Miért vannak a neves gyártók makettjei (is) teli hibával?

Párbeszéd a magyar makettező életet érintő kérdésekről.
rb84
Hozzászólások: 1383
Csatlakozott: 2011.01.21. 12:19
Kapcsolat:

Miért vannak a neves gyártók makettjei (is) teli hibával?

Hozzászólás Szerző: rb84 »

Sziasztok!

Nem rég néztem meg a legújabb Dragon RSO "reviewját" és hát nem kapott túl jó értékelést. Teli van hibákkal, pedig ez már a harmadik RSO amit a Dragon piacra dobott a PAK-os illetve a fakabinos verzió után.
http://www.perthmilitarymodelling.com/r ... r6691.html

Nem tudom megérteni, hogy millió dolláros költségvetéssel dolgozó cégek miért nem képesek jobban utána nézni a dolgoknak és azt normálisan lemodellezni és legyártani!
Komolyan! Egyszerű "mezei" makettezők néhány kiadvány átnézésével illetve pár órás netes kutatással kiszúrják ezeket a bakikat, akkor sok ezer dollárért felbérelt "szakértők"miért nem tudják?!
Ráadásul ez már tényleg a harmadik kiadása az RSO-nak és már az elsőnél is több makettes oldal megírta, hogy "ez és ez a rész hibás"! Erre öntik tovább tízezerszámra a hibás alkatrészeket! Pedig elég lenne egy kisebb kereten mellé tenni az a néhány korrigált alkatrészt!
Millió ilyen példa van!

Szerintetek miért ilyen idióták a gyártók?
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára rb84 2013.01.17. 11:59-kor.
RB - a csapongva makettező :)

in memoriam
http://www.panzerkeil.ini.hu/
Varjú bácsi
Hozzászólások: 821
Csatlakozott: 2009.09.16. 18:34

Re:Miért vannak a neves gyártók makettjei (is) teli hibával?

Hozzászólás Szerző: Varjú bácsi »

Szerintem az alap probléma abban rejlik, hogy nagyon kevés olyan gyártó van, ahol a tervező makettezik is. Ezért aztán neki elmegy a "hasonlít" kategória. Ebben a Dragon egyébként is nagymester. A szerszámmódosításra addig hajlandó, amíg aránylag "kicsi" a cég. Lásd GWH Black Widow-ját, akik újragyártották az orrkúpot, és ingyen kicserélték. Vagy anno az Eduard a Rata motorgyűrűt, vagy az E messer kabintetejét. De most már, hogy az Eduard nagy és elismert cég lett, az új szerszámos MiG-21 bis tervezésénél nem csináltak új törzsszerszámot, hanem beletették a készletbe a régi MF törzset. Hiába írtak az egyik legnagyobb repülős oldalon, az ARC-n ezer postot, küldtek fotókat, rajzokat a két típus különbségeire figyelmeztetve, sz@rtak bele. Így olcsóbb - volt a válasz a hozzászólásokra. És kijött hibásan tízezrével, és eladták hibásan tízezrével. Pedig a Pádár Karcsi ráadásul makettezik is!!
Two beer or not two beer ?!
Kép
Avatar
mokush
Hozzászólások: 369
Csatlakozott: 2009.12.07. 18:31
Tartózkodási hely: Eger

Re:Miért vannak a neves gyártók makettjei (is) teli hibával?

Hozzászólás Szerző: mokush »

Szia!
Szerintem azért, mert nem számít.
10 emberből 10 megveszi a rosszat is, mert:
1. az adott témából csak egy lehetőség van, pl. Ural 4320, UAZ-469, BMP-1, BTR-80 (ez épp változik  ;D )
2. nem tartja vissza egy kis (nagy?) alakhiba
3. nem is érdekli, hogy mi a makett hibája

Egyébként a Trumpi állítólag javított a T-62-n.
Egyik verzió: nem javította
http://www.missing-lynx.com/reviews/mod ... wcs_1.html
Másik verzió: javította
http://www.cybermodeler.com/hobby/kits/ ... PfYJPLw4g9
: :)
Sokolka
Hozzászólások: 4407
Csatlakozott: 2009.11.21. 13:20

Re:Miért vannak a neves gyártók makettjei (is) teli hibával?

Hozzászólás Szerző: Sokolka »

Alapvetően a gyártó pénzt akar Tőled egy termékért.

Számára az a fontos, hogy csináljon valamit, amitől aztán megszabadulhat lehetőleg gyorsan, és megfizetődően.
Aki nem így tesz (és ezúton is Tisztelgek Minden Lelkiismeretes Gyártó előtt  :) )- nos az egyszerűen fogalmazva nem él meg lehet bármilyen profi is a szakmában.
Az a manufaktúra tulajdonos aki a saját érdeklődési körében ad ki dolgokat - estenként évekig fejlesztve és kutatva a terméket, hiába képes sokkal korrektebb készleteket gyártani, ha nem tudja eladni olyan példányszámban, hogy ne váljon végül ráfizetéssé. Közben a nagy cégek technológiai előnyével is kellene versenyezni, meg a piaci szegmensért a többi kisebb műhellyel stb. stb.
A nagy cégek ezt tudják, így nem kérdéses, hogy a felületesebben összetákolt tucatcikkeiket simán el tudják nyomni a disztribútor hálózaton keresztül. Amikor kiszállították tőlük az éppen aktuális újdonságukat a raktárból (és itt megint csak Tisztelet a Kivételeknek) nagy ívben sz**** bele, hogy azokat valaki szépen összeépíti, vagy dobozostul vágják a kukába őket. Épp csak annyit fordítanak a fejlesztésre, hogy a márkanév újra és újra eladja a portékát.
Amikor aztán náluk is elkerülhetetlen (de a holdudvar fórumain már jó előre agyonhypeolt) technológiai ugrást/fejlesztést kénytelenek végrehajtani, az sem azért történik, hogy mi boldogabban ragasztgassunk, hanem, hogy újra el tudja magukat helyezni a piacon.

