Műgyanta öntés.

hofi
Posts: 450
Joined: 2009.09.17. 05:19

Re:Műgyanta öntés.

Post by hofi »

Nna. Eonokkal ezelőtt, amikor még kőből pattintott lóvasutak járták a pannon dzsungelt, műanyagvegyészként dolgoztam több vákumöntő műhelyben.
Az elvek azóta sem változtak, és vannak kis mérethez való vákumöntő gépek is (nálunk a mértékegység a kg, néha a tonna volt, nem a ml).

Szóval, a vákuumöntés lényege az, hogy meggátolja ill. akár teljesen megszűntesse a buborékképződést a formában is, meg a gyantában is.
(A legtöbb műgyanta átlátszó (vagy sárgás, vagy víztiszta), attól lesz tejszerű vagy átlátszatlan, hogy tele van mikrobuborékokkal).
Szóval vákumozni kell a gyantát öntés előtt, és a formát is öntés előtt. Persze, a bekevert gyantát már nem nagyon lehet, mert nem csak a levegő távozik belőle nagy erőkkel, hanem a térhálósító ("edző", "keményítő" stb.) is kiforr belőle, ahogy Varjú magiszter is mondja, ezért a fő komponenst szokták vákumozni, és aztán légköri nyomáson keverik bele a térhálósítót, és akkor még kap egy kis vákumot a munkatartályban.
Ha a tárolóban 1 bar, a munkatartályban pedig 0,01 bar a nyomás, akkor a nyomáskülönbség akár elég is lehet a gyors átfolyáshoz.
Ritkábban tényleg használják a túlnyomást is a tárolóoldalon, de a munkatartályban (amiben az öntőforma van) akkor is kell a vákum, hogy a forma sarkaiban, csücskeiben ne üljenek meg a légbuborékok.

Mindenképpen a gyanta gyártójával kell hosszan konzultálni először; ő meg tud mondani olyanokat, mint a gyanta és a térhálósító viszkozitása, hogy milyen hőfokon a legjobb önteni, kell-e hőkezelni öntés után stb.

A vákumöntést igazából melegen kötő gyantákhoz találták ki, mert a hidegen kötők általában túl sűrűek vagy túl gyorsan kötnek.

Annak idején ahhoz, hogy profi minőségű epoxigyanta tárcsákat öntsünk (50 cm átmérő, 2 cm vastagság) napi 8 db-os ütemben, akkora berendezés kellett, hogy nem a gép volt a műhelyben, hanem a műhely a gépben.
Hoffmann Lajos
"- Anya, ez az agyam?
- Nem, kisfiam, még nem."

User avatar
Vegyész
Posts: 26
Joined: 2012.05.15. 01:18

Re:Műgyanta öntés.

Post by Vegyész »

  Szekich kolléga leírása nagyon jó. Sajnálom, hogy csak most vettem észre ezt a topicot, mert jobbára csak olvasgatni szoktam. Jelenleg keményen dolgozom a pincém modellezésre való alkalmassá tételén. (Én a működő makettek elszánt híve vagyok. Szeretem a 3D-ben mozgatható dolgokat, de a repülő nekem túl gyors. Maradt a hajó. Készülőben van egy Schütze osztályú gyorsnaszád és egy Gato osztályú tengeralattjáró. Ha befejeztem végre, akkor megosztom veletek az építés folyamatát.)

A lényegre térve néhány apró megjegyzés. A faspatulát hosszában ketté szoktam törni. Nem takarékossági okokból, hanem azért, mert az így kialakuló felületet végig tudom húzni a keverőpohár oldalán és be tudok nyúlni a pohár sarkába is. Keverés közben a poharat ferdén tartom, és lassan forgatom is.

