Page 1 of 3

Repülőgép-fedélzeti fegyverek

Posted: 2013.09.03. 04:34
by Poloma Levente
Sziasztok!
Gondoltam indítok egy ilyen topikot, hiszen az általunk kicsiben megépített ragadozók fogairól, karmairól van szó. A makettezés szempontjából sem mindegy, hogy egy adott légierő, egy adott típusára, s annak egy adott időszakban lévő változatára, milyen fegyverzetet készítünk el.

Akkor, kezdésképpen bemutatnék néhány érdekességet. A hadi-repüléstörténelemben sokszor előfordult, hogy egy adott típuson később nem az arra  eredetileg is integrált fegyverzetet használták. Ennek több oka lehetett, pl.: más fegyverek jobbak voltak, vagy könnyebb volt hozzájuk jutni.  Már a II. V.H.-ban az MKHL bombázói is használtak zsákmányolt orosz gyártmányú bombákat.

Mint ismeretes a MiG-21-es MF változata csak R-3S, RSz-2U, vagy R-13M légiharc-rakétát alkalmazhatott. Az R-13M találati pontossága már valamivel jobb volt, de az előző két rakétáé nagyon gyatra. Az Irak-iráni háborúban naponta  harcba induló, és nem kevés MiG-21-esnek szüksége volt egy jobb fegyverre. A Mirage F-1-eshez nagy számban  rendelkezésre álló R.550 Magic II  kézenfekvő megoldás volt. Ezt a bisz változathoz is integrálták, hiszen sokáig a biszen már alkalmazható a Magic II-hez hasonló képességű, orosz R-60-as sem állt az irakiak rendelkezésére. (Sőt, olyat is hallottam, hogy a MiG-23-asra is, de ez nem biztos.) Az iraki MiG-21-eseken repülő pilótáknak ezekkel a francia rakétákkal (is) több légigyőzelmet sikerült elérni.

Ennél talán még érdekesebb, hogy kísérleteztek a szintén Mirage F-1-eshez vásárolt exocet hajó elleni rakéta integrációjával a MiG-23-asra. Ez nem túl meglepő, mert Iraknak minél több hajó ellen bevethető repülőgépre volt szüksége a tankerháború miatt. Ez csak egy kísérlet maradt.

A cseh és szlovák légierő is próbálkozott a Magic II-es szovjet eredető gépeken történő használatával. Ebből sem lett semmi, elvégre az R-60-as már nem igazán volt rosszabb a francia rakétánál.  Elméletileg az L-39-es továbbfejlesztett változata az L-59-es is alkalmazhatja a magicet, de azt nem tudom, hogy a két rendszeresítő Egyiptom és Tunézia él-e ezzel a lehetőséggel. Előbbi légierejében elméletileg rendelkezésre állnak  ezek a fegyverek a Mirage-2000-esekhez.

Egyelőre ennyi, folytatás majd még következik.

Re:Repülőgép-fedélzeti fegyverek

Posted: 2013.09.09. 04:57
by Poloma Levente
Sziasztok, akkor következzen a folytatás.

