Festékszóró pisztolyok 3.rész

Avatar
Fülöp Sándor
Hozzászólások: 2007
Csatlakozott: 2009.09.14. 09:33
Kapcsolat:

Festékszóró pisztolyok 3.rész

Hozzászólás Szerző: Fülöp Sándor »

Festékszóró pisztolyok -3. rész


Az első két rész elméleti fejtegetései után most néhány festékszóró pisztoly részletesebb bemutatása következik. Talán nem meglepő, ha először a Harder & Steenbeck zászlóshajóival ismerkedhetünk meg. Előbb azonban egy kis személyes kitérő.

1. A kezdetektől a tudatos választásig

Majd’ egy negyed századdal ezelőtt, a Kilián György Repülő Műszaki főiskolán láttam először festékszóróval készített repülőmodellt. Akkoriban –erősen túlbecsülve képességeimet- haladó makettezőnek gondoltam magam, ezért sokkoló élmény volt a saját (ecsettel festett) gépeimnél nagyságrendekkel jobb minőségű munkákat látni. A titkot „Aerograf”-nak hívták, és a nagy szovjet testvérnél lehetett beszerezni. Amikor sikerült megvásárolnom, optimista módon azt hittem, egy csapásra megoldom a festés gondjait. Nem így történt: az Aerograf és én soha nem lettünk barátok. Első festékszórós próbálkozásaim rendre rosszul sültek el: hol nyakig beterített az ezüst festék, hol a maketten folyt meg, hol meg nem jött ki semmi… Már majdnem feladtam a meddő próbálkozást, amikor barátom beállított egy Badger 150-es –igazi kétfunkciós- légecsettel. Ez az alsó tartályos, elnyűhetetlen „igásló” aztán 15 éven keresztül segítette munkámat. Először éreztem meg az airbrush örömét: annyi festék került –és olyan szélességben- a felületre, amennyit én akartam. Szép lassan megtanultam kamuflázst fújni, foltozni, „játszani” a nyomással-hígítással. A kilencvenes évek elején már egy kicsit többre vágytam, és kezdtem felismerni a Badger korlátait. A helyi művészellátó boltban láttam meg első felsőtartályos pisztolyomat, egy Paasche-t, ami –sajnálatosan- zsákutcának bizonyult. Ekkor kezdtem tudatosan foglakozni a festékszórókkal.
S, milyen a szerencse, megismerkedtem egy „airbrush-guru” grafikusművésszel, aki nem csak használta, hanem gyűjtötte is a légecseteket. Palettája akkoriban kb. 30 darabból állt. Sosem látott- sosem hallott típusok egész sorát próbálhattam ki a Paasche Turbotól az Olymposon, DeVilbissen, Iwatan, Grafon, Efben át a Rotringig, hogy a „kommerszebb” Kager, Badger, Hansa stb. márkákat ne is említsem. Rengeteget tanultam a pisztolyok felépítéséről, szerkezetéről; a különböző fej-kialakításokról, dűzni- és tűfajtákról. Két dolgot azonban hamar felismertem: ami egy művésznél beválik, az nem biztos, hogy megfelelő a makettezéshez (mi nem papírra, nem síkban fújunk, ráadásul más típusú festékekkel); illetve, hogy minden légecset speciális részfeladatokban nyújtja az ideális teljesítményt, nincs „általánosan” legjobb eszköz. Legalábbis a ’90-es évek közepén még nem volt.
És ma? Mert makettezőként ezt keressük: az elnyűhetetlen, pontos és precíz, a munkafázisok széles skáláján használható airbrusht.
Némi elméleti- és gyakorlati tapasztalattal felvértezve, gondosan tanulmányozva a szaklapok írásait (megszűnéséig kedvencem volt az Airbrush Art & Action), végre tudatosan és célirányosan választhattam a számtalan szórópisztoly közül…

2. Das Ideal? Az Evolution-család

A Harder & Steenbeck céget 1923-ban alapították Németországban. Légecsetek gyártásával a II. Világháború befejezése után kezdtek foglalkozni. Robusztus, megbízható termékeik igen népszerűek voltak. Újabb minőségi ugrást az jelentett, amikor Michael Strube 1992-ben átvette a vállalat irányítását, és Jens Matthiessennel az oldalán új modellek kifejlesztésébe kezdett. Ezek első darabja -1996-ban- a Colani lett, majd hamarosan követte az átdolgozott Grafo, és 1998-ban az első Evolution.


