Elemek, akkumlátorok

User avatar
Vegyész
Posts: 26
Joined: 2012.05.15. 01:18

Re:Elemek, akkumlátorok

Post by Vegyész »

A cikk tényleg nagyon jó. Csak egy szerény kiegészítés:

A lítium akkumulátorokra valóban nem jellemző a memóriaeffektus, ami korábban általánosan használt akkumulátorokat hamar tönkretette. (A memóriaeffektus azt jelenti, hogy ha rátöltöttünk egy akkumulátorra, akkor a belső finom szerkezetében megjelent egy réteg, ami a legközelebbi kisütésnél úgy viselkedett, mintha már elveszítette volna a töltését az akku. Így az egyébként jó akkumulátorunk elveszítette a kapacitása egy részét. Ezt megfelelő töltőkkel forszírozottan kisüthettük és csepegtetve újratölthettük. Általában három teljes ciklussal elég jól regenerálni lehetett az akkumulátort.)

A lítium akkumulátorok élettartamát is csökkentik a rátöltések, de nem annyira durván, mint az elődökét. A legtöbb kárt a gyorstöltők teszik benne, különösen az autóban menet közbeni töltés, ahol gyakoriak az időszakos túláramok. A hibásan töltött lítium akkumulátorban oxigén fejlődik, esetenként látványosan felpúposodik. Ettől kezdve már nem biztonságos a használata. Ritkán, de előfordul, hogy felhasad. Ilyenkor nagy valószínűséggel tüzet is okoz. (Felhasználható egyszeri tűzgyújtásra is. Késsel beleszúrunk az akkuba, és bedobjuk az előkészített gyújtós közé.)

Én tartalék akkumulátort használok, a neten aránylag olcsón beszerezhető minden típusú kamerához. Az éppen használtat hagyom teljesen lemerülni, azután csere. Fontos, hogy a tartósan használaton kívüli akkumulátort is időnkén lemerítsük és újratöltsük. Soha ne tároljuk töltetlenül az akkumulátorunkat, és ne hagyjuk, hogy mélykisülésbe kerüljön.

Az offhoz: Ez az akkumulátor tartalmazza a készre töltött állapotnak megfelelő lemezeket. Száraz állapotban nagyon sokáig tárolható. Az elektrolit beöntése után gyakorlatilag azonnal használható. Azért kell várni néhány percet, hogy a lemezfelületeken meginduló kémiai folyamatok lehetővé tegyék a nagyobb áramsűrűséget. (Az eredetileg sima felület "érdesedik", emiatt nő az aktív felület.) Így készítették régen is az elemeket. Két egymástól eltérő elektród normál potenciálú elektróda közé savat, vagy lúgot öntöttek. (Nagy ionmozgékonyságú elektrolitot.) A pólusokon megjelenő feszültség az elektródpotenciálok különbsége.

Üdv

borisz
Posts: 703
Joined: 2010.01.02. 11:00

Re:Elemek, akkumlátorok

Post by borisz »

Sziasztok.
Van egy Panasonic DMC LS-80-asom.
AA-s NiMH aksikat használok, szinte csak szívok. Az egy dolog, hogy minden ilyen akku 1,2 V-os, szemben 1,5V-os elemekkel, de folyton lemerülnek, töltögetni meg egy nap kell.
Kerestem gyári tápkábelt, hogy tudjam használni hálózatról, de az sincs.
Ezeket teljesen le kell meríteni töltés előtt, vagy nem?
Milyen megoldás lehetséges?
Használjak normál elemeket?

User avatar
mokush
Posts: 369
Joined: 2009.12.07. 06:31
Location: Eger

Re:Elemek, akkumlátorok

Post by mokush »

@boris
Kb. minden AA Ni-Mh akku 1,2V-os. :)
A lényeg, hogy minél nagyobb kapacitású legyen (mAh).
Illetve a hagyományos Ni-Mh akkuk természetükből adódóan szeretnek hamar lemerülni (akkor is, ha nem dolgoztatják ők) és ezzel kellemetlen perceket okozni a júzernek. Az elemek viszont nem szeretnek fényképezőgépben dolgozni, cserébe nyugalmi állapotban sokáig őrzik a töltöttségüket. A Sanyo Eneloop akkujai meg a mindkét oldal előnyös tulajdonságaival rendelkeznek. Szerintem, érdemes kipróbálnod, legalábbis én nagyon megszerettem... a mostani adag (4db) úgy fél éve van a gépben - ez idő alatt készült pár kép (mondjuk 40-50) hébe-hóba, de még mindig működnek. Előtte Energizer akkukat használtam, de max. 2-3 hétig tartották meg a töltést  I-|... sok nemtúlvicces pillanatot okozva ezzel. :)

borisz
Posts: 703
Joined: 2010.01.02. 11:00

Re:Elemek, akkumlátorok

Post by borisz »

Köszi mindkettőtöknek.

User avatar
gallhun
Posts: 321
Joined: 2011.09.29. 01:30

Re:Elemek, akkumlátorok

Post by gallhun »

Sziasztok+
Említettétek a Sanyo eneloop elemeket. Két kérdésem lenne: 1. 1000mAh vagy 2000mAh legyen?
                                                                                                  2. Csak saját töltő jó hozzá?
Köszönöm.
Image
Image

User avatar
mokush
Posts: 369
Joined: 2009.12.07. 06:31
Location: Eger

Re:Elemek, akkumlátorok

Post by mokush »

Szia!
2000mAh. Az Eneloop XX még nagyobb kapacitású, de sokkal kevesebb töltési ciklust bír (1800 vs 500 a gyári adatok szerint).
Én töltőstől vettem, de egy ilyesmi is teljesen tökéletes választás lehet: http://pixinfo.com/cikkek/voltcraft_vpc-1l
az a lényeg, hogy az 1-4 akksi töltését külön-külön tudja vezérelni.
:pilóta:

Post Reply

Return to “Fotózás”