F-5 (MiG-17F) - AZ 1/72

Post Reply
User avatar
Kató
Posts: 2570
Joined: 2010.03.09. 07:02
Location: Kiskunfélegyháza

F-5 (MiG-17F) - AZ 1/72

Post by Kató »

Üdv. Mindenkinek !

Maga az F-5 a J-5 exportváltozatának a típusjele , ami pedig a MiG-17F kínai gyártású variánsa . Ebben a méretarányba sok lehetőség nincs , ha 17-est akarunk építeni . Ott az ősrégi KP Mig-17PF , a Hasegawa szintén ősrégi Mig-17-ese , és az AZ Model sorozata , több típusváltozattal . Tudtommal ennyi .
Első látásra bizalomgerjesztő az AZ , aztán építés közben kezdtek el sorba jönni a gondok .

A kabinba sokat nem akartam izmozni , egész tűrhető . Az ülés fejtámláját átépítettem , mert jobban hasonlított a MiG-15 ülésére és kapott házi gyártású hevedereket . A botkormányt megkurtítottam , mert ha a pilóta hasra húzza , lazán homlokon verte volna vele magát . A pár milliméter mély hajtómű-kiömlőt megtoldottam befelé reális hosszúra . A beömlő is csak kb. 3mm mélyen volt kidolgozva , ezt is megtoldottam alu-lemezből . A beömlő központi testét igen nehéz volt a beömlőben pozicionálni , mivel nemcsak hogy semmi nem segítette az illesztést , de a test pár tized milliméterrel kisebb is volt , mint a gyűrű belső átmérője . A törzsfelek belsejébe semmi illesztőcsap nincs , öntőkeret darabokból "ácsoltam" tartóbakokat a kabinnak , orrfutó aknának és a fúvókának . Egyedül a szárny-törzs csatlakozásnál van illesztőfül , de hogy minek ? Hosszabb és keskenyebb mint a nyílás , amibe szánták ! De a szárny is vicces . A futóakna mélysége jó , az alja bordázott , csak épp semmi köze a valódihoz . Ha már kidolgozták , miért nem nézték meg , milyen is a valódi ? A szárnybontási vonal a belépőélen megy , a pitotcső előtt felmegy a szárny aljára , a csűrő előtt derékszögbe befordul , és fut a szárnytőig . Hegyes szögben metsz több panelvonalat (gitteld és karcold vissza úgy , hogy ne vezesse meg a karctűt az illesztés) , valamint a komplett fékszárnyat keresztbe (ez többször is felrepedt munka közben). Makettezőbarát tervezés ... Persze sehogy se illeszkedett , hol elvékonyítani , hol meg alápockolni kellett , hogy síkba kerüljön az alsó szárnyfelület . A törzsfelekre elfelejtettem illesztőfüleket ragasztani , fel is repedt alul-felül több centi hosszan , miután készre gitteltem ...
Az antennaárbócot , a pitotcsöveket saját gyártású fémre cseréltem , pótoltam a gerincre a kis beömlőt és a huzalantenna bekötési pontját . Az átépített ülés miatt a kabintető nem illeszkedett a helyére . Sikerült sérülésmentesen kifeszíteni az ülést , papírvékonyra redukáltam az üléskagyló alját és újra átalakítottam a fejtámlát , így már passzolt a tető . A fegyvercsöveket is cserélni kellett . A 37mm-es gépágyú csövének alig volt nagyobb az átmérője , mint a 23mm-eseknek . A külső 23mm-es túl rövid volt , a belső 23-as meg 'majd fele olyan átmérőjű , mint a másik . A törzsféklapok is aszimmetrikusak voltak . Az orrfutót kicsit megkurtítottam , mert nagyon "ült" a gép . A kabin hátsó vonaláig minden elképzelhető helyre ólmot pumpáltam , de így is épp hogy három ponton áll a makett , olyan farnehéz .

A dobozba a gyártó kínai , szomáliai és burkina faso-i festést ad , ez utóbbit választottam . Az eredeti gép olyan iszonyatosan nem volt lepukkanva a két fotó alapján , amit találtam róla . A matricák jó minőségű cseh termékek , viszont a tervezés itt se százas . Az orron lévő lajstromszám mindkét karakterét javítani kell , mert elszúrták .

Ezzel a kissé hosszúra sikerült bevezetővel csak azt akartam bemutatni , hogy igencsak régi vágású "sort-run" makett ez . Eddig még nem építettem AZ-t , de azt hiszem , nem is gyakran fogok ...

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

User avatar
Oddball
Posts: 768
Joined: 2010.03.02. 04:57
Location: Szentes

Re: F-5 (MiG-17F) - AZ 1/72

Post by Oddball »

Egzotikus. Remek építés.

User avatar
Kató
Posts: 2570
Joined: 2010.03.09. 07:02
Location: Kiskunfélegyháza

Re: F-5 (MiG-17F) - AZ 1/72

Post by Kató »

Köszi ! Igyekeztem kihozni belőle , amit az én szintemen tudok . Szeretem amúgy az egzotikus légierők gépeit . Például az ilyen csak homokszínű festés nem túl gyakori .

Lorco
Posts: 806
Joined: 2009.10.03. 03:46

Re: F-5 (MiG-17F) - AZ 1/72

Post by Lorco »

Szép lett ezzel a festéssel, gratulálok!!

Üdv: Lorco

User avatar
Kató
Posts: 2570
Joined: 2010.03.09. 07:02
Location: Kiskunfélegyháza

Re: F-5 (MiG-17F) - AZ 1/72

Post by Kató »

Örülök , hogy tetszik .

borisz
Posts: 703
Joined: 2010.01.02. 11:00

Re: F-5 (MiG-17F) - AZ 1/72

Post by borisz »

Megnéztem volna, de egy kép sem töltődik be.

Egy AZ maketet elkövettem egy éve, jó időre nekem is elment a kedvem tőle.

Post Reply

Return to “Modern”