Re: Mosonmagyaróvár - 2010. április 9-11.

Avatar
Pet
Hozzászólások: 714
Csatlakozott: 2009.09.23. 23:58

Re: Mosonmagyaróvár - 2010. április 9-11.

Hozzászólás Szerző: Pet »

Ma Dénessel beszélgettünk ezekről az anomáliákról. Az eligazításakor elhangzott, hogy a zsűritagok próbáljanak meg egy makettet egyszerre értékelni, egy adott szempontot vitassanak meg. Ez a korábbi évek szokásaitól - legalábbis számomra - eltért, de jól lehetett így dolgozni, nálunk jól működött, Gunnar Jansson ebben tökéletes partner volt. Valószínűleg ez a diorámák zsűrizésekor nem működött. Tapasztalatom szerint a külföldi zsűritagok néha a saját fejük után mennek, előfordult, hogy az illetőt láthatólag feszélyezte, vagy nem kötötte le az értékelés. Hangsúlyoznám, hogy G.J.-ről csak jót mondhatok, türelmes volt, visszafogott, a véleményét mindig igyekezett alátámasztani, alázattal viseltetett a felvonultatott munkák iránt. Megtiszteltetés volt vele dolgozni, mint ahogy Dénessel is!
P.
Sziasztok!
P. 
(Hová a fr@ncba tűnt az avatárom ?! )
magoo
Hozzászólások: 264
Csatlakozott: 2009.11.17. 22:23

Re: Mosonmagyaróvár - 2010. április 9-11.

Hozzászólás Szerző: magoo »

Sziasztok!
Minden rendszernek meg van a hibája, előnye. Sajnos vannak olyan esetek, amikor a zsűri hibázik. (Emberből vannak) Azonban ezek a hibák egyedi esetek, adódhat félreértésből, fáradtságból is. Igyekszünk minden problémát rögzíteni, hogy keressük a megoldást, nehogy megismétlődjön. Több külföldi zsűritag jelezte, hogy számára érthető és követendő volt a rendszerünk, sőt volt, aki kért az angol nyelvű pontozó lapokból elvitelre, mert otthon szeretné pontosan átadni a többieknek a tapasztalatait. Hozzám egy olyan külföldi vélemény, kérdés nem jutott el, mely arra világított volna rá, hogy van olyan külföldi, aki nem értette a rendszer lényegét. Ha mérleget vonunk a mostani verseny külföldi zsűritagjainak munkájából nem mondhatjuk azt, hogy jelentős része nem tudott dolgozni a pontozással. Talán ott lehet keresni a tévedés okait, hogy van, akinek a ránézéses értékelés fekszik jobban, valakinek a pontozás, de ez nincs kötve országhoz, hiszen itthon is van, aki ezt, és van aki azt tartja jobbnak.
A kritizálás nem tabu, Szolnok esetében is megtörtént. Nem mindegy, hogy ki milyen stílusban teszi! Dénes, Te feljöttél, megkerestél és most korrekt módon előadod a véleményedet, ami építő jellegű mindenki számára. A Te esetednek is van tanulsága, amit még a felírás előtt levontam és mint tapasztalati képlet kerül bele a jövőévi javaslatok közé!

A fogam valóban nagyon fájt, és mielőtt a fogorvoshoz elindultunk volna megkaptam a tájékoztatást, hogy ez itt nem olcsó. Ahol fogadtak bárpult várta a betegeket, TV osztrák csatornákkal, és nagyon finom recepciós hölgy tökéletes német tudással. Az előttem következő osztrák embernek teljes korképet mondtak németül, mert a magyar felesége nem tudta lefordítani a szakszavakat. Tőlem megkérdezték, hogy mi járatban Szolnoktól viszonylag messze. Elmeséltem, hogy dióhéjban a versenyt. Miután végzett a doki, valóban nem kért egy fillért sem. (Amikor a helyieknek elmeséltem, nem hittek a fülüknek!)
Nos itt kell egy kicsit pontosítanom: Éjszaka valóban annyira fájt, hogy még pálinkát is ittam volna, de olyan erős volt, hogy csak azt mertem vállalni, hogy öblögetem vele a fogam. Az első próbálkozásra kiállt a fájás, de miután kiköptem megnéztem a tükörben, hogy van-e még nyelvem, mert úgy éreztem, hogy hangos sercegés mellett feloldódott. Aki abból a pálinkából meg tud inni, annyit, hogy berúgjon, az egy hős! Egyet láttam is!
magoo
Kép
Avatar
Kormos Peter
Hozzászólások: 1910
Csatlakozott: 2009.09.09. 10:00
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Mosonmagyaróvár - 2010. április 9-11.

