Repülőgép-fedélzeti fegyverek

Egy központi tárhely, ahol egyes repülőgép típusra lebontva fel lehet tenni a műszaki, techniaki leirásokat, információkat, amelyek elősegítik a makettezők gyors eligazodását a típusuk között, illetve megelőzi, hogy a makettezők ugyanazt a tipushibát kövessék el.
Poloma Levente
Posts: 147
Joined: 2012.11.22. 22:58

Repülőgép-fedélzeti fegyverek

Post by Poloma Levente »

Sziasztok!
Gondoltam indítok egy ilyen topikot, hiszen az általunk kicsiben megépített ragadozók fogairól, karmairól van szó. A makettezés szempontjából sem mindegy, hogy egy adott légierő, egy adott típusára, s annak egy adott időszakban lévő változatára, milyen fegyverzetet készítünk el.

Akkor, kezdésképpen bemutatnék néhány érdekességet. A hadi-repüléstörténelemben sokszor előfordult, hogy egy adott típuson később nem az arra  eredetileg is integrált fegyverzetet használták. Ennek több oka lehetett, pl.: más fegyverek jobbak voltak, vagy könnyebb volt hozzájuk jutni.  Már a II. V.H.-ban az MKHL bombázói is használtak zsákmányolt orosz gyártmányú bombákat.

Mint ismeretes a MiG-21-es MF változata csak R-3S, RSz-2U, vagy R-13M légiharc-rakétát alkalmazhatott. Az R-13M találati pontossága már valamivel jobb volt, de az előző két rakétáé nagyon gyatra. Az Irak-iráni háborúban naponta  harcba induló, és nem kevés MiG-21-esnek szüksége volt egy jobb fegyverre. A Mirage F-1-eshez nagy számban  rendelkezésre álló R.550 Magic II  kézenfekvő megoldás volt. Ezt a bisz változathoz is integrálták, hiszen sokáig a biszen már alkalmazható a Magic II-hez hasonló képességű, orosz R-60-as sem állt az irakiak rendelkezésére. (Sőt, olyat is hallottam, hogy a MiG-23-asra is, de ez nem biztos.) Az iraki MiG-21-eseken repülő pilótáknak ezekkel a francia rakétákkal (is) több légigyőzelmet sikerült elérni.

Ennél talán még érdekesebb, hogy kísérleteztek a szintén Mirage F-1-eshez vásárolt exocet hajó elleni rakéta integrációjával a MiG-23-asra. Ez nem túl meglepő, mert Iraknak minél több hajó ellen bevethető repülőgépre volt szüksége a tankerháború miatt. Ez csak egy kísérlet maradt.

A cseh és szlovák légierő is próbálkozott a Magic II-es szovjet eredető gépeken történő használatával. Ebből sem lett semmi, elvégre az R-60-as már nem igazán volt rosszabb a francia rakétánál.  Elméletileg az L-39-es továbbfejlesztett változata az L-59-es is alkalmazhatja a magicet, de azt nem tudom, hogy a két rendszeresítő Egyiptom és Tunézia él-e ezzel a lehetőséggel. Előbbi légierejében elméletileg rendelkezésre állnak  ezek a fegyverek a Mirage-2000-esekhez.

Egyelőre ennyi, folytatás majd még következik.
Attachments
2406MiG-23MLMATRAMagic.jpg
6930Mig-29.jpg
7.jpg
Last edited by Poloma Levente on 2013.09.03. 07:03, edited 1 time in total.
MiG-29 GB: MiG-29AS italeri

Poloma Levente
Posts: 147
Joined: 2012.11.22. 22:58

Re:Repülőgép-fedélzeti fegyverek

Post by Poloma Levente »

Sziasztok, akkor következzen a folytatás.

