Szerszámok , gépek

Post Reply
User avatar
pince honvéd
Posts: 344
Joined: 2009.12.19. 12:40
Location: Komló

Re:Szerszámok , gépek

Post by pince honvéd »

Richard (KP Models) link wrote: csak kérdés: a fordulatszámot hogyan tudod lecsökkenteni, hogy ne égesse szét a műanyagot?
Nekem is hasonló gépem van ,ezért ha jól sejtem akkor azt a piros gombot kell  jobbra-balra,,le-fel,, tekergetni a kivánt fordulatszám érdekében.

User avatar
Vadász
Posts: 4521
Joined: 2009.09.09. 07:47
Contact:

Re:Szerszámok , gépek

Post by Vadász »

Én egy kicsit még mindig soknak tartom a min. 5000-es fordulatot.
Image

User avatar
Vadász
Posts: 4521
Joined: 2009.09.09. 07:47
Contact:

Re:Szerszámok , gépek

Post by Vadász »

Mindig találok valami érdekes szerszámot.
Azt nem mondom, hogy mindegyik hasznos, de ötletet mindegyik adhat.

Kerék befogó a palást megmonkálásához:
http://www.aeroscale.co.uk/modules.php? ... nt&id=5701

Apró alkatrészek ragasztásához:
http://www.aeroscale.co.uk/modules.php? ... e&sid=7859
Image

Z63
Posts: 667
Joined: 2009.10.07. 06:48

Re:Szerszámok , gépek

Post by Z63 »

Sziasztok!
Huszon-harminc év múlva végre tavaly beruháztam egy fordulatszámszabályzós Proxxonra a Berke Andrisnál és nem bántam meg! Szinte megállítható a forgás! A tengely csapágyazott, ezért gyönyörű sima a járása, szóval azt a 11 papírt simán megérte, életem végéig hű segítségem lesz.
Előtte Miniplex fúrógépem, majd annak kópiája volt, amelyek huszönöt éve szolgálnak. Ezek a gépek nem voltak csapágyazva, ennek ellenére lehetett dolgozni velük. Tápegységként a régi villanyvasutakhoz használatos PIKO Fz-1-es trafót használtam, ami ma is hibátlanul működik. 0-tól 15 ezerig lehet vele szabályozni a fordulatszámot és két irányban forgatható. Bolhapiacokon lehet kifogni olcsón, de általában 5és 7 papír között kapható.
Üdv,Z63
ImageImageImageImage

szittyah
Posts: 335
Joined: 2010.04.26. 03:04

Re:Szerszámok , gépek

Post by szittyah »

nekem is valami "obis" csoda gépem van. szerencsére sok villamosságis kollegám van, beleraktak valami kis alkatrészt a nyákra, és azóta nulláig leszabályozható. igaz, arányosan veszít a nyomatékból is. valami olyasmit csinál az a bigyó, hogy levágja a sinusok csúcsait, ha jól értettem :) ez a 100 forintos megoldás. vagy régi varrógépből kiszuperálni a szabályzót, és akkor ráadásul lábbal tudod állítani a sebességet. vagy venni gyári tápfesz szabályzót, de akkor már ugyanott jársz, mintha vennél egy proxxont.
nekem szerencsére a proxxon tokmány simán felszerelhető az obis gépemre, ez egy 1000 forintos tétel, és többet nem kellett a kis fúrókat körbeszigszalagozni, és hasonlók. ráadásul esztergáltattam egy kézi fúrót is hozzá, amire ugyanúgy rá lehet tekerni a proxxon tokmányt. (alu rúd, a végén ugyanazzal a meneteléssel, mint a tokmány, ráhúzva egy műanyag cső, a kellemesebb fogásért)
"Az embernek - ahogy múlik az idő - törekednie kell látókörének szűkülésére, majd egy bizonyos életkor betöltése után szert kell tenni egy egészséges csőlátásra." Pozsonyi Ádám

Az életben két dolog után fut az ember, egyik a nő, a másik a beöntés.

grabmaster
Posts: 590
Joined: 2010.03.15. 08:11

Re:Szerszámok , gépek

Post by grabmaster »

Sziasztok!

Minifúrót szeretnék vásárolni, ha alábbi kérdések tekintetében van valakinek tapasztalata, segítsen:

- Működik-e a Proxxon Micromot 50-es sorozat nem saját tápegységgel, pl. Piko trafóval vagy labortápegységgel? A forgalmazó szerint nem  ;) A 40-est biztos hogy lehetett, de azt már nem lehet újonnan kapni.
- A szabályozható 50e-t egy ugyancsak szabályozható Proxxon tápra rákötve, lecsökkenthető-e a minimális 5 000 percenkénti fordulat?

Köszi,
Gábor

zoli1989
Posts: 593
Joined: 2011.04.24. 23:37

Re:Szerszámok , gépek

Post by zoli1989 »

Sziasztok!
Ahogy olvasgatom, itt sokaknak problémája a fordulat. Nekem két motorom van. Az egyik a feljebb is említett Lidl féle Parkside szett. Ez 5000-20000 között megy. Igazándiból csak kipróbálásból lett véve, mert nem volt drága. De azóta már elég sokszor használtam, megvagyok vele elégedve, ha durvább dolgot akarok csinálni, mindig ezt veszem elő.
A másik, jóval régebbi motorkám az első számú viszont. Ez is egy igencsak olcsó kategóriás, Straus márkájú kisgép. Az Auchanban forgalmazták egy időben. Ez 0-17000 között állítható. Bármilyen munkához teljesen jó. Ha valaki látja még valami boltban, csak ajánlani tudom, főleg a fordulat miatt, de méretre, és főleg ami még lényeges, súlyra is jó.Külön van rajta a bekapcsológomb és fordulatszabályzó is. 4 féle méretű tokmányt adnak hozzá, illetve alaból van a dobozban jópár eszköz is. Ha jól emlékszem 7ezer Ft körül volt az ára.

Post Reply

Return to “Szerszámok”