MAKETT GÁLA 2013

User avatar
Vadász
Posts: 4495
Joined: 2009.09.09. 07:47
Contact:

MAKETT GÁLA 2013

Post by Vadász »

Uraim

Ismét közeledik a Makett Gála időpontja.
Ismét leültünk tárgyalni a Közlekedési Múzeummal.
A rendezvény mehet, de nem a hagyományos helyén.
A múzeum a hozzá tartozó Elektrotechnikai Múzeum épületébe képzeli el a kiállítást.
Bp VII. ker. Kazinczy u 21  http://emuzeum.elektromuzeum.hu/hu/
A Repülés Baráti Körének jelenleg élő szerződése van a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeummal (továbbiakban KM), tehát produkálnunk kell.  Ezt a témájú és tipusú kiállítást az RBK önmagában nem tudja megrendezni, mert a rendezés alapfeltétele, hogy a meghívottak is eljöjjenek, és elhozzák a munkáikat, valamint a meghívott klubok is vállalják az új helyszint. Erre senkit nem tudok kényszeríteni.
Mivel én sem szeretnék a makettek átvételének a napján azzal szembesülni, hogy senki sem vállalta az új helyszín miatt a kiállításon a részvételt, ezért kénytelen vagyok most feltenni a kérdést, hogy vállaljátok-e, vagy csak magamra ill. az RBK tagjaira s makettanyagára számíthatok.
Természetesen nekünk sem esett jól a helyszínváltás, de a KM, ezt azzal indokolta, hogy szponzori kötelezettségei miatt szüksége van a másik teremre, és itt tud helyet biztosítani.
Akárhogy is nézem, jelenleg nem tudok olyan intézményt ahol ezt a kb 250-300 makettet egy hónap időtartamra ki tudjuk állítani, és meg tudunk jelenni, mint makettező társadalom.
Vagy nincs ekkora terem, vagy nincs vitrin, vagy minden más rendezvény miatt időnként le kellene bontani a kiállítást és két nap múlva újra rendezni,
Gondolkoztunk abban is, hogy átvinni a kiállítást más intézménybe, vagy akár egy bevásárló központba, de ott sem tudnánk jobb körülményeket bíztosítani, és minden évben kezdhetnénk elölről a helyszín keresést.
Magyarán. vagy elfogadjuk a jelenlegi lehetőséget és feltételeket, vagy végleg elfelejtjük ezt a fajta kiállítást.
Egy bíztos, hogy ez a múzeum láthatóan örül a kiállításnak.

Mindkét helyszínnek vannak előnyei és hátrányai.
Ezeket most elétek tárom, és kérem a felelősségteljes  válaszotokat, és véleményeket.


Megközelíthatőség-parkolás:
KM
városliget
könnyű megközelítés
parkolás ingyenes, de többen fízettek már büntetést, mert a Pecsa bolhapiacának látogatói miatt nem találtak parkolót
EM
Bp belváros
egyirányú utcák, némi bolyongás várható vidékiek esetében,
tudtommal a hétvégén a parkolás szintén ingyenes, vagy parkoló udvarban 170 Ft/óra
Mivel intézmények vannak a közelben ezek parkolói is használhatók hétvégén.
A hétvégi látvány makettezésben résztvevők a múzeum udvarán tudnak parkolni és pakolni
A kiállítók egy gyors kipakolás után el kell, hogy álljanak a bejárat elöl.

Kiállítási terület
KM
mindenki ismeri és kedveli.
parkolás után könnyű a bejutás, földszint néhány lépcsővel
nagy, de sötét, időnként huzatos és hideg
terület 170 nm, szabálytalan alakú

EM
második emelet, de lift van. (teherlift)
parkolás-kipakolás-kocsi el-makett fel az emeletre.
kisebb terület  98 nm de jobban berendezhető, tehát a makett mennyiség maradhat.