Az öntéshez való anyagot a legjobb vákuum alatt összekeverni. Ehhez sajnos speciális berendezés kell. (Ilyennel keverik a nagyfeszültségű szigetelő csigák anyagát, és a formát is alulról töltik fel, de ezt már nyomással.) A vákuumozás felforralhatja a rendszer egyik-másik komponensét. Ez önmagában buborékképződéshez vezet. Ilyenkor a vákuum mértékét szokás csökkenteni. A polikondenzációs rendszerű szilikonoknál a vákuumozást eleve kerülni kell. (A térhálósítójuk maximum 5%, vagy kevesebb). A többi gyantarendszer esetén sem alkalmazunk -0,5 bar-nál kisebb nyomást. A legtöbb öntő formaszilikon magától kibuborékozódik. Viszont biztosítani kell, hogy a felfelé haladó buborékok ne akadhassanak el a formában. Erre a legjobb módszer az ecsetes rétegelés. A legtöbb szilikon jól köt önmagához. Fontos tudni, hogy az öntőminta csaknem tetszőleges anyagból készülhet, de szigorúan kénmentesnek kell lennie. A szilikonokban platina katalizátor van, a kén pedig katalizátorméreg. A vulkanizált gumin például nem köt meg a szilikon. (A poliuretán gumin megköt.) Egyes viaszok és gyurmák is tartalmazhatnak ként.

Ha a termék olyan, hogy öntéskor hajlamos a levegőbezáródásra, akkor íves segédcsatornákat kell kialakítani. Tipikus példa erre mondjuk a máltai kereszt. Öntéskor természetesen ezek a levegőcsatornák is feltelnek az öntőanyaggal, tehát nem ússzuk meg az utómunkát.

Az öntéshez használt anyagot érdemes vákuumozni és nyomás alá helyezni is. Ehhez mindenképpen nyomástartó edényre van szükség. Otthon a legegyszerűbb erre a célra egy régi kuktafazekat elhasználni. A külső peremére fel kell ragasztani egy folytonos gumitömítést. Az edény belsejében elhelyezzük az előkészített öntőformát, és mellé tesszük a frissen megkevert öntőgyantát. Az utóbbit előbb érdemes átönteni egy tiszta edénybe, mert az edény falán maradhat rosszul elkevert anyag. Egy 10 mm-es plexilappal lefedhetjük az edényt. A vákuum már legyen rákötve a szélen elhelyezett csonkra. Azért a szélen, mert ilyenkor általában rövid fazékidejű gyorsöntő gyantákat használjuk, tehát rövid vákuumozás után gyorsan engedjük be a külső légnyomást. Ha középen van a csonk, akkor a hirtelen beáramló levegő szétfújhatja a bekevert anyagunkat. A plexilap rögzítéséről nem kell gondoskodnunk, mert a vákuum kellően rögzíti a helyén. Ugyanakkor a vákuum elengedése után nem veszítünk időt a rögzítés kioldásával. Ezután feltöltjük az öntőformát, a helyére tesszük a kukta eredeti fedelét, amelyen keresztül bevezetjük a szükséges nyomást. A kukta eredeti biztonsági szelepét működőképes állapotban meg kell őrizni! A vákuum bizonyosan nem tesz kárt az edényünkben, de a túl nagy belső nyomás felrobbanthatja!

A rövid vákuumozás elősegíti a nagyobb levegőbuborékok eltávozását, az utána következő nyomás pedig a maradék apró buborékokat összeroppantja.

A mi gyorsöntő gyantáink 2-8 perc fazékidővel rendelkeznek, tehát nem lehet velük sokat vacakolni. Többnyire 5-10 milliméternél nem vastagabb öntvényekhez javasolják ezeket, de én sikerrel kiöntöttem a milánói székesegyház tömör makettjét is. (110 gramm gyanta. Az eredeti kínai terméket szilikonnal mintáztam meg.)
Az alkalmas anyagokról találtok leírásokat a honlapunkon ( http://www.alvin-plast.hu/ ). A teljes hozzáféréshez regisztrálni kell, de csak a robotok kiszűrése miatt. (Hírlevél kérhető, de automatikusan nem jár 8)).

Elnézést kérek a hosszú hozzászólásért, de talán nem volt teljesen haszontalan.

Üdv

simonkaroly9
Posts: 4
Joined: 2011.07.24. 17:12

Re:Műgyanta öntés.

Post by simonkaroly9 »

Üdv!
Azt szeretném kérdezni,hogy a gumiforma mennyi ideig használható. Azt gondoltam, hogy csinálnék formákat és amikor már több van akkor vennék gyantát.