Románia akkor sem mondott le az öreg MiG-21MF-ekről, amikor azok már réges-rég elavulttá váltak, hanem nagymértékben korszerűsítette azokat, ráadásul két harci változatban.  A Lancer A (73 db) a csapásmérő változat, C (26db) a vádász, kétüléses pedig a B (10 db). A korszerűsítést az izraeli Elbit cég végezte. A Lancerek legpotensebb csapásmérő fegyverei  az Opher infravörös önirányítású és a Griffin félaktív önirányítású légibomba. Előbbi egy "fire and forget" (tüzelj majd felejtsd el) fegyver, az utóbbi számára azonban becsapódásig sugározni kell a célt, amit a Litening célmegjelölő konténer tesz meg. A Liteninget a C változat is hordozhatja, és ebből kifolyólag bevetheti  a már említett fegyvereket. Egyébként mind az Opher, mid a Griffin az amerikai Mk.82-es légibomba módosításával jött létre, amit "buta" formájában is alkalmaz a román légierő a nagyobb Mk.83-assal együtt. De megtartották az orosz gyártmányú légibombákat, az Ub-16-os és 32-es rakétablokkokkal együtt, még a földi célpontok elleni fegyvereknél maradva.
A román MiG-21-eseknek, nincs radarirányítású légiharc-rakétájuk, az izraeliek ugyan  felajánlották a BVR kategóriájú Derby-t, de erről a románok lemondtak. Infravörös önirányítású rakétákból viszont nagy a választék. Lehetővé tették a kivont MiG-29-esekről megmaradt orosz R-60-as és R-73-as bevetését, valamint az izraeli PythonIII-asét, és az előző részben már sokat emlegetett francia Matra R.550 Magic II-esét. A román pilóták a legutóbbit preferálják, s ezt használják készültségben.  Ez elsőre meglepőnek tűnhet, de tudni kell, hogy a magichez is integrálták a  sisakcélzót, s így azért már más a leányzó fekvése. A Lancerek legnagyobb hátránya a koruk mellett, hogy mint azt említettem nem rendelkeznek nagy hatótávolságú légiharc-rakétákkal,  a csapásmérő  fegyverzet viszont kiváló, de azért elsősorban nem ennek, hanem a pénzügyi okoknak köszönhető, hogy román MiG-21-esek, ha megfogyatkozott számban is, de 2017-ig biztosan repülni fognak, tehát még a gyártásuk után negyven évvel is.

Ismert egy olyan fotó is, amin india MiG-21-esen egy nyugati légiharc-rakéta látható. Na melyik? A MagicII-es. Ez az indiaiaknál házon belül megtalálható a Mirage 2000-eseken és a Jaguárokon. A korszerűsítéskor inkább modern, orosz rakétákat választottak.

De azért nem csak a Magic II-est és a Pythont integrálták MiG-21-esre a nyugati légiharc-rakéták közül. Egyiptomban az amerikai AIM-9-es Sidwindert használták.  1979-ben valószínűleg ezzel sikerült lelőniük egy líbiai MiG-23MSz-t. (A MiG-23-as MSz változata csak az R-3/13-as rakétákat vethette be, így nem csoda, hogy sikerült egy némileg korszerűtlenebb géppel lelőni a nehézkes, s manőverező légiharcban nem túl jó variaszárnyút.)
   
Attachments
India MiG-21-esen is ott a MagicII.jpg
Balról-Python3, Magic 2, R-60.jpg
R-73 és python.jpg
MiG-21_Lancer_6305_Opher_2.jpg
griffiin lézerbomba.jpg
Magic 2 indítás Lancer C-ről.jpg
Last edited by Poloma Levente on 2013.09.10. 03:59, edited 1 time in total.
MiG-29 GB: MiG-29AS italeri

Poloma Levente
Posts: 147
Joined: 2012.11.22. 22:58

Re:Repülőgép-fedélzeti fegyverek

Post by Poloma Levente »

