Makettezésről kezdőknek és haladóknak!

Post Reply
alex
Posts: 38
Joined: 2013.09.07. 09:58

Makettezésről kezdőknek és haladóknak!

Post by alex »

Sziasztok!

Elkezdtem szerkeszteni egy makettezéssel foglalkozó blogot. Poénosan próbálom bemutatni a makettezés apró-cseprő dolgait. Olvassatok bele és kommenteljétek nyugodtan, mi jó, s min lehetne változtatni.

http://makettshop.blog.hu

üdv.: Alex

alex
Posts: 38
Joined: 2013.09.07. 09:58

Re:Makettezésről kezdőknek és haladóknak!

Post by alex »

Sziasztok!

Frissítettem a blogot. http://makettshop.blog.hu/2013/09/17/ha ... es_trukkok
Illetve nem én, a társszerzőm :)Üdv.: Alex
Last edited by alex on 2013.09.26. 09:21, edited 1 time in total.

Black Army
Posts: 2781
Joined: 2009.09.08. 00:41
Contact:

Re:Makettezésről kezdőknek és haladóknak!

Post by Black Army »

Kedves Alex!

Ez egy utolsó figyelmeztetés - az eddigiekre sem reagáltál. Ne helyezz el kereskedelmi hirdetést a hozzászólásaidban[/size]
Üdv: Schuller Balázs
Image http://www.blackarmymodells.com

alex
Posts: 38
Joined: 2013.09.07. 09:58

Re:Makettezésről kezdőknek és haladóknak!

Post by alex »

Kedves Black Army!

Eddigi emlékeim szerint egy figyelmeztetést kaptam azért, mert nem jó topicba írtam a blogról szóló hozzászólásom.
Természetesen megértem a szabályokat, így több ilyen jellegű hirdetést nem fogok felrakni.

üdv.:Alex

alex
Posts: 38
Joined: 2013.09.07. 09:58

Re:Makettezésről kezdőknek és haladóknak!

Post by alex »

Sziasztok!

A blog frissítésre került. Olvassatok bele, hasznos infókat, tanácsokat kaphattok.

Üdvözlettel,
Alex

http://makettshop.blog.hu/2013/09/17/ha ... es_trukkok

Sokolka
Posts: 4347
Joined: 2009.11.21. 01:20

Re:Makettezésről kezdőknek és haladóknak!

Post by Sokolka »

Elolvastam  :D !

A kedvenc mondatom:

"Igazából a honi makettezésről, illetve a makettezés mai helyzetéről akartam egy bejegyzést írni, de rájöttem, hogy azzal újfent eltántorítanám az újdonsült makettezőket eme csudálatos hobbitól."

Ezen gondolatmenet mentén én akkor írnék is egy-két észrevételt, ahogy kérted:

Az elkészült munkákról is láthatunk majd fotókat?
A most linkelt képek igen kicsik és gyakran csak egy-egy részlettel illusztráljátok a leírásokat.
A termékek bemutatásánál is jól jönnének a tényleges tapasztalatok, nem csak a technikák ismertetésénél. Kezdő makettezőként nem rendelkezik általában a többség előismeretekkel. Nem kell "szakmai színvonalúvá" tenni szöveget, de egy kicsit érthetőbb volna hasonlatokkal, vagy hétköznapi példák említésével.
Engem nem zavarnak a reklámok annyira, de a személyesen illetve névről ismert kereskedőkhöz szívesebben fordulok én is segítségért. Nem mertem megszólítást írni, mert nem tudom, hogy szabad-e Alexnek szólítani, vagy inkább a Sándor Úr volna illendőbb  :-[
(a marketing részhez pedig tisztelettel ajánlom a Plamo tsukurou adásait szíves figyelmedbe. Egy keretes megoldás sokkal attraktívabb, mint a rengeteg, szavanként csatolt színes hivatkozás és tag )

alex
Posts: 38
Joined: 2013.09.07. 09:58

Re:Makettezésről kezdőknek és haladóknak!

Post by alex »

Kedves Sokolka!

Én szólíthatlak így? :)
Köszönöm megtisztelő leveled, s hogy időt áldoztál az ügyre. Igazat adok neked. Lehet kissé már el mentünk a szakavatottabb makettezők felé. A hasonlatok is egy nagyon jó ötlet. Szívesen veszek mindenféle tanácsot, lehet jó, s rossz is. Ha megtennéd, hogy kommentelsz majd a blogon is, annak nagyon örülnék. A társ szerzőm ugyanis nagyon várja a kommenteket, s ha nem ír senki, teljesen maga alá kerül. Na jó, ez kissé költői túlzás volt....
Megszólításomat tekintve, tökmindegy.... Alex, Sanyi, Sándor, értem úgy is, hogy nekem céloztad, amit akarsz :D Tényleges tapasztalatokat tekintve, annak kissé híjján vagyok. Ugyanis ahogyan a blogon is írtam, már elég rég voltam aktív makettező. Talán a barátom (társszerzőm) írhatna olyan bejegyzéseket, bár úgy tudom, hogy az ötleteket, amiket ad, jó részüket használta, használja is. Magam részéről talán úgy vagyok vele, ahogy a mondás is tartja, aki tudja csinálja, aki nem az pedig tanítja :P
Egyébként milyen keretes megoldásra gondolsz, és mire asszociáltál akkor, amikor azt írtad, hogy névről ismert kereskedőkhöz, illetve személyesen ismert kereskedőkhöz fordulnak segítségért. Úgy érted, hogy ide, a blogba nem is fognak kérdésekkel kapcsolatban írni? Lehet, hogy kissé kusza lett a levél, csak már enyhén fáradt vagyok, de remélem érthető voltam mindenben.

