A jelenleg alkalmazott zsűri forgatókönyv

Locked
Black Army
Posts: 2781
Joined: 2009.09.08. 00:41
Contact:

A jelenleg alkalmazott zsűri forgatókönyv

Post by Black Army »

Sziasztok!

Vadász István küldte át a 2007-ben kidolgozott alapdokumentumot, amit jelenleg alkalmaznak. A szöveg elég hosszú, lassanként megformázom majd. Egyenlőre csak nyersen teszem fel.

Versenyszabályok 2007

Makettező találkozó:

Célja a makettezők kapcsolatainak ápolása, tapasztalatcseréje.
A makettezés népszerűsítése.

Szabályok:

A találkozón megrendezett verseny több korosztályban kerül meghirdetésre

Korosztályok:
0-12-ig gyerek
13-15-ig serdülő, :
16-18-ig ifjúsági
19-100-ig felnőtt

A felnőtt korosztály két szinten mérettetheti meg, tudását.

Hobbi (Standard) jele: H
Mester jele M


Hobbi (standard).

Minden olyan makettező számára nyitott kategória akik még nem értek el eredményt ebben a a nehézségi fokozatban. Abban az esetben, ha valaki Hobbi fokozaton 85 pont feletti eredménnyel aranyérmes díjazásban részesül a következő versenyen csak a mesterfokozatban indulhat.

Mester
Azoknak a makettezőknek ajánlott, akik tudásuk alapján idesorolják magukat, illetve azok a makettezők csak itt indulhatnak:
Akik mesterlevéllel rendelkeznek,
a Hobbi fokozaton 85 pont feletti eredménnyel aranyérmes díjazásban részesültek,
Best Off Show díjazásban részesültek,
Az adott szakág vándorkupáját elnyerték.

A fenti szintek szakágakba tagozódnak

Polgárjármű
Sci-fi
Hajó
Figura
Harcjármű
Repülő
Egyéb


A szakágakon belül különböző kategóriákat különítünk el, a makett elkészítésének és méretarányának megfelelően a szakág igényei figyelembevételével.


Figura (F)A figura szakágban a harcjárműves és repülős pontozási metódus nem megoldható, azonban itt is bizonyos szempontok alapján kell megítélni a figura „értékét”.

Javasolt az Euro militar-en használt értékelő rendszer
A figurás szakágat két osztályra bontjuk:

Festési osztály
Nyílt osztály


Az osztályokat az alábbi kategóriákra bontjuk:Mellszobor
Figura történelmi
Figura modern
Lovasfigura
Vignetta
Dioráma
Haladó (Hobbi) fokozat:


Mester fokozat:

Ebbe a kategóriába bárki nevezhet, illetve itt kell majd indulni annak, aki nemzetközi szinten és hazánkban is elismert, munkáival több esetben aranyérmet szerzett. A kategóriában szigorúbb feltételeknek kell megfelelni: a figurákat fa alapra helyezve, környezetbe illesztve kell indítani.
Festési osztályEbbe az osztályba, a kereskedelembe kapható figurák tartoznak. Az értékelés során a figurák összeépítését és festését veszik figyelembe.
Nyílt osztály


A Nyílt Osztályba olyan figurák nevezhetők, amelyek átalakításra kerültek, valamilyen változtatáson estek át az eredetihez képest. Ide tartozik az átépítés, saját építés. Ebben az osztályban indítható átalakított vagy saját építésű figurafestés nélkül is.
A nevezhetőség feltétele, hogy nem a kereskedelmi forgalomban kapható figurát állítja ki a makettező, hanem azt átalakítva indítja, vagy a saját maga által készített figurát.


Kategóriák

Mellszobor

Figura 70 mm alatt

Minden anyagból készült figura (gyanta, fém, műanyag stb.) indítható, amely 70 mm alatti méretarányú.


Figura 70 mm felett

Minden anyagból készült figura (gyanta, fém, műanyag stb.) indítható, amely 70 mm alatti méretarányú. Ide értendő a 70 mm, 75 mm, 90mm, 120 mm és ennél nagyobb méretarányú figurák.

Lovas figura

Minden anyagból készült figura (gyanta, fém, műanyag stb.) indítható, méretarány nélkül. Ebbe az osztályba minden olyan figura nevezhető, amely lovon, elefánton, tevén, szamáron stb. helyezkedik el.