Sziasztok!
Időközben találtam egy fotót, amin egyiptomi MiG-21-esen ott díszeleg az AIM-9J :) , a törzs alatt pedig amerikai eredetű ECM zavarókonténer látható. Egyébként a Sidwindert Egyiptomban eredetileg a Phantomhoz rendszeresítették.
Attachments
AIM-9-essel felszerelt egyiptomi MiG-21-es..jpg
MiG-29 GB: MiG-29AS italeri

Poloma Levente
Posts: 147
Joined: 2012.11.22. 22:58

Re:Repülőgép-fedélzeti fegyverek

Post by Poloma Levente »

Sziasztok!
Eddig olyan esetekkel foglalkoztam, amikor nyugati fegyvereket integráltak keleti gépekre, talán ilyenből több is volt, de az ellenkezőjére is akad pár példa. Most ezeket mutatnom be.

Az előzőekben már említettem, az iraki légierőben előfordult, hogy szovjet eredetű gépeket tettek alkalmassá francia eredetű repülőgép-fedélzeti fegyverek hordozására. De ennek a teljesen ellenkezője is előfordult. Egy bagdadi repülőnapon bemutattak egy francia gyártmányú Mirage F-1-est szovjet eredetű H-29L lézeres irányítású földi célok elleni rakétával felszerelve. Ennek integrációjára azért volt szükség, mert a franciák egy idő után nem szállítottak többet a hasonló kategóriájú AS.30-asból. Abban nem egyeznek meg a források, hogy ez csak egy kísérlet volt, vagy valóban több gépet is alkalmassá tettek a H-29-es bevetésére. Mindenesetre ez már az irak-iráni háború után volt, tehát ott nem alkalmazták ezt a fegyvert az iraki mirage pilóták, viszont az előfordult, hogy a Mirage F-1-esek ATLIS konténere "világította" meg a célt Szu-22-esekről indított H-29-esek számára.

Politikai okok miatt Dél-Afrika egy időszakban nem vásárolhatott nyugati fegyvereket, így Mirage F-1-esei modernizációját orosz segítséggel próbálták megoldani. A prototípusra integrálták az R-73-as légiharc-rakétát. Bár nem fegyverzet, annyira érdekes, hogy meg kell említsem, a modernizált gépekbe a MiG-29-esek intenzív füstöléséről híres RD-33-es hajtőművét tervezték beépíteni. Azt sajnos nem tudom, hogy még milyen orosz fegyverzetet akartak rendszeresíteni, de fedélzeti radar nélküli, egyszerű változatról lévén szó, nem hiszem, hogy sok félét. Az afrikai ország demokratizálódása után, már vásárolhattak nyugati fegyvereket is, így az orosz segítséggel történő modernizálás elmaradt.

A finn légierőben a MiG-21bisz kivonása után megmaradt  R-60-as légiharc-rakéta felhasználást úgy oldották meg, hogy integrálták azt az angol Bea Hawkra. Nagyon érdekes látvány a szovjet légiharc-rakétával felszerelt angol gyártmányú kiképzőgép.       
Attachments
Hawk az R-60-as gyakorló változatával.jpg
Hawk-60MK-t indít.jpg
dassaultsupermiragef1az.jpg
Dél-afrikai Mirage F-1-es R-73-assal..jpg
mp7.jpg
7_n.jpg
H-29-es Mirage F-1-esen.jpg
Last edited by Poloma Levente on 2013.09.20. 09:57, edited 1 time in total.
MiG-29 GB: MiG-29AS italeri

hofi
Posts: 450
Joined: 2009.09.17. 05:19

Re:Repülőgép-fedélzeti fegyverek

Post by hofi »

Poloma Levente link wrote: Sziasztok!
Időközben találtam egy fotót, amin egyiptomi MiG-21-esen ott díszeleg az AIM-9J :) , a törzs alatt pedig amerikai eredetű ECM zavarókonténer látható. Egyébként a Sidwindert Egyiptomban eredetileg a Phantomhoz rendszeresítették.
No, azért ez annyira nem meglepő, hiszen a K-13/R-3/R-13 mind-mind abból a bizonyos Tajvanból "szerzett" AIM-9B-ből származik, és ezek rendszerben álltak a MiG-eken 17-től 23-ig.
Hoffmann Lajos
"- Anya, ez az agyam?
- Nem, kisfiam, még nem."