Hozzászólás Szerző: Kormos Peter »

Például a "fő és másodlagos fegyverzet"-et ahelyett hogy kihúzta volna - mivel nem látszik fegyverzet a diorámán - inkább egy 1-essel "jutalmazta".
A másik két zsűri hány pontot adott?
Üdv:
Peti

Épülő makettjeim:
Kép
Dino
Hozzászólások: 276
Csatlakozott: 2009.10.23. 14:41

Re: Mosonmagyaróvár - 2010. április 9-11.

Hozzászólás Szerző: Dino »

Rájuk nem panaszkodhatom, ők megadták a kettest <img src="{SMILIES_PATH}/wacko.gif" alt=":wacko:" title="Wacko" />
" - Azt mondja meg Pelikán, mi az a "duma bojkottja"?
- Hát... hogy mindenki fogja be a pofáját!"
Avatar
Kormos Peter
Hozzászólások: 1910
Csatlakozott: 2009.09.09. 10:00
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Mosonmagyaróvár - 2010. április 9-11.

Hozzászólás Szerző: Kormos Peter »

[quote author="Dino"]Rájuk nem panaszkodhatom, ők megadták a kettest :confused:
Üdv:
Peti

Épülő makettjeim:
Kép
magoo
Hozzászólások: 264
Csatlakozott: 2009.11.17. 22:23

Re: Mosonmagyaróvár - 2010. április 9-11.

Hozzászólás Szerző: magoo »

Tisztelt Tábor Áron!
Tettél egy olyan kijelentést az oldalon, mely alkalmas lehet arra, hogy a fórum olvasóiban kétséget ébresszen a mosonmagyaróvári verseny eredményeinek tisztaságával kapcsolatban. Utaltál rá, hogy engem kell megkérdezni erről, ezért kértem, hogy Te tedd fel a kérdéseidet, mert mindenki előtt szeretnék válaszolni rá! Nem a háttérben kell válaszolnom, mert az alkalmas lehet arra, hogy azt gondolja valaki, hogy takargatni valóm van. A fenntartásaid okait nem hagyjuk figyelmen kívül, és nem hagyom, hogy erre is rámenjen egy év, ezért ismét felhívom a figyelmed, hogy várom a kérdéseidet! Úgy vélem, hogy a kijelentésed nem csak rám, hanem azokra nézve is sértő, aki végig részt vett az eredmények feldolgozásában.
A fenntartásoddal kapcsolatos beírásod egy folyamat kezdete, mely két úton haladhat tovább. Az egyik, hogy minden kérdésedre válaszolok és biztosítjuk a fórumozók számára, hogy eldöntsék kinek van igaza, ki kit provokált és ki az, aki indulatokat gerjeszt.
A másik, hogy bocsánatot kérsz a beírásodért az egész zsűritől és tőlem.
Engedd meg, hogy felhívjam a figyelmed arra, hogy az internetes beírásoddal megkerülted a személyes megbeszélés lehetőségét, melyre a helyszínen és utána telefonon lett volna lehetőséged. Ezt korrektebbnek tartottam volna, mint az oldalon nyilatkozatot tenni. Felajánlom a személyes megbeszélés lehetőségét is, egy olyan találkozó keretében, ahol a klubok vezetői és az érdeklődő makettezők jelenlétében nyilvánosan beszéljük meg, hogy milyen kétségek ébredtek benned nagyon-nagyon.
Magó Károly
Kép
Csitei Béla
Hozzászólások: 402
Csatlakozott: 2009.09.09. 09:23

Re: Mosonmagyaróvár - 2010. április 9-11.

