A figurazsűrizés jelene 2012-ben Magyarországon

Black Army
Posts: 2781
Joined: 2009.09.08. 00:41
Contact:

A figurazsűrizés jelene 2012-ben Magyarországon

Post by Black Army »

Kérem, hogy aki érintett ebben a kérdésben, s valóban szokott figurákat készíteni, versenyezni, vagy esetleg eddig nem akarta elvinni munkáit ezen rendezvényekre, mert pont itt kitárgyalandó problémája van, az szóljon hozzá konstruktívan ehhez a topickhoz.

Köszönöm!
Üdv: Schuller Balázs
Image http://www.blackarmymodells.com

blackadder
Posts: 67
Joined: 2010.08.28. 08:16

Re:A figurazsűrizés jelene 2012-ben Magyarországon

Post by blackadder »

Üdv mindenkinek!

Nekem lenne egy-két ötletem. Például a mester kategóriában ne csak az legyen a kitétel, hogy aki nyert-dobogós volt országos versenyen az indulhat ott, hanem maga a versenymunka is legyen az a már más versenyen érmes figura, tehát valamiféle "bajnokok-bajnoka" szerű lenne a mester kategória, szigorú pontozással, akár a figura eredetiségének igazolásával, a legkiválóbbaknál mesterlevéllel kiállításával. Én a magam példáját tudom mondani, valamennyi Szolnokon, mesterben nevezett figurám előtte más versenyeken érmes volt. A következő szint lehetne a profi szint, ahol mindenki indulhat aki úgy érzi, hogy megüti a mércét. Természetesen az is indulhatna profiban, aki mesterben is indul, csak eddig nem zsűrizett vagy nem érmes figurával. A pontozás legyen szigorú, következetes. A harmadik szint lenne a hobbi, vagy amatőr, ahol lehetne egy kicsit engedni a szigorúságon, hogy minél többen kedvet kapjanak, sikerélményük legyen, motiválja az indulókat, hogy fejlődjenek, elérjék-merjék a profi szintet.
A pontozás szerintem jó úgy ahogy van, de lehet, hogy a zsűribe be lehetne vonni egy más szakágbeli, "autentikus" tagot is, aki nagyjából a néző, a látogató szemével látna. Sokszor megállok a kiállított makettek előtt, akár a figuráknál is és "inkognitóban" maradva hallgatom a családapák, gyerekek, anyukák véleményét. Gyakran teljesen mást látnak tetszetősnek, látványosnak, szupernek, mint amit a pontozás szakmailag megállapít. Nos hirtelen ennyi ötletem lenne, remélem a "brainstorming" beindul és lesznek előrelépések.

blackadder
Posts: 67
Joined: 2010.08.28. 08:16

Re:A figurazsűrizés jelene 2012-ben Magyarországon

Post by blackadder »

Nem értetted félre, de szerintem nem azt kellene leszabályozni, hogy hányszor indulhat egy figura versenyen, hanem azt, hogy hányszor és hol legyen meghirdetve a mester kategória ( mondjuk minden évben pld csak Szolnok vagy Óvár). Legyen ez a csúcs. Az előző évben elkészült figura érmes lesz, nyer valamelyik versenyen (természetesen nem gondolom, hogy ezek a versenyek kisebbek, kevésbé szervezettek, kevésbé értékesek) majd következő tavasszal benevez a mester kategóriába. Nyilván itt ez a mű nem indulhat más kategóriában. Ami a "véres kardot" illeti a versenyek képeit nézegetve azért most is megfigyelhető a jelenség, na de ki az aki szinte kéthavonta új munkával tud nevezni, Én az anyagi lehetőségeim miatt biztosan nem. Ettől függetlenül, ahova el tudom juttatni az aktuális versenymunkámat eljuttatom, mert arra gondolok, hogy minél többen lássák az ország különböző szegleteiben, és lehet, hogy a szervezőknek is öröm ha több a kiállított darab.

Black Army
Posts: 2781
Joined: 2009.09.08. 00:41
Contact:

Re:A figurazsűrizés jelene 2012-ben Magyarországon

Post by Black Army »

Sziasztok!

Eloszor is figyelembe kell vennunk, hogy a hazai mezony nagyon szuk keresztmetszetu. Tamogatom, hogy egy munkat egy even keresztul az osszes versenyre el lehessen vinni, csak ugyan arra megyegyszer nem.
E teren az egyes versenyek szabalyzataban modositast kell tenni, hogy egyben a hobbit nepszerusito kiallitasi celnak is eleget tegyunk.

A zsuri kerdeseben fontos tudni, hogy Szolnokon kivul sehol sincs pontozas. Mindenutt mashol szemrevetelezeses ertekelessel rangsorolunk. Movaron ez kiegeszul egy kulfoldi tag bekapcsolasaval, amit hitelessegunk fenntartasa erdekeben fenn kell tartanunk (elvegre nalunk nagyobb figuras nemzetek tomegevel hozzak a munkaikat).

