Szegecstérképek

Kérdések és válaszok a technikai problémákról.
Cilling Ádám
Posts: 590
Joined: 2012.02.11. 21:34

Szegecstérképek

Post by Cilling Ádám »

Üdv. mindenkinek!

Az utóbbi időben egyre több repülőmakettet vásároltam főleg modern gépeket és mindenképp kiszeretném próbálni a szegecselést rajtuk. A bökkenő csak az, hogy nem igazán tudom hol keressem a szegecstérképeket mivel csa most kezdtek el érdekelni komolyabban a repülők. Ha megtudnátok mondani hol lehet ezeket beszerezni, vagy a neten hol találhatók(kerestem, de csak egyszerű többnézeti rajzokat találtam) annak nagyon örülnék :D .

Üdv. Ádám

Joce1214
Posts: 11
Joined: 2011.12.13. 02:40

Re:Szegecstérképek

Post by Joce1214 »

Szia!

Én a következő oldalon szoktam nézelődni szegecstérkép ügyben.

airwar.ru

Üdv.: Joce

Cilling Ádám
Posts: 590
Joined: 2012.02.11. 21:34

Re:Szegecstérképek

Post by Cilling Ádám »

Szia Joce!

Már néztem én is, de azért köszi! ;)

Zoltan
Posts: 1453
Joined: 2009.09.25. 23:45

Re:Szegecstérképek

Post by Zoltan »

Joce1214 link wrote: Szia!

Én a következő oldalon szoktam nézelődni szegecstérkép ügyben.

airwar.ru

Üdv.: Joce
Köszi

Bent volt a kedvencek között,de pár éve elveszett újratelepítésnél,azóta kerestem ezt az oldalt.
Üdv.: Sármány Zoltán

Image

Cilling Ádám
Posts: 590
Joined: 2012.02.11. 21:34

Re:Szegecstérképek

Post by Cilling Ádám »

Ismét egy kis segítségre lenne szükségem.

Találtam egy oldalt ahol nagyon szép(szerintem) többnézeti rajzok ill. szegecstérképek vannak fent. A kérdés ezek pontosak lehetnek speciel a szegecsek helyét illetően? Valamint, hogy ha lehúzom az oké, de hogy tudnám kinyomtatni, hogy megfeleljen a kívánt méretaránynak?

Jelenleg egy Mig-15bis-re kellene, ezért itt egy pár rajz:

http://www.the-blueprints.com/blueprint ... ch_mig_15/
http://www.the-blueprints.com/blueprint ... ch_mig_15/
http://www.the-blueprints.com/blueprint ... mig_15bys/
szerintetek?

joshe
Posts: 21
Joined: 2012.08.30. 08:41

Re:Szegecstérképek

Post by joshe »

Szia!

Legjobb szívvel az inkscape nevű programot ajánlanám ilyen jellegű rajzok kezeléséhez.  Ez egy vektorgrafikai program, de nagyon könnyen lehet raszteres képeket is importálni bele.  Onnantól objektumként kezeli őket és kényelmesen pontosan forgathatóak, átméretezhetőek, rétegelhetőek, akár összetett körvonal mentén körbe is vághatóak.  Ingyenes (GPL), többféle operációs rendszerre is elérhető, létezik telepítést nem igénylő un. portable változata is.  Beépített tutorial van benne, szerintem pár óra alatt elég sok mindent el lehet sajátítani a használatából.  Tutorial nagyszerű azért is, mert amit éppen magyaráz, az ott a tutorial-on belül ki is próbálható (mindegyik anyag maga is egy inkscape dokumentum, ami azonnal szerkeszthető ahogy olvasod).  Amint megbarátkozik az ember a kezelésével, nagyon könnyen gyorsan lehet vele dolgozni.

Amit esetleg meg kellene dolgozni (belerajzolni vagy kivenni a rajzból), az is nagyon könnyen megy benne, az már vektorosan.

Méretezett vonalzók vannak benne, ezeket képpont helyett mm beosztásra is lehet állítani.  A guide-ok segítségével igen pontosan lemérhető, hogy adott rajzon egy amúgy ismert méret importálás után mekkora, ezt egy megfelelő arányú átméretezés segítségével a kívánt méretarányra lehet hozni.  Papírméretet is lehet beállítani.  Kimenetként akár A4 méretű PDF is választható, ezt aztán már csak ki kell nyomtatni akárhol (de a tényleges nyomtatáskor figyelj arra, hogy 'no scaling' legyen a beállítás, a 'fit to page' meg 'fit to printer margins' kismértékben átméretez és akkor oda a patikamérlegen beállított méretarány).

https://inkscape.org/en/
http://portableapps.com/apps/graphics_p ... e_portable

https://inkscape.org/en/learn/tutorials/
(de ezek benne vannak a programban is a Help menü alatt)

Ha angolul nem megy, semmi gond, van magyarul is, az alábbi példából látszik, hogyan lehet elérni őket (biztosan van hozzá link is valahol amire csak kattintani kell, de elsőre nem találtam meg):
http://inkscape.org/doc/basic/tutorial-basic.html
https://inkscape.org/doc/basic/tutorial-basic.hu.html

(Remélem ez így tömören is segít valamennyit, ettől bővebbet most nem tudok rittyenteni.  Sok mást is kipróbáltam az évek alatt, toronymagasan az inkscape a kedvencem a kezelhetősége és a tudása miatt.)