Vinyetta

A kategóriában minimum 2, de maximum 6 figurából álló figuracsoport indítható. Itt nincs megkötés: indítható lovas figuracsoport is. a kategória méretarány nélküli.

Dioráma

A kategóriában minimum 6 vagy több figura csoport nevezhető egy életképben. A diorámának jól kidolgozottnak kell lennie, itt fontos a „történet” megjelenítése.

Méretarányok:

A figura szekció is különböző méretarányokat használ
A kiírásnál mindig az adott kategóriába benevezhető legnagyobb méretet kell megnevezni.


Példa:

15-70 mm között: jele: 70
70 mm felett: jele: 120


Példa a kategória kiírásra


Harcjármű (J)

Harcjármű szakág kategóriái

A harcjármű szakág több kategóriára bomlik:

Doboz
Külsőleg feljavított makettek:
Bontott felületű és átépített makettek:
Saját építésű makettek:
Vignetta:
Dioráma
Dobozos építőkészletből épített alapkategória

Az építőkészletben található kizárólag polisztirol, vinyl, és fotómaratott alkatrészeket felhasználva, változtatás nélkül, de szabadon választható valósághű festéssel és matricázással készíthető makett.
Megengedett az antennák cseréje fémre.

Saját készítésű és kereskedelemben kapható kiegészítő alkatrészek, valamint a dobozban található öntött fém és műgyanta alkatrészek felhasználása nem megengedett.

Dokumentáció leadása, csak különleges festés készítése estén ajánlatos( ennek hiányában a zsűri csak saját ismeretei alapján tud dolgozni) .
A nem sztirol alkatrészek bedolgozása az alapoknál magasabb tudásszintet igényel, és magas beszerzési költségei miatt, nem mindenki számára elérhető. A megengedett féljavításokkal már nagyon szemrevaló makettek készithetőek.


Külsőleg feljavított makettek


Külsőleg feljavított makettek, amelyek a járművet üzemkész állapotban ábrázolja
Megengedett a felület feljavítása, zimmeritezése, kereskedelemben kapható feljavító és kiegészítő készletek (az un. upgrade készletek felhasználása)
Kereskedelemben kapható kiegészítők és saját készítésű alkatrészek felhasználása megengedett. A kísérő lapon közölni kell a feljavított részeket valamint a felhasznált kiegészítőket.

Dokumentáció leadása ajánlott.

Bontott felületű és átépített makettek

Bármely feljavított, vagy típus átépítéssel készült makett, melyen a motor és/vagy a küzdőtér saját kezű vagy kiegészítő készlettel berendezésre kerül.

Kereskedelemben kapható kiegészítők, átalakítók (conversion kit) és saját készitésű alkatrészek felhasználása megengedett. A kísérő lapon közölni kell a feljavított részeket valamint a felhasznált kiegészítőket.

Dokumentáció leadása ajánlott.

Idáig korrektúrázva

Saját építésű makettek


Minden olyan harcjármû makett amelyenek fõ darabjai (felépitmény, plató) saját épitésûek . sorozatgyártásu kisebb alkatrészek felhasználása megengedett.
A kisérõ lapon közölni kell a felhasznált kiegészitõket.

Dokumentáció leadása kötelezõ.

Vignyetta


Vignyetta minden olyan harcjárműves életkép, melyen a talajjal egy db harcjármű vagy jármű szerelvény érintkezik (a jármű bármit szálithat) Ajárművön található figurák számától függetlenül, maximum három figura érintkezik a földdel, az életkép alapterülete max. a jármű alapterületének kétszerese minimális kellékekkel (pl. kerités, állatok, hordó, stb.).

Dioráma


Diórámának minõsül minden olyan makett amely a jármûvet esemény közben ábrázolja, vagy annak következményeit mutatja be, valósághû környezetbe helyezve , épületekkel, tereptárgyakkal, technikai eszközökkel személyzettel és élõlényekkel (figurákkal), a fentiek bármely kombinációjában .

Kereskedelemben kapható kiegészitõk és saját készitésü alkatrészek felhasználása megengedett. A kisérõ lapon közölni kell a feljavitott részeket valamint a felhasznált kiegészitõket.