Románia akkor sem mondott le az öreg MiG-21MF-ekről, amikor azok már réges-rég elavulttá váltak, hanem nagymértékben korszerűsítette azokat, ráadásul két harci változatban.  A Lancer A (73 db) a csapásmérő változat, C (26db) a vádász, kétüléses pedig a B (10 db). A korszerűsítést az izraeli Elbit cég végezte. A Lancerek legpotensebb csapásmérő fegyverei  az Opher infravörös önirányítású és a Griffin félaktív önirányítású légibomba. Előbbi egy "fire and forget" (tüzelj majd felejtsd el) fegyver, az utóbbi számára azonban becsapódásig sugározni kell a célt, amit a Litening célmegjelölő konténer tesz meg. A Liteninget a C változat is hordozhatja, és ebből kifolyólag bevetheti  a már említett fegyvereket. Egyébként mind az Opher, mid a Griffin az amerikai Mk.82-es légibomba módosításával jött létre, amit "buta" formájában is alkalmaz a román légierő a nagyobb Mk.83-assal együtt. De megtartották az orosz gyártmányú légibombákat, az Ub-16-os és 32-es rakétablokkokkal együtt, még a földi célpontok elleni fegyvereknél maradva.
A román MiG-21-eseknek, nincs radarirányítású légiharc-rakétájuk, az izraeliek ugyan  felajánlották a BVR kategóriájú Derby-t, de erről a románok lemondtak. Infravörös önirányítású rakétákból viszont nagy a választék. Lehetővé tették a kivont MiG-29-esekről megmaradt orosz R-60-as és R-73-as bevetését, valamint az izraeli PythonIII-asét, és az előző részben már sokat emlegetett francia Matra R.550 Magic II-esét. A román pilóták a legutóbbit preferálják, s ezt használják készültségben.  Ez elsőre meglepőnek tűnhet, de tudni kell, hogy a magichez is integrálták a  sisakcélzót, s így azért már más a leányzó fekvése. A Lancerek legnagyobb hátránya a koruk mellett, hogy mint azt említettem nem rendelkeznek nagy hatótávolságú légiharc-rakétákkal,  a csapásmérő  fegyverzet viszont kiváló, de azért elsősorban nem ennek, hanem a pénzügyi okoknak köszönhető, hogy román MiG-21-esek, ha megfogyatkozott számban is, de 2017-ig biztosan repülni fognak, tehát még a gyártásuk után negyven évvel is.

Ismert egy olyan fotó is, amin india MiG-21-esen egy nyugati légiharc-rakéta látható. Na melyik? A MagicII-es. Ez az indiaiaknál házon belül megtalálható a Mirage 2000-eseken és a Jaguárokon. A korszerűsítéskor inkább modern, orosz rakétákat választottak.

De azért nem csak a Magic II-est és a Pythont integrálták MiG-21-esre a nyugati légiharc-rakéták közül. Egyiptomban az amerikai AIM-9-es Sidwindert használták.  1979-ben valószínűleg ezzel sikerült lelőniük egy líbiai MiG-23MSz-t. (A MiG-23-as MSz változata csak az R-3/13-as rakétákat vethette be, így nem csoda, hogy sikerült egy némileg korszerűtlenebb géppel lelőni a nehézkes, s manőverező légiharcban nem túl jó variaszárnyút.)
   

Re:Repülőgép-fedélzeti fegyverek

Posted: 2013.09.13. 05:23
by Poloma Levente
Sziasztok!
Időközben találtam egy fotót, amin egyiptomi MiG-21-esen ott díszeleg az AIM-9J :) , a törzs alatt pedig amerikai eredetű ECM zavarókonténer látható. Egyébként a Sidwindert Egyiptomban eredetileg a Phantomhoz rendszeresítették.

Re:Repülőgép-fedélzeti fegyverek

Posted: 2013.09.20. 02:46
by Poloma Levente
Sziasztok!
Eddig olyan esetekkel foglalkoztam, amikor nyugati fegyvereket integráltak keleti gépekre, talán ilyenből több is volt, de az ellenkezőjére is akad pár példa. Most ezeket mutatnom be.

Az előzőekben már említettem, az iraki légierőben előfordult, hogy szovjet eredetű gépeket tettek alkalmassá francia eredetű repülőgép-fedélzeti fegyverek hordozására. De ennek a teljesen ellenkezője is előfordult. Egy bagdadi repülőnapon bemutattak egy francia gyártmányú Mirage F-1-est szovjet eredetű H-29L lézeres irányítású földi célok elleni rakétával felszerelve. Ennek integrációjára azért volt szükség, mert a franciák egy idő után nem szállítottak többet a hasonló kategóriájú AS.30-asból. Abban nem egyeznek meg a források, hogy ez csak egy kísérlet volt, vagy valóban több gépet is alkalmassá tettek a H-29-es bevetésére. Mindenesetre ez már az irak-iráni háború után volt, tehát ott nem alkalmazták ezt a fegyvert az iraki mirage pilóták, viszont az előfordult, hogy a Mirage F-1-esek ATLIS konténere "világította" meg a célt Szu-22-esekről indított H-29-esek számára.

