Fairey Swordfish Mk 1. - Airfix 1:72 vizi és kerekes változat

Építés alatt álló makettek fóruma
remete
Posts: 1153
Joined: 2010.03.22. 11:41
Contact:

Re:Fairey Swordfish Mk 1. - Airfix 1:72 vizi és kerekes változat

Post by remete »

Üdv mindenkinek! Monológomat folytatva, eljött a kerekes változat továbbépítésének ideje és a döntésé mi legyen vele később. Diorámában gondolkodom, azon belül is olyanban, ahol a gép a levegőben van: ez elég ritka, ezért érdekes projekt lesz. Először is kell személyzet bele. Több megoldás is előkerült, de egyikkel sem volt szerencsém: az Airfix RAF személyzete undormány vinilből van, kissé alulméretes és nincsen benne rendes pozícióban lévő pilóta, pedig ide az kell. Dolgoztam már a készlettel, de nem nyerte el a tetszésemet. Aztán aneten vannak 1:72-es pilóták gyantából, de méretükhöz mérten nagyon drágák és annyira nem is jól formázottal, ami indokolná a sikszor 3000ft/2 (7-8USD+posta) figura árat. Ennyire azért sóher vagyok. Ugyanez igaz a Revell készletére - már az, hogy a neten drága, amúgy nem lenne az. Ráadásul a "rivjúk" alapján nagyon szimpatikus a tartalma: külön pózokba állítható végtagok, korai és késői ruházat, pilóták, szerelők, miazmás :) . Elkövettem ismételten azt a hibát, hogy adtam egy esélyt a hazai kereskedőknek: a neten megkerestem azt a boltot, ahol van ilyen készlet és a szállítást is értelmes áron vállalják (ez volna a dolog értelme, ugye) - azt mondanom sem kell, hogy nálunk minden jóval drágább, mint kint, de a szállítás miatt még így is megérte volna. Szóval rendeltem. Aztán vártam. És még mindig vártam, legalább válaszra. Több levél után (amelyben érdeklődtem, hogy egyáltalán léteznek-e és akkor most ez rendelés-e vagy nem) tíz nap múlva (!) kaptam egy e-mailt, hogy momentán nincsen nekik ilyen, de van egy nagyon hasonló, jó lesz-e az? Az 1:72-es RAF személyzet helyett egy 1:48-as Luftwaffe készlet képét küldték. Legalább Revell volt. Diplomatikusan felhívtam a figyelmüket az apróbb nüansznyi eltérésekre és még udvariasabban megkérdeztem - ahogyan ezt szoktam is újabban ugyebár - miért nem foglalkoznak inkább testhezállóbb, kevesebb szakértelmet igénylő termékek foglalkozásával, majd pedig Németországból megrendeltem a készletet - nem.  nem a Luftwaffésat  > :( . Nem tudom a magyar vállalkozók miért cseszik el folyamatosan maguknak a saját üzletüket; nem először látom ezt, nem egy területen, aztán meg megy a rívás.

Eddig állt a projekt, mivel a törzsfelek egyesítéséhez legalább a pilótát bele kell rakni a székébe. Mivel elég ideges lettem, a tettek mezejére léptem, végül is faragtam már figurát, mi az nekem? Na jó, a könnyebbik utat választva elővettem a Walrus egyik Matchbox figuráját, amik a maguk kategóriájában annyira nem rosszak csak kicsit generikusak, és úgy döntöttem átfaragom azt a saját igényeimre. Amint azt korábban írtam is, a kit ülése nagyon elméretezett (kicsi), ezt is cserélni kellett (egy általam faragott/öntött műgyantára cseréltem; a képen látható a különbség). A figurát szétmetéltem, a lábait, új pozícióban, dróttal megcsapolva rögzítettem, aztán a kezek helyett drótból és Milliputból készültek újak, valamint elfordítottam a fejet, hogy életszerűbb legyen a dolog. Végül Milliputból készítettem neki úszómellényt és ólomfóliából öveket, csatokat. A képek tanúsága szerint a Swordfishekkel repülő pilóták a régebbi mintájú bőr, bélelt ruhát hordták, vastag kesztyűkkel és mentőmellénnyel. Ennek megfelelően festettem ezt is. A mellénynél a sárgát túl rikítónak találtam, ezért Gunze Yellow Green lett végül a színe. Jöhetnek a törzsfelek!
Attachments
pilóta4.jpg
pilóta2.jpg
pilóta1.jpg
pilóta szárazpróba4.jpg
pilóta szárazpróba3.jpg
pilóta szárazpróba2.jpg
pilóta szárazpróba.jpg
régi és új ülés.jpg
A kézenfekvő út mindig alá van aknázva...

remete
Posts: 1153
Joined: 2010.03.22. 11:41
Contact:

Re:Fairey Swordfish Mk 1. - Airfix 1:72 vizi és kerekes változat

Post by remete »

Még pár kép John Moffat-ról  ;) immár a helyén.
Attachments
Moffat.jpg
vigyori.jpg
pilóta a helyén5.jpg
pilóta a helyén4.jpg
pilóta a helyén2.jpg
pilóta a helyén3.jpg
pilóta a helyén.jpg
pilóta5.jpg
Last edited by remete on 2013.08.27. 01:17, edited 1 time in total.
A kézenfekvő út mindig alá van aknázva...

f2d
Posts: 1575
Joined: 2009.11.09. 03:49

Re:Fairey Swordfish Mk 1. - Airfix 1:72 vizi és kerekes változat

Post by f2d »

Ugyanmár 1/72 vagy 1/48, RAF vagy Luftwaffe, itt a pilótán van a hangsúly. ;D
A magyar kereskedők meg olyanok amilyenek, amin nincs jókora haszon, akkor az részükről le van sz...va.
ImageImage

Lorco
Posts: 830
Joined: 2009.10.03. 03:46

Re:Fairey Swordfish Mk 1. - Airfix 1:72 vizi és kerekes változat

Post by Lorco »

Nagyon szépen alakul :great:

Üdv:
Lorco

User avatar
Tóth Gábor
Posts: 1311
Joined: 2010.04.18. 08:46

Re:Fairey Swordfish Mk 1. - Airfix 1:72 vizi és kerekes változat

Post by Tóth Gábor »

Tök jó lett, és még élvezi is! ;D

Sokolka
Posts: 4369
Joined: 2009.11.21. 01:20

Re:Fairey Swordfish Mk 1. - Airfix 1:72 vizi és kerekes változat

Post by Sokolka »

Nagyon jól néz ki  :D !

hofi
Posts: 450
Joined: 2009.09.17. 05:19

Re:Fairey Swordfish Mk 1. - Airfix 1:72 vizi és kerekes változat

Post by hofi »

remete link wrote: A figurát szétmetéltem, a lábait, új pozícióban, dróttal megcsapolva rögzítettem, aztán a kezek helyett drótból és Milliputból készültek újak, valamint elfordítottam a fejet, hogy életszerűbb legyen a dolog. Végül Milliputból készítettem neki úszómellényt és ólomfóliából öveket, csatokat.
És mindezt 1:72-ben.  :headbang: Nagy öröm lehetett neked, amikor bezárt a Lipót. ;D

Elképesztő. :)
Hoffmann Lajos
"- Anya, ez az agyam?
- Nem, kisfiam, még nem."

Post Reply

Return to “Munkaasztal – Repülő”