Szolnok 2011.

blackadder
Posts: 67
Joined: 2010.08.28. 08:16

Re:Szolnok 2011.

Post by blackadder »

Üdvözlet mindenkinek!

Nos úgy látszik, hogy ez az "előbb utóbb minden elromlik egy kicsit" a makettezést is utólérte. Átéltem már ezt a kispályás fociban, a munkahelyi éves összejövetelek mókás versenyein, az airsoftban és még sorolhatnám, de most egy kicsit fáj a szívem mert itt is elkezdődött. Gyakorlatilag 2010-ben fogtam újra ecsetet és kezdtem el komolyabban makettezni, azon belül figurázni. Mostmár folyamatosan követem a külföldi híreket, trendeket, itt a makett.org-on is aktivizálódtam. Szolnokon indultam, igaz az eredeti kiírás szerint a közepesen erős profi kategóriát céloztam meg, de nevezéskor közölték, hogy hobbi vagy mester. Nem gondolkodtam sokat, bevállaltam a mester szintet lesz ami lesz. Nos a felhozatal áttekintésekor úgy éreztem, hogy szégyent nem vallok és ez már elég is volt számomra. Kellemes meglepetésként ért, hogy ezüst fokozatot kaptam a spanyolomra, a teutonom meg nem kapott semmit, de legalább jó sokan lefényképezték, népszerű volt mind a versenyzők, mind a látogatók között, így hát nem vetettem magam a Tiszába.

Természetesen ez a hozzáállás nem jelenti azt, hogy nincsen bennem egészséges versenyszellem, igen én is összegyűjtöttem magamban egy csomó dolgot, hogy az a figura túl árnyékolt arcú, az meg egyszerű szürke, a másiknak meg valahogy hülyén áll a felkarja, az meg minek áll sziklaormon ha pusztai nomád nép gyermeke. (bocs ha valaki magára ismer, nem kritikának szánom de ez az igazság, így mérlegeltem az esélyeim). Nyilván így vagyunk ezzel mindannyian, hiszen mindenki egy kicsit bíztatja saját magát. DE ENNYI!!!!! Az eredményhirdetésen megtapsoltam mindenkit és örültem neki, hogy láttam 14-15 figurát és sok más szép munkát. Igen a végtelenségig lehetne bontani, meg átszerkeszteni a pontozás gyakorlatátát, lehetne elemezni, hogy volt-e olyan bíbor szín vagy csak 1416 május 22-e után tapostak ki annyi bíbortetűt, hogy Londonban is tudtak ruhát festeni, csak az sötétebb lett, és amúgy is az akkori férfiaknak sokkal vastagabb volt a szemöldökük mint most, de én úgy vagyok ezzel, hogy nem láttam én ezeket az okosságokat, de a legtöbb jelenlegi forrásmunka szerzője sem élt akkor, úgyhogy fenntartással kezelem ezeket a túlzott "tudományos" alaposságokat.

Úgy gondolom, hogy lehet egy tisztességes határt húzni és kell is, de szerintem a figurázás nem repülő és nem harcjármű kategória. Itt a legkevesebb a "történelmi hűség" lehetősége.  A legkedveltebb korszakok is legalább 2-300 vagy akár 2-3000 évesek, nagyrészt könyvekből, meg más, mások által leírt háttéranyagokból dolgozunk, esetleg festményről ( de az sem közvetlen tapasztalás) de igazán autentikus forrást még a múzeumok agyonrestaurált ruházatai sem jelentenek. Szóval szerintem nem kellene ezt még a legmagasabb mester kategóriában sem "tudományosra" venni, élvezzük a hobbinkat, ez nem élet halál harc emberek!

A bemutatás az más kérdés. Igen az én véleményem is az, hogy máshogy kellene a figurákat prezentálni. Fontos lenne a körbejárhatóság és az, hogy közelítsük a szem magasságot. Repülőnél, harcjárműnél nincs gond, mert a felső oldalsó nézet lehetőséget ad egy jó áttekintésre. Figuránál viszont szinte semmit nem lát a szemlélő, mert vagy lusta és nem hajol meg derékszögbe, hogy szemből lássa a csodát, vagy ha meg is hajol, akkor hamar elfárad és kereket old a tankokhoz, meg a repcsikhez. Konkrétan az én figurám is állva nézve egy jó nagy tollas kalap volt, valami fehér, meg rózsaszín foltokkal rajta. A hátán lévő palástról meg majdnem csak én meg a zsűri tudhatott.

