Szerző Téma: Festékek hígítása  (Megtekintve 4435 alkalommal)

0 Felhasználó és 2 vendég van a témában

Nem elérhető Black Army

• Adminisztrátor
  • Felhasználó
  • Schuller Balázs
    • http://www.schuller-figures.moonfruit.com
Re:Festékek hígítása
« Válasz #60 Dátum: 2011. február 10. - 10:47:31 »
Na, jó, hogy mondod, kell hozzá víz. Évekkel ezelőtt vettem ilyen lötyit akril higító néven, nagyon olcsón. Sokáig nem használtam, majd most nyár végén pisztolyba használtam. Tényleg vigyázni kell, gyorsan ki kell mosni, mert olyan mint egy lakk, vagy faragasztó. Nagyobb mennyiségben terülve, vagy megülve, hártyásra szárad. Viszont a fújt felületen nagyon szép. Mintha egy félfényes festékkel, avagy egy híg zománcfestékkel fújtam volna. Nagyon jó felületet ad, jobbat mint amit alapból adna a Vallejo.

Az ecsetelős festésnél egy javaslatom van. Problémaforrás lehet az, hogy milyen a palettátok festés közben. Akrilnál nem igazán jók a tégelyes, vagy sík paletták (tudom, valaki erről is csodásan fest). A legpraktikusabb a nedves paletta. Ezt a következőképp is ki lehet alakítani:
Végy egy olyan műanyag tálcát, mint amilyenen a fagyasztott húsok, disznózsír kapható. Ezt mosd el alaposan, szedj le róla minden egyéb csomagolásmaradékot. Majd végy egy törlő szivacsot, ismertebb nevén "viledát", ezt vágd akkorára mint a tálca és helyezd bele. Mos vegyél elő sütőpapírt és ebből is vágj a tálcával megegyező méretű darabot.
Megvan a paletta, most a tálcába tölts annyi vizet, hogy a szivacsot ellepje, ne többet. Majd helyezd rá a sütőpapírt. A sütőpapír felületén ne legyen víz (egy-két csepp nem számít). Kész a paletta. Ilyen felületen a festék 4-6 órán keresztül is friss marad.
Megmondom őszintén, hogy figurán kívül még nem festettem mást ecsettel ezzel a festékkel, de nem is mernék. Ugyanis teljesen újra kellett tanulnom a festést ahhoz, hogy használni tudjam. Ezzel arra utalnék, hogy amikor egy Humbrollal ecsettel repülőt festettem, az teljesen más dolog volt. Vallejoval ezt nem tudod megtenni. Hiába írjuk, hogy jól terül, mert valóban jól terül, de csak rétegesen. Szóval szerintem járművek ecsetes festésére alkalmatlan.
Üdv: Schuller Balázs
http://www.blackarmymodells.com

Nem elérhető szviktor

• Felhasználó
« Válasz #61 Dátum: 2011. május 03. - 00:38:46 »
Sziasztok!

Viktor vagyok Budakesziről, mostanában kezdem "újra" a makettezést (azért az idézőjel, mert a 13-4 évesen elkövetett merényleteket nem nevezném annak...).
Találtam a fiókomban egy Italieri MI-24 darabot és kedvet is kaptam az egészhez.
Elég sok időt töltöttem oldalak böngészésével, alapvető tippek olvasásával, vettem egy csomó festéket és nekikezdtem.
A problémám a következő(nézzétek el ha túl kezdő lenne a kérdés):
Ahogy olvastam valahol, lehetséges sima háztartási hígítót keverni a festékekbe. Ezzel hígítottam én is, kb. 1:1 arányban, és amikor felvittem a felületre nem takarta be normálisan. Ha vártam hogy megszáradjon, és utána vittem fel akkor feloldotta az előző réteget és ugyanott tartottam (erről ahogy láttam volt is szó a topikban)
Egyszerűen hígítóval nem tudok betakarni egy felületet... mit kéne csinálnom?
kevésbé hígítani?
a saját hígítót használni(vettem olyat is csak gondoltam azt akkor használom ha hosszabb távra hígítok)?
esetleg valami más a hiba?

Ecsetet használok, Tamiya Enamel festékeket és egy itthon talált hígítót.
A válaszokat előre is köszönöm!
Üdv
Viktor

Elérhető Amon

• Felhasználó
« Válasz #62 Dátum: 2011. május 03. - 07:32:27 »
Szia!

Az otthoni higítót dobd el! Használd a sajátját! Az enamel festékeknél várj egy napot a száradással és utána tudod újra átfesteni. Illetve ecsetes festésnél is több VÉKONY réteg az ajánlott. De, ha mindenképp ecsettel akarsz festeni ajánlom figyelmedbe a Vallejo festékeit! Üdv: Amon

Nem elérhető g.laca

• Felhasználó
« Válasz #63 Dátum: 2011. június 19. - 13:46:54 »
Sziasztok!

