Műgyanta öntés.

szekich
Posts: 36
Joined: 2011.04.21. 02:26

Műgyanta öntés.

Post by szekich »

Üdv a kedves fórumlakóknak!
Azért indítottam ezt a témát mert a fórumon nem találtam ezzel a témával foglalkozó topikot, remélem jó helyre tettem, nekem ez az Építés topik tünt a leg logikusabbnak, de ha mégsem akkor elnézést, de gondolom a moderátorok akkor áttelepítik a megfelelőbb helyre!

El kezdett érdekelni ez a téma , hogy milyen módon lehetne a maketjeim egyes alkatrészeinek biztonsági másolatot készíteni pl. egy roncsolás imitálásánál ha elrontom akkor ne kerüljön számüzetésbe a polcra az egész kitt! A neten utána nézegettem és találtam is egy elég jó leírást, a mikéntről és hogy milyen anyagok kellenek hozzá. Forma guminak az RTV-515 + Beta-7 edző van a leírásban viszont nem találtam sehol ahol kapni lehetne illetve találtam róla olyan információt , hogy már nem is gyártják. Gyantánaka a Biresin G26A és G26B van leírva viszont ezt sem találtam sehol ahol kapni lehetne legalább is magyar boltot!
Elsősorban ebben kérném a segítséget, hogy hol lehet ezeket az anyagokat beszerezni és kb mennyiért illetve ha nem lehet akkor helyettük mit érdemes vagy lehet használni.
Illetve a témában jártas fórumozók észrevételeit, tapasztalatait  is szívesen olvasnám ebben a topikban had tanuljon belőle mindenki!
Üdv Szekich

Mac
Posts: 1265
Joined: 2009.09.16. 05:57

Re:Műgyanta öntés.

Post by Mac »

Beszerzésben keresd Varjú bácsit!
"Én nem mondam semmit. Hogy te almás Bozkovot értettél, arról én már nem tehetek."
A kávét le is lehet hozni! :)
Image
ImageImage

Varjú bácsi
Posts: 816
Joined: 2009.09.16. 05:34

Re:Műgyanta öntés.

Post by Varjú bácsi »

Üdv a fedélzeten!
Elég sok gyantát öntök, elsősorban a saját építésű cuccokhoz. Guminak a T-Silox DS gumiját használom, a hozzá tartozó edzővel. A kapható legkisebb kiszerelés 1kg gumi, hozzá 50ml edző, az ára kb. 6000.-Ft. Az edző kb. fél évig használható. Budán az Andor utcában van üzletük.
A Biresin gyanták forgalmazója a Polichem Kft, őket Szigetszentmiklóson találod. Én a Biresin G26-ot használom, ennek legkisebb kiszerelése 2x1kg, az ára kb.10000.-Ft. A gyanta felhasználhatósága felnyitás után kb. fél év.
Ha szükséged van kisebb mennyiségre, én el szoktam adni az általam vásárolt cuccokból azt a részt, amit előreláthatólag nem használok fel.
Two beer or not two beer ?!
Image

szekich
Posts: 36
Joined: 2011.04.21. 02:26

Re:Műgyanta öntés.

Post by szekich »

Köszönöm a gyors válaszokat!
Varjú Bácsival már felvettem a kapcsolatot!
Majd ha meg lesz minden hozzávaló és nekilátoka munkálatnak megírom majd a tapasztalataim és megpróbálom majd képileg is dokumentálni! :)
Üdv Szekich 

Lucky13
Posts: 134
Joined: 2012.02.13. 08:47
Location: Pécs

Re:Műgyanta öntés.

Post by Lucky13 »

Üdv Mindenkinek!

A segítségeteket szeretném kérni a következő problémában: van egy 1/48 as tamiya Mosquito makettem amely szállítás közben sérült dobozzal került hozzám. (valószínűleg ráléptek a postán mert palacsintára lapult dobozban érkezett meg :( ). Sajnos a makett kabinteteje és üvegezett orr része sínylette meg legjobban a dolgot. Ezeket szeretném újragyártatni átlátszó műgyantából. A kérdésem az lenne, hogy van- e esetleg valaki aki elvállalná nekem ezek elkészítését. Természetesen minden felmerülő költséget vállalok.

