Szerző Téma: Lakkozás  (Megtekintve 5215 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető Richard (KP Models)

• Felhasználó
Lakkozás
« Dátum: 2010. január 12. - 15:06:33 »
.
« Utoljára szerkesztve: 2011. augusztus 31. - 22:55:34 írta Richard (KP Models) »

Nem elérhető Kistűz

• Felhasználó
    • Shell Eco Marathon - Óbudai egyetem
Re: Általános kérdések
« Válasz #1 Dátum: 2010. január 12. - 15:42:56 »
Szia!

egyszer én is kipróbáltam a Gunze lakkját próbaképp. Hát mit ne mindjak elég silány volt és még finom voltam és nőies.

Szinte uyanezek voltak a problémáim vele. De maradtam inkább a Lifecolor fényes lakkjánál. Annak hamar szárad a felülete, így nem marad ujjlenyomat ha megfogod (akár 10 perccel fújás után is) De a teljes száradáshoz kell a 24 óra. Ha nagyon fényes felületet akarok, akkor 2-3 rétegben fújok rá, de az egyes rétegeknek hagyok egy-két nap száradási időt. Ha nem találom elég fényesnek, akkor kicsit felpolírozom G6 nevű políranyaggal és egy ronggyal. Ezt eddig csak egyszer alkalmaztam egy vitorlán. Általában inkább félfényes vagy matt lakkot használok szintén Lifecolort.

A gunze festék ecsettel kenve szép felületet képez, de ez az ecset és a festék korai száradása miatt körülményes, így csak kis felületeken használtam, mert erre is jó a Lifecolor.

Nem tudom seítettem-e, de hátha segítenek a tapasztalataim.

Üdv.: Gábor
"A vitorlázórepülők pilóták, a többiek csak repülőgépvezetők!"

Nem elérhető SzaboP

• Felhasználó
  • Celeb
« Válasz #2 Dátum: 2010. január 12. - 15:58:58 »
Én eddig minden makettemhez vizes Gunze lakkot használtam, szerintem kiváló cucc. Én ml-enként egy csepp Retardert teszek bele, és vizes alkohollal hígítom (vodka nem jó hozzá  :roll:
Üdv,
SzP
« Utoljára szerkesztve: 2010. január 12. - 16:06:26 írta SzaboP »
"Sose szabad fullba nyomni a kretént!"
Sgt. Lincoln Osiris

Elérhető ltom74

• Figura
  • Felhasználó
    • http://ltom74.blogspot.com/
« Válasz #3 Dátum: 2010. január 12. - 16:04:49 »
Hali

Én pont most váltottam Gunze akrilra és teljesen meg vagyok elégedve vele :)
1 probléma van csak vele, nem szereti ha tapizzák
Előtte tamiya-val fújtam de néha apró buborékok lettek benne...

Nekem ez a módszer jött be elég jó eredménnyel:
-Valami nagyobb dűznijű pisztóly, nálam iwata eclipse cs
-2:1 higító, lakk arány vagy még hígabb.
-a nyomás 1,5bár és kb. 10cm-ről merőlegesen fújok
-először 1 nagyon vékony réteget fújok
-pár perc száradás után meg 1 "vastagot", ezt elég nehéz úgy csinálni, hogy ne legyen narancsbőrös de ne is folyjon meg de nem lehetetlen
-ha ezek után nem kielégítő az eredmény akkor 3000-4000-es micromesh-el átpolírozom.

Matt/selyem lakknak a vallejo air jött be legjobban, a matt az tök matt és nem félfényes és nem érzékeny az új lenyomatokra, hátrány, hogy kicsit macerásabb a fújása.

Elérhető borisz

• Felhasználó
Re: Lakkozás
« Válasz #4 Dátum: 2010. január 12. - 18:19:15 »
Én is sokat szenvedek a lakkozással.
Egy jó darabig talán meastro-t használtam, de szerettem volna jobbat.
Vettem gunze akril lakkot, hogy azzal milyen jó lesz. Hát annyira mégsem lett jó, sőt, van, hogy kifehéredik. A fényes és a matt is olyan félfényes fényt ad csak.

