Aztec 470 érbrás

Post Reply
rb84
Posts: 1383
Joined: 2011.01.21. 00:19
Contact:

Aztec 470 érbrás

Post by rb84 »

Sziasztok!

Aztec 470 érbráshoz keresnék használati útmutatót. fénymásolva/szkennelve is jó!
Egy hozzávaló légkábel is jó lenne...hogy tudnám itthon beszerezni? Egyáltalán: ezek szabványok vagy olyanok mint a mobiltöltők (voltak eddig)?
Kérlek segítsetek!

Aki segít (értsd: küldd leírást vagy légkábelt) annak egy Italeri vagy Tamiya harcjármű makettet (összerakatlan) adok ajándékba a "gyűjteményemből"! :)

Köszi!

U.i: bármilyen Aztec 470-hez kapcsolódó tanácsot szívesen veszek különösképpen, hogy jó-e hozzá a a Papp-féle AD-238 kompresszor?
RB - a csapongva makettező :)

in memoriam
http://www.panzerkeil.ini.hu/

User avatar
Fülöp Sándor
Posts: 2007
Joined: 2009.09.13. 20:33
Contact:

Re:Aztec 470 érbrás

Post by Fülöp Sándor »

Szia!

Amikor megvolt az Aztec-om, én egyszerűen átalakítottam a csatlakozását "standard" NW 2,7-es gyorskuplungosra, és így minden további probléma nélkül tudtam használni.
A különböző airbrush-gyártók előszeretettel használnak más-más méretű csatlakozókat (nyilván, hogy a saját légkábelt kelljen hozzá megvenni), ez orvosolják  a különböző típusokhoz gyártott rátétek. (A mai napig használok ilyet az Iwata-n és a Paasche Turbo-n)
Ilyen átalakítókat a komolyabb szaküzletek tartanak (az enyémek az Obeelisk-től származtak), a honlapjukon megtalálod. Néhány euro-s tétel, nem egy ökör ára.
(De, ha szerencséd van, akkor otthon még megvan az Aztec átalakítóm.)
ImageImageImage

zvereb
Posts: 85
Joined: 2009.10.01. 20:11

Re:Aztec 470 érbrás

Post by zvereb »

Szia!


Az eredeti kittben van egy vhs kazetta ami a teljes használati útmutató és plusz rengeteg festést tartalmaz.
Nekem van egy 4709 kittem (dupla fejjel), megnézem neked a légkábelt és a használati útmutatót.
Személyes tapasztalataim:

Bár annak tűnik, az aztek nem éppen szétszedhető és tisztítható típus, hajlamos a belső rugó elgyengülni és a fém/műanyag alkatrészek sokszor kikopnak. Vigyázz arra, hogy nehogy visszafolyjon a festék/hígító mert a belsejét nem tudod kitakarítani.
A pisztoly végén van a kis csavar, ami a tűhatároló + funkcióváltó. Így tudsz az egyfunkciós és kétfunkciós pisztoly mód között váltani.
A fejeket elég könnyű cserélni, de ilyenkor vigyázz, mert ha a festéktartályod is be van dugva kiömlik a festék. Mondjuk ez  az egyik legnagyobb előnye a pisztolynak, hogy fejet és festéket is tudsz cserélni pillanatok alatt anélkül, hogy szét kellene szedned a stukkert, vagy meg kellene szakítanod a festést. A szórófejek tulajdonságait fejből nem tudom, de mind más, más kell akrilhoz és más kell enamelhez és persze a méretük is különbözik. Az egyik fej ráadásul fröcsköl ezt sarazásra kell használni!
Takarítás legalább olyan mint a "hagyományos" airbrushoknál. Ne tévesszen meg az hogy milyen könnyen szétkapható a stuki! Alaposan ki kell tisztítani, először hígítóval átfújod, majd töröld ki a pisztolyt a fejbeillesztő résznél. Ezután papírzsepivel a festéktartály beömló nyílását alaposan tisztítsd ki! EZután szét kell kapnod a fejet és alaposan kitakarítani.

A légkábelből a szettben 2-3 féle is van, más az USA standard mint az európai (a 3.ik meg a kínai). A legjobb a már említett : csatlakozást lecserélni gyorscsatisra, de figyelj arra hogy a pisztolyon lévő nyílás nem szabvány méretű és jól kell kitömíteni.

Az általad említett kompival tökéletesen el fog muzsikálni, nekem is ilyen van.

Ami még fontos, hogy szerkezetéből és anyagából adódóan (bár speckó műgyanta amire nem tapad semmi a gyári infok alapján) nem bírja a nagy nyomás értékeket! Vagyis kisebb nyomáson működik, mint egy Chromax vagy triplex!

Hirtelen ennyi én már rég nem használom, de amúgy jó kis stuki.

Linkek a használatról, tisztításról (szétszedésről, de ekkor ugrik a garid):

http://www.ehow.co.uk/way_5562082_aztek ... tions.html

http://www.howtoairbrush.com/content/cl ... ozzle-156/

Ez nagyon jó!:

http://www.rlm.at/cont/thema06.htm
A youtubeon pedig ezek vannak:

http://www.youtube.com/watch?v=-EMEWwjpfYY

http://www.indyarocks.com/videos/Testor ... ng-1572736

http://www.youtube.com/watch?v=47q8F4P-hDo

http://www.youtube.com/watch?v=TlZRMs3pfvUÜdv:z


ui: nekem eladó az összes aztek cuccom, tavaly cseréltek ki mindent az USA-ban garanciálisanA garipapírra vagy a blokkra vigyázz nagyon, mert az utóbbi időben nagyon sok a meghibásodása a testorsnak és pár éve már nem vállalnak csak 3 év garanciát az airbruhra. Amikor én vettem akkor life time  volt, de megszűnt. A linkeknél nem mindig ugyanaz a tipus van de segíteni fog.
Veréb Zoltán

Image

rb84
Posts: 1383
Joined: 2011.01.21. 00:19
Contact:

Re:Aztec 470 érbrás

Post by rb84 »

Nagyon köszönöm a segítséget! Már sikerült megoldania légkábel problémát és már próbálgatom az érbarsolást. Komoly előre lépés az ecsethez képest.
Amúgy ezt a pisztolyt tök ingyen kaptam egy amerikai sráctól akit az axis-fórumon ismertem meg. Garilevél nincs hozzá, de hát "ajándék lónak ne nézd a fogát". :)

Kezdésnek sztem jó lesz ez az Aztek aztán majd meglátjuk. Fél-egy centis vonalnál keskenyebbet mondjuk egyik fejjel sem sikerült még húznom....
RB - a csapongva makettező :)

in memoriam
http://www.panzerkeil.ini.hu/

zvereb
Posts: 85
Joined: 2009.10.01. 20:11

Re:Aztec 470 érbrás

Post by zvereb »

Szia!


Meg tudod adni a srác elérhetőségét? :D jól jönne nekem is egy ilyen amerikai haver... :)
Náluk ez egy alap pisztoly...

Rotring vékonyságú vonalakat is fogsz tudni fújni, én szó szerint levelet írtam vele....
A szürke fej jó erre, akril festékkel (gunze, tamiya), jól felhígítva, alacsony nyomáson.

szerintem kezdésnek jó pizstoly, de mivel könnyű, el fog hamar fáradni a kezed. Mondjuk a fém változata állítólag nagyon tuti.


Üdv:z
Veréb Zoltán

Image

Post Reply

Return to “Festés”