Egyébként az így készült kabintető van olyan jó minőségű mint a gyári?

Előre is köszönöm!
"Csak a Puffyn ad neked erőt, és mindent lebíró akaratot"

Üdv!
Gábor.

szekich
Posts: 36
Joined: 2011.04.21. 02:26

Re:Műgyanta öntés.

Post by szekich »

Ahoz, hogy ezt a két alkatrészt újra lehessen önte ahoz kell belőle 2 tökéletesen hibátlan darab ami ugyebár per pill nincs neked! Ha talász valakit aki kölcsön adja neked ezeket az alkatrészeket az öntés idejére akkor meg lehet csinálni és utána már csak találnod kell valakit aki rendelkezik víztiszta műgyantával és kiönti neked a darabokat, viszont mindenképp kell 1-1 mester darab a kellő alkatrészekről!!!
Keresd fel Varjú Bácsit talán ő tud majd neked segíteni!

tóbor
Posts: 386
Joined: 2009.11.07. 23:06

Re:Műgyanta öntés.

Post by tóbor »

Molnár Lajossal is felveheted a kapcsolatot (molnarlajos@colonial.hu vagy 20-455-3855). Nekem hibátlan kabintetőt öntött. A sérült darabokat valószínűleg helyre kell állítanod, de majd Ő megmondja.
[img"Te Ica bezártam én a Ignist?"[/img]

Lucky13
Posts: 134
Joined: 2012.02.13. 08:47
Location: Pécs

Re:Műgyanta öntés.

Post by Lucky13 »

Köszönöm a gyors segítséget!
"Csak a Puffyn ad neked erőt, és mindent lebíró akaratot"

Üdv!
Gábor.

szekich
Posts: 36
Joined: 2011.04.21. 02:26

Re:Műgyanta öntés.

Post by szekich »

Üdv a kedves topiktársaknak!
Ahogy ígértem a témával kapcsolatban megírom tapasztalataimat az első pár próbálkozás után!
Sikeresen beszereztem minden hozzávalót első sorban köszönet érte Varjú Bácsinak a két legfontosabb alapanyagért (forma gumi, gyanta)!!!

Elsősorban szeretném tudatni mindenkivel, hogy amiket most leírok csak a kezdeti tapasztalataim, nekem is sokat kell még gyakorolni és tapasztalatot szerezni ezen a téren is ezért nem lesz teljesen átfogó kis cikk csak azt írom le ahogy én csináltam az internetről, fórumokról és az itteni kollegáktól szerzett információk alapján, ezért valószínű, hogy nem feltétlen a legjobb, leg egyszerűbb vagy leg célra vezetőbb módon csináltam amit csináltam. Ezért kérem ha valamit kifelejtettem vagy valaki jobb, könnyebb megoldásokat ismer kérem ossza meg itt is majd!

Mindenek előtt leírom, hogy mit/miket használtam a folyamat során és hogy hol lehet beszerezni őket!

Image

- Keverő edény ez lehet bármi egy üveg edény, pohár vagy akár egy eldobható műanyag kávés pohár.
Ebbe keverjük majd a szilikont amit megkötés után könnyedén maradéktalanul el lehet belőle távolítani.

- Injekciós tű ebből is a rózsaszín színűt ami 1.2x40mm (ez a legvastagabb amit lehet kapni)
- Fecskendők 2ml, 5ml és 10ml-es
- Orvosi fa lapocska
- Közönséges egyszerű Hintőpor (patikai amiben nincs semmilyen illat vagy adalék anyag)
Ezeket minden patikában meg lehet vásárolni potom összegekért mindegyik tétel 5-10Ft/db ár körül van.

- Forma Gumi T-Silox DS hozzá való edzővel
- Biresin G26 két komponensű gyanta
Ezeket én Varjú Bácsitól szereztem be kisebb mennyiségbe mert boltban a legkisebb mennyiség 1 KG ami súlyos pénzekbe kerül és felbontás után ezeket az anyagokat fél éven belül fel kell használni mert bedöglenek.

