerző Téma: Tömités  (Megtekintve 3415 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető Vadász

• Globális moderátor
  • Felhasználó
    • http://www.vadaszlakasberendezes.hu/.
Tömités
« Dátum: 2009. szeptember 13. - 17:08:32 »
Tömités

Törzsek tömitése:
Elsődleges tömítési felület a repülőgépeknél a két törzsfél illesztési vonala. Sokan követnek el alapvető hibákat ennél a műveletnél, és ennek eredménye a repedések, lépcsők és beszívódások szép gyűjteménye. Korábbi makettjeim építésénél én is tapasztaltam ezeket a kellemetlen jelenségeket.
Hol is követtem el a hibát?
Az összeragasztott törzsfeleket összecsiszoltam, majd az illesztési vonalat tömíttettem. A tömítő anyag alatt (amelynek oldószere azonos a ragasztóéval) a ragasztás természetesen tovább dolgozott, és idővel megjelent a beszívódás. Ezt a jelenséget tovább erősítette, hogy az esetek többségében a felület egy részéről lecsiszoltam a tömítő anyagot és újból előtűnt a ragasztási vonal.

Ezért a megszokottól kissé eltérő megoldást választottam.

Száradás után az összeragasztott két törzsfél illesztési vonalát V alakban kimélyítettem, majd ciánakrilát (pillanat) ragasztóval töltöttem fel a mélyedést. Most már nem  csiszoltam el a tömítő anyagot a felületről, hanem  mint a fogban a tömést, hozzá csiszoltam a maketthez. Ez azzal az előnnyel jár, hogy az alul maradt oldószeres ragasztó mozgása kevésbé befolyásolja a felületünket, valamint a panelvonalak visszakarcolásához egy kemény, jól karcolható felületet kapunk, amelyből nem pereg ki a tömítés.

Nem elérhető pintair

• Felhasználó
Re: Tömités
« Válasz #1 Dátum: 2009. október 08. - 19:06:05 »
Kipróbáltam a Gunze White Putty-t Mr Color hígítóval bekeverve hígabbá, és ecsetelhetővé tenni, hát... nem sikerült, nyúlt és kocsonyásodott csak. Nehezen volt kezelhető, de sikerült vmit bekenyni vele. A Dissolvent Putty-ja meg csak vékonyan jó első soron, min. 24 óra száradás után mehet rá a köv.sor. Vékonyan, mert csak behorpad és repedezik.
Van vkinek tapasztalata ezzel?
Kórtársi üdvözlettel:
Pintér Árpád
pintair

salou

• Vendég
« Válasz #2 Dátum: 2009. október 13. - 10:17:17 »
Talán itt is vannak olyanok, akik nem ismerik a világ legnagyszerűbb tömítőpasztáját.
Néhány más helyen, már tettem róla említést. Különösen akkor kapok sírógörcsöt amikor néhányan még mindíg pl, a Neoflex nevű borzalommal riogatják a másikat. A Neoflex már ezelőtt 30 évvel sem ért egy vé..a sz.rt sem, de akkor nem volt más.
Ez egy görög nitró alapú paszta, és éppen emiatt szinte "hozzáheged" a műanyaghoz. /A Tamiya paszta is hasonló tulajdonságú és éppen ezért jó./ Nem repedezik, ha hajszálvékony rétegben és akkor sem ha karvastagságú rétegben használjátok. Nitohigítóval tetszés szerint higítható és akár triplanullás ecsettel használható.
Sok esetben műanyag fecskendőbe töltöm, és rövidre vágott tűvel használom. Szóval kérlek szépen benneteket, hogy felejtsétek el az összes mókusvakító hókuszpókuszt, és ezt keressétek. Nem fogjátok megbánni!!!

Nem elérhető Kormos Peter

• Globális moderátor
  • Felhasználó
  • Repülő
« Válasz #3 Dátum: 2009. október 13. - 12:22:52 »
Nekem még van a Neoflex-emből egy 1/4-nyi.  :mrgreen:  De ha elfogy, kipróbálom ezt a Nitrosoft-ot..

Büszke tagja a Lányos Apukák Klubjának.