Nos hirtelen ennyi minden jutott az eszembe. Tudom lesz akinek naiv leszek, lesz akinek dilettáns, de ez a véleményem, ezek az érzéseim. Természetesen jövőre ha minden jól megy ismét megyek Szolnokra, ha másért nem is, de a babgulyás miatt mindenképpen nevezni fogok.

Elektrolakatos
Posts: 490
Joined: 2009.09.30. 08:37
Contact:

Re:Szolnok 2011.

Post by Elektrolakatos »

"Szóval szerintem nem kellene ezt még a legmagasabb mester kategóriában sem "tudományosra" venni, élvezzük a hobbinkat, ez nem élet halál harc emberek!"

Ez az a mondat amivel 100%-ig egyetértek, rávetítve az összes makettszekcióra!  :)
1942-ben ismertem meg Dániel Zoltánt. Egy ismerősöm, aki az Autógyárban dolgozott, név szerint Galván Tivadar mutatta be nekem mint illegális kommunistát, akinek társaival együtt rejtekhelyre van szüksége

User avatar
Vadász
Posts: 4511
Joined: 2009.09.09. 07:47
Contact:

Re:Szolnok 2011.

Post by Vadász »

Blackkader!

Elvileg három nehézségi csoportot szerettünk volna bevezetni évekkel ezelőtt.

Kezdő
Hobbi (haladó)
Mester

A munkák mennyisége és a zsűrizhetőség kedvéért végül csak a
Hobbi és Mester kategóriák maradtak.

Ha most összefogtok, és megtudtok állapodni a zsűrizés alapelveiről, akkor nem romlok el semmi, hanem az eddigi félreértelmezések lehetősége csökkenthető.
Image

Black Army
Posts: 2781
Joined: 2009.09.08. 00:41
Contact:

Re:Szolnok 2011.

Post by Black Army »

Az emberi hülyeség és a társadalomban fennálló feszültségek aligha száműzhetők még egy hobbiból is. Mivel az emberek alapvetően torzsalkodó fajták, mindig lesznek ilyen-olyan viták. De ezzel nem kell foglalkozni.  ;) A makettezés önmagában való megromlásától pláne nem kell tartani. Tizenévesen csöppentem ebbe a világba. Amellett, hogy sokan barátságosak voltak, már akkor láttam, hogy sok makettező gonoszkodik egymással, viták generálódnak, nyíltan veszekednek emberek.

Vadász Pistának szívügye a versenyszabályzatok letisztázása. Bár Szolnokon még sosem jártam, úgy gondolom, hogy a szemrevételezésen alapuló zsűrizés egyenlőre jól működik, mert ennyi versenymunka mellett ez bőven elegendő. Így is úgy is több munkát szoktunk kiválasztani díjazásra, nem hármat. Persze nem vagyok ellene, főleg Pista törekvése ellen nem.

Ebben a szakágban tényleg felesleges a 3-as bontás. Elegendő a hobbi és a profi leválasztás. Aki tud és akar fejlődni, az előbb vagy utóbb elér egy olyan szintet, ami megfelel egy profi minősítésnek. Nem biztos persze, hogy világraszóló munkákat fog alkotni, de az egészséges elégedettség foghatja el munkájára tekintve, s már csak nüansznyi apróságokon törheti a fejét, hogy lehetne jobb. (Ezért is hangsúlyoznám. Ebben a szakágban még az ismeretterjesztés és a fejlődés, egymás segítése az elsődleges. Aki versenyezni akar, igazán csak külföldön tudja megméretni magát.)

A prezentációval tényleg komoly gondok vannak. A körbejárhatóság nem megoldható, külföldön sem. Viszont a szemmagasságba, vagy legalább mellmagasságba emelés jogos igény.
Üdv: Schuller Balázs
Image http://www.blackarmymodells.com

Mac
Posts: 1265
Joined: 2009.09.16. 05:57

Re:Szolnok 2011.

Post by Mac »

Gondolni kell a gyerkőcökre is, a felnőttek mellmagassága nekik már nem látható tartományban van.
"Én nem mondam semmit. Hogy te almás Bozkovot értettél, arról én már nem tehetek."
A kávét le is lehet hozni! :)
Image
ImageImage

Elektrolakatos
Posts: 490
Joined: 2009.09.30. 08:37
Contact:

Re:Szolnok 2011.

