USS Burton Island 1/285

Mykee
Posts: 46
Joined: 2013.11.14. 08:30

USS Burton Island 1/285

Post by Mykee »

Sziasztok!

Nekiálltam az új project-nek,de egy kicsit elakadtam a fedélzet színeinél.Annyit kiderítettem hogy a fedélzet zöld (csúszásgátló) színű,de a többi emelet színére a Revell szűrkét ír.Ami képeket találtam más makettezős kollégáknál ott viszont az egész hajó vízszintes felületei Zöld színűek. http://www.modellismopiu.it/modules/new ... _id=110709
De van másik variáció is http://airfixtributeforum.myfastforum.o ... 27333.html
És a harmadik http://www.wettringer-modellbauforum.de ... adID=21545
A Revell a helikopter leszállót pedig fa barnának írja,de olvastam egy fórumon hogy az volt leginkább zöld csúszásgátlóval bevonva.
Sajnos képi anyagot nem találtam csak fekete fehérben,írásos infót meg egyáltalán nem.  :'(

Ha valaki tudna segíteni,megköszönném.

Jelenleg eddig jutottam:
Attachments
3.jpg
2.jpg
1.jpg

Jolly Rogers
Posts: 51
Joined: 2012.08.26. 10:28

USS Burton Island 1/285

Post by Jolly Rogers »

Szia!

Az az igazság, hogy a három variáció közül mindegyik jó lehet. Úgyhogy válaszd ki melyiket szeretnéd kifesteni és csináld meg olyanra.
Non sibi sed patriae

Mykee
Posts: 46
Joined: 2013.11.14. 08:30

Re:USS Burton Island 1/285

Post by Mykee »

Sziasztok!

A zöld melett döntöttem! :)
Attachments
6.jpg
5.jpg
4.jpg

User avatar
atu
Posts: 959
Joined: 2011.06.30. 07:50
Location: Belgium-Bruxelles
Contact:

Re:USS Burton Island 1/285

Post by atu »

Biztosan jol dontottel,a vegen meglatjuk  ;D
Image

Mykee
Posts: 46
Joined: 2013.11.14. 08:30

Re:USS Burton Island 1/285

Post by Mykee »

A hajó már fejben összeállt,de a környezetnél elakadtam egy kicsit.
Lehet hogy amatőrként nagy fába vágom a fejszém,de szeretném majd a hajót "saját közegében",jégtörő mivoltából egy sarkvidéki jeges diorámában elhelyezni.
Eddig az alap ötlet egy 20x40 cm-es faroslemez lap,amibe bele szeretném süllyeszteni vízvonalig.A vízvonal feletti rész fa ragasztó és szódabikarbonátos "hó" (mintha tényleg havas jeget törne).A vízvonal alatti rész (mivel az egész dió egy üvegvitrint fog kapni) a "jég" magasságig az üveget le akarom festeni úgy kékre hogy átlátszó maradjon,mintha tényleg víz alatt lenne a hajótest és a hajócsavarok.
Első problémám hogy sajnos még találtam meg azt a megoldást amivel pontos sablont tudok készíteni a vízvonalról,ami alapján ki tudnám vágni a faroslemezt.(A hajótest még nincs összeragasztva így fél hajótestet próbáltam megrajzolni,de eddig még nem sikerült elfogatható eredményt produkálnom.)
A fa ragasztós,szódabikarbonátos hó elkészítését csak most kezdem el kísérletezgetni különböző technikákkal amit olvastam.A probléma viszont hogy,azt is olvastam a szódabikarbóna kiszívja a festéket és elszíneződik.A hajó vízvonala ami fekete az pont érintkezik a "hó"-val,így még nem tudom hogy oldjam meg hogy ne színeződjön el.
A harmadik probléma az üveg lefestése.Erre már volt próbálkozás:1.tempera(egyáltalán nem látszik át) 2.vízfesték(átlátszó,de 3cm-nél távolabb nagyon homályos).Ötletként kaptam még az üvegfestéket,de ez még beszerzés alatt van.

Ha ezekkel kapcsolatban van valakinek tapasztalata vagy valami ötlete azt szívesen fogadom.

