"Segíthetünk?!?" (OB/készlet-ajánló kezdőknek?)

Párbeszéd a magyar makettező életet érintő kérdésekről.
Tóth Tivadar
Posts: 283
Joined: 2009.11.05. 21:50

Re:"Segíthetünk?!?" (OB/készlet-ajánló kezdőknek?)

Post by Tóth Tivadar »

Szolnokon elég komoly makettező élet van, Ceglédről nem tudom, azt javaslom fordulj egy kérdéssel Magó Károlyhoz, illetve/vagy Vadász Istvánhoz itt a fórumon, kit és hol keress meg. Szerintem nagyon jól tudnád hasznosítani egy klubban látottakat.
Tóth Tivadar

Directors
Posts: 16
Joined: 2013.10.12. 23:18

Re:"Segíthetünk?!?" (OB/készlet-ajánló kezdőknek?)

Post by Directors »

Tóth Tivadar link wrote: Szolnokon elég komoly makettező élet van, Ceglédről nem tudom, azt javaslom fordulj egy kérdéssel Magó Károlyhoz, illetve/vagy Vadász Istvánhoz itt a fórumon, kit és hol keress meg. Szerintem nagyon jól tudnád hasznosítani egy klubban látottakat.
Köszi :)

SN
Posts: 8
Joined: 2013.12.02. 11:06

Re:"Segíthetünk?!?" (OB/készlet-ajánló kezdőknek?)

Post by SN »

Sziasztok!
Már régóta rajzolok, fotózok és hivatalosan grafikus vagyok.
Ez az első szobrocskám amit készítek, jelen esetben süthető gyurmából. Kb 10 centi magas és ugyanilyen hosszú. Ma vagy holnap már el is jutok odáig, hogy kisüssem. Mielőtt lefesteném, szeretnék másolatokat készíteni róla.
Ebben kérném a tanácsaitokat, segítségeteket, hogy ezt hogyan tudnám kivitelezni és miket kellene beszeretnem hozzá.
Lehet nem pont ide kellett volna írnom, de tegnap este regisztráltam, még új vagyok és nem nagyon láttam erre vonatkozó témákat.
Köszönöm a segítséget!
N.
Attachments
DSC_0367.jpg

Black Army
Posts: 2781
Joined: 2009.09.08. 00:41
Contact:

Re:"Segíthetünk?!?" (OB/készlet-ajánló kezdőknek?)

Post by Black Army »

Szia!

Köszöntelek a fórumon!
Tehát az a kérdésed, hogy miként tudsz műgyanta másolatot készíteni a figurádról? Mivel itt többen ebből élünk és nem kifejezetten passzol a fórum profiljába ilyen mértékű technikai folyamatok leírása annyira nem akarok belemenni a részletekbe, mert lelőnek, fenyegetnek  ;) . Kezdetnek javaslom, hogy olvasd el ezt a topicot:
http://www.makett.org/smf/index.php/topic,4377.0.html
Vegyész tagtárs munkahelye foglalkozik a szükséges anyagok forgalmazásával.
De tudnak segíteni a Novia Kft. partnerüzletében Budapesten a Nagy Lajos király úton is.
Last edited by Black Army on 2013.12.03. 02:23, edited 1 time in total.
Üdv: Schuller Balázs
Image http://www.blackarmymodells.com

Sokolka
Posts: 4275
Joined: 2009.11.21. 01:20

Re:"Segíthetünk?!?" (OB/készlet-ajánló kezdőknek?)

Post by Sokolka »

Üdv!