Post by Elektrolakatos »

Akkor, hogy látható legyen mi volt a zsűri előtt:

F14-Figura 1914-ig: nevezve 1 db, értékelve 1 db, 77,33%
F15-Figura 1914-től: nevezve 3 db, áthelyezve F16-ba 1 db, értékelve 1 db, 54,67%
F16-Figura csoport: nevezve 2 db, áthelyezve F15-ből 1 db,  értékelve 3 db, 47,33%, 51,33%, 68,67%
F17-Mellszobor: nevezve 2 db, értékelve 2 db, 70,00%, 90,00%

Mester

M5-Figura összevont: nevezve 14 db, értékelve 10 db, 74,81%, 78,44%, 79,26%, 80,00%, 81,48%, 83,33%, 84,17%, 84,44%, 85,93%, 86,67%
1942-ben ismertem meg Dániel Zoltánt. Egy ismerősöm, aki az Autógyárban dolgozott, név szerint Galván Tivadar mutatta be nekem mint illegális kommunistát, akinek társaival együtt rejtekhelyre van szüksége

beczy
Posts: 117
Joined: 2009.11.15. 21:47

Re:Szolnok 2011.

Post by beczy »

Kedves gyurmakoma!

Személyes megszólíttatás okán szeretnék első hozzászólásodra röviden reagálni, utána fogok csak rátérni a „szakmai” részre.
A „hisztis” ember részt vett már néhány zsűrizésen, többek között Móváron és Szolnokon is, tehát van rálátása a dologra belülről is, s vállalta nem egyszer, hogy nem versenyzik emiatt, s vett részt önköltségén (mint mindenki más, így a versenyzők is...) a versenyeken, s – a visszajelzések szerint is - tisztességgel elvégezte a feladatát. Hogy – szavaiddal élve - kedvére tegyen az ilyeneknek...
Úgy gondolom, hogy a díjazással, nevezéssel kapcsolatos álláspontomat világosan leírtam, mint ahogyan azt is, hogy „nem célom a verseny eredményének megváltoztatása, senki hozzáállását vagy munkáját nem akarom kétségbe vonni, nem akarok személyeskedni, csupán néhány – szerintem – aggasztó dologra szeretném felhívni a figyelmet. És még valami: senki ne gondoljon arra a bizonyos „savanyú a szőlő” effektusra, magyarán nem a saját elért vagy el nem ért eredményeim felett kesergek.”
Ha valaki ezek után a sértettséget, vagy „hisztit” olvas ki a mondandómból, nos, ott már talán a funkcionális analfabetizmus problémájával állunk szemben. A hozzászólásod stílusa és tartalmi része alapján pedig úgy gondolom kettőnk közül nem én vagyok az, aki Agyarország honpolgára.
Pár kérdés, amire viszont szeretnék tőled választ kapni, amelyeket a vitaindítómban megfogalmaztam, s egy részére másoktól már kaptam is:
- Szerinted elfogadható, ha a zsűri a kiírt, hivatalos versenyszabályzattal ellentétesen cselekszik? Szerinted ez jó fényt vet a zsűrire vagy a versenyre?
- Szerinted elfogadható, ha mester kategóriában olyan figura ér el helyezést, amelyen melléfestések vannak, vagy látható még rajta öntési csík?
- Szerinted elfogadható, ha mester kategóriában olyan figura ér el helyezést, amely történelmileg hiteltelen? (lásd fentebb a Tigris vagy a Focke Wulf példája)
- Szerinted szükségtelen a pontozólapon szereplő szempontok tisztázása, az egyértelmű viszonyok megteremtése?
Ha ezekre a válasz nem, akkor úgy gondolom van helye a továbbiakban az értelmes, kulturált vitának, ezzel ellentétes esetben alapdolgokban is akkora a nézetkülönbség közöttünk, hogy mi soha nem fogunk közös nevezőre jutni.
Természetesen lehet engem „hisztisnek” tartani, de ha a problémákról nem veszünk tudomást, csak azt hangoztatjuk, hogy minden szép és jó, akkor az nem fogja a hobbit előre vinni.
A felvetett ötletek kapcsán a következő hozzászólásomban fogok reagálni.
Béla

beczy
Posts: 117
Joined: 2009.11.15. 21:47

Re:Szolnok 2011.

Post by beczy »

Kedves Mindenki!

Örülök, ha sikerül végre valami párbeszédet elindítani a figurás témában, s véget ér a Pista által is említett Csipkerózsika-álom.

Prezentáció:
Balázs is írta, hogy a körüljárhatóság itthon és külföldön is megoldhatatlan. Viszont el lehetne gondolkozni a lépcsős megoldáson, ez elősegítené a jobb láthatóságot. Külföldön ez több helyen is jól működik. Szerintem 3 lépcső lenne az ideális.

