Utcai dioráma színei

Z63
Posts: 667
Joined: 2009.10.07. 06:48

Re:Utcai dioráma színei

Post by Z63 »

:o
Köszi Varjú bácsi, én már nem szólok semmit...
ImageImageImageImage

Z63
Posts: 667
Joined: 2009.10.07. 06:48

Re:Utcai dioráma színei

Post by Z63 »

Z63 link wrote: Néhány kép.
Fent látható az andezitburkolatú járda, amely a városban még néhol megtalálható, de jórészt aszfaltburkolatra cserélték.
Lent a jellegzetes bazalt kockakő.
Szia Ádám!
Ha egy oldalt visszaugrasz, ott a kép a kővel burkolt járdáról és mellette a kockaköves útburkolatról, amely "diagonálban" van lerakva.Ez jelenti a menetirányhoz képest 45 fokban elfordított lerakást, amely az út közepén 90 fokban megtört, így az úttest másik oldalán is adta a 45 fokot. Ez a Medve által írt "V" alakzat.
A járdára találsz példát a Várban, a Logodi utcának a Vár felőli oldalán,aztán pl. a XIII. ker Szent László u-Tahi út sarkánál, ahol a kép készült.
A járdakő andezitből készült, kb. 25X25cm és kb 25X40cm-es kövekből rakták. Ezeket a köveket élükre állítva használták járdaszegélynek is.
Az úttestet bazaltkockákból rakták, méreteik  kb.18X18 ; 18X25 és a kereszteződéseknél, valamint sokszor a járda mentén rakott "süvegkő" pedig kb 25cm széles és 29cm magas.  Kockaköves burkolatra még sok helyen találsz példát.
Kisebb, de akár 1 cm-es eltérések előfordulhatnak a kövek között, ami a kézi hasításból, megmunkálásból adódhat. A kőfejtő előterében, vastag nádtetős kunyhók előterében ült a munkás egy kis sámlin, spiccvésővel az előre feljelölt helyen egy kis fészket vésett, majd ebbe egy kb.5cm hosszú kis, lapos vésődarabot( repesztőék) helyezett, majd a Népszavával( 10kg-os)vagy a Samuval(15kg-os kalapács) hatalmasat ráhúzva, a kellő helyen elhasította a követ. Ezután kisebb szépségápolással, apróbb ütésekkel, kis kézicsákánnyal, vagy kőműveskalapáccsal nagyjából méretre igazította a darabot.
A macskakő kb. 10cm körüli kövekből készült ( 7-8cm-től akár 12-13cm-ig)ezt ívesen hullámmintában, legyezőszerűen sorba, vagy legyezőszerűen kötésben rakták. A hullámmintára példa a Szentháromság téren, a Dísz tér felé indulva, az első ház előtt bukkanhatsz, a soros legyezőre szintén ott, az utcában. Legyezőszerű kötésre, pedig pl. az Ostrom utcából a Bécsi kapu előtt jobbra fordulván, egy relatíve újonnan épült hotel bejárata előtt láthatsz példát.Ez olyan, mintha bokrétákat egymás mellé raknál, majd a következő sort úgy raknád, hogy minden csokor szára az alatta levő két bokréta közé essen.
Üdv,Z63
Last edited by Z63 on 2013.02.01. 19:46, edited 1 time in total.
ImageImageImageImage

Forintos
Posts: 2738
Joined: 2010.11.13. 00:19

Re:Utcai dioráma színei

Post by Forintos »

Ne feledkezzünk meg az aszfaltozott járdákról sem! Nem tudom mióta használják, de a háború alatti, Várban készült fotókon látható ilyen is. A szegélyezés kővel történt. Drezda bombázásáról szóló beszámolókban szerepel, hogy a megolvadt aszfalt folyt be az óvóhelyekre!
Kálmán
Image

Z63
Posts: 667
Joined: 2009.10.07. 06:48

Re:Utcai dioráma színei

Post by Z63 »

Szervusz Kálmán Bácsi!
Igazad van, nagyon sok helyen volt aszfaltozott járda! Elsősorban az úri helyeken terítették, az 1880-as évektől kezdődően. Alapja, a kőolaj lepárlása után megmaradó, utolsó melléktermék, a kátrány, amit megfelelő arányban mészkőzúzalékkal( ez a gyengébb minőség, akkoriban inkább járdákra, nálunk ma a méregdrága autópályákra használatos ;D) keverve állították elő az aszfaltot. Az úttesteken itt-ott feltünedező, jó minőségű ,aszfaltot gránit, vagy bazaltzúzalékkal keverték. Az előbbi a mészkőtartalom miatt kissé világosabb szürkévé vált használat közben, az utóbbi sötétebb szürke maradt.
Tehát az elegáns helyeken aszfaltjárda, egyszerűbb utcákban kőburkolatos járda. Széles járdákon kő, és füves sáv+ fák(pl. Margit krt)
Proli helyeken kőburkolatos járda, vagy letaposott föld.
Tisztelettel,Z63
ImageImageImageImage

atipepe
Posts: 1
Joined: 2013.12.26. 22:24

Re:Utcai dioráma színei

Post by atipepe »

rb84 link wrote: Sziasztok!

Épp egy varsói utca részletet építek és érdekelne a véleményetek a színiről! Sztem az utcakőt egész jól eltaláltam, de a járdában nem vagyok biztos...
Mivel volt burkolva valószínűleg egy járda az 1930-40es évek Varsójában?
Szia ! Arra lennék kíváncsi, hogy a vízelvezetőt miből csináltad ? Vagy az gyári ?

Post Reply

Return to “Dioráma építés”