Én Harder & Steenbeck pisztollyal először egy „régi” (lépcsős tűvel szerelt) Grafo képében találkoztam, s már akkor is lenyűgözött a tökéletes szóráskép, amit a 0,15 –ös dűzni lehetővé tett. Az Evolutiont –és „kistestvérét” a Focust- az Airbrush Art & Action tesztjeiből és recenzióiból ismertem meg. Végül 2000-ben, néhai Horváth Ödi segítségével jutottam hozzá –az akkor még egyedüliként létező- Evolution Two in One-hoz.

Az „alap” Evolution Two in One

[img]i803.photobucket.com/albums/yy312/Timur_06/EvolutionTwoinOneStandardapisztolye.jpg[/img]

Nehezen tagadhatnám, hogy elfogult vagyok, mert az első pillanattól kezdve úgy éreztem, ezt a pisztolyt nekem gyártották. Kinézetre –bár ez szubjektív- az Evolution elegáns, kecses, kitűnően formatervezett: vagyis egyszerűen szép. Kézbe véve feltűnő, hogy mennyire jól kalibrált a súlya (se nem nehéz, se nem könnyű –hosszú időtartamú munkákra alkalmas), és milyen kitűnő a súlyelosztása (nincs a műanyagnyeles légecsetekre jellemző „orra bukás”). A levegő/festék -szabályozó gomb kényelmes, csúszásmentes; útja a kitűnő tervezésnek köszönhetően jól megvezetett, egyenletes. A rugóerő gyárilag közepesre hangolt, de az egyéni ízlésnek megfelelően szabályozható. A légvezetékhez kapcsolódást –s ez külön figyelmesség az összes H&S gyártmányon- NW 2,7-es gyorskuplunggal oldották meg. A Two in One-t 2 ml-es, külön tömített, és fedéllel kiegészíthető gravitációs tartállyal látták el; de a dobozban egy 5 ml-es tartályt is mellékeltek. (Itt kell közbevetnünk, hogy az Evolutiont 15, 50 és 100 ml-es tartállyal, valamint oldaltartály-adapterrel is felszerelhetjük.) A fej két részből áll: dűzni- és tűvédőből. A tűvédő furatos: a nagy, ferdén vágott nyílások remekül csökkentik a turbulenciát. A fej gumi-, az önbeálló rendszerű dűzni teflon tömítést kapott. (Szintén a H& S pisztolyok sajátossága, hogy a nagyobb igénybevételnek kitett részeket mindig teflonnal, a kisebb mechanikai-kémiai behatásúakat pedig gumigyűrűvel tömítik.) Az első Evolution Two in One-okat 0,2-es és 0,4-es dűznivel-tűvel szállították. A pisztoly szórásképe tökéletes, és minden festékkel (akril-, észter-, és enamel bázisúakkal) használható. Az „alap” Two in One nem rendelkezik tűhatárolóval, de a H&S kiegészítői között megtalálhatjuk a memória-funkcióval rendelkező Quick Fix-et, melyet a „gyári” nyél lecsavarása után könnyedén rögzíthetünk. A pisztoly szerkezeti elemeinek megmunkálása, kidolgozása első osztályú. A szétszerelés egyszerű, a sérülési kockázat minimális. A karbantartási igény alacsony (jellemző, hogy 8 évnyi intenzív használat után egyetlen tömítést kellett kicserélnem a tartály és a test között, valamint a rugóerőt kellett –szintén egy alkalommal- állítani), a pisztoly takarítása könnyen végrehajtható. A dűzni tisztításához –ha a szennyeződés és lerakódás különösen makacsnak bizonyul- a H&S „célszerszámot” készített, mely 0,15-ös méretig gyors, biztos és sérülésmentes megoldást kínál.

