Figurás társadalom, helyzetértékelés 2014 eleje

Post Reply
User avatar
Grüne Teufel
Posts: 612
Joined: 2012.03.14. 14:35

Re:Figurás társadalom, helyzetértékelés 2014 eleje

Post by Grüne Teufel »

Vegyünk most egy Tigris harckocsit ugyanabban a méretben, két különböző gyártótól. Lényegében ugyan az a kettő, mert szabványos harceszközökről beszélünk (oké, hogy egyik részletesebb, több kiegészítőt tartalmat a készlet stb.)
Ez azért így kicsit lesarkosított, mert ha beleveted magad elég mélyen és nagyon komoly tudás vagy információ gyűjtést végzel nem kevés munkával, akkor már csak rajtad áll, hogy egy átlagos Tigrist építesz meg vagy mondjuk a Totenkopf  XY számúját amiről tudod, hány kilövése volt, hol fordult meg, ki volt a parancsnoka, hol érte utol a végzete, és ugyanígy egy Messerschmidt is lehet simán csak egy Messer vagy lehet Hartmanné, Marseille-é vagy a JG XY egyik gépe amiről tudod mi volt a jellegzetessége....szóval a  makettezés minden szakágában vannak olyan tudás szintek ahol effektíve a makett már kicsit több mint makett, sokkal inkább végeredménye egy hosszabb és komolyabb folyamatnak .

User avatar
McFrost
Posts: 6150
Joined: 2011.08.22. 02:40
Location: Paks

Re:Figurás társadalom, helyzetértékelés 2014 eleje

Post by McFrost »

Nyilván minden "szakágban" ezer féle makett van. Arra gondoltam, hogy van-e olyan figurás sorozat vagy akárminek is nevezzük, amit megvehetsz egy 8-10 évesnek? Amitől beleszeret a figurázásba?
Vegyük a példám. Azt szeretném, hogy a fiam (8) makettezzen. Beviszem egy boltba és arra építek, hogy vegyen a kezébe egy-egy makettet és válasszon. Mi van a boltban? Tank meg repülő, azt tudja megnézni kézbe venni, ezek tudják megragadni. Most a börzén vettünk neki egy Airfix Raptort. Tetszett neki, igaz ilyen lego jellegű cucc, de mégis valami. Vettem volna neki mást is, de nincs ilyesmi dolog.
Tibai Pista, azaz Doug O'Riordan alias Mason ügynök

Hajas Tamás
Posts: 815
Joined: 2009.12.17. 21:31

Re:Figurás társadalom, helyzetértékelés 2014 eleje

Post by Hajas Tamás »

Ha belegondolok, hogy anno én hogyan kezdtem az egész "szakmát"... 7-8 éves koromban kaptam unokabágyámtől egy doboz 1/72-es figurát (Airfix, ha jól emlékszem) és azokkal játszottam újra különböző nagy csatákat. Persze hamar jött, hogy kellene ágyú, tank stb. Édesapám repülűmodellező volt, így nem volt nagy kérés, hogy kapjak egy-kát dolgot, ha ötös volt a bizonyítvány. Persze, jött a meglepetés, hogy össze kell rakni és festeni... Emellett persze érdekelt a történelem is, így volt táptalaj. 13-14 évesen jött be számomra (90-es évek eleje, Mega-Modell üzletek), hogy van egy nagyobb méretarány: 1:35. Lett egy Tamiya tigrisem, tamiya figurák. A tigrisre gyurmáből készítettem a zimmeritet  :) Ezek után jött az internet, Pestre járni a Sasba (RIP  :( ) és a többi dolog.
Szóval, lényeg a lényeg, szerintem kicsiben kell kezdeni ha gyerekekről beszélünk, akár 1/71 és tényleg csak játék, vagy a 30 mm-es dolgok is már megfelelőek erre (nekem is tervben van a Knight Models Marvel sorozatának pár darabja...) És onnan lehet továbblépni, ha kell, a más méretarány felé. Lényeg, hogy tudj azonosulni azzal, amit kifestesz, ami kezdetben játék, az fokozatosan legyen az alkotás öröme.
Don’t you worry about me—I don’t get drunk, I get awesome.

Roland (Bf-109)
Posts: 3990
Joined: 2010.03.14. 04:15

Re:Figurás társadalom, helyzetértékelés 2014 eleje

Post by Roland (Bf-109) »

Szerintem természetes, hogy egy gyerek elsősorban a technika érdekli, nem egy szobor/figura...stb.
A figurázáshoz szerintem azért kell egyfajta elhivatottság.
Egyet értek az előttem szólóval, hogy ez vagy megfogja az embert, vagy nem.
"Immel-ámmal módon" figurázni szerintem nem lehet.
(mondjuk repülőzni, meg tankozni sem, de ott a statikus "ragasztás-csiszolás-festés" ad egy végeredményt, akármilyen minőségben is történik az meg.)