Elérhető ltom74

• Figura
  • Felhasználó
    • http://ltom74.blogspot.com/
« Válasz #4 Dátum: 2009. október 13. - 12:43:50 »
És hol lehet ilyen nitrosoft-ot kapni? Prkaitker ilyesmi?
Száradás közben/után nem megy össze mint a tamiya?

Nem elérhető pintair

• Felhasználó
« Válasz #5 Dátum: 2009. október 13. - 13:07:58 »
Márkája BODY, ami egy autófényezőket kiszolgáló segédanyag márka, van hozzájuk kapcsolatom, intéckedek, és jelentkezek, hogy hány ládával szereztem, és mipézé!
Nitros...hmmm, nem bántja a műhanyagot?

Jaaa, Neoflexem nekem is van még vagy 4-5 tubussal, még 1983-ban vettem őket, még puhák a tubusok, és eladók is, de ajándékba megkapjátok, sztem megtalálom őket
Kórtársi üdvözlettel:
Pintér Árpád
pintair

salou

• Vendég
« Válasz #6 Dátum: 2009. október 13. - 21:49:10 »
Kedves barátaim!
Idézetként nem választok ki senkit, megpróbálok mindenkinek válaszolni. Azért ütöm-vágom ezt a témát, mert egy jó tömítő a makettezés egyik legfontosabb alapanyaga. NEM BÁNTJA A MŰANYAGOT!!!! Ahogy azt említettem volt, kis orvosságos üvegben, -ha éppen arra van szükség- nitróval folyékonnyá higítom és tűhegyes ecsettel használom. Hogy hol lehet kapni?? Hát igen.....nekem is egy barátom szokta hozni valahonnan. Tény hogy nem sok helyen kapható, de gondolom hogy talán nagyobb autóápolási, vagy háztartási üzletekben. Például Praktikerben még nem láttam. Alig észrevehetően persze ez is zsugorodik, de ez az oldószer párolgása folytán ez minden pasztára érvényes. De abszolute jelentéktelen mértékben. Ha jól emlékszem talán, úgy kétezer forint lehet, de nem esküszöm meg rá, mert már régen kaptam. Elég tetemes mennyiség úgyhogy az idők végezetéig elég. Én ha jól emlékszem, úgy 8-10-év alatt három tubust használtam el. De pl, a 72-es kollégák ehhez képest számolhatják az éveket. Soha nem döglik be.
Szombaton a Bólyaira elviszem, a tubust is, és szétkenek egy adagot egy sztirol lapon, így látható lessz milyen is valójában. Sőt fecskendőböl is kinyomok egy adagot. Ha lenne bárki akinek nem válna be, úgy meztelenül végigsétálok az Erzsébet-hídon!!

salou

• Vendég
« Válasz #7 Dátum: 2009. október 13. - 21:58:05 »
Bocsánat, de a legfontosabbat majdnem elfelejtettem. A neoflexet -így csupa kisbetűvel- pedig nagyon-nagyon messzire dobjátok el!!!

Elérhető ltom74

• Figura
  • Felhasználó
    • http://ltom74.blogspot.com/
« Válasz #8 Dátum: 2009. október 14. - 12:58:32 »
Kösz az infót. Ki fogom próbálni ha sikerül beszerezni.
Én milliput-ot használok tömítésre, kis tömítésre meg gunze folyékony putty-t. Az előbbi tök jó mert nem megy össze de macerás a használata.

Nem elérhető Rumcajsz

• Adminisztrátor
  • Felhasználó
  • Aurea mediocritas
    • makett.org
« Válasz #9 Dátum: 2009. október 14. - 13:45:46 »
Én kipróbáltam egy fél tucat tömtőanyagot, de ami bejött az a squadron green puttyja.
A hígabból az 500 as surfacer. És ha sikerül frisset kapni akkor az Italeri puttyja sem rossz.
Amúgy a neoflex nem rossz ha fésűs megoldással zimmeritezel harcjárművet de, tömíteni nem jó.
Böjthe Krisztián

Nem elérhető xcraft

• Felhasználó
    • http://www.sbsmodel.com/
« Válasz #10 Dátum: 2009. október 14. - 18:42:39 »
Sziasztok!