User avatar
Vegyész
Posts: 26
Joined: 2012.05.15. 01:18

Re:Műgyanta öntés.

Post by Vegyész »

Az, hogy egy gumi öntőforma mennyi ideig használható nagyon sok dologtól függ. Alapvetően érdemes formaleválasztót használni, mert ezzel valamennyi típus élettartama meghosszabbítható.

Tavaly volt egy szerencsétlen kísérletünk Sopronban, ahol szilikon formát kellett készíteni. Az egésznek egyetlen hozadéka az, hogy rátaláltam erre a fórumra. Persze jobbára csak olvasom, mert én inkább a működő makettekben vagyok érdekelt. Most egy Schütze osztályú gyorsnaszád van készülőben, de időm sajnos nagyon kevés van rá.

Időközben sokat tanultam a szilikonokról. A lényeget próbálom röviden összefoglalni:
A számunkra megfelelő az RTV2 típus (Room Temperature Vulcanizing). Ez azt jelenti, hogy szobahőmérsékleten térhálósodik és kétkomponensű. Ezek is két családot alkotnak:

1.) Polikondenzációs:

Keverési arány 100: 3-5.
Ón katalizátor (Mérgező, de ettől nem szabad megijedni, mert a múltban a tehetősebbek óntányérból ettek, ónkupából ittak és mégis akadtak közöttük 50-60 éves aggastyánok.)
Etilalkohol és propilalkohol válik ki belőle térhálósodás közben, emiatt a lineáris zsugorodása 0,2-2%.
Anaerob körülmények között (levegőtől elzárva) 90 fok fölött elfolyósodik, szabad levegőn oxidálódik.
Térhálósodási problémákat okoz a magas környezeti nedvességtartalom (gipsz, stb.) és egyes plasztilinfajták.
Mindig tartalmaz kevés szilikon olajat, ez a termékek későbbi festését megnehezíti.
Mechanikai tulajdonságok: Közepes és jó.
Ár: Közepes.

2.) Poliaddíciós:

Keverési arány 1: 1, ritkán 10: 1
Platina katalizátor (Minden ismert katalizátorméreg megakadályozza a térhálósodást. Ezért távol kell tartani minden kéntartalmú, ammóniát tartalmazó anyagtól, friss poliészter terméktől, stb.)
A zsugorodása kisebb, mint 0,1%
Mechanikai tulajdonságok: Jó és nagyon jó.
Ár: Magas. (Cca. 7200 Ft/kg ÁFÁ-val együtt. Ez a ZA 22, vagy a ZA 13.)

A szilikonok alapvetően önthetőek, de vannak olyan folyékony adalékanyagok, amelyekkel ezek is kenhetővé alakíthatók. Az utóbbi előnye a kisebb anyagfelhasználás, ezen kívül egészen bonyolult formákról is úgy lehúzhatók, mint egy zokni. Másoltam így szobrot. Az öntött szilikont esetenként meg kell vágni. Így öntöttem huszárt sakkhoz. A két füle között indulva vágtam végig a hátát.

Ha már van szilikon öntőformánk, akkor csak a hozzá való formaleválasztóra és öntőgyantára van szükségünk.

Formaleválasztók:

Alapesetben (poliészter gyanta) elegendő formaleválasztó a Fastcote LP. Egyszerűen használható, beöntjük, körülforgatjuk, kiöntjük és fél órán át hagyjuk száradni. Epoxi gyanta öntése előtt érdemes a Marbocote 625 X használata. Poliuretán gyantához viszont kifejezetten a Demoulant 851 ajánlott. A két utóbbi esetén is ugyanúgy történik a felhordás, de a termék felülete nem lesz olyan fényes és festés előtt mindenképpen le kell róla tisztítani a viaszt.

Öntőgyanták:

Poliészterek, agresszívek, polikondenzációs szilikonba nem önthetők, mert tönkreteszik, sokat zsugorodnak.
Epoxik, kis zsugorodásúak, polikondenzációs szilikonba nem önthetők, mert gondos formaleválasztózás mellett is beragadnak.
Poliuretánok, kis zsugorodásúak, könnyen kezelhetők gyorsan kötnek, anyagukban színezhetők, utólag jól festhetők. Makettezőknek ajánlott az F31, F32, F33 és az F38 típus. Valamennyi kétperces fazékidejű. Az igazán finom, vékonyfalú öntvényekhez ajánlott a vákuum és a nyomás egymás utáni használata. Az F18 és az F19 inkább működő makettek alkatrészeinek elkészítésére használható. Önthető belőlük funkcionálisan használható fogaskerék. Az ebből a két gyantából készült öntvények utólagosan megmunkálhatók pl. CNC-vel.