Politikai okok miatt Dél-Afrika egy időszakban nem vásárolhatott nyugati fegyvereket, így Mirage F-1-esei modernizációját orosz segítséggel próbálták megoldani. A prototípusra integrálták az R-73-as légiharc-rakétát. Bár nem fegyverzet, annyira érdekes, hogy meg kell említsem, a modernizált gépekbe a MiG-29-esek intenzív füstöléséről híres RD-33-es hajtőművét tervezték beépíteni. Azt sajnos nem tudom, hogy még milyen orosz fegyverzetet akartak rendszeresíteni, de fedélzeti radar nélküli, egyszerű változatról lévén szó, nem hiszem, hogy sok félét. Az afrikai ország demokratizálódása után, már vásárolhattak nyugati fegyvereket is, így az orosz segítséggel történő modernizálás elmaradt.

A finn légierőben a MiG-21bisz kivonása után megmaradt  R-60-as légiharc-rakéta felhasználást úgy oldották meg, hogy integrálták azt az angol Bea Hawkra. Nagyon érdekes látvány a szovjet légiharc-rakétával felszerelt angol gyártmányú kiképzőgép.       

Re:Repülőgép-fedélzeti fegyverek

Posted: 2013.09.21. 11:03
by hofi
Poloma Levente link wrote: Sziasztok!
Időközben találtam egy fotót, amin egyiptomi MiG-21-esen ott díszeleg az AIM-9J :) , a törzs alatt pedig amerikai eredetű ECM zavarókonténer látható. Egyébként a Sidwindert Egyiptomban eredetileg a Phantomhoz rendszeresítették.
No, azért ez annyira nem meglepő, hiszen a K-13/R-3/R-13 mind-mind abból a bizonyos Tajvanból "szerzett" AIM-9B-ből származik, és ezek rendszerben álltak a MiG-eken 17-től 23-ig.

Re:Repülőgép-fedélzeti fegyverek

Posted: 2013.10.24. 07:03
by Poloma Levente
hofi link wrote: No, azért ez annyira nem meglepő, hiszen a K-13/R-3/R-13 mind-mind abból a bizonyos Tajvanból "szerzett" AIM-9B-ből származik, és ezek rendszerben álltak a MiG-eken 17-től 23-ig.
Ez részben így van, de azt ne felejtsük el, hogy ez a sidwinder változat már egy továbbfejlesztett, ez olyasmi, mintha egy Phantom R-13-ast használna. Lehet, hogy nem túl meglepő, de szerintem azért érdekes.

Közben még egy kép az exocetes MiG-23-ról. Egyébkén állítólag az irakiak az Irán elleni háború során kb. 600 (!) ilyen fegyvert használtak el.

Re:Repülőgép-fedélzeti fegyverek

Posted: 2013.10.30. 23:35
by Poloma Levente
Sziasztok!
Csakhogy a helikopter kedvelőknek is kedvezzünk, most forgószárnyasokról lesz szó.

Jugoszláviában nagy számban használták (sőt, Szerbiában használják a mai napig) a licence alapján saját maguk által gyártott, francia tervezésű Aerospatiale Gazelle, vagy, ahogy ők nevezik Partizan helikoptereket. Ennek felfegyverzett változata négy huzalvezérlésű páncéltörő Maljutka, és két darab Sztrela típusú, eredetileg vállról indítható légvédelmi rakétát hordozhat. Természetesen a szóban forgó forgószárnyasokat bevetették a polgárháború során. Ez itt némileg kakukktojás, hiszen ezeket a helikoptereket eleve úgy gyártották hogy használhatják az említett fegyvereket. De figyelemre méltó az eredetileg nem is légi indítású orosz fegyverek alkalmazása a francia tervezésű helikopteren.