Pontozólap:
Régóta megy a vita a szemrevételezés és a pontozás között, mindig is lesznek pro és kontra érvek. A véleményem az, ha már van pontozólap, akkor azt jól kell használni. A mostani szerintem átalakításra szorul és fontos egy-egy szempont hátterét is tisztázni, a rá vonatkozó szabályozást tisztázni. Viszont ezt csak párbeszéd útján lehet, konszenzus kell.

Mester és hobbi kategória:
Bőven elég ez a két kategória, további bontásnak nincsen értelme. A magam részéről azt támogatnám, hogy hobbiban szemrevételezéssel, kevésbé szigorúan történjen a zsűrizés. Viszont mesterben pontozólappal, annak szempontjait szigorúan betartva, harcjárművekhez és repülőkhöz hasonlóan dokumentációt mellékelve, hogy mi miért lett olyan amilyen. Ha valaki mesterben indul, akkor az vállalja azt, hogy a zsűri „ízekre szedi” az alkotását. Külföldön is ez a bevett gyakorlat, az Euromilitaire zsűrijében például történészek is helyet kapnak. (Persze ez nem kivitelezhető nálunk és nem is kell.) Aki tényleg csak kikapcsolódásból fest, kevésbé ügyelve pl. a korhűségre, az induljon a hobbiban. Nyilván minden a mesterben sem szűrhető ki, de amire csak lehet, törekedni kell. Ráadásul most már könnyen hozzáférhető töménytelen szakirodalom, a neten tucatjával találni fórumokat, szóval ez nem megoldhatatlan feladat. Ha pedig az igényesség felé sarkalunk mindenkit az a színvonalnak tesz jót. Addig, amíg a figurások körében az az elv, hogy „nálunk nem lehet úgy mint a harcjárműveknél/repülőknél”, addig idehaza ez a szekció mindig is óriási lemaradásban lesz a többiekhez képest. Alapdolgokban kell megegyezésre jutni, mert nincsenek meg a szekcióban érintettek véleménye alapján kimunkált szempontok/szabályok/alapok/stb. Ha mi, egymás között tudnánk eredményt elérni, akkor biztos vagyok benne, hogy Pistáék részéről is meg lesz a támogatás. Talán így a mester kategória megkopott nimbuszát is vissza lehetne állítani.

Korhűség, történelmi hűség:
Kapcsolódik az előbbihez, de szerintem megér egy külön részt. Az álláspontom az, hogy aki mester kategóriában indul, az igenis törekedjen a maximális korhűségre. Fentebb, az első hozzászólásban már említettem a Tigris és a Focke Wulf példáját, ezt nem ragoznám tovább. Ha valaki tesz a történelmi hűségre és mégis mesterben indul az vállalja ennek a következményeit. Ha pedig valaki fantasy vagy sci-fi figurát nevezne, akkor két lehetősége van: vagy indul a fantasy/sci-fi szekcióban vagy indul a figurások között, a pontozólapon a korhűség ez esetben nem kerül bele a végelszámolásba. Ez most is működik a már korábban említett környezeti résznél.

Utánpótlás, népszerűsítés
Itt is nagy a lemaradás, pedig külföldön iszonyú népszerűségnek örvend ez a szakág. Itthon hiányzik a klubélet, a szakágon belüli eszmecsere, a közös fellépés. Itt is arra lenne szükség mint a többi témában: párbeszédet indítani, konszenzusra jutni.
Béla

Varjú bácsi
Posts: 817
Joined: 2009.09.16. 05:34

Re:Szolnok 2011.

Post by Varjú bácsi »

Nem vagyok figurás, de az utánpótlás neveléséhez nagyban hozzájárulna, ha a rendezvényeken lenne olyan hely, ahol vállalkozó kedvű gyerekek, vállalkozókedvű figurafestők segítségével festegethetnének. A Közlekedési Múzeumban minden évben az egyik legsikeresebb nap az, amikor a figurások jönnek. Angyal Józsi, Kovács Olivér, vagy akivel az idén együtt voltunk a kis Diktátor - Vadász Pisti fia - az elmondhatója annak, hogy a gyerekeket úgy kellett elhajtani, mert már nem volt hely, a végén meg már figura.
Kellene egy sponzor, aki támogatná a későbbi FOGYASZTÓ beetetését ( a dílerek nem véletlenül adják az első jointot ingyen ).
Two beer or not two beer ?!
Image

Post Reply

Return to “Zsűrizés a hazai versenyeken”