Üdv.:
Alex, vagy Sanyi  :pilóta:

Sokolka
Posts: 4347
Joined: 2009.11.21. 01:20

Re:Makettezésről kezdőknek és haladóknak!

Post by Sokolka »

Üdv!

Igen.

Mindenki úgy van vele, hogy aki nem tudja tanítja, - csak a motivációk nagyon különbözőek lehetnek  :) !

A topic-indító hozzászólásodban írod, hogy egy makettezéssel foglalkozó blogot kezdtetek el szerkeszteni, amely humoros formában a makettezés apró-cseprő dolgait mutatja be.
A blogon viszont hivatkozással/tag-gel csak a szövegtöredékekben megemlített, és a boltotokban megvásárolható termékek kereshetőek azonnal. Előfordulhat, hogy valaki tényleg egy adott technikát keres, de tag és aktív címsor híján kizárólag a blog oldalán tudja ezt megtenni a beépített keresőszolgáltatás segítségével. A technikák címsorai nincsenek annyira sem kiemelve, hogy egy gyors "átfutásnál" tagolja a tartalmat. Pedig elvileg ezért megyek a blogra, hogy elolvassam hogyan készíthetek egyszerűen zimmerit réteget, vagy rakétakilövőállomást.

Éppen ezért egy grafikus keretben/táblázatban célszerű a cikkek elején/végén felsorolni a szóba kerülő termékeket szépen színesen, és azokra kattintva linkelni a bolthoz. (VAGY feltüntetni a felsorolás után, hogy " a cikkben bemutatott kellékek és építőkészletek megtalálhatók és megvásárolhatók az xy online shop honlapján ---hivatkozva stb.)
A szövegben nem szabad minden egyes szót más színnel kiemelni, mert olvasás közben eltéved a szem - ami ha egy perc alatt háromnál több alkalommal előfordul, akkor igen hamar érdektelenné válhat a legszuperebb írás is a konkrétan a technikát megismerni vágyó olvasó számára.
Jelezni kell (!) hogy mikor/hol következik a hirdetés. Ebben az említett japán műsor nagyon profi, de még ők is gyakran elkövetik azt a hibát, hogy túlságosan eltagolják a reklámbetétekkel az építést. Ez egy írott szövegnél hatványozottan jelenik meg.

Nagyon fontos, hogy a cikkekben saját tapasztalatokról írjon az ember. Mutassa meg a gyakorlatban, hogy milyen eredményre jutott vele végül. Nem kell csúcs minőségű munkákkal szemléltetni, de meg kell mutatni, hogy milyen az a cucc, hogy mire kell figyelni. Ez az ami vonzza az érdeklődőket. A reklámszöveg ezer másik helyen is elhangzik, de őket az érdekli, hogy milyen eredményt tud majd ő maga produkálni vele. Akkor van csak gond, ha az éppen tárgyalt eljárást/eszközt/alapanyagot még nem tesztelte/használta az író és mondjuk hibásan ismertet egy eljárást. Ettől óvakodni kell.

Rengeteg hasonló blog található online. Nagyon sok közülük tartalmilag komplexebb, mélységében tárgyalja a témaköröket. Ahhoz, hogy a blogotok olyan makettezőket vonzzon, akiknek információkat/tudást tudtok átadni, az kell, hogy NEKIK szóljon.

Az sem baj, hogyha inkább ez a reklám újság forma tetszik nektek jobban, és a jövőben is ebben a formában tervezitek továbbszerkeszteni a blogot, csak akkor "arcot" kell adni az egésznek!
Fel kell kerek perec vállalni, hogy: "a következő blogon Kis Ede írásait olvashatjátok, aki az xy makettbolt és Kocsis Sándor kereskedő támogatásával teszteli az újdonságokat és hasznos tanácsokkal látja el a kedves olvasókat az építéssel kapcsolatban. Minden bemutatott készlet és eszköz megtalálható a .... és  kérdéseitekkel bizalommal forduljatok hozzánk..."

Persze ebben az esetben a másik makettező fórumokon is ilyen formában kell bemutatkozni/megjelenni elkerülendő a piros betűs felszólításokat. 

Post Reply

Return to “Építés”