Romániában egy másik Aerospatiale helikoptert gyártottak, mégpedig a Pumát. Ezt is lehetővé tették Maljutka bevetésére. A '90-es években izraeli segítséggel modernizált huszonöt darab Socat nevű gép pedig UB-16-os rakétablokkokat, valamint izraeli Spike páncéltörő-rakétákat alkalmazhat.   
 

Re:Repülőgép-fedélzeti fegyverek

Posted: 2013.12.21. 23:32
by Poloma Levente
Sziasztok!
Most kicsit a világ egyik talán legérdekesebb légierőjének, az iráninak a repülőgép-fedélzeti fegyvereivel fogok foglalkozni.

A perzsa légierő flottáját több részre lehet osztani, vannak a sah idejéből származó régi amerikai gépek, az Irakból átszökött, valamit az oroszoktól vásárolt orosz eredetűek, kínai F-7-esek, ezen felül néhány francia gyártmányú szintén Irakból "ajándékba kapott" repcsivel is rendelkeznek. A típuskavalkád lehetővé tette, hogy egyes típusokra olyan fegyvert rendszeresítsenek, ami nem nem tartozott annak eredetileg az arzenáljába. Állítólag, az F-5-ösök bevethetik az orosz R-60-as légiharc-rakétákat bár, ahogy elnézem nem cserélték le a szárnyvégi indítósíneke, s nem tudom, hogy erről lehet-e indítani R-60-ast, ha nem, akkor ennek sok értelmi nincs, mert akkor a légiharc-rakéta a csapásmérő fegyverzettől venné el a helyet a vadásznak nem igazán alkalmazható gépen. Az F-4 Phantomokra a H-58-as orosz eredetű radargyilkos rakétát integrálták, ez méretében és feladatkörében is pont a Phantomnak való fegyver. Az biztos, hogy az irániak próbálkoztak az F-14-esek Phoenix légihar-rakétájának lemásolásával, mindenesetre napvilágot látott a MiG-29-esek R-27R-ével felszerelt F-14-esről fotó, az orosz rakéta nagy visszalépés a nagy hatótávolságú, aktív radaros önirányítású AIM-54-es Phoenixhez képest. . Az orosz eredetű Szu-24-es csapásmérőről pedig olyan, amin amerikai Mk.82-es "buta" bombákat függesztettek a gépre.       

Re:Repülőgép-fedélzeti fegyverek

Posted: 2014.02.07. 04:18
by Poloma Levente
Sziasztok!
Mivel most indult a MiG-29 GB, úgy gondoltam írok e típus fegyverarzenáljáról makettező szemmel, bár ez nem egy nehéz feladat.

Az alap MiG-29-es (9.12, 9.13) a beépített 30 mm-es gépágyún kívül jóformán négy fajta repülőgép-fedélzeti fegyvert alkalmazhat: R-60-as kis hatótávolságú légiharc-rakétát, az ezt leváltó, vagy ezzel párhuzamosan alkalmazott némileg nagyobb R-73-ast, a félaktív lokátoros önirányítású R-27R-t, és a 20 db 80 mm-es földi célok elleni nem irányított rakétát tartalmazó B8-as rakétablokkot. Ezen kívül  földi célok ellen elméletileg alkalmazhatóak nem irányított bombák (FAB-100, FAB-250, FAB-500), 55 mm-es rakétákkal töltött UB-16-os és UB-32-es rakétablokkokat, nagy méretű S-24-es és S-25-ös nem irányított rakétákat, KMGU aknaszóró-konténer, valamin UPK-23 as gépágyúkonténer. De ezek alkalmazása nagyon ritka, aki élethű MiG-29-est szeretne építeni, annak nem ajánlom ezen fegyverek használatát. Az R-27T (az R-27-es hőkövető verziója) pedig azért nem terjedt el, mert ha ezt felfüggesztik nem marad hely az R-27R számára, így csupán infravörös irányítású légiharc-rakétával indulhat a gép bevetésre. A nagyobb, hosszított R-27ET, ER egyszerűn nem fér el a 29-esen a fékszárnyak miatt, (de pl.: az ukrán légierő modernizált gépein már lehetővé tettek használatukat) erre vigyázzunk, mert pl.: az ICM 1/72-es fegyverszettjében ET-k és ER-ek vannak, amik a legtöbb MiG-29-es maketten nem felelnének meg a valóságnak. A MiG-29-es kis hatótávolsága miatt a törzs alatti póttartály használta nagyon gyakori, a szárny alatti viszont nem igazán terjedt el, akik viszont használták/használják: oroszok, németek, lengyelek. 