Vitrinek
KM
már ismerjük őket
fali vitrinek, sima vitrinek, üveg akváriumok

EM
a KM-ben található fali vitrinekkel nem tudunk számolni, de a szima vitrineket áthozzák.
az EM-ben még biztosítanak két kb 50x100x 180-as álló szima vitrint 3-3 szinttel.
Valamint 6 db 60x80-as akvárium plexíből.
örzés
KM-
állandó teremőrök
EM
állandó teremőrt biztosit a KM, mert egyébként nincs, hétvégén a mi, pontosabban a látvány makettezésben résztvevőké a feladat.
nyítvatartás
KM
hétfőtől péntekig 10,00-17,00 között
hétvégén 10,00-17,00
De!
a téli időszakban csökkentett nyítvatartással  üzemelnek a fűtési költségek miatt. erről megpróbálok valami pontosabb informácíót szerezni

EM
hétfőtől szombatig 10,00-17,00 között
Vasárnap zárva
De!
A Makett Gála idejére vasárnap is vállalják a nyitva tartást vasárnap
Látogatottság-látogatóközönség
KM
A családok kedvenc  múzeuma, főleg a nagyszülők hozzák az unokákat.
Az elmúlt évek tapasztalatai szerint elsősorban a 3-7 éves korosztályt.
A makettezés szempontjából a 8-14 éves korosztály az igazi célpont, de őket nehezebb már behozni egy múzeumba, az ő terepük már inkább a bevásárló központok.
A KM  kiváló kiállítási területével szemben hat a múzeum épülete. Számtalanszor vettem észre, hogy a gyerekeket tovább rángatták, mert még a többi rész is meg kell nézni.

EM
mint erősen szakirányú múzeum, természetesen nem kalkulálható akkora tömegű látogató mint a KM-ben, sőt azt is mondható, hogy csak szakemberek, és szakirányú iskolák célpontja.
Ebben viszont az a lehetőség, hogy szervezett csoportok is látogatják.
A kevesebb látnivaló esetleg több időt enged a makett kiállításon eltölteni

Reklám
Tény és való, hogy az EM-ben történő rendezés esetén a múzeum részéről nagyobb reklám tevékenységet kell kifejteni.

Összegzés
Egy kicsi úgy érzem válaszút elé értünk
Vagy elutasítjuk ezt a lehetőséget, és nincs tovább, vagy élünk a lehetőséggel és megpróbáljuk kihozni belőle amit lehet.
Ez esetben viszont nincs kétségem, hogy közösen sikerül, hiszen nem először tesszük.
Ha nem élünk a lehetőséggel, akkor mi rúgjuk fel a szerződést, vagy az RBK önállóan megrendezi a saját klubkiállítását, vagy a Pistike és barátai című kiállítást.
Ha minden igyekezetünk ellenére sem sikerül, úgy a kiállítás, ahogy azt szeretnénk, vagyis a kiállítók nem érzik úgy a végén, hogy a befektetett energia számukra nem hozta meg azt az elégedettséget amit minimálisan elvárnak, akkor jövőre még mindig van lehetőségünk új helyszint és új rendezési feltételeket keresnünk.


Kérek mindenkit, főleg a klubokat, és azokat a makettezőket akik  tavaly valamilyen íjat nyertek itthon vagy külföldön,hogy fontolják meg és döntsék el a részvézteli szándékukat ezen a rendezvényen.
Viszont, aki most leteszi a voksát a rendezés mellett, azt arra kérem, hogy rendkívüli elhalálozását is halassza el a rendezvény utáni időpontra, mert érte megyek.
Véleményeket várok igen és nem tekintetében is.

Sajnos csak holnap este lehetek gépközelben, ezért szabad a vita, de csak kulturáltan.

Azoknak akik nincsenek regisztrálva az elérhetőségem.

vadasz.istvan@t-online.hu


Vadász István
Repülés Baráti Köre

Remélem nem hagytam ki egy érvet sem.
Image

User avatar
Kormos Peter
Posts: 1866
Joined: 2009.09.08. 21:00
Location: Budapest
Contact:

Re:MAKETT GÁLA 2013

Post by Kormos Peter »

Én a lehetőségeimhez mérten támogatom a kiállítást: kész makettel (bár én tavaly nem készültem el semmivel, csak idén), látványmakettezéssel, ha időm engedi akár még segítséggel is a berendezéshez.

