Eszmecsere a versenyekről és a zsűrizésről mindenkinek

Gabi
Posts: 33
Joined: 2009.10.23. 03:25

Re:Eszmecsere a versenyekről és a zsűrizésről mindenkinek

Post by Gabi »

Sziasztok!

Elnézést, hogy ilyen soká válaszolok a polgári járműves zsűrivel kapcsolatban felmerült kérdésekre, de ritkán látogatom az oldalt, nem követem napi rendszereséggel. Rögtön az elején felsorolom azokat a szempontokat a Móváron használt polgári járműves értékelőlapról, amelyek alapján dolgoztuk, mert ez néhány kérdésre rögtön pontot tesz.

1. Összbenyomás
2. Valósághűség
3. Felületek tisztasága, ragasztás minősége, tömítések
4. Futómű, fékek, felnik, alváz, gumik minősége
5. Üvegfelületek, lámpák
6. Utastér festése, kidolgozása
7. Motor festése, kidolgozása
8. Külső átalakítások, kiegészítők
9. Festés, fényezés
10. Matricázás
11. Kopások, koszolás
12. Környezet, figura kialakítása /ha van/

Ez a pontozólap nem az amivel Szolnokon dolgoztunk, ott egy ennél szigorúbb, több kritériumot tartalmazó lap van, amelyen vannak az építés, festés, matricázás nehézségére vonatkozó pontok is, ott lehet és kell azt is értékelni, ezen nem tudom külön. Ez miatt sokszor nem is tud ugyanaz a makett ugyanolyan fokozatot elérni a móvári és szolnoki versenyen, hiába mester, és hiába pontozás, mert más százalékot fog kihozni a más pontozólap, arról már nem is beszélve, hogy az 10 pontos, ez pedig 5 pontos. Az, hogy ilyen jó pontokat kapott, annak nagyon egyszerű a magyarázata, nagyon szép makett volt, sok hozzátett munkával, átépítéssel, és a zsűrieligazításon a Magó Karcsi által kért metódust követve nem a hibákat kerestük alapból, hanem a munkát értékeltük. Most is ilyenre értékelném a munkát, mert megérdemli.
A BOS-ról. Ebben a témában szigorúan a saját véleményemet tudom csak leírni. Szerintem se szerencsés a legjobb pontszámot elért makettet díjazni ezzel, hanem azt a több versenyen is követett rendszert, hogy a zsüritagok-csapatok adnak javaslatot ami lehet bármilyen makett, és ezekből eldönti a szervező-zsűrielnök, hogy melyik kapja. De, jelen helyzetben a szervezők így döntöttek, hogy itt így lesz, ezt kell elfogadni, ha nem találják utólag megfelelőnek, akkor jövőre változtatnak rajta, vagy hagyják így, majd eldöntik, nekünk annyi a dolgunk, hogy tiszteletben tartjuk.
Mondok egy példát egy alternatív értékelésre. Nálunk a MOK Kupán van az "Év polgári járműve" díj. Meg vannak a szabályai, hogy miként lehet benne indulni, ezt nem írnám le, csak az értékelést. Minden polgári járműves induló és kiállító!!! is kap egy cédulát, amelyen javaslatot tehet az ezért a címért induló makettek közül egyre, majd ezeket összegezzük, és az eredmény alapján kapja meg ezt a címet, és a díjat a makett, valamint a készítője. Szerintem egy makettezőnek az legalább akkora, ha nem nagyobb elismerés, ha egy közösség ítéli oda neki ezt, mint egy szakmai zsűri. Nem mondom, hogy ez működne Móváron, de ez is egy alternatíva.
Néhány további gondolatom a versennyel kapcsolatban, természetesen csak a polgári járműves kategóriáknál maradva. Az utóbbi 3-4 év felhozatala-nevezési technikája miatt fölöslegesnek tartom a hobbi-mester szintbeli megkülönböztetést, nincs igazán létjogosultsága. Írta Pista, hogy mennyi díj került kiosztásra, de az én olvasatomban sokkal értékesebb egy arany érem, ha azt úgy kapja egy munka és makettező, hogy az adott mezőnyben ő volt a legjobb, és csak egy van belőle. Tehát a normál 1-2-3 helyezés, mindből 1-1 db, és lehet osztani még mellé elismerőt. Természetesen ez megint csak a személyes véleményem, a döntés a szervezők kezében van, és ha megkérnek, akkor természetesen szívesen segítek jövőre is amiben tudok, úgy ahogy kérik, amire erőmből telik.
A zsűri összeszedésével kapcsolatban annyit megjegyeznék, hogy ez évről évre nehezebb feladat, egyre kevesebb az az arra alkalmas ember aki eljön, nem indul, és hajlandó zsűrizni, úgy gondolom, hogy a jövőben ez még kardinális kérdés lesz, és lehet egyszerűsíteni, gyorsítani kell a zsűrizést, mert nem lesz annyi ember aki megcsinálja egyszerűen az X kategóriát. Természetesen ezt megint csak a polgári járműves kategóriákra értem, mert nálunk bizony Móvár nem egy kiemelt rendezvény, közel sincs akkora presztizse, mint más kategóriákban.
Bocs, ha kicsit hosszúra sikerült, és megígérem, hogy pár napig sűrübben felnézek, ha kérdés van, hogy válaszolni tudjak.

