Szolnok 2011.

Black Army
Posts: 2781
Joined: 2009.09.08. 00:41
Contact:

Szolnok 2011.

Post by Black Army »

Illés Béla vitaindítóját idézném:

Sziasztok!

Sokat gondolkoztam, hogy egyáltalán írjak a témában, mert ingoványos a talaj. Szeretném rögtön az elején leszögezni: nem célom a verseny eredményének megváltoztatása, senki hozzáállását vagy munkáját nem akarom kétségbe vonni, nem akarok személyeskedni, csupán néhány – szerintem – aggasztó dologra szeretném felhívni a figyelmet. És még valami: senki ne gondoljon arra a bizonyos „savanyú a szőlő” effektusra, magyarán nem a saját elért vagy el nem ért eredményeim felett kesergek.
Amit leírok, az kizárólag a figura kategóriára érvényes, mivel abban vagyok érdekelt, ott tudom megítélni az eseményeket. S mindez természetesen a saját véleményem. Szeretném, ha az itt leírtakat mindenki figyelembe venné és egy konstruktív vita alakulhatna ki a témában, mert az közös ügyünket vihetné előre. Menjünk sorjában:

1. Úgy vélem, ha a verseny szervezői a versenyszabályzatot jóval a rendezvény előtt nyilvánosságra hozzák, akkor valamennyi zsűritagnak ahhoz tartania kell magát, minden körülmények között. Ennek hiánya az egész verseny komolyságát, rosszabb esetben a tisztaságát kérdőjelezheti meg. Jelen esetben arról van szó, hogy a versenyszabályzatban olvasható: „a versenymunkák számának tekintetében egy kategóriában minimálisan öt alkotás szükséges a kategória indításához. Ennél kevesebb nevezett munka esetében a kategória összevonásra kerül egy hasonló paraméterekkel rendelkező kategóriával”. Ennek ellenére a hobbi figura mellszobor kategóriában pl. kettő darab nevezett makett volt (ugyanattól az alkotótól), mégis történt zsűrizés és éremosztás is… Ha a hobbi figura valamennyi kategóriáját egybe vonták volna, kialakulhatott volna tényleges verseny, bár lehet, hogy ez esetben a végeredmény is másképpen alakult volna. Ráadásul a sci-fi kategórián belül is indítottak olyan munkákat, amelyeket át lehetett volna sorolni a hobbi vagy mester figura kategóriába, hiszen pl. a Wolverine a Knight Modelstől – szerintem – kevésbé versenyeztethető egy X-wing repülővel, mint mondjuk egy római légióssal. Úgy vélem ezzel a verseny járt volna jól.

2. Mester kategóriában illő lenne, ha a zsűri többségét (értsd: 2/3-át) olyan emberek adnák, akik maguk is az adott kategóriában nem hobbi színvonalon alkotnak (és ehhez semmi köze a mesterlevélnek). A verseny időpontja igen hamar tudható, tehát a szervezésen múlik minden. Sok olyan figurás van ebben az országban, akiknek a véleményét a többiek is elfogadják: Kovács Olivér, Bódi Krisztián, Kerepeczky Attila, Méri Tibor – csak néhány név a teljesség igénye nélkül. Tisztában vagyok azzal, hogy a nevezéssel együtt a versenyző elfogadja a zsűrit is, de talán a versenyek után jelentkező problémák egy része a zsűri figyelmes és megfontolt összeállításával elkerülhető lenne. A vádaskodások elkerülése végett: nem Zsembera József ellen szóltak a fentiek, a pontozólapok megtekintése után úgy vélem igen korrekt és pontos munkát végzett. Egy versenyzők által inkompetensnek minősített zsűri(tag) viszont többet árt, mint használ. Nem tartom szerencsésnek azt sem, hogy olyan ember is zsűrizhet, aki az adott szekció (Figura) egy más kategóriájában (hobbi) indul. Egyrészt az imént leírtak miatt, másrészt megint csak a verseny tisztaságát kérdőjelezi meg. Tény, hogy a kevés figurás miatt ez nehézségeket okozhat, de ha születik egy megállapodás, hogy melyik versenyen ki zsűrizik, akkor mindenkinek lenne lehetősége a versenyzésre és a zsűrizésre is. Szerintem a házigazda klub tagjainak kellene vállalni a zsűrizést és csak kiállítóként jelen lenni, így mindenkinek „idegen földön” kellene megszereznie a „dicsőséget”. Hiszen ha egy munka valóban színvonalas, akkor az nem csak a hazai pályán tud sikert aratni.