Hozzászólás Szerző: Csitei Béla »

A zsürizésről.
Kérlünk Benneteket, akinek fenntartásai lennének a zsürizéssel kapcsolatban, azt abban a topikban tegye közzé, mely kizárólagosan a zsürizéssel foglalkozik, hiszen azért lett létrehozva. Természetesen tudjuk, hogy a móvári rendezvénnyel függnek össze a felvetések, ennek ellenére úgy gondoljuk, hogy nem vetne jó fényt a rendezvényre, ha ezt a topikot egy kirobbant vita miatt kellene lezárni. Bízunk abban, hogy senkinek nem volt ez a célja. Ettől függetlenül klubunk véleménye és egyben meggyőződése, hogy a Magó Károly által irányított zsüri a legjobb tudása, és a lehető legtisztességesebb módon végezte feladatát.
Archy
Hozzászólások: 20
Csatlakozott: 2009.10.08. 20:51
Kapcsolat:

Re: Mosonmagyaróvár - 2010. április 9-11.

Hozzászólás Szerző: Archy »

Kérdéseim Magó Károlyhoz a zsűri elnökéhez:

:arrow: 2. Miért helyezte ezeket az elveket a zsűri csoportok esetleges egyértelmű érem ajánlásai elé? (az én csapatom 2 arany, 1 ezüst, 2 bronz érmet ajánlott, amiből 2 arany került kiosztásra)

:arrow: 4. Volt-e olyan kategória, ahol utólagos zsűrizés történt? Ha igen, ezt ki rendelte el, mi alapján döntött így,miért abban a kategóriában, ki(k) és miért ő(k) végezte el az utólagos értékelést?

:arrow: 6. Miért nem került átsorolásra a vignetta kategórián egyértelműen túllépő (alapterület lényegesen nagyobb) alkotás dioráma kategóriába (téli Pz. III)? Ez a zsűri csapat vagy a zsűri elnök döntése volt-e? Utóbbi esetben miért döntött így? Az ilyen esetekben mi a rutin eljárás, kinek van joga az átsorolásra?

Nincsenek elvárásaim. Nem akarok senkin, semmit számon kérni. A zsűri elnök döntéseit elfogadom, válaszaiban a legkisebb mértékben sem kételkedem, és még véletlenül sem kívánom azt sugallni, hogy bármilyen formában belenyúlt a végeredménybe. Csupán kíváncsi vagyok azokra az irányelvekre, amik mentén a döntéseit meghozta. És szeretném, ha mindenki megismerné ezeknek a döntéseknek a hátterét, hogy aztán mindenki levonhassa magában a saját konklúzióit.
Karcsi, válaszaidat előre is köszönöm!

UI.: Béla bocsánat, de azt hiszem ha itt kezdtem, a legjobb, ha itt fejezem be.
Áron
Kép
magoo
Hozzászólások: 264
Csatlakozott: 2009.11.17. 22:23

Re: Mosonmagyaróvár - 2010. április 9-11.

Hozzászólás Szerző: magoo »

Tisztelt Tábor Áron!
A válaszok a kérdéseidre:
1, Lefektetésre került a pontozásos versenyek szabály rendszere, mely 2006 óta működik. Ezt a rendszert nem kell neked bemutatnom, hiszen korábban rengeteg alkalommal hangot adtál annak, hogy rossz! Mivel komoly véleményt csak akkor adhattál róla, ha tövéről hegyére ismered, ezért ezt nem kell számodra bemutatnom. Ezen szabályrendszerben benne vannak a ponthatárok is. Ezek a határok a móvári verseny előtt lettek lepontosítva, és ez alapján lett eldöntve, hogy melyik pont milyen éremnek felel meg. Úgy gondolom, hogy pontozás közben egyetlen zsűritagnak sem kell tisztában lennie a ponthatárokkal, mert azt, hogy a légcsavar milyen szinten van elkészítve nem a ponthatárok alapján kell értékelni. Ha hibátlan 5, ha ellenkező irányba forog, három helyett kétágú, akkor 0. Szóval az értékelési szempontokat nem befolyásolja, hogy mennyi a bronz. Abban az esetben, ha valaki ezek alapján pontozna, akkor hol a tárgyilagosság. Más sem kérdezte meg a határokat mégis elvégezte legjobb tudása szerint a munkáját.