Az Evolution-család tagjai

Az elmúlt tíz évben az Evolution számos fejlesztésen átesett, s mára az egyéni igényeknek megfelelő modellek egész sora csalogatja a vásárlókat.

A, Evolution Two in One

Az „alap” pisztolyt jelenleg a következő dűzni-variációkban ajánlják:

-Evolution 0.15 + 0.2 mm Two in One FINE
-Evolution 0.2 + 0.4 mm Two in One STANDARD
-Evolution 0.4 + 0.6 mm Two in One MEDIUM

B, Evolution Silverline

[img]i803.photobucket.com/albums/yy312/Timur_06/Silverlinegyrithatrol.jpg[/img]

A „Silverline” fő különbsége az „alap” pisztolyhoz képest, hogy –memória-funkcióval nem rendelkező- „tekerős” tűhatárolóval szerelték fel. Külső megjelenésében változtattak a test díszítésén: az eddigi „gyűrűs” középrészt formatervezett fém alkatrész váltotta. A belső elemek azonosak a „sima” Two in One-al. A különböző dűzni-méreteknek megfelelően az alábbi modellek kaphatók:

-Evolution Silverline 0.15 + 0.2 mm Two in One FINE
-Evolution Silverline 0.2 + 0.4 mm Two in One STANDARD
-Evolution Silverline 0.4 + 0.6 mm Two in One MEDIUM

C, Evolution FPC Silverline

[img]i803.photobucket.com/albums/yy312/Timur_06/AzeredetiSilverlineFPCalattiaQuickF.jpg[/img]

[img]i803.photobucket.com/albums/yy312/Timur_06/talaktottEvolutionSilverlineFPC-Quc.jpg[/img]

[img]i803.photobucket.com/albums/yy312/Timur_06/AzFPC.jpg[/img]


Az FPC betűszó a Fine Pressure Control-t, vagyis a pisztolyon történő finom nyomásállítás lehetőségét jelzi. Az NW 2,7-es gyorskuplung felett találjuk az FPC-t, mellyel 20-100 %-ig módosíthatjuk a nyomást. Egyebekben az FPC megegyezik a Silverline-al. A pisztolyt jelenleg a következő dűzni-variációkban ajánlják:

-Evolution FPC Silverline 0.15 + 0.2 mm Two in One FINE
-Evolution FPC Silverline 0.15 + 0.4 mm Two in One STANDARD
-Evolution FPC Silverline 0.4 + 0.6 mm Two in One MEDIUM

D, Evolution X

Az Evolution alsótartályos variációja az „X” sorozat. Jelenleg a következő variációkban kapható:

-Evolution X 0.15 + 0.2 mm
-Evolution X 0.4 + 0.6 mm
-Evolution X 0.4 mm SOLO

Utóbbi pisztoly érdekessége, hogy csak egy dűzni tartalmaz, hasonlóan a 2000-ben megjelent Focus-hoz. (A Focus szerkezetében teljesen megegyezett az Evolution-el, de díszítőelemeit nélkülözte, így árát a H&S alacsonyan tudta tartani.)

Különleges, említésre méltó darab a matt fekete színű Evolution - Limited Edition, melyet 2003-ban, a H&S alapításának 80. évfordulójára adtak ki, korlátozott példányszámban –és meglehetősen borsos áron. A Limited Edition belsőleg gyakorlatilag megegyezik az Evolution 0.2 + 0.4 mm Two in One STANDARD –al.

3, Non plus ultra? Az Infinity

[img]i803.photobucket.com/albums/yy312/Timur_06/Infinitydobozban-1.jpg[/img]

[img]i803.photobucket.com/albums/yy312/Timur_06/Infinity1.jpg[/img]

[img]i803.photobucket.com/albums/yy312/Timur_06/Infinity2.jpg[/img]

[img]i803.photobucket.com/albums/yy312/Timur_06/Infinityfej015-stvelszerelve.jpg[/img]

[img]i803.photobucket.com/albums/yy312/Timur_06/InfinityQuickFix.jpg[/img]

[img]i803.photobucket.com/albums/yy312/Timur_06/Infinityfejdzni.jpg[/img]

[img]i803.photobucket.com/albums/yy312/Timur_06/Infinityspectvd.jpg[/img]

A Harder & Steenbeck legújabb modellje a 2007-ben megjelent Infinity. A pisztoly futurisztikus vonalaival, látványos díszítőelemeivel vonja magára a figyelmet. Ám ez esetben a gyönyörű „külcsíny” együtt jár a minőségi, felhasználó-barát belső tartalommal. A H&S mérnökei az új airbrush tervezésekor érezhetően építettek az Evolution fejlesztése során szerzett tapasztalatokra, és egy kompromisszumok nélküli festékszórót alkottak.