Az anyag amivel dolgozol fehér Cernit (vagy a sulfitos Fimo/Premo/Deko??)
Nem értek annyira a süthető polyclay cuccokhoz, de ezeket kipróbáltam már, és nagyon csúnya dolgokat képesek villanysütőben művelni nagy méreteknél :(
Felhólyagosodik és reped az illesztéseknél már 130 fokon is, hiába a légkeverés (- még a párásítást sem segít, ha rétegvastagság nem egyenletes) stb.
Már csak Super Sculpey-t használok figuraalaphoz, max. megszínezni szoktam Cernittel.
Vicc, de még a magyar, keményebb PVC alapú "Gyurmi" is intelligensebben viselkedik a sütőben.
Dísztárgy és kisebb méretű ékszer esetén meg inkább a az UNIN, vagy KATO ami mindig megbízható minőségű:
http://www.katopolyclay.com/

Mindenképpen érdemes volna esetleg az izomkötegeknél a szobrodat még kicsit összedolgozni és a vájatok/mélyedések oldalfalait alaposan elsimítani ecsettel. Biztos, ami biztos  : :)  

Készültek még további képek a szoborról?
Last edited by Sokolka on 2013.12.03. 04:16, edited 1 time in total.

geriand
Posts: 26
Joined: 2012.07.20. 20:41

Re:"Segíthetünk?!?" (OB/készlet-ajánló kezdőknek?)

Post by geriand »

Sziasztok!

Ha már lett egy kezdőkről/kezdőknek szóló topik, akkor kicsit belepofátlankodom, ha már valaki szóvá tette (joggal) azt, hogy a regisztrált tagok 99,9%-a csak olvas (evvel magam részéről teljes mértékben egyet értek, elég megnézni a Topic-ok olvasóinak és hozzászólásainak számának nagyságrendbeli eltérést). Ugyan volt pár hozzászólásom korábban, de ez abban merült ki, hogy kérdeztem amit nem tudtam, vagy leírtam, hogy "Húúúúú", meg "Vááá, meg "Anemjóját!". Hisz mint (újra)kezdő makettező látva azt a sok csodát, amit Ti tudtok művelni pár sztirol darabbal olyan érzés kerített hatalmába, mint az Ősembert az első kerék látványakor.
Hogy miért vagyok újrakezdő? mint sokan közületek gyerekfejjel kerültem kapcsolatba eme csodás elfoglaltsággal/hobbival amikor édesapám, mint a kor legtöbb fiús apukája megvette nekem első műanyag (talán csehszlovák) makettemet egy Szojúz úrkabint. Természetesen együtt csináltuk ami abból állt, hogy vág, ragaszt csodál, örül. Aztán jött még pár hasonló kivitelezésű makett, de pár évig abbamaradt, mígnem középiskolába újra előkerült, de akkor már festést kívántak a kész műanyagdarabok. Persze tömítésről még itt szó sem volt. Iskola, munkahely egyszerre okozott némi szabadidő zavart ezért pár évre kimaradt, mígnem 2 éve kedvet kaptam egy beszélgetés kapcsán egy kollégámtól, hogy újra belevágjak. Már jött a ragaszt, tömít, csiszol méreget, próbálgat javítgat, fest, maszkol, stb. És lég sokat el tudtam bármin pepecselni. De nézegettem a neten a nagyok műveit és már annyira nem is tetszett az enyém. Elhatároztam, hogy én is fel szeretném dobni a "kicsikéimet" minden extrával és kérdezgettem. Na itt jött be a hiba ami miatt úgy vélem ez a Tpic sokat segíthet annak, aki rászorul. Vagyis röpködtek a szebbnél szebb kifejezések az egyes technikáról, de mivel vizuális típus vagyok, csak az lett a vége, hogy összekuszálódott minden a fejemben. Próbálom az alapokat elsajátítani, hogy mindig egy kevéssel többet csináljak, de nem az igazi. És nincs a környéken olyan hivatalos makettklub ahol ilyen speciális technikákat bárki is elmagyarázhatna vagy bemutathatna. viszont pár makettező ismerősömmel (köztük tapasztaltabbak) összeálltunk egy csapattá aminek rengeteget köszönhetek, hisz tőlük tanultam mindazt amit eddig használtam. De előbb utóbb mindenki kinövi tudásvágyban azt a környezetet amiben él.
És van egy másik probléma: a szakosodás. Eddig javarészt II. vh-s gépeket építettem, de van a polcon harci jármű, személyautó, sugárhajtású gép, helikopter. Hisz annyi mindent szeretnék a polcon látni. De nem tudom használni a propelleres tapasztalataim zömét egy tank összerakásában. ÉS mivel igyekszem maximalista lenni, ezért rettentően felbosszant, ha olyan hibát vétek, ami könnyen elkerülhető lett volna.
Na elnézést az ömlengésért és a kuszaságért, de ebből is látszik, mennyi minden kavarog a fejecskémben, amit nem tudok kezelni:-)