3. Tudom, hogy plusz munkával jár, de szintén az átláthatóságot és a tiszta viszonyokat segítené, ha a versenyt követő napokban a pontozólapok felkerülnének a netre. Így kiderülhetne, hogy mindenkit egyenlő mércével mér-e a zsűri vagy vannak az egyenlőbbeknél egyenlőbbek. Ráadásul a makettezők fejlődését is segítené, ha látnák, hogy mely makettnek a zsűri szerint mik a gyengéi. Így talán jómagam is választ kapnék arra, hogy a Black Army Modells által gyártott talapzat (http://www.blackarmy2.moonfruit.com/#/f ... 4533662665) miért csak 3 pontot kapott az 5-ből a posztamens értékelésénél két zsűrítagnál is? Valamint az is tisztázódna, hogy miként érhet el eredményt mester kategóriában olyan figura, amely lábán jól láthatóan ott maradt az öntési csík vagy amelyen melléfestések találhatók? Hogy kaphat érmet mesterben olyan figura, amelynél a történelmi hűséggel komoly gondok vannak? Gondoljunk csak bele: ha egy Tigris I tankon a német sötétszürke helyett világosszürke szín szerepelne mester kategóriában, ahhoz a zsűri mit szólna? Vagy ha egy Focke Wulf FW-190D hasán nem a jól ismert piros-fehér csíkozás lenne, hanem narancssárga-fehér? 

4. Végül egy javaslat a pontozólapok terén: mi lenne, ha a figuráknál a természetes/épített környezet, valamint az egyéb élőlények nem három különböző szempontként szerepelnének, hanem egyben, „környezet” megnevezés alatt? Ebbe minden beleesne, viszont egyszerűsödne az értékelés, mivel mindhárom csak igen ritka esetben szerepel együtt egy alkotáson.

Remélem senki nem bántódik meg az itt leírtakon, mert mint az elején is írtam: egy konstruktív vitát szeretnék ez ügyben, ami közös hobbinkat mozdíthatja előre. Minden elismerésem a szervezőké, akik nem kevés időt és energiát fektettek a rendezvénybe, pont azért írtam a fentieket, hogy ezek a problémák ne csökkentsék elvégzett munkájuk értékét.

Baráti üdvözlettel:
Illés Béla
Üdv: Schuller Balázs
Image http://www.blackarmymodells.com

Black Army
Posts: 2781
Joined: 2009.09.08. 00:41
Contact:

Re:Szolnok 2011.

Post by Black Army »

Vadász István válasza:


Béla!
Először is engedd meg, hogy megköszönjem a kulturált fogalmazást.
Mint délutáni telefonos beszélgetésünkön mondtam, írásban is válaszolok a kérdésekre, hogy mások is választ kapjanak a miértekre.1.
A kategóriák összevonását én nem engedtem.
Mivel a makettek nem egymás ellen versenyeznek, ezért lényegtelen, hogy egy kategóriában hány induló volt. Ezért értékeltünk olyan kategóriát is ahol egyetlen munka volt.
Viszont nem tartom szerencsésnek, hogy egy versenyző, aki tett is valamit, hogy az adott kategóriában legyen munka, főleg, ha esetleg utazott is néhány száz km-t, akkor azzal szembesüljön, hogy megszűnt a kategória.
Abban viszont igazad van, hogy így nem a legszerencsésebb a kiírás.
Erre felhívom a verseny szervezőjének a figyelmét, és remélem, hogy jövöre ezt a kitételt megszüntetjük.