Varjú bácsi
Posts: 817
Joined: 2009.09.16. 05:34

Re:MAKETT GÁLA 2013

Post by Varjú bácsi »

Sziasztok!
Javítanám Vadász Pistit, a múzeum hivatalos oldala szerint a nyitvatartás kedd -péntek (és nem hétfő - péntek) 10-17, szombaton 10-16-ig.
Múlt héten csütörtökön hívott fel Pista az új helyszín miatt. Eléggé lelombozott a hír, ezért pénteken délután 3 óra körül elmentem megnézni a helyszínt. A múzeum egy régi nagyfeszültségű transzformátor elosztó épület. Már a bejutás is egy élmény volt, a portás telefonált valakinek, majd közölte, hogy az első emeleten keressem a muzeológust. A múzeum teljes személyzete az múzeumi "racionalizálás" következtében egy fő igazgatónő, és két fő nyugdíjas villamosmérnök múzeológus. Pénteken délután a múzeumban egyetlen látogató sem volt, az első emeleti Déry teremben tartottak fizika órát egy gimnáziumi csoportnak. A péntek délután dolgozó muzeológus - felváltva dolgozik a két ember - szerint hét közben a múzeum látogatottsága NULLA!! Csak előre egyeztetett időpontokban érkező diák csoportok vannak, nekik viszont mindig a Déry teremben tartanak interaktív fizika órát. Tehát nagy valószínüséggel nem fogják felvinni őket a másodikon levő Zipernovszky terembe. Ez az a terem. Hét méter széles, és kb. 12m hosszú.
Image
Szombaton délelőtt ismét elmentem, megnézni, hogy mi a helyzet hétvégén. Fél 11-től 12-ig voltam az épületben, nagyon jól elbeszélgettem a másik muzeológussal. Rajtam kívül a másfél óra alatt HÁROM látogató volt. Az egyik egy fizikatanárnő, aki a jövő heti elektrotechnika óráját jött egyeztetni, a másik két látogató pedig két német villamosmérnök, aki célzott látogatásra jött.
Mindkét muzeológus egybehangzóan azt mondta, hogy utcáról bejövő látogatójuk gyakorlatilag NINCS!!  Mivel az oktatásban eltöltöttem közel harminc évet, bizton állíthatom, hogy az a tanár, aki nagy nehezen megszervez ide egy fizikaórát, (óracsere, helyettes keresés, kisérő kollega, stb.) nem fogja a diákot elvinni maketteket nézegetni! Örül, hogy visszaér az iskolába időben!
A parkolás miatt sem lennék túl optimista, mivel a múzeum gyakorlatilag a zsidónegyed közepén van,szűkek az utcák, emiatt csak az egyik oldalon lehet parkolni, elég komoly az idegenforgalom miatti feltöltöttség, a céges parkolók hétvégén zárva vannak, és mivel a Nagykörúton belül van, este 8-ig fizetős a parkolás!! A parkolási térkép szerint K1 övezet, óránként 600.-Ft.
Hogy a reklámozás miatt a múzeumban mennyire lehet megbízni, azt SZÁMOMRA !! erősen kétségessé teszi a mostani helyzet kialakulása! Ha annyira fontos lenne a múzeumnak ez a kiállítás, ott tartották volna az épületben. ( Mi a biztosíték rá, hogy a következő kiáálítást nem teszik az Öntödei Múzeumba két kokilla közé? Hiszen az a Múzeum is most már a Közlekedésihez tartozik?)
Komoly a dilemma!! Fektessünk e rengeteg munkát, energiát, időt egy olyan kiállításba, amit nagy valószínűség szerint az egy hónap alatt kb. 500 látogató (optimistán számoltam, azok után amit a múzeológusok mondtak) néz meg, szemben a Közlekedési kb. 20000 látogatójával. Tudunk e nyugodt lelkiismerettel odaállni a szponzorok elé maketteket kérni a hétvégi gyerekmaketteztetéshez, mondván, lesz vagy 20 látogató?!
Talán én vagyok pesszimista, és minden nagyon szuper lesz, látogatócsúcsot dönt ez a kiállítás. De azért a Múzeum hozzáállása elgondolkodtató!! Az előző kiállítás idején is fontosabb volt a szocializmus bádogjátékai kiállítás, mint a makettkiállítás, pedig akkor is volt megállapodás!!
Last edited by Varjú bácsi on 2012.10.21. 23:55, edited 1 time in total.
Two beer or not two beer ?!
Image