Dokumentáció mellékelése csak a jármûrõl ajánlott.Repülő (R)

A repülő szakág több kategóriára bomlik:

Doboz kategória
Feljavított kategória
Bontott kategória
Életkép (vignetta)
Dioráma
Doboz kategória

Az építõkészletben található polisztirol alkatrészeket és információt(összeállítási rajzot ) felhasználva, változtatás nélkül, de szabadon választható valósághű festéssel és matricázással készíthető makett.

Megengedett:
a fegyvercsővek , pitottcsövek cseréje fém alkatrészekre, fékcsővek elkészítése, a kormányfelületek széleinek bevágása, huzalozás , a bekötő hevederek elkészítése bármilyen agyagból, célkeresztek cseréje maratott alkatrészekre, műgyanta kerekek használata.

Sajátkészítésű és kereskedelemben kapható kiegészítő alkatrészek, valamint a dobozban található fém és gyanta alkatrészek felhasználása nem megengedett ( vacu-műgyanta ,médiamix makettek).
.
Dokumentáció leadása csak különleges festés készítése estén ajánlatos (ennek hiányában a zsűri csak saját ismeretei alapján tud dolgozni).
A nem sztirol alkatrészek bedolgozása az alapoknál magasabb tudásszintet igényel, és magas beszerzési költségei miatt, nem mindenki számára elérhető. A megengedett feljavításokkal már nagyon szemrevaló makettek készíthetőek.
A un. csöves, srófos, helikopter utasszállító kategorizálás fölösleges, mert mindegyiknek megegyeznek az alap és festési technikái.

A maketteket a biztonságos mozgathatóság érdekében kérjük alapra rögzíteni.

Külsőleg Feljavitott makettek


Olyan külsőleg feljavított vagy típus átépítéssel készült makettek, amelyek felületét az építő nem bontotta meg, repülésre kész állapotban mutatja a gépet.
Megengedett a felület feljavítása (átkarcolása), húzott (cellulóid) kabintető alkalmazása, függesztmények feljavítása, kabintető megnyitása és kidolgozása, futómű és futóműakna feljavítása. Megengedett a kormányfelületek, féklapok kitérítése, és cseréje.
A szerelő panelek megnyitása nem megengedett.

Kereskedelemben kapható kiegészítők és saját készítésű alkatrészek felhasználása megengedett. A kisérõ lapon közölni kell a feljavított részeket, valamint a felhasznált kiegészítőket.

Dokumentáció leadása kötelező. Ennek hiányában a zsűri csak saját ismeretei alapján tud dolgozni.

A maketteket a biztonságos mozgathatóság érdekében kérjük alapra rögzíteni.


Bontott felületű makettekBármely feljavított vagy típus átépítéssel készült makett, egy vagy több ponton megbontott felülettel, saját készítésű vagy kiegészítő készletekkel berendezett terekkel (fegyverboxok, motortér, szerelõnyilások elektronikai terek),

Kereskedelemben kapható kiegészítők és saját készítésű alkatrészek felhasználása megengedett. A kisérõ lapon közölni kell a feljavított részeket, valamint a felhasznált kiegészítőket.
Az építési dokumentáció mellékelése kötelező, mert ez is pontozásra kerül
A maketteket a biztonságos mozgathatóság érdekében kérjük alapra rögzíteni.


Vignetta


Vignettának minősül minden élethű környezetbe helyezett makett (repülőtéren, hajófedélzeten, vízen, stb.) , illetve olyan makett, amely a gépet esemény közben ábrázolja, vagy annak következményeit mutatja be (pl. kényszerleszállt repülőgép a sivatagban).
A vignetta nem lehet nagyobb alapterületű, mint a makett fő méretei által határolt lapterület kétszerese
( fesztáv 25 cm x hossz 10 cm = 250 cm2 aránylik alaplap belméret 16x28 cm = 448 azaz 448/250=1,7 )
A vignettán a hajózó személyzet+ 2 kiegészítő figura, de max. 5 élőlény (ember vagy állat) , valamint korlátlan számú kiegészítő tárgy lehet.
A vignettán nem lehet épített környezet (kivétel a reptér burkolata) valamint állati vagy motorikus meghajtású jármű.

