"Segíthetünk?!?" (OB/készlet-ajánló kezdőknek?)

Párbeszéd a magyar makettező életet érintő kérdésekről.
Post Reply
Sokolka
Posts: 4274
Joined: 2009.11.21. 01:20

"Segíthetünk?!?" (OB/készlet-ajánló kezdőknek?)

Post by Sokolka »

Tiszteletem!

Egyre gyakrabban keresnek meg azzal  ifi korú ismerősök és ismerősök ismerősei, hogy makettezni szeretnének.
Igazából nincs konkrét elképzelésük, de láttak egy filmet, multiban végignyomták az új stratégia játékot a gépen, vagy olvasták a havernál a Pro Modellt, tapizták a vitrinben a tankokat stb.. Szóval kipróbálnák milyen ragasztgatni.
Tudom, hogy "örömmakettezést", illetve biztos sikerélményt garantáló olcsó alternatívát keresnek...legjobb esetben ilyenkor hümmögök egy sort, végignézek a polcokon, majd végül rábökök valamire, amit már ismerek és bátran ajánlhatok kezdőnek és rutinosabb haladónak egyaránt. Akkor viszont kegyetlenül meg vagyok lőve, amikor más szakágak, korszakok kedvelői fordulnak hozzám, hogy mi legyen első darab? Mivel érdemes kezdeni? Mire figyeljen? Hogyan csinálja?
Lehet, hogy csak túl misztifikálom, de szerintem alapvetően meghatározóak az első élmények, így elég komoly felelősség a tanácsadás  :-[ és történetesen nem is tudom őket gyorsan "lepasszolni valakinek" mivel felénk sem klub, sem szakkör sem bolt sincsen már  > :( )

Persze igaz, hogy az internetes oldalakon lehet kérdezni bármilyen témában, de az érdeklődők valójában csak hosszú idő elteltével kapcsolódnak be aktívan a témakörökbe.
A többségük csupán passzív olvasója az online fórumoknak (pl. a 99,9% a nyomtatott sajtóban megjelenő cikkek, kritikák és bemutatók alapján próbál választani azután a boltban)  az így megszerzett információkra támaszkodnak és nem mernek kérdezni.
Hiába ajánlom állandóan a fórumot, mert regisztrálnak, de kérdezni nem mernek :-[

A szerencsésebbek betérnek aztán egy makettboltba, ahol igazi szakemberek segítik az indulásnál tanácsaikkal, DE a nagyon kevés a tényleges szakbolt és felkészült eladó  :-[
Mondhatjuk, azt is, hogy a dobozbontásos site-okkal Dunát lehet rekeszteni, de az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy ezek a leírások elsősorban a haladókat célozzák meg és nagyon össze tudják zavarni a kezdő műkedvelőket.
Nem ragozom tovább...

Tanácsot szeretnék kérni Tőletek, hogy hogyan érdemes ilyenkor megközelíteni a dolgot? Illetve ismertek-e olyan forrásokat, tematikus oldalakat, amelyek kifejezetten a kezdőkhöz szólnak és a tényleges alapozással, technikai felkészítéssel és legfőképpen a készletválasztást elősegítő témákkal foglalkozik a pigmentporgyantásragasztásánaklegújabbdivatszerintivitája helyett.

Volna-e rá mód, hogy mi magunk összegyűjtsünk egy, a meglepően jó minőségű és könnyen építhető makettekről szóló szösszenetet, amolyan "Must have" ajánlót pár sorban?
Mi az, amivel nem lehet mellényúlni és mindenféle francos feljavítás nélkül is mutatós?

f2d
Posts: 1575
Joined: 2009.11.09. 03:49

Re:"Segíthetünk?!?" (OB/készlet-ajánló kezdőknek?)

Post by f2d »

Szerintem, ha tényleg első makett, akkor teljesen mindegy mit és hogyan ragasztgat az emberfia, a lényeg az, hogy maga a téma legyen neki a kedvence, kiválasztottja. Ezek az első makettek sok esetben még festve sincsenek, és a legkomolyabb felhasznált makettező cucc hozzájuk a ragasztó.

Véleményem szerint  első makettnek olcsónak és kevés alkatrészből álló egyszerű készletnek kellene lennie, hogy gyorsan és kis munkával meghozza a sikerélményt. Ilyenek majdnem minden nagyobb gyártó kínálatában megtalálhatók.
Ami még az előzőnél is fontosabb az a makett témája. Ha valaki az Országházat szeretné megépíteni elsőnek, mert az izgatja, akkor mi ne ajálgassunk neki minden áron Tigris tankot, most ez a legtrendibb alapon, annak úgy is kiábrándultság lesz a vége.
Last edited by f2d on 2011.08.18. 02:35, edited 1 time in total.
ImageImage

vlevi
Posts: 497
Joined: 2010.01.23. 22:33

Re:"Segíthetünk?!?" (OB/készlet-ajánló kezdőknek?)

Post by vlevi »

Jé, van ilyen topic is, akkor beírom, amit pár napja láttam.
Az abszolút kezdő készlet.

