Page 1 of 4

B-wing - ERTL 1/144(kb.)

Posted: 2014.02.02. 06:36
by Kató
Üdv Mindenkinek !

Az egész tavaly ősszel kezdődött , mikor egy régi ismerősöm a kezembe nyomott egy internetről készen vásárolt ERTL hósiklót , hogy kicsit rendbe raknám-e ? Ahogy anno Hofi mondta : "Öt forintért sz#pok , nyalok , gombot varrok !"  ;D  . Az eredetileg összegányolt makettet renoválva január elején adtam vissza . Ekkor mondta , hogy még lenne kettő ...
Mivel a gazdája azt kérte , hogy dokumentáljam a munkát , gondoltam , ha már úgyis fotózok , ide is felrakom , hátha érdekel valakit .  : :)
Szóval most a B-wing került a kezeim közé . A másik majd egy A-wing lesz .
A makettől a hajam szála is égnek állt (az a kevés , ami van ...) , úgy készítette el az eredeti gazdája . Az alkatrészeket csak letörte a keretről , semmi sorjázás . Az illesztéseknél akkora rések , hogy bele bírnék bújni , néhol kifolyt a ragasztó . A sűrű festék "hurkákban" állt a felületen , a színét úgy magyarázta az eredeti gazdája , hogy csak ilyen festék volt otthon . Gondolom hígító se akadt ...  ???  A kabin festetlenül , szép gyári aranyszínben pompázott . Hogy ez ne legyen zavaró , telibe kente a kabintetőt feketével !  :headbang:  A plexi tartó állvány bele van törve a hasba .

Image

Bár eredetileg nem terveztem , de végül teljesen szétbontottam . Így legalább le tudom tisztázni a ragasztási felületeket . Lidl-s W5 Multi Zsíroldóba áztattam az egészet , ez egész szépen leszedte a régi , vastag szintetikus festéket , volt ahol 1mm vastagon (!) állt a felületi részletek körül meggyűlve ... A törzsön volt valami kőkemény fekete is , a bordó alatt , talán valami nitro . Az le se jött mindenhol , de mivel már a gyári ezüst is pattogott le , nem akartam tovább nyösztetni . A kabintetőről is nagy nehezen lerobbantottam ugyanezt a kemény feketét kívülről , belülről meg a ragasztó marta össze . Sikerült egész tűrhetőre felpolírozni .

Image

A festésre helyezve a hangsúlyt , egy film-hű színű , alaposan lelakott gép a cél . Mivel lényegében nincs határidő , nem kapkodok túlzottan . Mikor lesz időm , csinálgatom ezt is .

Re:B-wing - ERTL 1/144 (?)

Posted: 2014.02.02. 20:35
by gallhun
Sok sikert hozzá :great:. Nekem egy Tie-Fighter és egy Snowspeeder van itthon. Hál istennek nincsenek le festve. : :) Ez a zsíroldó bontja a ragasztást is?

Re:B-wing - ERTL 1/144 (?)

Posted: 2014.02.03. 05:40
by Kató
Nem , csak a szintetikus festéket túrja le .

Re:B-wing - ERTL 1/144(kb.)

Posted: 2014.02.03. 09:53
by gallhun
A ragasztóra nincs valami csoda szer?

Re:B-wing - ERTL 1/144(kb.)

Posted: 2014.02.04. 07:08
by Kató
Attól függ , milyen ragasztó .
Ez pillanatragasztóval volt összerakva . Egyszerűen szike pengéjével közé nyúltam és szétfeszítettem óvatosan .
Az oldószeres ragasztók már nehezebb feladat , mert az nem feltétlenül az illesztésnél válik szét . Szikével vagy pengefűrésszel vágd szét az illesztések mentén . Ha szerencséd van , nem hasad be sehol .

Re:B-wing - ERTL 1/144(kb.)

Posted: 2014.02.15. 07:21
by Kató
Dübörög a projekt !  ;D
Alapvetően egyenlőre még nem túl látványos apróságokat csináltam , de közben azért elkészült a kabin is . A pilóta is megkapta a felkelők rendkívül férfias narancs színű ruciját .  ^-^  Egy ekkora , zárt kabinhoz pont jó lesz a végeredmény .

Image

Normális fotót sajnos nem igazán bírtam csinálni , mindig a fényes fémszínű felületekre zoom-olt a gép . Egyébként beszéltem egy Star Wars mániás makettező kórtárssal , aki azt mondta , hogy ez az arany/ezüst verzió elég ritka makett . Én meg összemaszatolom festékkel ...  :dance:

Re:B-wing - ERTL 1/144(kb.)

Posted: 2014.02.15. 08:19
by Corel
tetszős. Ás tényleg ritka volt. Valami évfordulóra jött ki (azt hiszem a 25.-re) és emlékeim szerint egy Interceptor, egy X, és ez a B-wing voltak. 

Re:B-wing - ERTL 1/144(kb.)

Posted: 2014.02.15. 10:22
by Novák Máté
Én csak azt nem értem, hogy a kabin miért egy zseblámpában van? :)

Re:B-wing - ERTL 1/144(kb.)

Posted: 2014.02.15. 12:11
by gallhun
Kató link wrote: A pilóta is megkapta a felkelők rendkívül férfias narancs színű ruciját .
Szia. A B-Wing pilóták piros ruhát viseltek. :great:

Re:B-wing - ERTL 1/144(kb.)

Posted: 2014.02.15. 18:28
by Corel
Esetleg még szürkét is. :D