2.
A zsűri összeállítása igen nehéz feladat.
Bármennyire is szeretnénk mindig a legprofesszionálisabb zsűrit összeállítani ez szinte lehetetlen.
A szervezés folyamán mindig kiderül, hogy valaki valamiért nem ér rá. Ezt az indokot kénytelenek vagyunk elfogadni. A másik gond, hogy két jelentős verseny is rövididőn belül követi egymást. A potenciális zsűritagokkal ennek tükrében kell „gazdálkodni”.
Jómagam is szeretném, ha a fiatalabb korosztályt is be tudnánk vonni a zsűrizés feladatába, de sajnos ez több okból is nehézségekbe ütközik.
Jelenleg a figura és SCI-Fi szakágak még nem teljesedtek ki olyan szinten, hogy dúskálhassunk a profibbnál profibb versenyzőkben.
Igen, van öt-hat olyan figurás, aki nemzetközileg is megállná a helyét, de ez még kevés ahhoz, hogy mindig megtaláljuk a feladatra legalkalmasabb egyént.
Személy szerint én nem látom a figurás szakágban azt az önszerveződést, amit a polgári járműves, vagy repülős területen tapasztaltunk.
Ez viszont a ti feladatotok, ezt kívülről nem tudjuk megoldani helyettetek és nem is lenne szerencsés.
Abban nem látok problémát, hogy a zsűri egy része akár induljon is valamelyik kategóriában, miközben egy másikban zsűrizik. Egyszerűen nincs befolyása a másik kategóriára. Viszont az általad javasolt megoldás szintén komoly létszámgondokat okozna. Sőt egy idő után a rendszeresen zsűrizésre felkért makettezők kiszorulnának a versenyzés lehetőségéből.
Mit nevezünk hazai pályának? Szerintem minden hazai verseny hazai pálya, mert az élvonal ismeri egymást és egymás munkáját, lásd a fórumokat.
Ez nem zárja ki a tárgyilagos értékelést.


 
3.
A pontozólapok bemásolására én nem vállalkozok, sőt senkit nem fogok rávenni, mert iszonyatos munka. Viszont mindenkinek lehetősége van elkérni az értékelő lapot, és utána megbeszélni a zsűrivel.
Az általad említett kérdést, hogy melyik zsűritag mire hány pontot fog adni sok minden befolyásolja. Természetesen van benne egy nagy adag szubjektivitás. És van benne egy nagy adag lehetőség, hogy megbeszéljétek egymással ezeket a problémákat, közös konszenzusra jussatok a zsűrizés mikéntjével kapcsolatban. Ez nem lesz egyszerű, de túl kell esnetek rajta. Amikor egy kialakult elvrendszerbe új zsűritag érkezik, akkor ő már automatikusan át fogja venni azokat (és itt nem stílusokról beszélek).4.
A pontozólapok módosítása megint csak a figura szakág belső feladata, de engedjétek meg, hogy majd néhány gyakorlati tanácsot adjak, ha rákerül a sor.

Ha gondoljátok, akkor már most érdemes egy külön topicot nyitni a figura zsűrizéssel kapcsolatos előrelépések megtárgyalására.


Vadász
Üdv: Schuller Balázs
Image http://www.blackarmymodells.com

MIKE
Posts: 866
Joined: 2009.09.25. 23:20

Re:Szolnok 2011.

Post by MIKE »

"senki hozzáállását vagy munkáját nem akarom kétségbe vonni, nem akarok személyeskedni"......

..."a zsűri többségét (értsd: 2/3-át) olyan emberek adnák, akik maguk is az adott kategóriában nem hobbi színvonalon alkotnak (és ehhez semmi köze a mesterlevélnek) "....


Szia!

Most akkor ez mi?
Nekem ennyi elég is,köszönöm!  :-*

User avatar
Vadász
Posts: 4412
Joined: 2009.09.09. 07:47
Contact:

Re:Szolnok 2011.

Post by Vadász »

Nos uraim!

Beczy nagyon kulturáltan tett fel néhány kérdést.
Kérek mindenkit, hogy ennek megfelelően nyilvánítson vélemény.
Bár én inkább ezzel a beírással arra látok esélyt, hogy a figurás szakág is feléled a Csipkerózsika álmából.

Tessék beszéljétek meg egymással a figura építés és festés mibenlétét és segítsetek nekünk, hogy a következő versenyek még jobban sikerüljenek.
Image

User avatar
Kató
Posts: 2569
Joined: 2010.03.09. 07:02
Location: Kiskunfélegyháza

Re:Szolnok 2011.

Post by Kató »

Üdv mindenkinek !