Jolly Rogers
Posts: 51
Joined: 2012.08.26. 10:28

USS Burton Island 1/285

Post by Jolly Rogers »

Szia!


Igazából egy lehetőséget látok. Szerezz egy sztirollapot. Mérd le a hosszt a vízvonalon és rajzold rá a lapra. Így megkapod a kezdő és végpontot. Aztán a két pont között szépen kezd el farigcsálni az anyagot. Időnként belepróbálod a hajót, aztán folytatod. Mikor megvan a törzs íve, letükrözöd és a két felet összeilleszted. Megvan a sablon. Ezt rárajzolod a farostlemezre és kivágod. Mit szólsz?
Non sibi sed patriae

Mykee
Posts: 46
Joined: 2013.11.14. 08:30

Re:USS Burton Island 1/285

Post by Mykee »

Köszönöm az ötletet!

Én egy milliméter papíros megoldást próbáltam ki és elég jó lett.A fél hajótestet letettem az asztalra az összeillesztési oldallal lefelé,majd fél centinként megmértem a vízvonal magasságát az asztallaptól és felrajzoltam a pontokat a milliméter papírra.Utána összekötöttem és áttükröztem.Nem teljesen pontos (sablon átrajzolás,fűrészelés,változott a méret,persze nem összefele),de ahol hézag van a faroslemez és a hajótest között oda úgy is feltört jégdarabokat terveztem.

A mű hó még kísérletezési fázisban van.2 módszert próbáltam ki:
1.:Faroslemezre fa ragasztó és rászórtam a szódabikarbónát.
2.:Fa ragasztó összekeverve szódabikarbónával (összeállt nagyobb csomókba),majd ezt szórtam a fa ragasztóba és utána még szórtam rá sima szódabikarbónát.Így nagyobb hóbuckákat próbáltam csinálni.(A képen a bal oldali.)
A harmadik kísérletem az előző diorámából maradt törött gipsz.Ezt a gipszet akarom felaprítani nagyobb darabokra és felhasználni az első módszerhez pluszban.

A helikopternél akartam ablakokat csinálni mert azt lefelejtették róla.De nem sikerült műanyagból összehoznom sehogy (formája és mérete miatt).Ezért egy sajátos ötletem támadt.Összeragasztottam a helikoptert majd kitömtem gyúrmával.Ami kitüremkedett az ablakokon azokat lefaragtam és lefestettem.Lehet hogy hülye ötlet volt,de remélem a gyurma úgy marad ahogy most van. :)
Attachments
9.jpg
8.jpg
7.jpg


Mykee
Posts: 46
Joined: 2013.11.14. 08:30

Re:USS Burton Island 1/285

Post by Mykee »

Köszönöm a linkeket!

Az utolsó két link képeit már végignéztem többször is ,de az első link amit adtál az új ötleteket adott. :)

Igaz nem maratással,ahogy a nagyok, hanem szálhúzásos módszerrel elkezdtem átalakítani kicsit a hajót.(Nagyon félve álltam neki mert most csinálok ilyet előszőr.)

Igaz hogy dupla korláttal kellene csinálni (12-13 kép),de először mikor az alsó korlátot raktam rá tönkrement az egész (nagyon kevés ragasztó és még is elvetemedtek a tartó oszlopok,összeroskadt az egész).Így lebontottam és második nekifutásra szimpla korlát mellett döntöttem.De szerintem így is jobb mint az eredeti volt.

A legfelső emeletet (16. kép) sajnos már összeragasztottam és fogalmam sincs hogy hogyan fogom a korlátot nagyobb roncsolás nélkül lefaragni,lereszelni.Pedig azt is meg kell csinálnom mert így már nem maradhat.Persze a hajótest korlátjai sem lesznek egyszerűek,de nem adom fel.  :)
Attachments
16.jpg
15.jpg
14.jpg
13.jpg
12.jpg
11.jpg
10.jpg

Mykee
Posts: 46
Joined: 2013.11.14. 08:30

Re:USS Burton Island 1/285

Post by Mykee »

Sok kisérletezés és sok álmatlan éjszaka után végre sikerült valami korlátféleséget készítenem.
Attachments
18.jpg
17.jpg

Post Reply

Return to “Munkaasztal - Hajó”