Egyébként 37 éves boldog családapa vagyok egy kislány apja (már Ő is próbál makettezni:-D). Azt, hoyg miként kerültem a műanyag bűvöletébe már leírtam és ha tehetem neki is állok alkotni, de sajna a szabadidő (pláne kertesházban) véges. és ha van egy fél órám, akkor meggondolom, hogy nekiálljak-e kipakolni:-) Egyébként az időm és a pepecselésem bizonyítja, hogy az elmúlt két évben 6 makett készült el. Nem tudom másoknál ez a szém hogy változik:-)

Mindenesetre köszönöm, hogy itt lehetek, részese lehet egy "csapatnak" és ha bármiben tudtok tanácsot adni, megköszönöm, ha reagáltok az esszémre itt, vagy levélben!

Üdv: geriand

Forintos
Posts: 2738
Joined: 2010.11.13. 00:19

Re:"Segíthetünk?!?" (OB/készlet-ajánló kezdőknek?)

Post by Forintos »

Üdv!
A lényeget írtad le: "vág, ragaszt, csodál, örül." Ha valaki nem örül egy makett készítése folyamán, akkor nincs is értelme az egésznek. Az se jó, ha elégedetlen a saját eredményével, különösen egy másik - ki tudja, milyen utat bejárt - makettező alkotásával összehasonlítva. A mostani készletek is "rájátszanak" a kétes eredmény létrejöttében. Jómagam a napokban jutottam el oda, hogy félretolva a nemrég beszerzett, "feljavítókkal" bővített készleteket, elővettem néhány régebbi Tamiya járművet (Kübelwagen, Jeep, Steyr) és újra felhőtlenül élvezem a "bütykölést".  Ez az igazi "vág, ragaszt, csodál, örül"! Voltam úgy a mostani készletekkel, hogy "tanulmányoz, hibákat megjelöl, vág, korrigál, ragaszt, szentségel, újra ragaszt, maratást vág, bosszankodik, ragaszt, újraragaszt, próbál saját sorrendet kialakítani az építésben, stb."  Az is igaz, hogy az említett Tamiya készletek órák alatt összhozhatóak, valamint nem olyan, a legkisebb csavafejet is külön db.-ból készült részletességűek, de végig örömteli az a pár óra. Utóbbi -  időhiányos életünkben -  szintén előny. Az is igaz, hogy eszembe se jut versenyeztetni, vagy más "szuper" alkotással összehasonlítani, de nekem a tökéletes sikerélményt nyújtják. Nekem ez jelenti tevékenységem értelmét. Nincs rosszabb az elégedetlen embereknél! Ha már egy szabadon választott "hobbit" űzünk, itt különösen értelmetlen az önsanyargatás. Csak javasolni tudom, hogy mindenki az adottságaihoz igazodó szinten makettezzen, azt viszont a lehető legjobb tudása szerint végezze. Előbb-utóbb kialakul egy "személyreszabott" eredmény, ami minden egyes munkával magasabb szintre emelkedik. Ne másoknak próbáljunk megfelelni!
Hosszasan lehetne erről "eszmét cserélni", de hirtelen ezek jutottak eszembe.
Üdvözlettel: Kálmán
Image

RUSSELL
Posts: 525
Joined: 2009.09.17. 21:55

Re:"Segíthetünk?!?" (OB/készlet-ajánló kezdőknek?)

Post by RUSSELL »

Forintos link wrote: Csak javasolni tudom, hogy mindenki az adottságaihoz igazodó szinten makettezzen, azt viszont a lehető legjobb tudása szerint végezze.
Kálmán Bácsi!