2, A nevedre szóló zsűri felkérőben tájékoztattunk, hogy melyik kategóriában, milyen értékelési rendszerben kell a kategória maketteit értékelni. Mivel elfogadtad a felkérést rád nézve is kötelező volt a verseny zsűri szabályzata, vagyis a pontozás. Amikor jelezted, hogy van ajánlásotok is, ezt elfogadtam, de a kiírástól nem vagyok köteles eltérni! Te eleve nem akartál pontozni, pedig a felkérés elfogadása után rád nézve is kötelező volt. Minden mester kategória szigorú pontozással lett értékelve, ezért úgy láttuk korrektnek, ha a tietek is a pontozásos eredménynél marad. Nehéz helyzetbe kerültem volna, ha mondjuk a zsűri Görögországból érkezett tagja is elkezdte volna mondani, hogy náluk úgy van, hogy ….
Vasárnap kilenc óra után az eredményhirdetésig feladatod lett volna felkeresni, hogy ellenőrizd a kategóriád eredményeit, melyre a felkérő levélen felkértünk. Ezt nagyon sokan megtették te nem. Pl: volt, aki megkeresett, visszaellenőrzött és észre vette, hogy éjszaka hibáztunk, mert négy név lemaradt. Köszönöm, mindenkinek, aki megkeresett az ellenőrzéssel kapcsolatban, és külön köszönöm Benedek Dénesnek, hogy ő elvégezte a feladatát, megkeresett, feltárta a hibát.

3, A görög zsűritagnak nem volt minden egyértelmű, ezért kérdezett, és el kellett magyarázni hogyan működik. A zsűrizés után azt mondta, hogy otthon beszámol a tapasztalatairól, mert neki tetszik. Rajta tudtunk segíteni, mert volt kérdése. Te nem jelezted a felkérés elfogadásakor, hogy van olyan rész ami nem tiszta (bár itt visszatérek az első pontban leírtakhoz, ha tudod, hogy rossz akkor minden csínját-bínját ismered), a zsűri eligazításon a részletes tájékoztatót magyar és angol nyelven is végig hallgattad (te abban az előnyben voltál, hogy mindkét nyelvet jól érted), majd a végén én magyarul, a Kormos Peti angolul megkérdezte, hogy van-e valakinek kérdése. Te nem kérdeztél, ezért úgy vettem, hogy minden ok. Jelen állás szerint nincs látnoki képességem, nem vagyok lélekbúvár, ezért nem láttam, hogy bizonytalan vagy, ezért nem kérdeztem meg tőled, hogy van-e gondod.
Nem volt alapvető elvárás, hogy a zsűri tagok ismerjék az értékelési rendszert, de aki nem kérdez, annak hogyan segítsünk. A görög kérdezett és tetszett neki, te nem kérdeztél és nem tetszik a rendszer.
Tettem lépést, annak érdekében, hogy mindenkinek tiszta legyen minden! Megkérdeztem kinek van kérdése az eligazítás végén.

4, Két kategóriában történt újra zsűrizés, mert azokban a kategóriákban olyan szigorú volt a zsűri, hogy nem tudtunk volna díjat osztani. Ezekre a kategóriákra az eredmények feldolgozásában részt vevők hívták fel a figyelmemet. (Vadász Pisti, Elektró, Maca, Kiss Gabi) Öten vitattuk meg, hogy mi legyen, mert ez egyértelműen szakmai hiba a zsűri részéről. Közös megegyezés alapján jelöltem ki az új zsűri csoportokat, melynek én is tagja voltam. Két ember elvégezte az értékelést, melyen részben ott voltam. Azért nem végig, mert volt amikor az eredmények feldolgozása miatt el kellett mennem. Amikor végeztek részletesen beszámoltak a tapasztalataikról, összehasonlítottuk a korábbi eredményekkel. A beszámolójukat meghallgatta Vadász Pisti is, majd döntöttünk. Ezután tájékoztattuk az eredmények feldolgozóit, akik egyetértettek velünk. Harcjárműben Páncél Matyi és Almási Sanyi segített, repülőben pedig a Michalkó Pisti és a Serfőző Robi.