Poloma Levente
Posts: 147
Joined: 2012.11.22. 22:58

Re:Repülőgép-fedélzeti fegyverek

Post by Poloma Levente »

hofi link wrote: No, azért ez annyira nem meglepő, hiszen a K-13/R-3/R-13 mind-mind abból a bizonyos Tajvanból "szerzett" AIM-9B-ből származik, és ezek rendszerben álltak a MiG-eken 17-től 23-ig.
Ez részben így van, de azt ne felejtsük el, hogy ez a sidwinder változat már egy továbbfejlesztett, ez olyasmi, mintha egy Phantom R-13-ast használna. Lehet, hogy nem túl meglepő, de szerintem azért érdekes.

Közben még egy kép az exocetes MiG-23-ról. Egyébkén állítólag az irakiak az Irán elleni háború során kb. 600 (!) ilyen fegyvert használtak el.
Attachments
exocet.jpg
MiG-29 GB: MiG-29AS italeri

Poloma Levente
Posts: 147
Joined: 2012.11.22. 22:58

Re:Repülőgép-fedélzeti fegyverek

Post by Poloma Levente »

Sziasztok!
Csakhogy a helikopter kedvelőknek is kedvezzünk, most forgószárnyasokról lesz szó.

Jugoszláviában nagy számban használták (sőt, Szerbiában használják a mai napig) a licence alapján saját maguk által gyártott, francia tervezésű Aerospatiale Gazelle, vagy, ahogy ők nevezik Partizan helikoptereket. Ennek felfegyverzett változata négy huzalvezérlésű páncéltörő Maljutka, és két darab Sztrela típusú, eredetileg vállról indítható légvédelmi rakétát hordozhat. Természetesen a szóban forgó forgószárnyasokat bevetették a polgárháború során. Ez itt némileg kakukktojás, hiszen ezeket a helikoptereket eleve úgy gyártották hogy használhatják az említett fegyvereket. De figyelemre méltó az eredetileg nem is légi indítású orosz fegyverek alkalmazása a francia tervezésű helikopteren.

Romániában egy másik Aerospatiale helikoptert gyártottak, mégpedig a Pumát. Ezt is lehetővé tették Maljutka bevetésére. A '90-es években izraeli segítséggel modernizált huszonöt darab Socat nevű gép pedig UB-16-os rakétablokkokat, valamint izraeli Spike páncéltörő-rakétákat alkalmazhat.   
 
Attachments
Socat harci díszben.jpg
Soko_GAzelle.jpg
Gazelle helikopter Majlutkát indít.jpg
Last edited by Poloma Levente on 2013.10.30. 23:38, edited 1 time in total.
MiG-29 GB: MiG-29AS italeri

Poloma Levente
Posts: 147
Joined: 2012.11.22. 22:58

Re:Repülőgép-fedélzeti fegyverek

Post by Poloma Levente »

Sziasztok!
Most kicsit a világ egyik talán legérdekesebb légierőjének, az iráninak a repülőgép-fedélzeti fegyvereivel fogok foglalkozni.

