A Balázzsal való megismerkedésem eredményeként regisztráltam a fórumra. Én vagyok az "öregebb" szakértő.

A neven Molnár József. Köszönöm az elismerő szavakat. Mivel látom, hogy a művíz téma sokakat érdekel, ezért röviden összefoglalom a lehetőségeket:
1.) Epoxi gyanta: Választható rendszerek:
a.) SR 8500 / SD 8601. Kötési idő két nap, nem agresszív, vastagabb rétegben enyhén sárgás.
b.) SR 8500 / SD 7160. Kötési idő két nap, nem agresszív, vastagabb rétegben is víztiszta.
c.) SR 8500 / SD 1213 Kötési idő két nap, nem agresszív, vastagabb rétegben is víztiszta. Az előzőnél kicsit nagyobbat zsugorodik, de normál körülmények között ez észrevehetetlen.
d.) Translux D150 / D 151. Egy nap alatt köt. Változtatható keverési arányú, de mindegyiknél rugalmas. Több térhálósító esetén rugalmasabb. Víztiszta öntőgyanta.
2.) Poliészter gyanta: Itt csak egy van: Synolite 0328 A1. Egy százalék peroxiddal kell térhálósítani, mást nem is szabad beletenni, legföljebb színező anyagot. Két nap alatt köt. Víztiszta, UV-álló. A polisztirol habot megmarja, büdös és erősen zsugorodik. A térfogatos zsugorodása 6%. Ez főleg a gravitáció irányában jelentkezik. Amikor már eléggé megkötött, akkor kezd egyenletesen zsugorodni a tér minden irányába. Műjeget is szoktak belőle készíteni. (Utoljára több, mint másfél tonnát gyártottak belőle.)
3.) Poliuretán gyanta: Translux A 260. Víztiszta, UV-álló, rugalmas. A fő felhasználási területe a címkegyártás. Én utoljára két nappal ezelőtt egy házi készítésű hőmérő LED kijelzőjét páramentesítettem vele. Itt fontos a teljes vízállóság, mert medencehőmérő lesz.
Valamennyi színezhető, pl. néhány csepp tintapatron utántöltővel, esetleg pici vízben feloldott metilénkékkel. Fontos tudni, hogy ezek a színezékek mind idegen anyagok a rendszerben, ezért csak rendkívül kis mennyiségben keverhetők be. Ha túllépítek a mértéket, akkor szemmel látható zárványok, esetleg csapadék formájában jelennek meg.
Ha van még kérdésetek erről, vagy egyéb műgyantákról, habokról, erősítőanyagokról, ragasztókról, vagy akár hőre lágyuló műanyagokról, akkor ne fogjátok vissza magatokat.
Üdv