Éppen nem festék, de hígítani kellene a Mr.Surfacer 500-at. Mit tudnátok ajánlani? Melyik is a gyári hígítója?

Kössza segítséget előre is!

üdv,
Gaál LACA László

One more drink Lacikám?...

Nem elérhető vlevi

• Felhasználó
« Válasz #64 Dátum: 2011. június 19. - 13:54:59 »
Mr. Color Thinnerre tippelek. De semmiképp sem a hobby thinner. Lakkbenzinnel és társaival ne is próbáld.

Nem elérhető avirex

• Felhasználó
« Válasz #65 Dátum: 2011. június 19. - 14:07:54 »
Jó a tipp, én is Mr. Color Thinnerrel hígítom. :)

Nem elérhető g.laca

• Felhasználó
« Válasz #66 Dátum: 2011. június 19. - 15:10:19 »
Köszi srácok, egyet akkor be kell szereznem :)
Gaál LACA László

Nem elérhető Csabee

• Felhasználó
    • Debreceni Makettező Klub
« Válasz #67 Dátum: 2011. június 19. - 20:28:57 »
Én ma hígítottam meg Caola acetonmentes körömlakklemosóval és tökéletesen hígította, utána szépen tudtam ecsetelni. ;)
Gyurecskó Csaba "Csabee"

"Altissima quaeque flumina minimo sono labuntur."
A legmélyebb folyó hömpölyög a legkisebb zajjal. (Curtius Rufus)

Munkaasztalon:
1/48 Tamiya Douglas F4D-1 Skyray

Nem elérhető vlevi

• Felhasználó
« Válasz #68 Dátum: 2011. június 19. - 21:15:24 »
Én Emesével próbáltam, abban nem oldódott olyan szépen. Viszont a Zero lakk hígítójával (mert Mr. Thinnerem nincs) nagyon jól tudtam használni.

Nem elérhető g.laca

• Felhasználó
« Válasz #69 Dátum: 2011. június 19. - 21:23:20 »
Hasznos infó, kértem is az asszonytól, de csak Rossmann-os Isana nevű volt itthon, viszont az is oldotta tökéletesen!   8)

Kössz Csabee, jövök egy Coca Caolával  ;D
Gaál LACA László

Nem elérhető tubaboy

• Felhasználó
« Válasz #70 Dátum: 2011. szeptember 01. - 11:28:02 »
Sziasztok,

elolvasva sok bejegyzést próbáltam megfogadni a különböző gyártmányú festékekkel kapcsolatos tanácsokat, de sajnos nem sikerült makulátlanul, ezért a segítségeteket szeretném kérni az alábbi problémámmal:
Vallejo Arcylic Polyurethane szürke alapozót fújntam, de rendkívül gyorsan rászárad a tű végére rengeteg macerát okozva. Próbáltam higítani Vallejo Air Color saját higítójával és desztillált vízzel is, 1 bar nyomással 0,4 mm EVO Silverline pisztollyal. Az eredmény szép lett, de rengetegszer kellett megszakítanom a munkát és persze sok anyag ment a levesbe a folyamatos tesztelés miatt.

Remélem tudtok tanácsolni valamit, sok Vallejo Air festéket vásároltam, de ezt a szenvedést valahogy nem kívánom...

Köszönettel:

Gábor 

Nem elérhető szittyah

• Felhasználó
« Válasz #71 Dátum: 2011. szeptember 01. - 13:54:31 »
én is hasonlót tapasztaltam mindig, aztán vettem egy retardert, azt nyomom hozzá bőszen, és azóta nincs ez a probléma. kicsit sűrűbb, jól el kell keverni a hígított festékkel. ha még mindig bedugul pár perc után, akkor még egy kicsit keverni hozzá. a stukker végét meg a saját air brush cleanerébe mártott ecsettel kicsit megsimogatni. és a hígításhoz használok egy kis alkoholt is, mintha javítana az állagán. (a vizet fújásnál szerintem el lehet felejteni, vagy legalábbis korlátozni)
"Az embernek - ahogy múlik az idő - törekednie kell látókörének szűkülésére, majd egy bizonyos életkor betöltése után szert kell tenni egy egészséges csőlátásra." Pozsonyi Ádám

Az életben két dolog után fut az ember, egyik a nő, a másik a beöntés.

Nem elérhető tubaboy

• Felhasználó
« Válasz #72 Dátum: 2011. szeptember 01. - 14:28:50 »
Nagyon köszönöm a tippet, gondolom Vallejo retardert használsz. Ez a tapasztalatod a Vallejo Air festékkel is?