A perzsa légierő flottáját több részre lehet osztani, vannak a sah idejéből származó régi amerikai gépek, az Irakból átszökött, valamit az oroszoktól vásárolt orosz eredetűek, kínai F-7-esek, ezen felül néhány francia gyártmányú szintén Irakból "ajándékba kapott" repcsivel is rendelkeznek. A típuskavalkád lehetővé tette, hogy egyes típusokra olyan fegyvert rendszeresítsenek, ami nem nem tartozott annak eredetileg az arzenáljába. Állítólag, az F-5-ösök bevethetik az orosz R-60-as légiharc-rakétákat bár, ahogy elnézem nem cserélték le a szárnyvégi indítósíneke, s nem tudom, hogy erről lehet-e indítani R-60-ast, ha nem, akkor ennek sok értelmi nincs, mert akkor a légiharc-rakéta a csapásmérő fegyverzettől venné el a helyet a vadásznak nem igazán alkalmazható gépen. Az F-4 Phantomokra a H-58-as orosz eredetű radargyilkos rakétát integrálták, ez méretében és feladatkörében is pont a Phantomnak való fegyver. Az biztos, hogy az irániak próbálkoztak az F-14-esek Phoenix légihar-rakétájának lemásolásával, mindenesetre napvilágot látott a MiG-29-esek R-27R-ével felszerelt F-14-esről fotó, az orosz rakéta nagy visszalépés a nagy hatótávolságú, aktív radaros önirányítású AIM-54-es Phoenixhez képest. . Az orosz eredetű Szu-24-es csapásmérőről pedig olyan, amin amerikai Mk.82-es "buta" bombákat függesztettek a gépre.       
Attachments
9098590ex-Iraq.jpg
3-6857.jpg
3-6041withR-27Rmissile.jpg
su-24mk-001.jpg
Last edited by Poloma Levente on 2013.12.23. 09:55, edited 1 time in total.
MiG-29 GB: MiG-29AS italeri

Poloma Levente
Posts: 147
Joined: 2012.11.22. 22:58

Re:Repülőgép-fedélzeti fegyverek

Post by Poloma Levente »

Sziasztok!
Mivel most indult a MiG-29 GB, úgy gondoltam írok e típus fegyverarzenáljáról makettező szemmel, bár ez nem egy nehéz feladat.

Az alap MiG-29-es (9.12, 9.13) a beépített 30 mm-es gépágyún kívül jóformán négy fajta repülőgép-fedélzeti fegyvert alkalmazhat: R-60-as kis hatótávolságú légiharc-rakétát, az ezt leváltó, vagy ezzel párhuzamosan alkalmazott némileg nagyobb R-73-ast, a félaktív lokátoros önirányítású R-27R-t, és a 20 db 80 mm-es földi célok elleni nem irányított rakétát tartalmazó B8-as rakétablokkot. Ezen kívül  földi célok ellen elméletileg alkalmazhatóak nem irányított bombák (FAB-100, FAB-250, FAB-500), 55 mm-es rakétákkal töltött UB-16-os és UB-32-es rakétablokkokat, nagy méretű S-24-es és S-25-ös nem irányított rakétákat, KMGU aknaszóró-konténer, valamin UPK-23 as gépágyúkonténer. De ezek alkalmazása nagyon ritka, aki élethű MiG-29-est szeretne építeni, annak nem ajánlom ezen fegyverek használatát. Az R-27T (az R-27-es hőkövető verziója) pedig azért nem terjedt el, mert ha ezt felfüggesztik nem marad hely az R-27R számára, így csupán infravörös irányítású légiharc-rakétával indulhat a gép bevetésre. A nagyobb, hosszított R-27ET, ER egyszerűn nem fér el a 29-esen a fékszárnyak miatt, (de pl.: az ukrán légierő modernizált gépein már lehetővé tettek használatukat) erre vigyázzunk, mert pl.: az ICM 1/72-es fegyverszettjében ET-k és ER-ek vannak, amik a legtöbb MiG-29-es maketten nem felelnének meg a valóságnak. A MiG-29-es kis hatótávolsága miatt a törzs alatti póttartály használta nagyon gyakori, a szárny alatti viszont nem igazán terjedt el, akik viszont használták/használják: oroszok, németek, lengyelek. 

