Pár évvel a megjelenése után én is megvettem az Eduard Fw190 makettjét. A készlet alkatrészei alapból nagyon részletesek. Sok, a korábbi 190-es makettemen elvégzett feljavításokat alapból tartalmazza a készlet és ez nagyon dícséretes. Sajnos, ennek ellenére pl. a makett szegecselése számomra olyan részlet ami elfogadhatatlan. A most épülõ makett mellett volt még egy Eduard fókám, de a fenti miatt azt eladtam és egyelõre nem is tervezek több Eduard makettet építeni ebbõl a sorozatból. Persze vannak más hibák is. Szépen sorra is veszem majd ezeket az építés során, és persze javítom is majd azokat... (A makett megkezdése óta hallottam, hogy a gyártó tervezi a készlet teljes generálozását. így talán megint adok a sz@rnak egy pofont, mármint most olyan hibákbankal bajlódok, amit pár év múlva úgyis kijavítanak... és talán jobb lett volna várnom pár évet ezzel az építéssel ... de hát nem látok bele a jövõbe... nem elõször jártam már így... na mindegy...)
Régi tervem volt a Fw190A-8/R2 W.Nr. 681497 "fehér 11"-es gép elkészítése. Szerencsémre az Eduard A-8/R-2 -es készlete pont tartalmazza a jelzéseket ehhez a géphez, és az R-2 átalakítást alapból nem kell megcsinálnom, és ez nagy segítség számomra - ezért is választottam az Eduard készletet alapnak. Én egyelõre a német felségjeles zsákmány állapotot tervezem elkészíteni.
Utóbbi években kialakított szokásomhoz híven, az építést a külsõ felületek feljavításával kezdtem. A 21. századi divatot követve ez a makett is tartalmaz "teljes" szegecselést. Sajnos a teljes egyáltalán nem igaz, több mint a fele hiányzik is a fontosabb helyekrõl és nekem mint szegecsszámolónak ez vízválasztó. Nekem inkább ne legyen egy maketten szegecs, minthogy hiányos, ide-oda felrakott szegecselést tartalmazzon. Ezt majd késõbb még fotóval illusztrálom, most csak annyit, hogy a szegecselést azzal kezdtem, hogy a gyári szegecseket eltömítettem. Mivel a szegecssorok jelentõs része panelvonal mellett fut, így a szegecssorok maszkolása-tömítése elég macerás volt. Most írhatnám, hogy ó pár nap után szerencsére túl voltam rajta, de azért nagyon örültem volna, ha ezt a részt megspórolhattam volna. :-(

A tömítésnál elkövettem egy hibát: 3M zöld tömítõt használtam és annak ellenére hogy csak pár tized milliméternyit vittem fel a felületre az oldószere bele ette magát a mûanyagba. Ez pár nap után derült csak ki, amikor elkezdtem lecsiszolni a tömítõt. Mivel láttam hogy baj van, így a félig lecsiszolt tömítõs makettet 3-4 hétre félre tettem, hagytam hogy a jó nyári melegben újra kikeményedjen a makett mûanyaga. Pár naponta a körmömet nyomtam a tömített részekbe, és amikor már nem látszódott a köröm nyoma, akkor kezdtem el folytatni a síkba csiszolást. Amikor megvoltam vele, még jópár hétre félreraktam a makettet, hogy párologjon ki ami maradt oldószer.
Üdv:
Peti