T-62 (1962) Чечня - Trumpeter - 1:35

Készülő harcjárműmakettek.

Moderátor: Rumcajsz

Avatar
gszaszko
Hozzászólások: 1025
Csatlakozott: 2009.09.14. 23:28
Kapcsolat:

T-62 (1962) Чечня - Trumpeter - 1:35

Hozzászólás Szerző: gszaszko »

Helló mindenki!

A szájjal makettezők egyik példánya ismét klaviatúrát ragad  :P
Nos, kb jó fél év kihagyás után, ismét megjött a kedvem egy kis makettezéshez. Sajnos a T-90 nél annyi feljavítás annyi tömítés és csiszolás és tömítés és megint csiszolás van, hogy a kedv, a makettezés öröme teljesen elveszett, így hát el is csomagoltam, lehet megvárom a Trumpetert (biztos forrásból tudom hogy jön, csak győzzük kivárni)
Kb 4-5 évvel ezelőtt jómagam és Tusai Milán barátom intenzív továbbképzésen vettünk részt Szegeden, személyesen a nagy mágusnál!  8) Természetesen Vrbovszi Áron barátomról van szó, aki amellett, hogy adott sok sok tanácsot koszolás terén, megosztott velem egy felettébb érdekes fotót. Akkor annyira még nem is érdekelt hiszen a germanizmus dicső fénye homályosította szemeimet, nem is fogtam fel micsoda ritkaságot kaptam. Futólag az Áron említette, hogy hát az az ő egyik jövőbeni projectje, de a kép megtetszett így elraktam. Igen ez egy T-62 es volt, aminek a szépségeit akkor még nem is igazán értékeltem, mert hát olyan ez mint egy Panzer I bevetésen Berlinben 1945  ben. Ugyanis ez egy korai 62-es annyi update-el ha lehet ezzel a kifejezéssel élni, hogy megkapta a 72 es láncot. Nos kb fél évvel ezelőtt amikor is elcsomagoltam a T-90 met, elhatároztam ha egyszer is újrakezdem akkor bizony ez lesz az amivel indítok. Addig is a képet kitettem asztal háttérképnek hogy motiváljon. Aztán kb másfél hónapja Megkérdeztem az Áront bánná e ha mégiscsak megépíteném ezt a makettet? Hála az égnek Áron jó barát így nem gördített akadályokat a szerzői jog elé  :-* így hát eldöntöttem, hogy akkor megrendelem hozzá a cuccokat.
Az alap természetesen a Trumpeter T-62 se korai (1962) típusa. Kiegészítőknek megrendeltem hozzá az E.T. Models kiváló maratásait. Itt az az egy szépséghiba van, hogy az E.T. Models csak késői T-62-höz gyárt maratást, így egy pár alkatrész kimarad, illetve nem minden lesz feljavítva. Megrendeltem még az RB Models fémcsövét is, ami azért adott némi csalódásra okot, lévén hogy hiányzik a csőből a huzagolás, ami lássuk be, azért elég gagyi, tekintve hogy minden német csövet a legmagasabb precizitással készítenek el, és még 48-ban is belerakják a huzagolást! Na de hát mit vár aki ruszki cuccot akar építeni nem? Illetve van még nekem csodás Friul lánctalpam is, mindjárt két doboz! Hogy miért is? Nos akkor jöjjön a fotó ami mindent elmagyaráz!

Kép

Terveim szerint meglesznek a lőszer hüvelyek is, már felvettem a céggel a kapcsolatot akik ezt forgalmazzák, de egy picit meglepődtek a tételen amit rendeltem, így egy kis időbe kerül beszerezniük a mennyiséget  ;D
Közben azért kutakodtam a neten és próbáltam még több fotót felhajtani erről a példányról, gondolnánk könnyen megy, hiszen hozzászoktunk hogy a net hemzseg a német háborús fotóktól, akkor biztosan nem lehet nehéz beszerezni modern fotókat????? Hát az! Még orosz nyelvű fórumokra is regisztráltam, s hát így sikerült erről a példányról, gyakorlatilag semmire nem jó fotókat zsákmányolnom! (a telhetetlenség)

Kép

Kép

Majd ráakadtam egy másik gépre is, mint utólag kiderült, az ATAK models ennek a példánynak alapján tervezte a kiegészítőjét. Az érdekessége ennek a két fotónak csak annyi, hogy ez is és az én tankom is ugyan azon a helyszínen lett lefotózva, ezt a környezet tisztán elárulja!

