A Királytigrisekről röviden

Sokakat érdekel a német páncéloscsapatok háttértörténete, ami valljuk be elengedhetetlen ha ilyen járműveket építünk. Szakértőink megpróbálnak vázlatos áttekintést adni a témában. Hozzászólásokat a kapcsolódó topicban lehet tenni.

Moderátor: Rumcajsz

barnaky
Hozzászólások: 2175
Csatlakozott: 2009.09.08. 21:42

A Királytigrisekről röviden

Hozzászólás Szerző: barnaky » 2009.11.05. 07:00

Az Sd.Kfz. 182 Tiger II nehézpáncélos 1944. első felében került bevetésre. Az első elkészült ötven darab még a Porsche cég által tervezett alvázhoz (a Krupp által!) gyártott toronnyal lett felszerelve, míg az ezután elkészült páncélosokra már az ún. szériatornyot (szintén Krupp gyártmány) rakták fel – szerencsésebb tehát korai, illetve késői vagy széria-toronyos változatokról beszélnünk. Az időpontból adódóan tudjuk, hogy az első 50 darab korai (a három prototípus kivételével) és az 1944. szeptember közepéig gyártott példányok mind zimmeritezve voltak, s gyárilag csak a sötétsárga szín került rájuk. Az addig alkalmazott eljárás szerint a sárga páncélosokra a csapatoknak már kiutalt járművekre azok műhely-alakulatai festették fel a zöld és a vörösesbarna álcázó színeket. Ennek mikéntjére ekkor még nem volt szabvány, tehát mind a mintázat, mind a színek aránya csak az adott festést végző alakulatoktól függött. 1944. augusztusában azonban már megjelentek az első próbálkozások a festések egységesítésével kapcsolatban. Az eddig előkerült adatok és fényképek alapján az akkor még zimmeritezett Panther G-ken jelent meg először egységes mintázatú álcázás (de nem mindegyiken!). Ez volt az ún. „korong-minta”, amely később több járműre is felkerült több-kevesebb módosítással (pl. Jg.Pz.IV, Pz.IVL70(A) és (V), Hummel, Grille, stb), s nagyjából csak egy rövid, két hónapos időszakban alkalmazták (a mintát a németek „hinterhalt, az angolszászok „ambush’ névvel illették). 1944. októberében napvilágot látott egy rendelet, amelynek értelmében az alapozóval lefújt járműveket (nem összetévesztendő az alapszínnel!) már nem kellett teljes egészében lefesteni a sárga alapszínnel, hanem az alapozóra nagyjából egyenlő arányban festették fel a zöld, a barna és a sárga színeket úgy, hogy azok teljesen elfedték az alapozást. A makettezők között elterjedt egy másik feltevés is, miszerint a vörös-oxid alapozóra már csak sárga és zöld színek kerültek, s így a vörös maradt a harmadik rejtőszín. Biztosat ezzel kapcsolatban nem állíthatunk, de egyre valószínűtlenebb, hogy ez így történt. (Tudniillik egyre több bizonyíték kerül elő, amely az utóbbit ugyan nem cáfolja, viszont az előbbit alátámasztja, ráadásul sok esetben nem is oxid-vörös, hanem szürke alapozót használtak a páncélos védelmének érdekében.) Egyenlőre tehát a „piros-sárga-zöld” harckocsik létét nem lehet biztosan tagadni, viszont sok kérdés merül fel velük kapcsolatban. Cikkünknek nem tárgya ezeket alaposan kielemezni, ezért térjünk vissza azokra a tényekre, amelyeket biztosan tudunk!

Fényképek tanúsága szerint az 1944. októberétől gyártott (körülbelül a hónap közepétől) Tiger II nehézpáncélosok már egy egységes festéssel hagyták el gyártósort. Hosszas elemzés és a korabeli dokumentumok áttanulmányozása után az a legvalószínűbb, hogy a páncélosok zöld alapszínt kaptak, amelyre egy előre elkészített séma szerint festették fel a terepmintázatot. Sajnos ennek mikéntjéről is keveset tudunk. A legelképzelhetőbb mód szerint a festést végző munkás egy sematikus rajzot kapott, amin nagy vonalakban fel volt tűntetve, hogy hova milyen szín kerüljön, s ami alapján eztán elvégezte a munkát. Szerencsére készült pár fénykép olyan Királytigrisről, amelyek ebben a fázisban mutatják a harckocsit, s amelyek alapján biztosra vehető, hogy a munkát ecsettel (is) végezték. Fontos megjegyeznünk, hogy a mintázat, bár mindig ismétlődik, de nem mérnöki precizitással került fel egy-egy Tigrisre, ezért apró eltérések szinte mindig találhatóak a járművek között. Az itt bemutatott, eredeti fényképek alapján megrajzolt kezdetleges ábrát is csak segítségül szánjuk makettező társainknak, s szeretnénk hangsúlyozni, hogy a sajnálatos módon a Tiger B-k hátuljáról s vízszintes felületeiről egyenlőre nem áll rendelkezésünkre fénykép – ezért ezen felületek kinézete még kérdéses.


Kép

Az önálló nehézpáncélososztályok rajzos hadrendje:
Kép
Gambling man rolls the dice, working man pays the bills
It's still fat and easy up on bankers hill
Up on bankers hill the party's going strong
Down here below we're shackled and drawn
Kép

Válasz küldése

Vissza: “Panzerwaffe alapismeretek - Dr. Számvéber Norbert és Barnaky Péter szerkesztésében”