Kellemes húsvétot mindenkinek! :)

Gabi

magoo
Posts: 264
Joined: 2009.11.17. 10:23

Re:Eszmecsere a versenyekről és a zsűrizésről mindenkinek

Post by magoo »

Sziasztok!
A makettezők majd BOS-t értékelnek rendszerhez hasonló Szolnokon megdöglött, mert sokan le sem adtak szavazatot, aki igen, pedig saját makettre. Ezt ki lehet próbálni, mi megpróbáltuk, nem ment.
Michalkó Pisti javaslatát elég furcsának találom a BOS értékelésére.

Kedves Pisti!
Először csak a BOS, majd az egész rendszer. Még mielőtt „csegevara-lázad” lesz, inkább írok pár sort Neked!
Bár a szolnoki Bos neked fiaskó, de azért vegyük végig: aranyat kapott a zsűritől. Polgári légi jármű elég ritkán kap ilyen szép érmet. A festése eredetivé, különlegessé tette a mezőnyben a sok kamó mellett. Akkor mi a gond vele? A Te felállásod szerint:
50% ötlet: legyen polgári repülő, mert olyan nincs
30%munka: összerakta
20% kivitelezés: tetszett a zsűrinek.
Akkor mi a gond vele?
Talán, azért maradjunk annál, hogy amit a zsűri arannyal díjaz, az legyen esélyes a BOS-ra, nehogy egy fantasztikus ötlet vigye pálmát, ahol a kivitelezés 20% súlyú. Ha átveszi a javaslatod a "Misszwördhángeri", akkor a tehenész lány is lehet világbajnok, mert nagy ötlet a karámból a színpadra lépni és nagyon ötletes bemutatkozó beszédet fognak neki írni. Lesz benne sok munka, mert a körme alatti koszt műköröm cseréli fel, a kivitelezés pedig tökéletes lesz egy fürdőruhával. De akkor hol a szépség? Egy olyan versenyen, ahol azt értékelik, hogy a makettező milyen minőségben tud kivitelezni 20% érjen, kicsit tehenészlányos. Ez meg az én véleményem!
Móváron én még habzó szájat nem láttam, főleg nem az említettekét. Kicsit szeretném felfrissíteni a memóriádat, hogy akkor volt újra zsűrizés, amikor a szekció vezetője átnézte és úgy ítélte meg, hogy szükséges, mert valóban alul lettek értékelve a makettek. Az általad említett eset, lehet pont az volt, amikor az egyik zsűritag jelezte, hogy a többiek siettek, ezért nem lehetett a kategóriát alaposan értékelni. Biztos az én memóriám gyenge, de csak azok a kategóriák kerülnek górcső alá, ahol nincs, vagy csak egy-két érmet osztanak ki. Maradjunk a tényeknél, mert az sosem árt! Változnak az idők, mert már ki így, ki úgy habzott, legalább is a Te emlékeidben! Ebben a rossz érmes rendszerben volt olyan, hogy aranyérmes lettél, és azt savallottad, hogy azt hiszem a Lőrinc Petié jobb lett. Nos, az elavult rendszer neked is aranyat adott, csak most valahogy jobb lenne a régi és az ezüst? Változnak az emlékek és az idők! Most már tudjuk, hogy mindenkinek van Ő versenye. Konkrétan hány alkalommal álltál elő pl. nekem javaslattal a verseny lebonyolításával kapcsolatban? Egyszer hívtál repülős pontozólap javaslattal, csak hogy eddig rajtad kívül mindenkinek megfelel, ami Szolnokon van. Biztos nem emlékszel rá, hogy a figura szekció problémáival is igyekeztem foglalkozni, ezt meg is nézheted a topikban. Szóval Szolnok nem az Ő versenye, hanem mindenkié, ha segíteni akar. Mindenki tanul a hibájából, efelől nem kell kétségednek lennie!
A kérdéses kategóriánál Elektróék jelezték, hogy nincs érem. Balázs megnézte a munkákat és többször beszélt a zsűrivel. Ezt én is meghallgattam. Most mit csináljak, ha mindnél komoly hibákat tártak fel. Olyat, ami azért mesterben szerintük nem elfogadható. Balázs annyit mondott, hogy sajnos igazuk van. Lehetne holdfényes ránézéses zsűrizés, mert ilyen is volt egy évben, így jutott érem olyannak, akinek nem adott a zsűri, majd az egymás közötti levelezésben ment az utasítás, hogy ez legyen titok. Itt nem volt ilyen. Elektró elvitte a gépet, én meg a kinyomtatott eredménylistát, hogy reggel mindenki ellenőrizni tudja, hogy valaki holdfényezett-e.
A Móvári BOS igen magas pontszámot kapott a zsűritől. Nem minden évben autó kapta a díjat, ezért kaphatta meg. Természetesen, ha más rend szerint kell odaítélni a makettezők szerint, akkor gondolom Andrásék is elfogadják. 