A marketing és a hedonizmus felfalta ezt az iparágat is.
Én személy szerint ezért is örülök nagyon, amikor a nagy "óriások egy-egy műhelye" új néven minőségibb termékekkel rukkol elő felismerve a makettezők igényét, illetve "a piac újra megnyerésének" egyetlen útját nem a piaci rések hanyag betömködésének, a témakörök fogásának prioritásában látják, hanem igyekeznek megvillantani technikai felkészültségüket és tényleges innovációval (!) kezelni korábban már feldolgozott témaköröket...akár kooperáció árán is.
Veteranus
Hozzászólások: 888
Csatlakozott: 2011.02.07. 15:57

Re:Miért vannak a neves gyártók makettjei (is) teli hibával?

Hozzászólás Szerző: Veteranus »

De azért az mégis színtiszta bal....ság, ha először ad ki valamit és lehetne jó is és mégsem az.
Veteranus
Hozzászólások: 888
Csatlakozott: 2011.02.07. 15:57

Re:Miért vannak a neves gyártók makettjei (is) teli hibával?

Hozzászólás Szerző: Veteranus »

Az is igaz lehet, hogy maximálisan profitorientált a szándék. Csak kérdés, hogy hosszútávon mi hozza a jobb profitot, lehet, hogy ebben tévednek, de lehet, hogy nekik van igazuk.
Gondolom azért túl sok mérnököt sem akarnak megfizetni, lehet szegények agyon vannak hajtva.
Minden esetre nem egy művészi hozzáállás, amit sokszor a gyártók letesznek az asztalra.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Veteranus 2013.01.17. 16:16-kor.
Freddy
Hozzászólások: 1121
Csatlakozott: 2010.01.31. 12:13

Re:Miért vannak a neves gyártók makettjei (is) teli hibával?

Hozzászólás Szerző: Freddy »

Varjú bácsi link írta: De most már, hogy az Eduard nagy és elismert cég lett, az új szerszámos MiG-21 bis tervezésénél nem csináltak új törzsszerszámot, hanem beletették a készletbe a régi MF törzset. Hiába írtak az egyik legnagyobb repülős oldalon, az ARC-n ezer postot, küldtek fotókat, rajzokat a két típus különbségeire figyelmeztetve, sz@rtak bele. Így olcsóbb - volt a válasz a hozzászólásokra. És kijött hibásan tízezrével, és eladták hibásan tízezrével. Pedig a Pádár Karcsi ráadásul makettezik is!!
A kulcsszót kivastagítottam. Hiába makettezik a gyártó, és áll rendelkezésére a háttéranyag,  egy öntőszerszám nem kis pénz, egyszerűen jó MiG-21-esből se adna el annyit, hogy megérje hozzá a külön törzs. Ilyenkor jönnek a kompromisszumok, vagy használja azt, ami van, vagy igyekszik modulárisra csinálni. Trumpeter Kub-jánál is megvan ez egyébként, ők egyféle PT-76-os alvázat gyártanak, hogy a szovjet tankgyár többfélét is, az másodlagos.
A mesterdarabkészítők munkaidejével is ez a helyzet, akár az utánanézésre, akár a konkrét faragásra gondolunk (egy makettezőnek évei vannak utánanézni mindennek, a makett a szekrényben nem kér enni, a makettgyár hitelezőivel ellentétben). És persze ők is emberek, tévedhetnek, ha egyszer Pz-IV-t, után meg Volhov rakétát farag, és ráadásul angolul se beszél, akkor könnyen lehet, hogy nem ismeri fel, hogy a fotózást tiltó angol felirat 1967-ben Szibériában a múzeumi példány eredetijén nem biztos, hogy szerepelt. ;D
Mi könnyen istenítjük a precizitást, nem abból élünk, hogy minél olcsóbban készítünk el adott áron eladható  maketteket, de a megoldás is ebben rejlik: nem kell megvenni a rosszat, ha nem tudják eladni, majd jobban odafigyelnek.

Egyébként nekem nem tűnik úgy, hogy általánosságban rosszabb, vagy igénytelenebb makettek jelennének meg, mint pl 15 éve.
rb84
Hozzászólások: 1383
Csatlakozott: 2011.01.21. 12:19
Kapcsolat:

Re:Miért vannak a neves gyártók makettjei (is) teli hibával?

Hozzászólás Szerző: rb84 »

15 éve még a Tamiya volt a csúcs, akik talán jobban figyelnek az ilyesmire...

Sztem a probléma a mennyiséggel is van: Dragon havonta 2-3-4 új makettel jön ki. Sztem a gyárban valami kvóta van arra, hogy mennyi újdonsággal kell kijönni és nincs appeláta: ezért adják ki sztem a maketteket kicsit összecsapva. Ha pedig nincs ötletük kiadják ugyanazt más doboz grafikával és "plusz két csavarral" 1943 május 15-én 12 és 14 óra között gyártott verzió felirattal...

Szóval azok a gyártókakik évente 2-3 makettel jönnek ki valahogy jobb minőséget hoznak... Pl. a Tristar többnyire veri a Dragont minőségben - ha jól emlékszem tavaly 1 harcjárművük jött ki: Pz. IV  L/70(A)
RB - a csapongva makettező :)

in memoriam
http://www.panzerkeil.ini.hu/
Válasz küldése

Vissza: “Kerekasztal”