A fújáskép szempontjából a legfontosabb módosítás a „tüskés” tűvédő alkalmazása. E kellő védelmet adó, de a turbulenciát teljesen kiküszöbölő megoldásnál jelenleg nincs jobb. A gyakorlatban olyan közel mehetünk a maketthez, hogy a „tüskék” a felülethez érnek: a szóráskép nem fog változni. A „tüskés” tűvédő és a 0,15-ös dűzni kombinációja a legfinomabb munkák elvégzését könnyíti meg. Az ún. elő- vagy utóárnyékolás; az apró foltozás (akár ’72-ben is), az „arabesken”-ek (magyarul a „kukacos” kamuflázsok) festése gond nélkül kivitelezhető. (Az Infinity-hez mellékelt második, speciális tűvédőről a „Festékszóró pisztolyok” 2. részében olvashat az érdeklődő.)
A fújás sávszélességének megtartását a beépített, memória-funkcióval rendelkező, továbbfejlesztett (beosztással ellátott) Quick Fix biztosítja. Az Infinity.nél tovább finomították a festék/levegő -szabályozást is. A pisztoly alig érezhetően könnyebb az Evolution-nél, ám egyensúlya változatlanul kitűnő maradt. Ugyanakkor a mérnökök nem nyúltak a dűznik, tűk, tömítések, festéktartályok, levegőellátás bevált rendszeréhez. Így a H&S hagyományait folytatandó, –kevés kivételtől eltekintve- oda-vissza csereszabatosak a Colani, Grafo, Evolution és Infinity alkatrészei. Az Infinity-t –bár várhatóan lesz ilyen kiadás- tehát már most elláthatjuk FPC rendszerrel, vagy akár festhetünk vele 0,6-os dűznivel is.
Bátran kijelenthetem, hogy az Infinity hibátlan… Vagyis csak majdnem, ugyanis az ára közel kétszerese a „sima” Evolution Two in One-nak. S, ha az „alap” Evolutiont Quick Fix-el és Infinity-fejjel szereljük fel (ugyanolyan szórásképet kapva, mint a „gyári” Infinity), még mindig kb. 50 euróval kevesebbet fizetünk. Ez pedig nem kevés pénz. Hogy ér-e ennyit a gyönyörű forma, mindenkinek magának kell eldöntenie.

Az Infinity jelenleg két variációban kapható:

-Infinity 0.15 + 0.4 mm Two in One
-Infinity 0,15 SOLO
KépKépKép
B.Gábor
Hozzászólások: 85
Csatlakozott: 2011.03.19. 11:45

Re:Festékszóró pisztolyok 3.rész

Hozzászólás Szerző: B.Gábor »

Szervusztok!

Röviden bemutatkozom: Buza Gábornak hívnak, Budapesttől nem messze lakom és ha minden jól megy lassan befejezem az egyetemet. A makettekkel jó néhány éve foglalkozom, de egyenlőre - saját meglátásom szerint - elég lassan fejlődöm. Anno Matchbox makettekkel kezdtem a hobbyt és főleg repülőket építettem. Versenyre eddig még csak egyszer neveztem, de még sajnos nem tartok azon a szinten, hogy helyezést érjek el. :) Időközben áttértem az 1:35-ös II. világháborús harcjárművekre és hogy egy kicsit "különcködjek", elárulom: a szövetséges technika érdekel, nem pedig a német "nagymacskák".  ;)