Image

http://www.luckymodel.com/scale.aspx?item_no=IT%2012001

Sokszor felmerül a kérdés, mit vegyünk meg a gyereknek, ha érdeklődik a makettezés iránt. Hát, nagyjából azokat a dolgokat, amik ebben a dobozban vannak. csipesz, reszelő, pár festék, egyéb apróságok, és ami itt érdekes, egy DVD a makettezésről.
Most abba ne menjünk bele, hogy milyen minőségű ez a Typhoon, meg abba se, hogy sokkal jobb reszelőt tudok Z63-nál venni :) Hanem az, hogy egy festékszórón kívül tényleg nagyjából ennyi felszereléssel neki lehet kezdeni ennek a makettnek.
Image

Roland (Bf-109)
Posts: 3990
Joined: 2010.03.14. 04:15

Re:"Segíthetünk?!?" (OB/készlet-ajánló kezdőknek?)

Post by Roland (Bf-109) »

Milyen jó lett volna ha annak idején már nekünk is lett volna ilyen készletre lehetőségünk...

Én egyébként egyre gyakrabban bontom fel börzéken a Hobby Boss 1:72-es kis madarait és meg kell mondjam szerintem teljesen jó kis makettek.
Pár alkatrész, elég szép végeredmény, gyors sikerélmény.

Ha repülőkről van szó ennél  jobb - és olcsóbb - választás szerintem mostanság nem nagyon van.
ImageImage

vadrobert
Posts: 333
Joined: 2010.01.17. 22:33

Re:"Segíthetünk?!?" (OB/készlet-ajánló kezdőknek?)

Post by vadrobert »

Hello!

Dícséretes kezdeményezés! A repülő szekcióban maximálisan osztom Roli Barátom véleményét a Hobby Boss cuccokkal kapcsolatban!

Ezen túlmenően azt is beledobnám a nagy kalapba, ha a Kiskoma Szegeden v. környékén érdeklődik a művészet iránt, akkor nem kell mást tenni, mint mail vadrobinak, összecsörgünk és már magyarázom is, hogy mit-hogyan.
Ja! Természetesen azt is, hogy ki is volt az a Cica, Lapos, Bubi, Vati és a többiek.

Nagy ticcccelettel várom az érdeklődőket!

Üdv
Robi
ImageImage

Forintos
Posts: 2738
Joined: 2010.11.13. 00:19

Re:"Segíthetünk?!?" (OB/készlet-ajánló kezdőknek?)

Post by Forintos »

Nagyon hasznos kezdeményezés! Magam példájából kiindulva még azt is meg merem kockáztatni, hogy eleinte elég, ha egy legolcsóbb készletet összeragaszt valaki. Festésről szó se esik, esetleg matricázni lehet. Ehhez is kell legalább egy, már nem féltett kisolló és egy ecset a ragasztó kenéséhez. Persze már a ragasztó sem mindegy, hogy milyen. Sorjázás, kiglettelés, csiszolás, alapozás,stb. ráér ezután az első lépcső után. Úgy látom, sokakat elrémíszt a sok, szerintem felesleges "ködösítés" (lehetőleg idegen kifejezéssel), a készítés misztifikálása, nagyképüséggel kiegészítve. A témaválasztásba nem kell beleszólni, az jön magától, vagy idővel " szakosodik" az illető. Meg kell értetni, hogy ez egy hosszadalmas folyamat, kitartás kell hozzá és nem lankadó érdeklődés. Meg nem kell rögtön verseny-szinvonalú makettekben gondolkodni, az első készlet után minden következő jobb lesz. Hirtelen ennyi jutott eszembe...
Üdv: Kálmán
Image

Sokolka
Posts: 4274
Joined: 2009.11.21. 01:20

Re:"Segíthetünk?!?" (OB/készlet-ajánló kezdőknek?)

Post by Sokolka »

Uraim! Nagyon szépen köszönöm a segítséget  :) !

Medve! Megint nyitott kapukat döngetek látom  :D
Az egészségügyi /elsősegélynyújtáshoz kapcsolódó rész a vágás és ragasztás technikáknál laza, de a leginformatívabb amit eddig olvastam. Hány részesre tervezed? 

Szóval a repülősöknél mindenképpen érdemes a Hobby Boss és az Italeri kínálatában nézegetni. 
Konkrétan van még olyan készlet amit szívesen ajánlanátok a nevezett gyártóktól?
Korábban már szóba került a Hobby Boss Bf-109G6 illetve a Mig-15. mint kitűnő kezdő makett.

Vlevi, ez nagyon jó! Elég kompakt megoldásnak tűnik.

"Csörömpös témakörben" Vadász hívta fel a figyelmemet az Italeri új wargame járműveire, amik tényleg remek alapot biztosítanak.
Főleg, hogy két példányt is tartalmaz a legtöbb doboz.
Polgári járművesben, hajósban akad hasonló?

Külön megtisztelő, Robi felajánlása a kezdők szaktanácsadását illetően!
(egy ilyen repülős diskurzusra magam is szívesen beneveznék majd  ;) illetve harcjárműves és figurás témákban engem is lehet nyugodtan keresni)

Üdv:
Miklós

Roland (Bf-109)
Posts: 3990
Joined: 2010.03.14. 04:15

Re:"Segíthetünk?!?" (OB/készlet-ajánló kezdőknek?)

Post by Roland (Bf-109) »

Szia Miki!

Szintén remek kis darab a HB 1:72-es Sabre (Luftwaffe) makettje! ;)
ImageImage

Sokolka
Posts: 4274
Joined: 2009.11.21. 01:20

Re:"Segíthetünk?!?" (OB/készlet-ajánló kezdőknek?)

Post by Sokolka »

Köszi Roli!
Gondolom téged a fekete tulipán fogott meg benne legjobban ;)

Post Reply

Return to “Kerekasztal”