Sólymok és Messzerek időszaki kiállítás, Hadtörténeti Múzeum

Post Reply
richard.kiss
Posts: 383
Joined: 2009.10.20. 23:40

Sólymok és Messzerek időszaki kiállítás, Hadtörténeti Múzeum

Post by richard.kiss »

Egy újdonsült ismerősöm - aki a Hadtörténeti Múzeum könyvtárosa - ajánlotta figyelmembe a Sólymok és Messerek című kiállítás, melynek alcíme "német és magyar légifegyverkezés 1918-1945". Előzetesen pusztán csak a múzeum honlapján tájékozódtam a kiállítás ajánlószövegéből (lásd http://www.militaria.hu/kiallitasok/ido ... s-messerek), de szándékosan nem kerestem mások véleménye után, hadd érjen meglepetésként. Sajnos fényképezőgépem nem volt, így képeket csak telefonnal készíthettem, ezek minőségéért bocs.
Következzen tehát egy amatőr élménybeszámoló.

Image

A belépőjegy a múzeumba 1100 Ft, ezzel minden kiállítás megtekinthető. Ezen felül +900 Ft-ért válthatunk vaku nélküli fényképezésre jogosító jegyet. A Sólymok és Messerek kiállítás kapujában elhelyezett tablón a bevezető szöveg utolsó mondata kb így szól (nem szó szerint): "a hangsúlyt nem annyira a technikatörténetre, mint inkább a társadalmi-politikai kontextusra helyezi, felvázolva a revizionista politika és a kereskedelmi opportunizmus drámai következményeit." Megmondom őszintén ekkor már eleve megvezetve éreztem magam, de gondoltam hagyjuk az előítéleteket, lássuk a kiállítást.

A kiállítás fő anyaga kétnyelvű (magyar és német) szöveges leírás, amiket kisebb fejezetekre osztottak és hófehér tablókon olvashatunk. Ezt az alábbi, honvédelem.hu weboldalról származó képen is láthatjuk:
Image

A szöveges tartalommal két gyakorlati problémám volt. Az egyik, hogy az első 10 tábla végigolvasása után már majd' kifolyt a szemem, valahogy a hófehér alapra nyomtatott fekete betűk túl kontrasztosak.
A másik pedig az, hogy nagyon sok helyesírási hibával, betűhiánnyal vagy betűcserével találkoztam. E két tényező miatt átlagosan több elszántságra volt szükségem az alapos végigolvasáshoz, de spongya rá, menjünk tovább.

Minden tablón 3-6 korabeli fotó is helyet kap, képaláírásokkal. Számtalan olyan remek fotót tekinthettem meg jó minőségben, amit korábban sosem láttam, ezeknek kifejezetten örültem.
Image

Egyes táblákon érintőképernyőn megjelenő kétnyelvű, feliratos videókat nézhetünk végig. Ezeknek szintén örültem, kiváló ötlet volt a modern technikát segítségül hívni. Egy-egy videón szívesen megállítottam volna a képet vagy visszatekertem volna, hogy jobban szemügyre vegyem a látottakat, de sajnos erre nincs lehetőség, csak az újbóli lejátszásra.

A kiállítás tárgyi objektumai nagyon látványosak, de mennyiségileg szerénynek mondanám.

Láthatunk egy 150 lőerős, hat hengeres Austro-Daimler motort az első világháborúból:
Image

Íme Jendrassik György tervezte Cs-1 jelű hajtóműve, ami a világ első működőképes légcsavaros gázturbinája:
Image

Egy hatalmas vitrinben megszemlélhetjuk a Budaörsi repülőtér 1937. junius 20-i megnyitó ünnepségét ábrázoló terepasztalt. Méreteit és összetettségét tekintve figyelemre méltó munka.

Felismertem Nagy Sanyi (Öreg Puma) magyar felségjelű repülőgépmakettjeit, amelyek minőségben százszor felülmúlják az előbb említett terepasztalét.
Image

Ezen kívül láthatunk korabeli Bf-109 papírmakett kiadványt illetve az összeállított verzióját, korabeli játékfigurákat, érmeket, kitüntetéseket és egyenruhákat. Ezek mellett egy Gebauer géppuskát is megvizsgálhatunk szétszedett állapotban, a plafonról pedig nagyméretű repülőgépmakettek lógnak. Ezek minden részletességet nélkülöznek, inkább csak illusztrációnak fogtam fel.

Külön kiemelem, hogy a kiállításon önálló tablót kapott Endresz György óceánrepülő és a Justice for Hungary feliratú repülőgépe. Azt viszont totális szégyennek tartom, hogy sem a Híradó, sem más hírportál egyetlen mondatban sem említi ezt a tényt, holott más személyek tiszteletreméltó repülőteljesítményét igen.

Szándékosan a végére hagytam a kiállítási tárgyak közül a legnagyobb durranást. Az utolsó teremben delejes félhomály honol, kis spotlámpákkal megvilágítva egy Bf-108 Taifun repülőgép roncsát.
Image

Megjegyzem, a magyar sajtóban sok helyütt "Messerschmitt vadászgép"-ként hivatkoznak erre. A múzeum pedig a hónap műtárgyának választotta ezt a  roncsot, lásd http://www.militaria.hu/hirek/a-honap-mutargya-me-108

Ugyanebben a teremben látunk egy ládába csomagolt MG 151-es gépágyút, egy DB-605-ös motort egy légcsavarlapáttal és egy 1/1-es Messzer műszerfal replikát is.

Image
Image

A teremben túl sötét van, fotózni szinte reménytelen, de ami a nagyobb baj, hogy sajnos sem a roncs, sem a motor nem járható körül.

Egy gondolat erejéig visszatérnék a szöveges tartalomra. Utólagos becslésem szerint jó egynegyede-egyharmada a német és magyar légierő fejlesztésének társadalmi hatásait, következményeit taglalja, ami számomra sok volt és meglehetősen unalmas. Bizonyára ez azért van, mert én a technikatörténeti vonalra vagyok kíváncsi elsősorban, a borzongás és a bűnösség ezerszer szajkózott momentumaira kevésbé.

Apróság, de említésre méltó az a tény is, hogy a kiállításon egy QR (Quick Response kód) segítségével letölthetővé tették mobilra vagy PC-re az angol nyelvű szöveges összefoglalót, amelyet itt érhet el bárki: http://www.mhm-gatow.de/Air_Armament/

További adalék, hogy a kiállítást a Berlin-Gatow repülőmúzeummal közösen rendezték meg és 2014. áprilisában a tárlat átkerül oda. Könyvtáros ismerősöm elmesélte, hogy négy német kolléga érkezett a kiállítás berendezésére mindenféle szerszámokkal és gépekkel, az összeállítás páratlan flottul történt.

Összeségében nem vagyok elégedett ezzel a kiállítással, többet vártam, de mindenképpen gratulálok azoknak, akik közreműködtek a létrejöttében, név szerint Magó Karcsinak és Nagy Sanyinak!
Last edited by richard.kiss on 2013.11.13. 03:21, edited 1 time in total.

Sokolka
Posts: 4357
Joined: 2009.11.21. 01:20

Re:Sólymok és Messzerek időszaki kiállítás, Hadtörténeti Múzeum

Post by Sokolka »

Köszönöm szépen a remek bemutatót  :great: !


Post Reply

Return to “Egyéb rendezvények”