Tisztelt Fórumozók!
Nem minden zsűri csoport egyformán szigorú. Ezért lehet, hogy az egyik versenyen ilyen, a másikon olyan érmet ér egy makett. Nem biztos, hogy a különböző versenyek érmeit össze lehet vetni. (nemzetközi zsűri, magyar zsűri) Ha a zsűrizésen akarunk fejleszteni, akkor az értékelési szokásokat kellene egységesíteni. Lehet, hogy már nagyon szép a régi rendszer, de azért konkrétan emlékszem arra, hogy mesterleveles szolnoki makett máshol semmit sem kapott. Szervező szempontból sokkal egyszerűbb három érmet adni egy kategóriában, mert nem kell sok érmet csináltatni. Ha ez a köz akarata részemről legyen, csak nehogy valaki úgy járjon mint Pisti és ezüstös lesz.

Egyetlen szabály sincs kőbe vésve! Lehet rajta változtatni. Pistitől tudjuk, hogy rossz az érmes szint rendszer, és a Bos. Én szívesen veszek minden javaslatot! Gondolom a többi versenyszervező is.
Magó Károly
Last edited by magoo on 2014.04.18. 20:46, edited 1 time in total.
Image

Horváth András

Re:Eszmecsere a versenyekről és a zsűrizésről mindenkinek

Post by Horváth András »

Vadász link wrote: De mi van, ha pont ezeken a részeken véreznek el? Még a címlapokról és weboldalkról ismert és dicsért munkáknál is!  Ha ezeket eleve nem értékelem, mert alapkövetelménynek érzem, és bízom benne, hogy a makettező biztos jól kivitelezte, akkor tényleg csak a látvány kerül előtérbe. Amire elég a szemrevételezés is.

A dioráma egy szemet vonzó műfaj. Idén repülőben is rábuktunk a látványos munkákra. alapos átnézés után mindegyiken találtunk kisebb-nagyobb hibákat, és volt olyan is ami a fényképes beszámolók kedvence lett, és mi már a harmadik szempont után tudtuk, hogy kivenni is kár volt.
Igen, ez a melyik kezembe harapjak szituáció. Egyrészt mesterben szívesen látnák egy a jelenleginél szigorúbb rendszert. Tehát én úgy gondolnám, hogy amelyik munkán alapszintű (építés, ragasztás, tömítés, stb.) hibák derülnek ki, az nem mesterbe való, és nem is kell tovább értékelni.
Másrészt viszont megértem (illetve elfogadom), hogy a makettezők jó része bizony az érmekért jár versenyre, és ha azt szeretnénk, hogy jövőre is eljöjjön, akkor a kezébe kell adni a plecsnit. Ez van.
Jó ötlet volt a Móvár Mestere díj, az talán feloldhatja ezt a problémát, egy új, magasabb szintet - és elismerést - bevezetve. De azzal megint az a gondom, hogy tisztán pontszám alapján lett kiosztva, azaz ugyanolyan, mint a BOS volt. Hogy egy példát mondjak: a kreativítás jelenleg nem nagyon számolódik bele az eredménybe (mert ugye nehezen számszerűsíthető), pedig sok esetben pont az különbözteti meg az átlagos munkát a valóban kiemelkedőtől.