Alapvetően teljesen egyetértek Veled, sőt a folytatással is, azonban ezt az egy mondatot kiemelném.
A Te példád is tőkéletesen mutatja, hogy hatalmas "készlet-ismeret" szükségeltetne ahhoz, hogy mindenki a saját adottságaihoz rendelhető készletet válasszon, Te is ráfutottál a túlbonyolított, hibás makett állította csapdára.
Tudom, egy Tamiyával nehéz mellélőni, de pont a Tamiya készletek azok, amik drágák, tehát egy kezdő nem biztos, hogy azt fogja választani.
A kezdő választ helyette olcsóbbat, pl. Zvezdát, Italerit, stb., vagy egy Általad is említett készletet.
Ráadásul nincs olyan szabály, hogy vedd meg az "x" gyártó készletét, azzal biztosan jól jársz, mert az adott gyártó készletei között is van - akár jelentős - minőségbeli differencia.
Szóval nehéz kérdés a készlet jó kiválasztása.
Persze világos számomra, hogy nem erre az egy témára csupaszítottad le a kérdést, hanem elsősorban a végeredmény tetszen a készítőjének, de sajnos azt tapasztaltam, hogy az esetek többségében a választott készlet nagyban befolyásolja a végeredményt.
Az élet nem egy habostorta.
Bolyai Makett Klub
"Hallod Krokodil, menj a ........"
Image

geriand
Posts: 26
Joined: 2012.07.20. 20:41

Re:"Segíthetünk?!?" (OB/készlet-ajánló kezdőknek?)

Post by geriand »

Teljes mértékben egyetértek abban, hogy a makettezést, mint hobby-t élményként kell megélni. De szinte minden társunk makettező pályafutásában eljön az az idő, amikor kicsit többet szeretne hozzátenni. És itt jön az, hogy az ember ragaszt, tömít, csiszol, fest, matricáz és nézi, hogy de jó lenne kicsit élethűvé tenni.
És saját példámból kiindulva elveszik az internet világában. Nekem, mint sok más hozzám hasonlónak véges a szabadideje, lehetőségei és csak értetlenül néz, hogy mit takar a koptatás, az időjárás viszontagságainak vagy a sérülések megjelenítése. Én is úgy jártam, hogy elkezdtem utánajárni és vizuális típusú emberként csak pislogtam, hogy mit jelentenek amiket leírnak a nálam tanultabbak. Nem találtam egy olyan oldalt sem, ami legalább felsorolná, hogy milyen technikák vannak ezek eléréséhez.
Úgy gondoltam, hogy majd apránként fogok egyre több mindent alkalmazni, de sajna elakadtam:-) Persze azon a szinten igyekszem csinálgatni ahogy eddig is, de már nem teljesen elégít ki a látvány, amit a kész makett nyújt. ne értsetek félre, nagyon örülök, ha egy elkészül és büszkén rakom ki a vitrinbe ahol ádáz harcok során a feleségemtől kicsikartam neki a poharak közt helyet, de mégis van bennem némi hiányérzet.

Mondjuk ifjú korom óta nem volt még olyan, hogy pár óra alatt összeraktam egy makettet. A legjobb esetben is kell 4-5 hónap egyhez:-)

SN
Posts: 8
Joined: 2013.12.02. 11:06

Re:"Segíthetünk?!?" (OB/készlet-ajánló kezdőknek?)

Post by SN »

Black Army link wrote: Szia!

Köszöntelek a fórumon!
Tehát az a kérdésed, hogy miként tudsz műgyanta másolatot készíteni a figurádról? Mivel itt többen ebből élünk és nem kifejezetten passzol a fórum profiljába ilyen mértékű technikai folyamatok leírása annyira nem akarok belemenni a részletekbe, mert lelőnek, fenyegetnek  ;) . Kezdetnek javaslom, hogy olvasd el ezt a topicot:
http://www.makett.org/smf/index.php/topic,4377.0.html
Vegyész tagtárs munkahelye foglalkozik a szükséges anyagok forgalmazásával.
De tudnak segíteni a Novia Kft. partnerüzletében Budapesten a Nagy Lajos király úton is.


Köszönöm az információt! Igazából nem tudom ez mennyire lesz működőképes nálam, a figurám 10cm magas és kb ugyanilyen hosszú, de megpróbálkozok majd vele.

Post Reply

Return to “Kerekasztal”