Ez a téma nekem fekszik, azt is eltömítem, amit nem kell.  ;)
A milliput standard nagyon jó, felkenés után nedves fültisztítópálcikával elsimítható, szinte alig kell utánacsiszolni. Folyékonyak a gunze surfacerek, és a tamiya surface primer.
Ezenkívül pillanattragasztó. Semmi mást nem használok, ezek teljesen beváltak.
Próbáltam nitróalapú autójavítót a neoplasztot. (nem a neoflexet) Ez egy kétkomponensű, kb három óra alatt átkeményedő cuccos. Egy gond volt, hogy egy év múlva ez is enyhén beszívódott, tehát már a nitrós bodykitteket is száműztem.

Nem elérhető Béláim az Úrban

• Figura
  • Felhasználó
    • the body
« Válasz #11 Dátum: 2009. október 14. - 19:49:55 »
Ugyan kevesen tehetik meg, de én  a nagyobb tömítésekhez műgyantát használok. Fél óra után lehet vele dolgozni és nem szívódik be. Amúgy ezt az ötletet X-mindentletömítőmajsztertől kaptam. :)
Bódi Krisztián

Nem elérhető xcraft

• Felhasználó
    • http://www.sbsmodel.com/
« Válasz #12 Dátum: 2009. október 14. - 21:09:14 »
Igen, de a gyanta tömítés, amellett, hogy nem egy mindennapos eljárás, megfelelő felületelőkészítést igényel, mivel a fényes műanyaghoz nem köt.
Fogtöméshez hasonlóan, gúlaformán kell kimarni az anyagot, így nem tud kiesni, és érdesíteni is kell előtte a felületet.

Nem elérhető Fülöp Sándor

• Felhasználó
  • Kedves Vezető
« Válasz #13 Dátum: 2009. október 15. - 09:58:32 »
Sziasztok!

Kb. egy éve kezdtem el használni a "fekete" pillanatragasztót tömítésre. Előnye, hogy pontosan látod, mikor csiszoltál eleget, illetve, hogy mindenhol pontos volt-e a tömítés. Viszont észrevettem, hogy -talán a fekete adalékanyag miatt- egy kicsi zsugorodás tapasztalható néhány nap múlva. Ilyenkor vagy egy újabb réteggel fedem, vagy -mivel a zsugorodás nem túl jelentős- Surfacerr-el.

Nagy felületekre meg ott a Milliput.

Nem elérhető Kicsi

• Felhasználó
« Válasz #14 Dátum: 2009. október 15. - 10:42:26 »
Idézetet írta: "pintair"
Kipróbáltam a Gunze White Putty-t Mr Color hígítóval .... A Dissolvent Putty-ja meg csak vékonyan jó első soron, min. 24 óra száradás után mehet rá a köv.sor. Vékonyan, mert csak behorpad és repedezik.
Van vkinek tapasztalata ezzel?

Hasonlóak a tapasztalataim:
A Dissolved Putty vékonyan felhordva, kis helyekre nagyon jó, én is vettem három féle sűrűségben. Nagyon jó dolog, hogy van ennyi féle. De ha még így is épp hígabb kéne, etilacival remekül higítható. Már amikor kezdett besűrűsödni az üvegben, akkor is azt öntöttem rá.
De ha már nagyobb mennyiségben kell felvinni (különösen amikor egy mélyebb lukat akarsz vele tömíteni) akkor már idővel beszívódik. Vigyázzatok vele, engem is megszívatott, mert száradás után szépen elcsiszoltam, majd nyugodtan (és elégedetten) félretettem az alkatrészt és csak kb. 3 hét múlva lett látható a beszívódás!

Más: Green Puttyt, illetve Milliputot hol lehet kis hazánkban beszerezni? Ha egyáltalán lehet... Talán Milliputot mintha már láttam volna börzén?
Boltban árulnak valahol ilyesmit?
Kicsi - Bolyai Makett Klub
Малые - Бойяи Модель клуб

www.bolyaimk.hu