Máté!

Az, hogy melyik makett igényel több művésziességet, szerintem nem olyan egyszerű kérdés.
Mert pl egy 30 mm-es figurában nem biztos, hogy rejlik annyi fantázia, annyi esztétikai kihívás, mint mondjuk egy 1:32-es vadászgépben. (pontosabban annak felületének megmunkálásában.)

Szerencsére Karesz ebben töri nekünk az utat, azt hiszem jó példa Ő arra, hogy bizony van művészi kihívás egy repülőben is.
Az, hogy egy figuránál ez az élfények, árnyékok, bőrszín összhatása...stb., repülőben meg az előárnyék és a "csipping" összhatása...stb, az már más téma.
De mindkettőnek az esztétika az alapja és hogy azt az ember hogyan tudja a publikum elé tárni. ;)

...és az is érdekes, hogy kit nevezünk művésznek?
Egy szobrászt, festőt...stb., alapvetően a képzőművészt, aki emberi formákkal dolgozik síkban, vagy térben?

...és Remete Latecore-ja vajon szimpla makettezés? ;)
Nem tudom, nekem gyanúsan nem az. :gondol:

Persze nem értettem félre a mondandódat, csak szerettem volna kiegészíteni. ;)
ImageImage

User avatar
Novák Máté
Posts: 1055
Joined: 2012.03.26. 04:10

Re:Figurás társadalom, helyzetértékelés 2014 eleje

Post by Novák Máté »

Grüne Teufel link wrote: Ez azért így kicsit lesarkosított, mert ha beleveted magad elég mélyen és nagyon komoly tudás vagy információ gyűjtést végzel nem kevés munkával, akkor már csak rajtad áll, hogy egy átlagos Tigrist építesz meg vagy mondjuk a Totenkopf  XY számúját amiről tudod, hány kilövése volt, hol fordult meg, ki volt a parancsnoka, hol érte utol a végzete, és ugyanígy egy Messerschmidt is lehet simán csak egy Messer vagy lehet Hartmanné, Marseille-é vagy a JG XY egyik gépe amiről tudod mi volt a jellegzetessége....szóval a  makettezés minden szakágában vannak olyan tudás szintek ahol effektíve a makett már kicsit több mint makett, sokkal inkább végeredménye egy hosszabb és komolyabb folyamatnak .
Én most nem a történelmi utánajárásról beszéltem.
Image Image

Black Army
Posts: 2781
Joined: 2009.09.08. 00:41
Contact:

Re:Figurás társadalom, helyzetértékelés 2014 eleje

Post by Black Army »

Hajdú Pista írta ki a Facebookon a múlt héten a következő mondatot: "Makettezni nem létkérdés, annál sokkal fontosabb..."

Ezen belül nem tartom annyira lényegesnek, hogy ki jut el a figurákig. Egyszerűen ez egy olyan fajtája a makettezésnek, ami vagy magával ragad, vagy nem. Hacsak érdekel, de nem érzel iránta szenvedélyt, akkor tök mindegy, nem leszel figurás.
Azt sem mondom, hogy nem szabad rögtön ezzel kezdeni, mert a Games Workshop és a Dragon (hogy két különböző gyökeret mondjak) fröccsöntött készleteitől nagyon sokan jutottak el a kifinomult figurázásig.