Beczy hozzászólásának azon részével egyetértek , hogy a zsűri munkáját egyszerűsítené , ha az általa említett , a figura környezetére vonatkozó három pontot egybe vonnánk . Ez saját , zsűrizéskor szerzett tapasztalataim is alátámasztják (tagja voltam pl.a fent említett zsűrinek is , de ez jelenleg nem olyan fontos) .
Azzal viszont én se értek egyet , hogy az bármi gondot okozna , ha adott zsűritag ugyanannak a szekciónak más kategóriájába nevez . Ha egy zsűritag részrehajlóan akar zsűrizni ígyis-úgyis megteszi , függetlenül attól , hogy a "kedvezményezett" máshol zsűrizik , vagy sem . Emiatt felesleges lenne több tucat embert kizárni a versenyből (itt a komplett zsűrigárdára gondolok) .
Image
                                       http://felegyhazi-makett.webnode.hu/

Black Army
Posts: 2781
Joined: 2009.09.08. 00:41
Contact:

Re:Szolnok 2011.

Post by Black Army »

Az utóbbi években többször felkértek zsűrizni a nagyobb versenyeken. Ezt persze megtiszteltetésnek és nyűgnek is vesszük. Nyűg, mert tényleg kevesen vagyunk, és közülünk négyen ilyenkor árulni is szoktunk. De sajnálatos módon ez lényegtelen, mert még a legnagyobb hazai versenyen, Móváron is végezni szoktunk max másfél óra alatt.
Általános probléma, hogy kicsi a felhozatal, s ha már két-három profi figurás elmegy egy rendezvényre, akkor ők ki is esnek az általánosan maximum 10 főből álló mezőnyből. Ennek megváltoztatására próbálunk szerveződni György Lacival. Szeretnénk ingyenes, magyar nyelvű festő videókat készíteni. Mert a legfontosabb feladatnak a szakág népszerűsítését tartom.
Ez azért nagyon fontos, mert amíg 10 fős egy mezőny, addig tök mindegy hogyan zsűrizünk. Részrehajlás gyanú sajnos mindig lesz, az Euromilitairen is mindig felmerül, hál Istennek engem még senki nem keresett meg ilyen problémával.
S miért is végzünk másfél óra alatt? Azért mert egyedül Szolnokon van pontozólap, a többi rendezvényen szemrevételezéssel döntünk. Megértem, hogy a lap előnye az, hogy a makettező meg tudja nézni, hogy milyen értékeléseket kapott. Egyenlőre azonban nagyon kevés a nevezett munka és ha valaki igényli (ez gyakran megtörténik), akkor elmondjuk szóban az értékelést és azt, hogy min kéne változtatni.
Magyarországon ebben az évben egyedül Móváron lenne értelme változtatni. Pista kérésére idén is beugrok a zsűribe, a másik két személy még nem eldöntött (Bódi Krisztián nem tud eljönni, Olivér még nem tudja, a másik mezőnyben másik 3 fő ítélkezik). Természetesen nem indulok a versenyben (amúgy sem rúgnék labdába  ;) ).
Ha van kokrét javaslatotok abban, hogy mit csináljunk idén máshogyan, akkor legyetek szívesek írjátok le.
Köszönöm!
Üdv: Schuller Balázs
Image http://www.blackarmymodells.com

Black Army
Posts: 2781
Joined: 2009.09.08. 00:41
Contact:

Re:Szolnok 2011.

Post by Black Army »

gyurmakoma link wrote: Egy fontos dolgot lehagytam.

Amit lehetne változtatni mindenképp.
A figurák asztalra helyezését át kéne gondolni.
Sokszor zavar,hogy a második,többedik sorba levő figurák távol vannak,élvezhetetlenek.
Szerintem egy keskenyebb,hosszabb asztalon egy sorba előre kéne kitenni őket.
Mindenképp átláthatóbb lenne.Hisz egy figáránál pont a részletek vesznek el...
/meg rövidlátó is vagyok :D /
Ez sajnos csak Móváron valósul meg. Indítványozni fogom más versenyek szervezőinél.
Első javaslatnak remek!
Üdv: Schuller Balázs
Image http://www.blackarmymodells.com

Post Reply

Return to “Zsűrizés a hazai versenyeken”