Roland (Bf-109)
Posts: 3990
Joined: 2010.03.14. 04:15

Re:Eszmecsere a versenyekről és a zsűrizésről mindenkinek

Post by Roland (Bf-109) »

magoo link wrote:
...de azért konkrétan emlékszem arra, hogy mesterleveles szolnoki makett máshol semmit sem kapott.
Szia Karesz!

Nos ez számomra teljesen furcsa, hiszen Szolnokon azért olyanok zsűriznek mesterben, akik ezt-azt letettek az asztalra a saját szekciójukban.

Azt el tudom képzelni, hogy a szolnoki zsűri egy történelmileg teljesen hű, precízen összerakott, fotó alapján készült makettet mesterlevéllel jutalmaz.
...és ez így van rendjén.

Viszont ha ez máshol csak azért kevés, mert mondjuk nem az aktuális trendnek megfelelő "látványkirály" - de egy mutatós, profin elkészített - makett, akkor nem biztos, hogy a készítőnek jól esik a zsűri meglehetősen erős ráhatású szubjektuma.
Mert azt nem tudom elképzelni, hogy másik 3 zsűritag ezen a dolgon kívül ennyire másként értékelje/lássa az építés/festés...stb dolgait.

Egy szolnoki mesterleveles makettet olyan versenyen tudok elképzelni "üres" makettként, ahol nem pontozásos a zsűrizés.
Mindannak tudatában pláne, hogy fentebb Gabi kolléga leírta, hogy Szolnokon szigorúbb is a pontozás az ő kategóriájukban.

Persze lehet, hogy ezt én nagyon rosszul gondolom,de számomra akkor is furcsa helyzet.
ImageImage

magoo
Posts: 264
Joined: 2009.11.17. 10:23

Re:Eszmecsere a versenyekről és a zsűrizésről mindenkinek

Post by magoo »

Roland!
Az emberi oldalról beszélsz/írsz. Mit csináljunk, ha nem mindenkinek egyformán tetszik/értékes ugyanaz a makett? Ez független az értékelési rendszertől pontozás/ránézés, mert mind szubjektív, ember csinálja.
Legyen zsűri iskola? Ahol alapvető dolgokat letisztáznak az emberek és kialakítanak egy közös szemlélet módot!?
Mi a javaslatod?
magoo
Image

RUSSELL
Posts: 527
Joined: 2009.09.17. 21:55

Re:Eszmecsere a versenyekről és a zsűrizésről mindenkinek

Post by RUSSELL »

magoo link wrote: Legyen zsűri iskola? Ahol alapvető dolgokat letisztáznak az emberek és kialakítanak egy közös szemlélet módot!?
Mi a javaslatod?
magoo
Kareszkám!
Ha a Móvár zsűri eligazításra tervezed az iskolázást, akkor előtte küldd át kérlek, ne kelljen megint dadognom a hispánoknak, flamandoknak, vizigótoknak meg a vikingeknek.  ;D ;D ;D
Az élet nem egy habostorta.
Bolyai Makett Klub
"Hallod Krokodil, menj a ........"
Image

Roland (Bf-109)
Posts: 3990
Joined: 2010.03.14. 04:15

Re:Eszmecsere a versenyekről és a zsűrizésről mindenkinek

Post by Roland (Bf-109) »

magoo link wrote: Roland!
Az emberi oldalról beszélsz/írsz. Mit csináljunk, ha nem mindenkinek egyformán tetszik/értékes ugyanaz a makett? Ez független az értékelési rendszertől pontozás/ránézés, mert mind szubjektív, ember csinálja.
Legyen zsűri iskola? Ahol alapvető dolgokat letisztáznak az emberek és kialakítanak egy közös szemlélet módot!?
Mi a javaslatod?
magoo
Karesz!

Azt megértem, hogy nem mindenkinek ugyanaz az ízlése, ez normális dolog is.