Annak, hogy kevés a figura, továbbra is az az oka, hogy nincs kultúrája és úgy sejtem nem is lesz ebben az országban. Egyszerűen így alakult történelmileg. Sokkal urbánusabb környezet kellene hozzá, ez pedig gazdaságföldrajzilag egy más típusú közeg.
Persze beszélhetünk klikkesedésről, de alapvetően jelenleg az a gond, hogy minden ágazatban sokkal kevesebb makett készül el, mint tíz évvel ezelőtt. Az emberek többségének alig van bármire ideje a munkáját követően. Abból pedig, hogy időnként vesz pár készletet, még nem lesz kész munka. Még ha az olcsó kalózmásolatokat veszi is. Utóbbi is komoly gond. Magyarországon nem fű alatt, hanem teljesen nyíltan is lehet másolt figurákat árulni. Ez is a kultúra hiánya, hisz néhány erőltetett gesztuson kívül a köztudatban nincs benne az, hogy ez a termékstruktúra disztribúciójára károsan ható jelenség. Holott, akik ilyeneket vesznek, azok ugyanannyi időt töltenek az elkészítésével, mintha egy igazit vettek volna és ráadásul a vásárolt holmi többségét soha nem rakják össze. Fölösleges gyantahalmozás.
A világ mára apróra szűkült. Arról beszélni, hogy nincs kínálat – miközben mindannyian rendelkezünk bankkártyával és annak segítségével bármit megrendelhetünk percek alatt különösebb többletköltség nélkül – elég nagy dőreség. Az más kérdés, hogy egyénileg mennyire találjuk fel magunkat az Interneten..., amit ugye most is épp használunk.
A figura készítés, festés ugyanolyan mértékben kíván háttérismereteket mint a többi szakág. Természetesen ezek másmilyenek, viszont néha egyszerűbbek, hisz lehetőségünk van a környezetünkből mintákat nyerni. Egy ismerős szép női arc, egy székre terített lepedő, a családtagra aggatott kabát, mind a modellünk lehet ingyen és bérmentve. Ezzel szemben sokan soha nem látnak élőben egy igazi páncélost menet közben (hála Istennek), vagy üzemkörnyezetébe visszatérő vadászgépet.
A figurázás (is) önmagad kreativitásáról, az önképzésről és a saját tehetséged kiteljesítéséről szól. Magadra kell számítanod. Ma minden elérhető ehhez, minden segédanyag elérhető, ingyen. Ha 22 évvel ezelőtt, amikor elkezdtem makettezni, mindez rendelkezésemre állt volna... És még le is fordítja neked a Google, mielőtt a nyelvi problémákat hozná fel valaki. (Egyébként meg minden iskolában tanulnak nyelvet a gyerekek.)
Összefoglalva: "magad Uram!"
Üdv: Schuller Balázs
Image http://www.blackarmymodells.com

Freddy
Posts: 1121
Joined: 2010.01.31. 00:13

Re:Figurás társadalom, helyzetértékelés 2014 eleje

Post by Freddy »

Sokolka link wrote:
Szerintem ez a legkönnyebb ágazat mind közül, (a többivel azonos tudásszinten összehasonlítva).
-olcsó: 1/35-ben a legdrágább figurák kerülnek annyiba, mint a legolcsóbb tankok
-gyors: 10 darabnál a legjobban szétbontott figurák se igazán állnak többől, egy jármű 150-nél kezdődik.
-nem kell hozzá sok háttértudás: természetesen kell valamennyi, de azért egy harcjárművet megismerni sem kevés
:D   :D   most fáj az állkapcsom !
Ne nevess, inkább gondolj bele. Nem akarom a figurások érdemeit kicsinyíteni, tudom, milyen munka (hajón kívbül minden ágba belekóstoltam már, nem versenyszinten, de valahogy) ezért van ott az, hogy ,,a többivel azonos tudásszinten összehasonlítva".
Természetesen lehet 54mm-es figurát venni 15000-ért is, de azt már ne az Italeri tankkal hasonlítsd össze, hanem az Accurate Armourral, vagy a Minimanfactoryval. Faragni tényleg nehéz, de az a szint harcjárműben se az ,,első Tigrisem, xoxo"-szint, nulláról scratchelni harcjárművet se könnyű. Satöbbi.
Magyarországon nem fű alatt, hanem teljesen nyíltan is lehet másolt figurákat árulni. Ez is a kultúra hiánya, hisz néhány erőltetett gesztuson kívül a köztudatban nincs benne az, hogy ez a termékstruktúra disztribúciójára károsan ható jelenség. Holott, akik ilyeneket vesznek, azok ugyanannyi időt töltenek az elkészítésével, mintha egy igazit vettek volna és ráadásul a vásárolt holmi többségét soha nem rakják össze.
Ez nem figurás specialitás, amiből van olcsó illegális, abból a nép azt veszi. Szoftver, zene, stb. Repülősök és harcjárművesek szerencséje inkább, hogy az ő cuccaikat technikai okokból nem éri meg másolni. (Egyedül a Games Workshop bírja a fröccsöntött műanyag járműveit olyan rohadt drágán adni, hogy megérje gyantából kiöntve illegálisan árulni- veszi is a nép a másolatot)
A figura készítés, festés ugyanolyan mértékben kíván háttérismereteket mint a többi szakág. Természetesen ezek másmilyenek, viszont néha egyszerűbbek, hisz lehetőségünk van a környezetünkből mintákat nyerni. Egy ismerős szép női arc, egy székre terített lepedő, a családtagra aggatott kabát, mind a modellünk lehet ingyen és bérmentve. Ezzel szemben sokan soha nem látnak élőben egy igazi páncélost menet közben (hála Istennek), vagy üzemkörnyezetébe visszatérő vadászgépet.
Erről van szó. Olyan könyvet már sokat láttam, amiből egy figurát 100%-osan meg lehet faragni, olyat még nem nagyon, amiből egy harcjárművet 100%-osan meg lehet szkreccselni.
Arról beszélni, hogy nincs kínálat – miközben mindannyian rendelkezünk bankkártyával és annak segítségével bármit megrendelhetünk percek alatt különösebb többletköltség nélkül – elég nagy dőreség.
Az a baj, hogy a felnőtteknek van bankkártyájuk, nekik viszont költségeik is vannak. A reménybeli kezdők, 14-15 évesek, nekik még nincs, az ő szüleik, a mai 40-50 évesek meg pont az a generáció, amelyik már nem nagyon van benne ebben az internetes dologban, boltból még csak-csak vesz a gyereknek makettet karácsonyra vagy születésnapra,de neten böngészni nem fog. Ami boltban nincs, az a szóba jövő emberek 90%-a számára elérhetetlen.
Last edited by Freddy on 2014.03.27. 13:01, edited 1 time in total.