5, Idézet a verseny szabályból:

„a mosonmagyaróvári rendezvényen 2009 és 2008-ban az adott szakágban
-hobby (standard, alap) osztályban arany elismerést kaptak,
-mester osztályban valamilyen érem elismerésben részesültek,
-valamint hazájukban mester makettezõknek számítanak, kérjük hogy munkájukat az adott szakágban mester vagy a nyílt (összevont) kategóriákban indítsák
Nem kötelező mesterben indulni, ezért ilyen indokkal nem lehet átsorolni.
6, A zsűri három dolgot tehet, ha olyan munkát talál, ami nem abba a kategóriába való: átsorolja, nem veszi figyelembe azokat plusszokat, ami a makettben rejlik. Pl:a bontott makett nyitott tereit nem pontozza le és végül nem zsűrizi le a makettet (erre még nem volt példa). Minden átsorolás magában hordja a sértődés lehetőségét, ezért csak akkor javasolt átsorolni, ha semmiképpen sem illik a többi közé. Pl: német hjmű. kategóriába a Me-109. Volt olyan zsűritag, aki oda jött és elmagyarázta, hogy miért szeretnék átsorolni a makettet. Ha nagyon kilógott a lóláb, akkor egyetértettem, sorolják át, de abban az esetben, ha nem akkor maradjon, de az értékelésnél vegyék figyelembe, hogy nem jól lett nevezve. Pl.: doboz kategóriában ne kapjon pontot, ha nagyon jó dioráma elemek is vannak.

Most én kérdeznék néhányat:
Miért nem jelezted a felkérő levél után, hogy nem érted a rendszer lényegét?
Miért tartottad rossznak korábban, ha magad sem tudod, hogyan működik? Vagy tudod? Akkor miért kérdezed?
Miért nem jelezted, a zsűri eligazításon, hogy nem értesz valamit?
Miért nem akartál pontozásos rendszerben értékelni, miután elfogadtad a feltételeket?
Miért nem jelentél meg vasárnap az ellenőrzés miatt?
Miért nem hívtál fel a kétségeid felől?
Miért egyből a netre tetted fel, hogy nagyon-nagyon komoly fenntartásaid vannak?
Miért te írtál rögtön olyat a kevés előnevezőre, hogy lehet oka a rossz kommunkiáció?
Most miért neked voltak nagyon-nagyon komoly fenntartásaid az eredmény listával?
Ezek után kérdezem, mit tehettem volna, hogy segítsem a zsűrizésedet?
Miért nem voltál hajlandó fogadni az Egresi András és a Vadász Pisti köszönet nyilvánítását a versenyen nyújtott munkádért? Ezt baráti gesztusnak szánták, melyet te nem voltál hajlandó elfogadni, sőt kijelentetted, hogy nem nekik segítettél!
Korrekt lett volna, ha azzal kezded, hogy a korábbi félreérthető kijelentésedért elnézést kérsz a makettezőktől és az érintettektől, nem így szántad.
Itt ülök a gép előtt, és érzem, hogy szorít a cipőm! Most nézem, ez az Egresi Andrásé! Most én vagyok abban a cipőben. Akkor is voltak fenntartásaid és most is vannak! Nem szeretném, ha azt hinnék a makettezők, hogy a fogantatásom körülményi szeplőtelenek voltak, mert most is pöttyös vagyok! Én sem vagyok a fedhetetlen, nem olyan fehér a lelki ismeretem, mintha Persillel mosták volna. DE….
Pont te vagy az, akinek nagyon-nagyon jó lenne, ha nem lennének fenntartásaid!
Veled szemben senkinek nem volt, ezért zsűriztél, és segítettél. Mindenki baráti gesztusnak vette a jelentkezésedet, de ezek után talán nem ér váratlanul, hogy úgy vélem pont neked nem kellene tele lenni fenntartásokkal nagyon-nagyon.
Pont te vagy az, aki nagyon-nagyon kerülted a szemtől-szembe megbeszélést ebben az esetben, ami semmiképpen sem korrekt.
Pont te vagy az, aki nagyon-nagyon gyorsan tud negatívumot írni a netre.
Pont te vagy az, aki nagyon-nagyon tud úgy fogalmazni, hogy félreérthető legyen.
Én is megköszönöm a munkádat, bár tudom, nem nekem…..
Magó Károly
Kép
Válasz küldése

Vissza: “Zsűrizés a hazai versenyeken”