Azért itt mutatkozom be, mert ehhez a cikkhez kapcsolódva szeretnék kérdezni, kérni valamit. Elolvastam Fülöp Sanyi (remélem jó a megszólítás  :) ) összes cikkét a szórópisztolyokról. Már évek óta használok szórópisztolyt, egy Chromax BD 135-öt. Biztos én vagyok az analfabéta, de én erről nem tudtam, hogy kínai gyártmány. Mindegy, a lényeg, hogy négy év után most lett elegem belőle. Folyton problémák voltak vele és eddig azt hittem, mindig én rontottam el valamit. Aztán a cikkek és a különböző kommentek elolvasása után úgy döntöttem, hogy beruházok egy minőségi pisztolyra.

Nem kevés fejtörés után arra jutottam, hogy beruházok egy Harder & Steenbeck Evolution (0.2+0.4 mm) STANDARD-ra, amihez persze vennék egy szett pótalkatrészt és azt a speciális dűzni tisztítót. A cikkek alapján ez a pisztoly életem végéig jó szolgálhat.

Nr. 1. Az első kérdésem arra irányul, hogy melyik csatlakozófejet kell megvenni hozzá, hogy csatlakoztathassam a kompresszorhoz? Most egy "nagyonhangosipari" kompresszort használok (ami sajnos szintén több sebből vérzik), de előbb vagy utóbb be szeretnék ruházni egy ilyenre: http://www.paplaszlo.com/airbrush_tarta ... sszor.html. Ehhez jók az EVO csatlakozói? Erre az információra mindenképpen szükségem lenne, mielőtt ezt a nagy beruházást megtenném.

Nr.2. A második kérdés, hogy mennyire ajánlott az obeelisk.com weboldal? Ekkora végösszegben külföldről még nem rendeltem, nyugodt szívvel rendelhetek innen, mik a tapasztalataitok? Mekkora átlagban a postaköltség? Lehet-e olyan kártyával rendelni onnan, ami nem dombornyomott? (A Jadarhobbynál pl. lehet, onnan már sokszor rendeltem.)

Előre is köszönöm a válaszokat!

Üdv:
Gábor
Avatar
liverpool
Hozzászólások: 1326
Csatlakozott: 2009.11.09. 20:04
Tartózkodási hely: Kompolt, Heves megye

Re:Festékszóró pisztolyok 3.rész

Hozzászólás Szerző: liverpool »

üdv!

én is az obeeliskrol rendeltem az evo 2in1-et, siman megjott 2 hét alatt a csomag. Nem volt vészesen drága sem, valami 34e vagy 36e volt az összköltségem asszem. a kártyát nemtom, régen nem lehetett csak dombornyomottal az biztos.
Who the f**k are Man Uniteeed, who the f**k are Man Uniteeed...
***
Nec timide, nec tumide.
Roland (Bf-109)
Hozzászólások: 3990
Csatlakozott: 2010.03.14. 16:15

Re:Festékszóró pisztolyok 3.rész

Hozzászólás Szerző: Roland (Bf-109) »

B.Gábor link írta:
Nem kevés fejtörés után arra jutottam, hogy beruházok egy Harder & Steenbeck Evolution (0.2+0.4 mm) STANDARD-ra, amihez persze vennék egy szett pótalkatrészt és azt a speciális dűzni tisztítót. A cikkek alapján ez a pisztoly életem végéig jó szolgálhat.
Sok sikert hozzá! ;)
KépKép
Avatar
Fülöp Sándor
Hozzászólások: 2007
Csatlakozott: 2009.09.14. 09:33
Kapcsolat:

Re:Festékszóró pisztolyok 3.rész

Hozzászólás Szerző: Fülöp Sándor »

Szia B. Gábor!

Az első kérdésre: A H&S pisztolyokat gyárilag NW 2,7-es gyorskuplung-csatlakozóval szerelik fel. Nem tudom, hogy az álatalad megjelölt kompresszoron milyen a csatlakozó?