Black Army
Posts: 2781
Joined: 2009.09.08. 00:41
Contact:

Re:Figurás társadalom, helyzetértékelés 2014 eleje

Post by Black Army »

Freddy link wrote: A reménybeli kezdők, 14-15 évesek, nekik még nincs, az ő szüleik, a mai 40-50 évesek meg pont az a generáció, amelyik már nem nagyon van benne ebben az internetes dologban, boltból még csak-csak vesz a gyereknek makettet karácsonyra vagy születésnapra,de neten böngészni nem fog. Ami boltban nincs, az a szóba jövő emberek 90%-a számára elérhetetlen.
Amíg a putriban áruhitelre vett plazma tv-n nézik a műsort, addig a fenti mondataidat nem tudom értelmezni. Az ember megszerzi azt, amit akar és amit lehetősége van megszerezni. A gyerekek többsége nem meglepetést kap az ünnepekkor, hanem azt, amit kér és amit a szülei meg tudnak neki vásárolni. A mai gyerekek pedig pontosan tudják hol lehet megvásárolni azt, amire nekik szükségük van, ahogy mi is igyekeztünk kideríteni annak idején.
Ami leginkább hiányzik, az az igény és az improvizációs készség. 50 felett megértem, hogy valaki nem akar a neten vásárolni, de a negyvenes generációnál ez már gáz. Ugyanakkor ezek már megint kulturális problémák, nem mindig az egyén tehet róluk természetesen.
Last edited by Black Army on 2014.03.27. 11:03, edited 1 time in total.
Üdv: Schuller Balázs
Image http://www.blackarmymodells.com

Freddy
Posts: 1121
Joined: 2010.01.31. 00:13

Re:Figurás társadalom, helyzetértékelés 2014 eleje

Post by Freddy »

Black Army link wrote: Amíg a putriban áruhitelre vett plazma tv-n nézik a műsort, addig a fenti mondataidat nem tudom értelmezni.
De pont ez az, hogy plazmatévé és hozzá áruhitel a nagyobb szupermarketekben is van. Ha csak neten lehetne kapni, ráadásul külföldről rendelve, akkor azt se tudnák, mi az.
50 felett megértem, hogy valaki nem akar a neten vásárolni, de a negyvenes generációnál ez már gáz. Ugyanakkor ezek már megint kulturális problémák, nem mindig az egyén tehet róluk.
35 fölött a legtöbb ember már nem szívesen tanul ennyire új dolgokat. A mai 14-15 évesek szülei pont azok, akiknek a ,,befogadó korszaka" az internet elterjedése előtt véget ért. De, ahogy mondod, ez kulturális probléma, és sokkal súlyosabb következményei is vannak, mint a makettezés népszerűtlensége.
Kivételek természetesen vannak.
Last edited by Freddy on 2014.03.27. 11:11, edited 1 time in total.

Black Army
Posts: 2781
Joined: 2009.09.08. 00:41
Contact:

Re:Figurás társadalom, helyzetértékelés 2014 eleje

Post by Black Army »

Lényegében te most nagy általánosságban beszélsz az emberekről. Akik az alábbi "problémákkal" nem tudnak megküzdeni, azok amúgy sem lesznek egy adott hobbi megszállott követői. Hiszen éppen az a lényeg, hogy a hobbid az életed része. Ez tetszik, ezt akarod csinálni, erre gondolsz, amikor a munkahelyeden rossz napod van (a családod mellett természetesen), ebben tudsz feloldódni. Ez az elhivatottság alakítja ki az igényt, hogy fejleszd magad a képességeidnek megfelelően, vagy megszerezd, előállítsd a segédanyagaidat.
Személyes tapasztalataim alapján, éljenek az emberek bárhol, Szibériában, vagy egy észak-olasz panelház emeletén, felül tudnak emelkedni földrajzi- és anyagi helyzetükön annak érdekében, hogy a nekik tetsző szinten figurákat készítsenek.
Üdv: Schuller Balázs
Image http://www.blackarmymodells.com

Post Reply

Return to “Munkaasztal – Figurák”