Üdv, J
Last edited by joshe on 2014.10.29. 07:46, edited 1 time in total.

Cilling Ádám
Posts: 590
Joined: 2012.02.11. 21:34

Re:Szegecstérképek

Post by Cilling Ádám »

Szia!

Köszönöm szépen a segítségedet, ki is próbáltam ahogy javasoltad. A képet levágtam a repülő hosszúságában és magasságában aztán átírtam az 1/72-es méretnek megfelelő mm-nyi méreteket, átdobtam PDF-be és nyomtattam.

Van pár eltérés, főleg egy két panelvonalnál. Már csak azt kéne megtudni, hogy melyik a pontatlan a rajz, az Eduard, vagy én ?

Mindenesetre köszönöm szépen mégegyszer!!! ;)
Attachments
DSC_0695.JPG

rrobbie
Posts: 153
Joined: 2013.05.02. 07:42

Re:Szegecstérképek

Post by rrobbie »

én inkább az M-Hobby rajzára mérnám rá a 15-öst...

Muzzy
Posts: 429
Joined: 2009.10.01. 00:12

Re:Szegecstérképek

Post by Muzzy »

Nem foglalkozom a 15-el, az már "kályhacső" (nem bántani akarom ezzel csak a korszakot jelölöm így.)
Azonban több esetben próbáltam makettet rajzhoz mérni, nem sok sikerrel. Nem akarok mély tudományos előadásba menni a térbeli tárgyak 2 dimenzióban történő átalakításából, de önmagában egy egynézeti rajz igen kevés ehhez. A másik, nagy kérdés, honnan tudhatjuk, hogy a rajz a helyes, és nem a makett???? Annó próbáltam összehasonlítást készíteni az ICM és a Déli Front Lagg-3-aról gondoltam kiindulási alapnak van egy nagyon jó könyvecske. Ráadásul hivatalosan 1/48-as rajzokkal. Amikor nem stimmelt a gép, és a rajz, elkezdtem méregetni egy felülnézeti rajzot, kiderült, hogy a gép hossza 1/48-as volt, a fesztáv meg 1/50-es  :o :o :o
Tehát nem tudjuk, hogy a rajzoló mennyitre pontosan dolgozott.
Azt sem tudjuk, milyen változatról készítette a rajzot, ne adj isten múzeumi példányról dolgozott. Mindegyik magában hordozza a hibalehetőséget.
Célszerű rengeteg fotót megnézni, és az alapján korrigálni a rajzot, és így lehet kijelölni, a panelek helyét pontosan.
Egy ismeretlen (ellenőrizetlen) rajz alapján nem érdemes agysebészeti beavatkozás alá vetni egy makettet.
Muzzy
Image

joshe
Posts: 21
Joined: 2012.08.30. 08:41

Re:Szegecstérképek

Post by joshe »

Örülök, hogy sikerült!  A félsiker is siker  ;)

Nem tartom magamat kifejezetten tapasztaltnak ezügyben, viszon nem nagyon láttam még olyan rajzot, amin itt vagy ott ne lehetett volna javítani.  Nagyjából úgy szoktam eldönteni, hogy melyik rajz lesz jobb alapnak, hogy keresek egy fényképet ami lehetőleg minél kevesebb vetületi torzulással bír (mondjuk minél inkább telibe oldalról, nem félig felülről vagy félig alulról, vagy mondjuk egy levegőben készített kép nagyjából felülről - úgysem lesz tökéletesen pontos nézet fényképen, de azért lehet elég jókat is lelni ha keres az ember).  Azt szintén beteszem egy rétegnek, átméretezem úgy, hogy az ismert méret méretarányosan megfelelő legyen, adok neki átlátszóságot, aztán már látszik is minden turpisság a rajzon.  Egy egy jobb képpel még a panelvonalakat is lehet ellenőrizni.

Ha nagyon rá akarsz pörögni, talán vannak 'erősen szofisztikált' ;) módszerek a geometriában meg a vetületi ábrázolásban, amivel egy általános szögből felvett képről is ki lehet szerkeszteni a valós méreteket - de annyit talán nem ér az egész, hacsak nem a tanulás öröméért és a tudás birtoklásáért.

Gyakorlatilag a jó szemmérték csodákra képes (persze az sem csak van, hanem gyakorlat teszi a mestert ahogy szokták mondani).
Last edited by joshe on 2014.10.30. 09:33, edited 1 time in total.

Post Reply

Return to “Segítség – Repülő”