Igazából ennek a súlyozása ami számomra furcsa, az említett példád kapcsán.
Ugyanis ha egy maketten:
Nincs építési hiba, bontása jó és pontos, precíz a festése és az antikolása is olyan szintű, ami miatt Szolnokon mesterlevelet kapott, akkor nem tudom, hogy mi az ami miatt más esetben olyan "rossz", hogy érmet sem érdemel.
Mégegyszer mondom lehet, hogy én gondolom ezt rosszul, de számomra ez furcsa.

...és igen én pl. szívesen vennék részt egy olyan - nevezzük így - képzésen, ahol meg lehetne beszélni, hogy mesterben milyen alapvető elvárásokat kell támasztani egy makettel szemben.
Nekem nem derogál, ha tanulhatok, sőt el kell mondjam nálunk kiállításra nem is nagyon megy repülő anélkül, hogy közösen meg ne vitatnánk, vagy legalábbis ne véleményeznénk egymás makettjét.
Személyes példa:
Én nem nagyon szeretem kinyitni a kabint, mert "eltöri" a gépek alakját.
Viszont F. Sanyi le is szögezi, hogy "OK Roli, de akkor mesterben ne is nagyon számíts nagy eredményre!".
Én ezt tudomásul veszem és kész, ha úgy érzem, hogy szeretnék "mester-verseny" szintű makettet készíteni, akkor kinyitom a tetőt, ha nem akkor nem, mert éppen zárt tetővel sokkal jobban tetszik az adott gép. (Ettől függetlenül a zárt tető alatt is tisztességesen megcsinálom "doboz és saját kis feljavítás" szintjén a kabint. )
Olvasatomban ez ennyire egyszerű.
A klub nagyon jó szűrő, de ehhez alázat kell.

Szóval a felvetett "képzés" szerintem nem eldobandó ötlet, Szolnokon vagy Móváron erre a létszám miatt lehetőség is lenne.

Persze ha kialakulna egy egységes és szigorú zsűri pl. mesterben, akkor felvetődik amit Andris írt, hogy melyik ujjamba harapjak?
Zsűrizzek szigorúan és akkor kevés az érem, vagy lazán és akkor sok az érem.
Talán egy jó kompromisszum kialakítására is megfelelő lenne 1-1 ilyen zsűriképzés, ahol a szervezők face to face el tudnák mondani az elvárásaikat, a zsűritagok pedig az övéket.
Sokkal jobb ezt előre, nyugodt körülmények között egyeztetni, min utólag csemegézni rajta.
Last edited by Roland (Bf-109) on 2014.04.18. 21:35, edited 1 time in total.
ImageImage

User avatar
Novák Máté
Posts: 1055
Joined: 2012.03.26. 04:10

Re:Eszmecsere a versenyekről és a zsűrizésről mindenkinek

Post by Novák Máté »

Üdv!

Ehhez annyit fűznék hozzá, hogy Szolnokon az egyik figurámra kaptam mesterlevelet, Móváron pedig érmet se kaptam érte. Nincs ezzel semmi baj, mert tudom, hogy akik Szolnokon zsűrizték a munkámat, láttak már ezt-azt és nagyon benne vannak a témában, csak egyszerűen másként látták a dolgokat, mint a Móváron zsűriző Spanyol szaktársak. Lehet, hogy a Spanyolok túlzottan ragaszkodtak az Ő általuk létrehozott festési "iskolához" és ezért nem kaptam semmit. Nem tudom :)
Image Image

Roland (Bf-109)
Posts: 3990
Joined: 2010.03.14. 04:15

Re:Eszmecsere a versenyekről és a zsűrizésről mindenkinek

Post by Roland (Bf-109) »

No akkor itt valami nincs rendjén...az a figura nagyon ütős volt, én azt hittem az lesz a BOS Szolnokon.
Móváron semmi.

Karesz, akkor valószínűleg nem egyedi amiről írtál és akkor bizony én valamit nagyon nem látok/értékelek jól.
ImageImage

G.Péter
Posts: 14
Joined: 2010.03.30. 05:55

Re:Eszmecsere a versenyekről és a zsűrizésről mindenkinek

Post by G.Péter »

Na végre, már egy hete vártam!
:-D

Post Reply

Return to “Zsűrizés a hazai versenyeken”