Kép

S ugyan ez a példány már nem a lőállásban

Kép


És akkor ennyi bevezető után egy pár kép az építésről:

Először is az alvázon kellett egy kis módosítást végeznem, ugyanis én konkrétan az első kép alapján fogom megépíteni a diómat, így a futógörgőket valamelyest mozgathatóra kellet megépítsem. Sajnos a Trumpeter úgy oldja meg a lengőkarok felhejezését, hogy mind félkör alakú, hogy az ostoba makettező csak oda tudja helyezni ahova az okos tervező ezt megálmodta!  > :( Az elő és utolsó lengőkarokat fixáltam így a tartása megvan de a középső lengőkarok mozgathatóságával a terephez igazítható a gép.

Kép

Kép

Kép

Sajnos valamilyen mágikus oknál fogva a Trumpeter úgy döntött hogy úgy készíti el a futógörgőket, hogy azok gumi abroncsain látszódjék a kilökő "tüskék" nyoma. Tudom ez rossz kifejezés, de nem tudom mi a helyes, magyarul a gumik bordáiról zagyválok. Én ezt nem tűrhettem mivel én egy elég sok kilométert futott példányt építek, ezért azokat erőteljes csiszolásnak vetettem alá. Sajnos még tömíteni is kell majd. de ahhoz egyenlőre már nem volt türelmem, hogy miért azt hamarosan ecsetelem.

Kép

Sajnos a német technikához vagyok szokva, ahol azért nem olyan sok a hegesztési varrat, vagy éppen a makett gyártója figyelt arra, hogy a varratok zöme azért fent legyen a maketten. Nos úgy tűnik a Trumpeter úgy döntött, ezt a makettezőre bízza (qurva rossz döntés volt) mindent, szó szerint minden varratot pótolni kell, a makett úgy issza a tömítő pasztát mint rendes ír ember a sört! Három napom csak a tömítésre ment el és még a fele hátravan, pedig azt hittem mára már a maratást fogom pakolgatni.

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Egyenlőre itt tartok, de ma még szabad vagyok, remélem azért legalább annyira eljutok, hogy a hegesztések zöme készen legyen! Utána "kábelezés" aztán jöhet végre a fotómaratás, na onnan már látványos lesz a haladás.
Addig is kitartást mindenkinek!
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Black Army 2011.12.12. 09:15-kor.
pepe
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2009.11.06. 19:41
Kapcsolat:

Re:T-62 (1962) Csecsen háború

Hozzászólás Szerző: pepe »

Szia Gergő!

Nagyon jó kis projekt lesz ez! Tetszik.
A közeljövőben én is építek majd egy 62-est csak a 72-es verzióját (természetesen szintén Trumpi).
Én a Voyager maratás készleteket (3) vettem meg hozzá. Nekik lett volna a korai verzióhoz is, de gondolom már későn szóltam ;D?

pepe
"Az irígységért meg kell dolgozni, a szánalom az ingyen van."


http://i619.photobucket.com/albums/tt27 ... pek_12.jpg
Ropi
Hozzászólások: 1096
Csatlakozott: 2009.11.14. 12:11

Re:T-62 (1962) Csecsen háború

Hozzászólás Szerző: Ropi »

Gergő!
Nagyon jó téma, tetszik a referenciakép!
Egy apró észrevételt tennék (mint szájjalmakettező egy másik szájjalmakettezőnek :P ): Nem tudom mennyire látszik a képen (nem igazán tudtam kivenni) de a görgők gumijainak a bordázása ami lenyúlik a gumik oldalára szerintem nincs (teljesen) lekopva. Ezt csak logika alapján mondom, lévén, hogy az nem egy állandó érintkező-kopó felület. Természetesen az is kopik, de szerintem vagy ott kell(ene) még lennie az oldalsó felületén egy kicsinek, vagy lecserélték a gumikat sima fajtára. (ld.: sz@rrákopott autógumik) :)
Arthur, téhával, röviduval
Ju suis Charlie
Avatar
gszaszko
Hozzászólások: 1025
Csatlakozott: 2009.09.14. 23:28
Kapcsolat:

Re:T-62 (1962) Csecsen háború

Hozzászólás Szerző: gszaszko »

Szia!