Nagyjából ennyi lenne ami szükséges a munka megkezdéséhez, de ha esetleg valamit kihagytam kérem szóljatok!

Na akkor kezdjünk is neki!
Mindenek előtt készítenünk kell egy formaszekrény amibe öntjük majd a szilikont és tesszük a mesterdarabot ezt csinálhatjuk vastagabb rajzlapból vagy akár lego kockákból ha rendelkezésre áll!
Én az első megoldást választottam minekután a lego arzenálomon kamasz koromban túl adtam és hát trónörökössel se rendelkezem még akitől el lehetne kobozni egy kisebb mennyiséget így maradt a rajzlap! :)
Ezt az iskolában tanított palást kiterítéses módszerrel könnyen percek alatt elkészíthetjük lényeg, hogy  úgy mérjük ki, hogy a mesterdarab körül maradjon elég hely a formaguminak, hogy később stabil legyen a gyanta öntés során, ezek után celluxszal vagy más ragasztószalaggal összeragasztjuk figyelve a sarkokra az alján hogy ne legyen lyuk ahol kifolyhat a matéria!

Image

Image

Ezek után a mesterdarab az-az a klónozni kívánt alkatrész megfelelő előkészítése igen lényeges mert a forma gumi a hibákat is visszaadja így ha hibás a mesterdarab akkor a klónozót  darab is az lesz!
Ezek után egy öntő keretet kel csinálnunk ami két funkciót lát el ez tartja a mesterdarabot a formaszekrény közepén és ettől lesz az öntőcsonk helye is majd a kész szilikon formában is. (ezt az előző képen is látható)
Célszerű úgy kialakítani, hogy mind a 4 oldalán feltámaszkodjon az öntő szekrény falain. Én ezt ezért egy makett öntőkeretéből kivágott kereszt alakú részel oldottam meg ehhez ragasztottam az öntőcsonkot amihez már előtte hozzá ragasztottam a mesterdarabot. Az alábbi képen én elsőre két ilyen öntőcsonkot is ragasztottam a mesterdarabhoz ami jelen esetben egy Academy Tiger I. futógörgő felfüggesztés.
Ez később kiderült fölösleges mert csak nehezíti a forma kiszedését a már megkötött gumiból és csak 1 + hely ahol meg tud ragadni egy fránya levegőbuborék ami esetünkbe nem előnyös.
Illetve sikeresen el is rontottam az első öntést mert nem kevertem ki rendesen a szilikont így nem kötött megy egyenletesen így ment a kukába , de hát az első sosem úgy sikerül ahogy szeretnénk ugye! :)

Image

Na jöhet a forma elkészítése!
Többféle lehetőségünk van készíthetünk 1-2 vagy akár több részes formát is, de ebből én csak az 1 részest írom most le mert eddig csak ezt próbáltam ki!
Célszerű az elkészített forma szekrény méretei alapján kiszámítani köböléssel hány ccm így tudni fogjuk mennyi szilikonra van szükség és így nem lesz se túl sok se kevés , hogy utána keljen még keverni egy adagot, érdemes egy kicsivel többet bekeverni (azért nem írok pontos számokat mert ez persze függ a formaszekrény méretétől) mert ugye a keverő edényből meg a keverő pálcikáról se tudjuk teljesen az összes anyagot a szekrénybe juttatni így mindig lesz egy minimális veszteség de nem jelentős, de azért figyelembe kell vennünk azt is, hogy a mesterdarab is benne lesz a szekrényben ezért annak méretétől függően döntsük el hogy kell e az a +kicsi vagy sem.
Ha ez is megvan jöhet a kotyvasztás!
A kiszámolt mennyiséget pontosan kimérve a keverő edénybe tesszük ezt lehet mérőpohár segítségével vagy akár fecskendővel, én fecskendővel mértem ki a megfelelő mennyiséget mert nem volt itthon beáldozható mérőpoharam! A szilikonhoz ezek után hozzá keverjük a hozzá való edzőt ami a szilikon mennyiségének 5%-a tehát pl:10ml szilikonhoz 0.5ml edző kell ez a gyárilag megadott érték.
Én Varjú Bácsi tanácsára csak 3% edzőt használtam mert így több ideje van a levegőbuborékoknak a távozásra a szilikonból igaz így 12-14 órára nő a kötési idő.