Sajnos a kategoriak tovabb bontasa nyilt, profi es mesterre eleg nehezkes a munkak alacsony szama miatt. Persze el kell donteni: a legjobb munkat keressuk egy mezonyben, vagy ertekelni akarunk?
Javaslom a Golden Gobbo szempontrendszerenek es zsurizesi elveinek tanulmanyozasat, reszbeni atvetelet. Ez egy magyar wargame talalkozo nivos figura versenye, amirol sokan nem is tudjak, hogy sokszor meghaladja a movaron kivuli magyar makettversenyek mereteit, ami a nevezett munkak szamat illeti.

Mindezek megvizsgalasat kovetoen javasolnam egy figuras pontozolap kialakitasat, mert a jelenlegirol mindenki tudja, hogy nem jo. Pista! Kerlek masolj ide egy jelenlegit. Had nezzuk at kozosen.

Koszi!
Üdv: Schuller Balázs
Image http://www.blackarmymodells.com

User avatar
Vadász
Posts: 4486
Joined: 2009.09.09. 07:47
Contact:

Re:A figurazsűrizés jelene 2012-ben Magyarországon

Post by Vadász »

part link wrote: Egyetértek Balázzsal, különösen ami GG színvonalát illeti. A tavalyi egyik első helyezett valami félelmetesen jól sikerült alkotás volt, nekem leesett az állam tőle.
A másik topikba már írtam pár javaslatot, majd olvassátok el légyszíves.
Kivonatold, és másold át ide.
Last edited by Vadász on 2012.03.10. 19:11, edited 1 time in total.
Image

User avatar
Vadász
Posts: 4486
Joined: 2009.09.09. 07:47
Contact:

Re:A figurazsűrizés jelene 2012-ben Magyarországon

Post by Vadász »

Balázs!

Én kerestem a Golden Gobbo zsűrizési elveit, de nem találtam.
Légyszíves tedd fel ide.

Ez egy figurapontozó lap.
Nem biztos, hogy Szolnokon ez volt használatban, ezért csak mintának, és kiindulási alapnak  szolgál.

Image

A pontozólapok  már átestek néhány változtatáson, és nem csak figurában.

Volt egy alap pontozólap, ami jó részletes volt, aztán ez egyszerűsítésre került, aminek az lett a hátránya, hogy a kevés szempont miatt nem húzta eléggé szét a mezőnyt.
Ezt repülőben is végigjátszottuk, és most egy kb 20-22 szempontos lappal dolgozunk.

A kevés szempont mint írtam nem húzza szét a mezőnyt és bármi furcsa is lassítja a munkát, mert egy-egy szempont alá több részletet kell összhangba hozni.

Meg kell találnotok a megfelelő részletesség és szempontok összhangját, úgy hogy egyazon pontozólap alkalmas legyen minden figura kategória zsűrizésére.

Jelenleg csak Szolnokon folyik pontozásos értékelés figurában.

Ezt meg lehet szüntetni, de akkor a figura Mesterlevél is megszűnik (ezt nem szeretnénk).
Image

varczag
Posts: 73
Joined: 2009.11.19. 22:21

Re:A figurazsűrizés jelene 2012-ben Magyarországon

Post by varczag »

Sziasztok!
A felvetések megállják a helyüket ,de akkor ne kalandozzunk el a közös szempontok egyeztetésén túlra!
Az Én véleményem az hogy ,a realisztikus figurákkal egy kategóriában ,sehol sem indulhasson fantasy figura!!!!!
Tisztelem a munkáikat,sőt versenyeken egyre nagyobb számban látok nekem is tetsző figurákat,de ismétlem ,külön szekcióban a helyük! A Balázs általi felvetést ÉN élből nem támogatom,kivéve ha a most fennálló problémára hathatós megoldást jelent! És nem csak arra irányul hogy más kategória szempontjait próbálja bejuttatni a realisztikus figurák,értékelési kritériumai közé!

User avatar
Vadász
Posts: 4486
Joined: 2009.09.09. 07:47
Contact:

Re:A figurazsűrizés jelene 2012-ben Magyarországon

Post by Vadász »

Végre a lényeg!
part link wrote: Üdv!


Posztamens:
Itt is lehet pontot veszteni, de ha van valami ami nem befolyásolja pl egy mellszobor helyezését akkor az a talapzat, hogy miért?
Nincsen lehetőség látványos környezeti elemek hozzákapcsolására a figurához, a rangos külföldi versenyeken aranyérmes helyezéseket elért alkotások sokszor primitívebb fatalapzatra vannak helyezve az itthon általában alkalmazottaknál, tehát aki egy bust esetében síma fatalapzatra helyezi munkáját  akkor már eleve hátrányban van a többiekkel szemben.
Mint nem figurás mondom.

Számomra az asztalra helyezett munkába beletartozik a talapzat és a feliratozás, címadás is.
Nem a cifrasága, bonyolultsága, hanem az esztétikuma, összhangja a figurával.
Más kategóriákban is eszerint értékelünk.
Image

Post Reply

Return to “Zsűrizés a hazai versenyeken”