A második kérdésre: az Obeelisk megbízható cég, nagyon sokszor rendeltünk onnan -általában a klubtársakkal közösen. Ennek az az oka -hogy az Obeelisk jelzése alapján (miszerint az általuk küldött pisztolyok közül több eltűnt a magyar postán...)- mindig biztosítással kértük a szállítást. De sajna ez a legdrágább forma. Így tehát csak javasolni tudom, hogy keress még valakit (vagy valakiket) a rendeléshez, hogy a postaköltség fajlagosan olcsóbb legyen.

Üdv.
KépKépKép
Mac
Hozzászólások: 1265
Csatlakozott: 2009.09.16. 18:57

Re:Festékszóró pisztolyok 3.rész

Hozzászólás Szerző: Mac »

Nem tudom, hogy mennyibe jönne ki rendelve, de a ww.neoart.hu árait nézted már? Lehet "akciósan" is vásárolni.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Mac 2011.03.21. 13:28-kor.
"Én nem mondam semmit. Hogy te almás Bozkovot értettél, arról én már nem tehetek."
A kávét le is lehet hozni! :)
Kép
KépKép
Tóth Tivadar
Hozzászólások: 283
Csatlakozott: 2009.11.06. 09:50

Re:Festékszóró pisztolyok 3.rész

Hozzászólás Szerző: Tóth Tivadar »

Szia Gábor!

Richárd barátommal mi is az obeelisk-től szereztük be az Evo two in one-t + egy quick fix memóriás tűhatárólót (ezt mindenképpen ajánlom hozzá!) a pisztoly 89.26 EUR, a quick fix 17.02 EUR volt + 29.00 EUR shipping (a két szetthez). Ha nem EU cégként rendeled akkor + helyi ÁFA is rájön. Kb. 1 hét alatt megjött gond nélkül.

Kompresszornak a Pap László félét használjuk - sima akvarisztikai szilikon tömlővel bekötve a pisztolyokat, gyorscsatlakozó nélkül. A nyári hónapokra még egy extra vizleválasztót ajánlok a pisztoly elé bekötni, tapasztalat szerint az igazán párás időben a kompresszorra kötött egység már enged át párát ami szépen ki tud csapódni a pisztolyban...

Üdv
Tóth Tivadar
Roland (Bf-109)
Hozzászólások: 3990
Csatlakozott: 2010.03.14. 16:15

Re:Festékszóró pisztolyok 3.rész

Hozzászólás Szerző: Roland (Bf-109) »

Mac link írta: Nem tudom, hogy mennyibe jönne ki rendelve, de a ww.neoart.hu árait nézted már? Lehet "akciósan" is vásárolni.
Szia!

Ezeknél az áraknál jóval-jóval olcsóbban... ;)
KépKép
Mortyi
Hozzászólások: 501
Csatlakozott: 2011.01.18. 18:54

Re:Festékszóró pisztolyok 3.rész

Hozzászólás Szerző: Mortyi »

Szia Gábor!

Lehet tudok segíteni H&S pisztoly ügyben keress meg magánban megbeszéljük!

Mortyi
Mortyi
B.Gábor
Hozzászólások: 85
Csatlakozott: 2011.03.19. 11:45

Re:Festékszóró pisztolyok 3.rész

Hozzászólás Szerző: B.Gábor »

Sziasztok!

Köszönöm a válaszokat mindenkinek!!

Fülöp Sanyi

Köszönöm, akkor megpróbálok érdeklődni, hátha akar rendelni más is. Igazából még kellene venni hozzá pisztolytartót, meg jó sok pótalkatrészt, meg ezen a biztosításon én is gondolkodtam. Enélkül biztos nem rendelném meg.

Mac

Igen, ez a neoart nem lenne rossz, de én drágábbnak látom, mint az obeelisket. Majd megnézem alaposabban, de csak estefelé lesz rá időm.

Tóth Tivadar

Én analfabéta vagyok az efféle műszaki dolgokhoz. A családom jelentős része légköbméter ember, de én csak joghallgató vagyok.  ;) Így szeretném megkérdezni, hogy mi az akvarisztikai szilikon tömlő? Gondolom a vízhez van köze.  :D Hogy csatlakoztatjuk ezt a Pap László féle kompresszorhoz?

Még egyszer köszönöm a válaszokat!

Gábor
Válasz küldése

Vissza: “Festés”