VO101_Papi
Posts: 1490
Joined: 2010.01.19. 06:15
Contact:

Re:MAKETT GÁLA 2013

Post by VO101_Papi »

Nos, lehangoló amit Andris ír, de mivel mostanság a környéken dolgozom, nekem is vannak negatív tapasztalataim.
Azt azért tisztáznám, hogy azért lehet parkolni olcsón (170ft/óra), és hétvégén ingyenes. Viszont a látogatottság a fontos, ebből a szempontból viszont tényleg nem fényes a helyzet, és a beígért PR ellenére sem érzem azt, hogy számottevően nőne majd egy makettkiállítás miatt. A környéket rengeteg túrista látogatja, többnyire külföldi fiatalok, akik csak bulizni járnak oda, egyébként rajtuk kívűl max az ottlakók! Az iskolásokra számítani ebben a formában, hogy ha már ott vannak szétnéznek, szerintem nem igazán lehet számolni, pont amiatt amit Andris leírt!

Viszont ha a plénum úgy dönt, hogy lesz kiállítás, én nyilván részt veszek benne ha felkérnek!
http://www.pumaszallas.hu/
Image ImageImage
Frankó, Szentiványi, Papi

User avatar
Fülöp Sándor
Posts: 2007
Joined: 2009.09.13. 20:33
Contact:

Re:MAKETT GÁLA 2013

Post by Fülöp Sándor »

Pista!

Rövid véleményt mondok: itt nem szabad megcsinálni a kiállítást! Adjanak inkább a KM-ben másik helyet, ha nekik minimálisan is fontos. De tartok tőle, hogy nem... :(
ImageImageImage

Forintos
Posts: 2738
Joined: 2010.11.13. 00:19

Re:MAKETT GÁLA 2013

Post by Forintos »

Úgy vélem, hogy egy ilyen bemutatóval jóval több lenne a célunk annál, minthogy egy hónapra elhelyezzük valahova munkánk javát. Amennyiben nem érhetjük el a kitűzött célunkat - rajtunk kívülálló okokból - "kár a gőzért"! :(
Kálmán
Image

User avatar
Hickory
Posts: 1364
Joined: 2009.10.18. 06:31
Location: Pestszentlőrinc, Gloriett

Re:MAKETT GÁLA 2013

Post by Hickory »

Ezzel az erővel a saját rajztermemben is lehetne kiállítást rendezni.
Ez minden,csak nem kiállítóterem.
Havril István

MLaci
Posts: 112
Joined: 2012.04.20. 02:34

Re:MAKETT GÁLA 2013

Post by MLaci »

Szia Fővadász
Én ugyan csak térképen kerestem meg a helyszínt, de ennyi, meg Varjúbácsi felderítése alapján nem támogatnám az új helyszínt. Ilyen alapon, ha a KM-hoz csatolják a pusztavakaróczki régi postakocsi-állomást, akkor jövőre ott rendezhetjük a kiállítást?! Bocsi, de nézzünk már utána, hogy amikor a szerződést kötötte a Rebeka a KM-al, ez a helyszín már hozzájuk tartozott? Mert ha nem, nyugodtan lehet rá hivatkozni, hogy maradjunk már a szerződéskötés időpontjának megfelelő keretek között! Egy ponton viszont szerintem nyugodtan lehet vállalni a módosítást : kérjünk másik időpontokat a kiállításnak! Mivel úgysem iskolai szünet idején lenne, akkor szerintem eléggé mindegy, hogy január, február vagy "ittanyár" az időpont, csak a nagy versenyekkel ne ütközzön (legalább a berendezés időpontja).
Üdv MLaci

User avatar
Vadász
Posts: 4495
Joined: 2009.09.09. 07:47
Contact:

Re:MAKETT GÁLA 2013

Post by Vadász »

Szándékaim szerint péntekig hagytam volna a vitát, de mivel ilyen nem alakult ki, ezért a jelenlegi helyszínnel kapcsolatos rendezést Zsille Péter klubelnök útján lemondtam.

Amennyiben változás történik akár a KM álláspontjában, akár mi találunk más helyszínt akkor újra napirendre tűzzük a megrendezés lehetőségét.


Vadász István
Repülés Baráti Köre
Image

Post Reply

Return to “Egyéb rendezvények”