Nem elérhető f2d

• Felhasználó
« Válasz #5 Dátum: 2010. január 12. - 19:17:47 »
Idézetet írta: "richard.kiss"
egyáltalán jó ez a lakk arra amire használom? vagy van valami ami jobb nála, pl. a Gunze Mr. Color?
A Gunze akril fényeslakkjánál csak jobb van. :D
Ugyanez igaz az akril fényesfestékeire is. Nagyon bescsapósak gyorsan porszárazak, de a teljes száradást, megkeményedést soha nem érik el, ezért marad benne meg az újlenyomat, és ezért is oldja könnyen a lágyító. Én minden estben a saját gyári hígítójával használtam őket, de még a legnagyobb nyári kánikulában se voltak hajlandók hetek alatt megszáradni. Ez elég érthetetlen számomra, mert a félfényes és matt Gunze akrilok szépen teülnek jól fednek és gyorsan száradnak, a fényesek meg pont ellenkezőleg.
A Mr. Color jó megoldás lehet, én a super clear lakkot használtam több autómra is és eddig 100%-osan meg vagyok vele elégedve. Ezek a tapasztalatok nagyobb felületekre vonatkoznak, pl 1/24-es autók karosszérája.

min

• Vendég
« Válasz #6 Dátum: 2010. március 21. - 00:05:31 »
Úgynevezett spannlack-ot nem tudjátok hol lehet itthon kapni ha egyáltalán kapható? A Graupner gyártja.

Nem elérhető Sunrise

• Felhasználó
« Válasz #7 Dátum: 2010. április 30. - 13:13:51 »
Remélem kapcsolódik a témához.

Lakkozás előtt mivel és hogyan célszerű megtisztítani a kész festést, matricázást, hogy a lakkréteg alá minél kevesebb szennyeződés kerülhessen fel?

Nem elérhető Hickory

• Globális moderátor
  • Felhasználó
  • Bádogfejű rakétaember
    • Hickory Model Studio
« Válasz #8 Dátum: 2010. április 30. - 13:22:04 »
Én barbár módon semmivel se szoktam. :smart:
Havril István

Nem elérhető Sunrise

• Felhasználó
« Válasz #9 Dátum: 2010. április 30. - 13:41:18 »
Idézetet írta: "Hickory"
Én barbár módon semmivel se szoktam. :smart:

Csak azért kérdem én is, mert már egy éjszaka alatt is látok rajta nem egy helyen mindenféle szöszöket.

Nem elérhető Horváth András

• Felhasználó
« Válasz #10 Dátum: 2010. április 30. - 15:06:14 »
Tiszta széles laposecset + levegő

Nem elérhető bandy

• Felhasználó
« Válasz #11 Dátum: 2010. június 14. - 21:08:23 »
Én a humbrol lakkjait használom,meg vagyok elégedve vele de a fényes lehetne picit jobb,nehéz eltalálni a megfelelő higitást.
Bandy

Nem elérhető lancer

• Felhasználó
Re:Lakkozás
« Válasz #12 Dátum: 2011. február 06. - 11:52:34 »
Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni. A Gunze Hobby Color H20-as matt lakkjával fújtam, és száradás közben apró, matt fehér pöttyök jelentek meg teljesen véletlenszerűen a felületen. A lakkot kb. 1:1-ben hígítottam denszesz és desztillált víz 1:1 arányú keverékével+ pár csepp művészellátós retarder. Mit csináltam rosszul?

Üdv: Csaba
« Utoljára szerkesztve: 2011. február 06. - 11:57:31 írta lancer »

Nem elérhető SzaboP

• Felhasználó
  • Celeb
« Válasz #13 Dátum: 2011. február 06. - 12:11:47 »
Szia,

A fehér pöttyök a levegőben -a felületre érkezés előtt- megszáradt "lakk csomók". Gunze hígító és Gunze retarder használatával elkerülhetőek. Az alkohol gyorsabban párolog, főleg ha még fújjuk is a pisztollyal a felületet, a lakknak nincs ideje így kiterülni.

Üdv,
SzaboP
"Sose szabad fullba nyomni a kretént!"
Sgt. Lincoln Osiris

Elérhető Vadász

• Globális moderátor
  • Felhasználó
    • http://www.vadaszlakasberendezes.hu/.
« Válasz #14 Dátum: 2011. február 06. - 13:12:16 »
Nem véletlenül mondjuk, hogy a legjobb és legolcsóbb megoldás a saját festék rendszerek használata.

Két forintért nincs értelme kísérletezgetni!