Kereskedelemben kapható kiegészítők és saját készítésű alkatrészek felhasználása megengedett. A kisérõ lapon közölni kell a feljavított részeket, valamint a felhasznált kiegészítőket.

Dokumentáció mellékelése csak a repülőről kötelező.

Csak az alapra ragasztott tárgyak tekinthetők a vignetta részének


Dioráma

Diórámának minősül minden valósághű környezetbe helyezett makett ( repülőtéren, hajófedélzeten, vízen, stb.) épületekkel, tereptárgyakkal, technikai eszközökkel, személyzettel és élőlényekkel (figurákkal), a fentiek bármely kombinációjában , illetve olyan makett amely a gépet esemény közben ábrázolja, vagy annak következményeit mutatja be (pl. kényszerleszállt repülőgép a sivatagban).

Technikai eszközök lehetnek, pl. létra, emelőkocsi tűzoltókocsi vagy készülék stb.

Kereskedelemben kapható kiegészítők és saját készítésű alkatrészek felhasználása megengedett. A kisérõ lapon közölni kell a feljavított részeket, valamint a felhasznált kiegészítőket.

Dokumentáció mellékelése csak a repülőről kötelező.

Csak az alapra ragasztott tárgyak tekinthetők a dioráma részének


Lebonyolítás


Kategória kiírás


A kategóriák jelölésénél mindig az adott kategóriába benevezhető legmagasabb szint/ szakág/legmagasabb kategória fokozat/ legnagyobb méretarányt kell feltüntetni.
A fenti példánál, abban az esetben, ha nincs másik meghirdetett dioráma kategória, akkor a repülő dioráma kategóriában együtt indulnak a haladók a kezdőkkel.


Nevezés

A versenyfelhívás szerinti helyen és időpontban (a nemzetközi gyakorlat szerint a késve érkezett makettek csak a kiállításon vehetnek részt, mert zavart okozhat a zsűrizésben és lassítja zsűri munkáját), minden olyan makett nevezhető a versenyre, amely még nem vett részt a versenysorozaton (korlátlan mennyiségben) , és megfelel a kiírásban rögzítetteknek .
Makettet csak a készitõjének a nevével lehet nevezni. Csoportos munka esetén minden készítő nevét fel kell tüntetni.

A versenyző először regisztráltatja magát, ahol kap egy négyjegyű azonositószámot. Pl: 0305 (akár előre beszámozva.
A regisztrációs lapon kell kitölteni a személyes adatokat.
A regisztráció alkalmával lehet az egyébb különprogramokra jelentkezni, vacsorajegyet átvenni , szállást rendezni., stb.

A versenyzõ tölti ki a nevezésilapot, minden beadott makettje mellé,
Az első négy rubrikába beírja a regisztrációs számát, a második négy rublikában található (akár előre beszámozva) a makett sorszáma (rajtszám), és kitölti a makettre vonatkozó adatokat.

A nevezés után kisérő mutatja meg az asztalon a makett helyét, ezután csak a zsüri nyúlhat a maketthez. A zsűri és a rendezőség vállalja, hogy szakszerűen kezeli a makettet.

A nevezésilap tőpéldányát a rendezõség titkosan kezeli a zsürizés befejezéséig,

Az ellenőrző szelvényt a versenyzõ kapja meg, és ennek ellenében kapja vissza makettjét a záráskor.

A kisérõlap a makett mellé kerül és a kiállitás berendezéséig kiséri azt.

A maketteket átvétel után kategóriánként és korosztályonként jól elkülõnitve kell elhelyezni és kategória jelzéssel ellátni.
A gyermek, serdülő, junior korosztálynak és a versenyen kivûlieknek érdemes más szinü lapot használni a jól elkülõnithetõség érdekében.

A rendezõség és a zsüri kizárja a versenybõl és a kiállitásról a kegyeleti és jóizlést sértõ munkákat!