A szilikon öntésénél lényeges a kibuborékoztatás. Ez történhet vákuumozással. (A polikondenzációsoknál tilos, mert kiszívjuk a keverékből a térhálósító adalékot!) A másik lehetőség az ide-oda öntögetés 30-40 centi magasról vékony sugárban. Ha nem túl igényes a forma, akkor közvetlenül beönthető ilyen magasról, de szigorúan egy helyre. Ez formakészítésnél jó, de akkor, ha maga a szilikon öntvény a termék (pl.: hűtőmágnes) fontos a buborékmentesség.

Üdv

szekich
Posts: 36
Joined: 2011.04.21. 02:26

Re:Műgyanta öntés.

Post by szekich »

Üdv mindenkinek!
Először is örömmel olvastam, hogy sokaknak tetszett ez a kis szösszenet amit írtam, jól esik!!!!!  :-[

Másodsorban és főképp ezért is írok ide ebbe a topikba, ha esetleg lenne valakinek felesleges forma gumija és műgyantája akkor szívesen vásárolnék tőle, egy bizonyos mennyiséget!

Üdv Szekich

User avatar
Vegyész
Posts: 26
Joined: 2012.05.15. 01:18

Nyílt nap

Post by Vegyész »

Gyakorlattal egybekötött nyílt napokat tartunk, ahol részletesen foglalkozunk a poliaddíciós, polikondenzációs szilikonok és rugalmas poliuretánok összehasonlításával és alkalmazásával (szerszámkészítés, lenyomatvétel, stb.)


A nyílt napok időpontja 2014. március 18–20-a.

A nap programja a következő:

9[sup]00[/sup] Köszöntés

9[sup]10[/sup] Előadás:              Szilikonokról általában

9[sup]30[/sup] Előadás:              Poliaddíciós szilikonok felhasználása és felhasználási területei I.

10[sup]15[/sup] Kávészünet

10[sup]30[/sup] Gyakorlat:        Önthető szilikon rendszerek alkalmazása

11[sup]15[/sup] Előadás:            Poliaddíciós szilikonok felhasználása és felhasználási területei II.

12[sup]00[/sup] Ebédszünet

12[sup]45[/sup] Gyakorlat:        Szilikonpaszták felhasználása

13[sup]30[/sup] Előadás:            Rugalmas poliuretán rendszerek

14[sup]15[/sup] Kávészünet

14[sup]30[/sup] Gyakorlat:        Poliuretán rendszer öntése, ecsetelése

15[sup]15[/sup] Előadás:            A rugalmas rendszerek összehasonlítása

15[sup]30[/sup] Kérdések,
Zárszó

Kérjük, hogy részvételi szándékotokat mielőbb jelezzétek az alkalmas nap megjelölésével. Ha mindhárom napot megjelölitek, akkor arra a napra foguk hívni, amelyikre kevesebben jelentkeznek.


A szakmai nap részvételi díja bruttó 5000 Ft/fő, amely tartalmazza az étel- és italfogyasztást is.
Az előadás anyagát minden résztvevőnk írásban is megkapja.


Üdvözlettel:    Molnár József és Bencsik Dániel
          +36-20-5833-965  +36-20-5491-609

Xarka
Posts: 21
Joined: 2010.10.14. 05:27

Re:Műgyanta öntés.

Post by Xarka »

Mivel én sem találtam az utóbbi időben Biresin G26-ot, ezért gondoltam, hogy megosztom veletek, amit tegnap találtam. Mindenféle alapanyaguk van a műgyanta öntéshez. Tudom, nem magyarország, de legalább van G26-os, ha nem is Biresin.

http://www.sylmasta.com/acatalog/Sika_C ... ins-1.html

Post Reply

Return to “Építés”