Sajnos a képen ennyi látszik, de nekem ez bizony simának tűnik oldalt, így nekem is simára kell csiszolnom!  :-\

Kép
Mac
Hozzászólások: 1265
Csatlakozott: 2009.09.16. 18:57

Re:T-62 (1962) Csecsen háború

Hozzászólás Szerző: Mac »

Zseniális téma!
Kíváncsi leszek, hogy milyen jól sikerül majd visszaadni az első kép hangulatát, mert az a legpengébb.
gszaszko link írta: Megrendeltem még az RB Models fémcsövét is, ami azért adott némi csalódásra okot, lévén hogy hiányzik a csőből a huzagolás, ami lássuk be, azért elég gagyi, tekintve hogy minden német csövet a legmagasabb precizitással készítenek el, és még 48-ban is belerakják a huzagolást! Na de hát mit vár aki ruszki cuccot akar építeni nem?
Egyet se búsulj, a ruszkik sem tettek bele 1:1-ben!
"Én nem mondam semmit. Hogy te almás Bozkovot értettél, arról én már nem tehetek."
A kávét le is lehet hozni! :)
Kép
KépKép
Avatar
gszaszko
Hozzászólások: 1025
Csatlakozott: 2009.09.14. 23:28
Kapcsolat:

Re:T-62 (1962) Csecsen háború

Hozzászólás Szerző: gszaszko »

"Egyet se búsulj, a ruszkik sem tettek bele 1:1-ben!"  :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o
Avatar
liverpool
Hozzászólások: 1319
Csatlakozott: 2009.11.09. 20:04
Tartózkodási hely: Kompolt, Heves megye

Re:T-62 (1962) Csecsen háború

Hozzászólás Szerző: liverpool »

Cső cimbora!

Remélem be is fejezed végre. :) A gumikon a bordázat a valóságban is megvolt sztem (legalábbis gondolom, mivel a T-34-ek görgői ugyanilyen bordásak voltak), az más kérdés hogy egy idő után valóban lekopott. De az oldalán szerintem megmaradt.
Szépek a hegesztések egyébként!
A löveg miatt meg ne idegeskedj, jól van az, hiszen ezek már sima csövű lövegek voltak. :D
Who the f**k are Man Uniteeed, who the f**k are Man Uniteeed...
***
Nec timide, nec tumide.
Sheeresman
Hozzászólások: 1921
Csatlakozott: 2009.12.13. 20:42

Re:T-62 (1962) Csecsen háború

Hozzászólás Szerző: Sheeresman »

Bizony, furcsa is lenne a huzagolás, föleg ha ürméret alatti löszert tüzel....
Kérem, mindenki őrizze meg a pánikot, nyugalomra semmi ok.  KépKép
Vrbovszki Áron
Hozzászólások: 329
Csatlakozott: 2010.01.31. 18:17

Re:T-62 (1962) Csecsen háború

Hozzászólás Szerző: Vrbovszki Áron »

Szia Gergő!

Ez a legjobb téma 62-esre! Szóval remélem hogy befejezed!

üdv :D :D :D
Kép
Мой адресс не дом и не улица, мой адресс советский союз!
Sheeresman
Hozzászólások: 1921
Csatlakozott: 2009.12.13. 20:42

Re:T-62 (1962) Csecsen háború

Hozzászólás Szerző: Sheeresman »

Úgy tűnik,a Trumpeter tornya egy kicsit pontatlan, bár nem vészesen:


http://www.network54.com/Forum/47209/th ... -62+turret
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Sheeresman 2011.06.08. 21:28-kor.
Kérem, mindenki őrizze meg a pánikot, nyugalomra semmi ok.  KépKép
Válasz küldése

Vissza: “Munkaasztal – Harcjárművek ”