Mivel az UB-ban (9.51) nincs radar, ott az R-27R is kiesik, a másik gyakori három fegyvert viszont alkalmazhatja, és bizony sokszor alkalmazza is az UB. Érdekes, többször látott variáció a 4 B-8-as rakétablokk, két hőkövető légiharc-rakétával.

A fentebb leírtak teljesen igazak a magyar gépekre is. Mi a Fulcrumjainkhoz nem vettünk R-60-asokat, de az a légierő más gépein megtalálható volt, így egy ideig a MiG-29-esek is használták őket, a '90-es években Lengyelországban még éleslövészetet is hajtottak végre vele, de a NATO festésű gépek idejében már nem alkalmazták. A készültséget két R-73-assal adták, de 1999-ben a Szerbia elleni légicsapások során teljes fegyverzettel adták a készültséget (2x R-27R, 4 x R-73). A B-8-as blokkok is gyakran használt eszközök voltak, nem egyszer használták őket éleslövészeten, ilyenkor a középső tartókra függesztették őket. Tudtommal a magyar gépek bombákat nem használtak. Ami még gyakori volt (Magyarországon), hogy az egyik szárny belső tartójára R-27-es súlymakettet függesztettek, a másik szárny középső tartójára pedig gyakorló R-73-ast. Előfordult 2x gyakorló R-73-as is. Kecskéméti repülőnapokon sokszor láthattunk 2x R-27 és 4x 73 makettet függesztve a gépek alá. A törzs alatti póttank szinte mindig ott volt a gépek alatt.

A Szovjetunióban kezdetben a 2x R-27R, 4x R-60 volt a megszokott, amit később felváltott a 2x R-27 4x R-73. De ez sok helyen nem így történt. Gyakori (volt) a 2x R-27R, 2x R73, 2x 60 pl. :Bulgáriában, Szlovákiában, Csehországban, Lengyelországban. A legutóbbi helyen gyakori a 4x R-73, 2x R-60, valamint a 2x R-73 4x R-60 is is. Nem értem hogyan, de Csehországba kerültek R-73-asok, míg Szlovákiába nem, utóbbi a 2000-es évek közepén vásárolt néhány R-73-ast Ukrajnától, de készültségben a mai napig R-60-ast használnak. Láttam olyan makettet mely egy 2000-es évek elejei szlovák díszfestésű gépet ábrázolt R-73-assal, ez tehát nem volt élethű. 

Egyébként a MiG-29-es egy tipikusan olyan típus, ahol a fegyver használata után nem szedik le a pilont, vagy az indítósínt, így e miatt könnyen meg lehet állapítani, hogy milyen fegyverzetet használnak az adott gépen. Tehát, aki nem ragaszkodik az érdekes variációkhoz, s van képe arról a gépről, amit meg szeretne építeni, annak könnyű a dolga.

Akinek van kiegészíteni valója, talált tartalmi hibát, vagy kérdése van  nyugodtan írjon. Igény szerint más légierők gépeiről is írhatok. A helyesírásomért elnézést kérek. Képek még lesznek más légierő gépeiről is.
     

Re:Repülőgép-fedélzeti fegyverek

Posted: 2014.02.07. 07:34
by Michalkó
Köszönjük Levente!

Hasznos kis olvasmány! :great:  Majd meg kérjük Balázst, hogy rakja át a -még nem létező- MiG-29 tudástár 'altopikba'. ;)