Mivel az UB-ban (9.51) nincs radar, ott az R-27R is kiesik, a másik gyakori három fegyvert viszont alkalmazhatja, és bizony sokszor alkalmazza is az UB. Érdekes, többször látott variáció a 4 B-8-as rakétablokk, két hőkövető légiharc-rakétával.

A fentebb leírtak teljesen igazak a magyar gépekre is. Mi a Fulcrumjainkhoz nem vettünk R-60-asokat, de az a légierő más gépein megtalálható volt, így egy ideig a MiG-29-esek is használták őket, a '90-es években Lengyelországban még éleslövészetet is hajtottak végre vele, de a NATO festésű gépek idejében már nem alkalmazták. A készültséget két R-73-assal adták, de 1999-ben a Szerbia elleni légicsapások során teljes fegyverzettel adták a készültséget (2x R-27R, 4 x R-73). A B-8-as blokkok is gyakran használt eszközök voltak, nem egyszer használták őket éleslövészeten, ilyenkor a középső tartókra függesztették őket. Tudtommal a magyar gépek bombákat nem használtak. Ami még gyakori volt (Magyarországon), hogy az egyik szárny belső tartójára R-27-es súlymakettet függesztettek, a másik szárny középső tartójára pedig gyakorló R-73-ast. Előfordult 2x gyakorló R-73-as is. Kecskéméti repülőnapokon sokszor láthattunk 2x R-27 és 4x 73 makettet függesztve a gépek alá. A törzs alatti póttank szinte mindig ott volt a gépek alatt.

A Szovjetunióban kezdetben a 2x R-27R, 4x R-60 volt a megszokott, amit később felváltott a 2x R-27 4x R-73. De ez sok helyen nem így történt. Gyakori (volt) a 2x R-27R, 2x R73, 2x 60 pl. :Bulgáriában, Szlovákiában, Csehországban, Lengyelországban. A legutóbbi helyen gyakori a 4x R-73, 2x R-60, valamint a 2x R-73 4x R-60 is is. Nem értem hogyan, de Csehországba kerültek R-73-asok, míg Szlovákiába nem, utóbbi a 2000-es évek közepén vásárolt néhány R-73-ast Ukrajnától, de készültségben a mai napig R-60-ast használnak. Láttam olyan makettet mely egy 2000-es évek elejei szlovák díszfestésű gépet ábrázolt R-73-assal, ez tehát nem volt élethű. 

Egyébként a MiG-29-es egy tipikusan olyan típus, ahol a fegyver használata után nem szedik le a pilont, vagy az indítósínt, így e miatt könnyen meg lehet állapítani, hogy milyen fegyverzetet használnak az adott gépen. Tehát, aki nem ragaszkodik az érdekes variációkhoz, s van képe arról a gépről, amit meg szeretne építeni, annak könnyű a dolga.

Akinek van kiegészíteni valója, talált tartalmi hibát, vagy kérdése van  nyugodtan írjon. Igény szerint más légierők gépeiről is írhatok. A helyesírásomért elnézést kérek. Képek még lesznek más légierő gépeiről is.
     
Attachments
100_1567.JPG
photo93.jpg
photo82.jpg
photo44.jpg
photo47.jpg
photo7.jpg
090406.jpg
tn_800x600_1268355_92971_115_1.jpg
MiG-29UB.jpg
Last edited by Poloma Levente on 2014.02.08. 02:39, edited 1 time in total.
MiG-29 GB: MiG-29AS italeri

Michalkó
Posts: 1631
Joined: 2009.10.11. 08:10

Re:Repülőgép-fedélzeti fegyverek

Post by Michalkó »

Köszönjük Levente!

Hasznos kis olvasmány! :great:  Majd meg kérjük Balázst, hogy rakja át a -még nem létező- MiG-29 tudástár 'altopikba'. ;)
Image Image Image Image

Post Reply

Return to “Tudástár – Repülő”