Szükséges eszközök a nevezés lebonyolitásához
-regisztrációs lap
- nevezési lap
-kitöltési útmutatók és tájékoztatók a nevezés feltételeirõl.
-kategóriék meghatározása
-a versenyszabályok
-a dijak listája
-a zsüri névsora

A nevezés lebonyolitható internetten keresztül is.a megfelelő program használatával
Zsürizés

az értékelés elve:

A makett elkészítési módja (nyitott vagy zárt kabin, szerelõnyillások megbontások, stb.) nem jelenthet sem elõnyt sem hátrányt, kizárólag a kategóriát határozza meg.
Az elvégzett munka nehézségi foka, minösége és valósághûsége a döntõ.

a zsüri

Kategóriánként három fõs zsűrit kell választani, a zsűri kiválasztásánál ügyelni kell annak összetételére, hogy a kellõ makettezõismeret és tárgyi tudás, egyaránt képviseltesse magát.

A zsűrizés módját minden rendező saját maga határozza meg.

Ezek lehetnek:

Szemrevételezéses
Százalékszámításos


Százalékszámításos értékelés:


kiemelés

A zsüri végignézi a benevezett maketteket benyomást szerezve a szinvonalról.
A zsüri téves nevezésnél, a megfelelõ csoportba helyezheti a makettet.
A helyezésre várható maketteket a zsüri külõn válogatja ( kb 6-10 makett kategóriánként).
Egy versenyzõ legfeljebb két munkáját javasolhatja pontozásra a zsüri, de két munka esetén mindkettőt értékelni kell.


A pontozás a kategóriának (a makett elkészitésének) megfelelõ pontozólapon tõrténik.
A zsűri közössen egyezteti,
hogy milyen szempontokat nem értékel
valamint az összbenyomást
a kategóriákon belüli nehézségi fokokat
A továbbiakban minden zsüritag minden kiemelt makettet külön pontozólapon saját belátása szerint értékel.

A zsüri a pontozólapon 0-tól 5-pontig értékel, minden sorban az adott pontszámnak megfelelõ helyre X-et kell irni.
Ha egy maketten bármely rovatnak nincs megfelelõje (pl. vitorlázógépen motor ) a megfelelõ sort ki kell húzni.
Teljesen hibás kidolgozás esetén O pontot kell adni ( pl. forditott V beállitás).
A nehézségi fokot egy kategórián belül kell értékelni ( pl. egy kétfedelû elkészitése nehezebb mint egy egyfedelûé).
A részegységek festésének értékelése a megfelelõ rovatnál történik, benne van az adható 5 pontban. A festés cimszó a makett fõ felületeire vonatkozikaz eredmény kiszámitása

A pontozólap rovataiban szereplõ pontszámokat összeadjuk, és osztjuk a kitöltött rovatok X-ek ( a O pont is kitöltöttrovatnak számit) számával . Az eredményt szorozzuk 20-szal és két tizedesig nyilvántartjuk.
Pl. (101/23)*20=87.82
az érvényes pontozólapokon szereplõ részeredményeket összeadjuk, és osztjuk a pontozólapok számával.
Pl. (87.82+69.25+92.14)/3= 83.07
Az igy kapott eredményeket sorrendbe állitjuk , majd a rendezõség által átadott nevezési lapok sorszámai alapján azonosithatóak a makettek készitõi.A mesterlevél1. A Mesterlevelek célja, hogy erkölcsi elismerésben részesítsük a kivételesen magas szinten dolgozó makettezőket. Példaképeket állíthassunk a fejlődni kívánó makettezők elé.

2. A Mesterlevéllel rendelkezők vállalják, hogy tudásukat átadják a többi makettezőnek, évente legalább egy versenyen vállalják a zsűrizést.

3. Mesterlevél kezdő és haladó fokozatban, doboz kategóriában, junior, serdülő és gyerek korosztályban nem kerül kiadásra.


4. Mesterlevéllel rendelkezők csak mesterkategóriában indulhatnak abban a szakágban, amelyikben a mesterlevelet megszerezték. Más szakágban korlátozás nélkül indulhatnak.

5. Mesterlevélben azok részesülhetnek, akik Mester fokozatú pontozásos versenyen 90%-os eredményt érnek el a szigorított pontozólap alapján

6. A Mesterlevelet elnyert makettezőt a Magyar Mestermakettezők Társasága fogadja tagjai közé.

7. Jogosultak a Magyar Mestermakettezők Társaságának jelvényét hordani.
Üdv: Schuller Balázs
Image http://www.blackarmymodells.com

Locked

Return to “Zsűrizés a hazai versenyeken”