Image

Image

Ahogy már korábban említettem az első formám készítését el rontottam mert nem kevertem elég alaposan össze a két komponenst ezért mikor már azt hiszed jó akkor keverd még egyszer annyi ideig és akkor tényleg jó lesz! :)
Az így kikever szilikont öntsük a formaszekrénybe, de ne az őszeset mert jön még bele a mesterdarab amit nem árt előtte ecsettel vagy egy fapálcika segítségével be kenni a szilikonnal főleg azokon a részeken ahol meg tud szorulni a levegő. Ezután belehelyezzük a formába és rátöltjük a maradék szilikont úgy, hogy teljesen ellepje!

Image

Miután megkötött teljesen jöhet a mesterdarab kiszabadítása!
Először leválasztjuk róla a forma szekrényt alkotó papírt utána egy éles szikével óvatosan hosszirányba elkezdjük körül vágni a mesterdarabot vigyázva ne karcoljuk szanaszét mert gondolom azért még szükségünk lesz rá főképp ha nem sikerült rendesen a forma és másikat kell csinálnunk.
Ne vágjuk teljesen körül csak a tetejétől azaz az öntőcsonktól haladva lefelé annyira, hogy ki jöjjön a mesterdarab. Ha kiszabadítottuk vegyük szemügyre a forma belsejét, hogy nem lettek e benne légbuborékok olyan helyen ahol nem kéne!

Image

Az én esetemben sajnos nem lett tökéletes a forma mert egy kis légbuborék megragadt egy kis helyen de esetemben szerencsére olyan helyen ahol az alkatrész hozzá lesz ragasztva a maketthez így egyáltalán nem fog látszani ezért maradt így és nem csináltam másikat!
Ezzel késsz is lennénk az öntőforma elkészítésével, jöhet a klónozás!

Először is a tűk előkészítése, hogy ne tegyen kárt a formánkba le kell vágni a hegyes részét vágó koronggal Proxon vagy egyéb multi tool eszköz segítségével és szépen sorja mentesre csiszolni.
Image

Ha ez megvan akkor a mesterdarabhoz viszonyítva meg kell saccolni mennyi gyantára lesz szükségünk, vagy ha valaki nagyon profi matekból akár ki is számíthatja, de én ennek bonyolultsága miatt inkább saccoltam! :)
Ha kigondoltuk mennyi gyantára lesz szükség akkor ahoz adjunk hozzá +1 ml-ert ennek okát hamarosan le is írom.
Készítsünk az asztalra magunk elé mindent ami kell szilikon forma egy kis edényke törlőkendő vagy akár papír zsepi illetve újság papír, tálca vagy valami amin a műveletet végezzük ha esetleg kifolyik a gyantából egy kevés ne az asztalra kössön rá, na nekem ez először kiment a fejemből, úgyhogy takarítgathattam az asztalt! Azért lényeges mindent kikészíteni mert a gyanta össze keverése után gyorsan kell majd dolgozni!

A megfelelő fecskendővel és egy tű segítségével lehetőleg tiszta új tűvel (semmiképp se azzal amit a szilikon edzőjéhez használtunk)
a kigondolt mennyiség 50%-át szívjuk fel a fecskendőbe az A komponensből, ha ez meg van akkor egy másik tűvel, hogy véletlen se juttassunk egyik komponenses üvegből a másikba anyagot felszívjuk a másik 50%-ot a B komponensből ezután levegőt szívunk a fecskendőbe, hogy össze tudjuk rázva keverni a két komponenst!

Image

Image

Amint összeráztuk a két komponenst gyorsan felrakjuk a lecsiszolt végű tűnket és a már kikészített kis tálkába kinyomunk egy keveset a gyantából, (ezért szükséges a +1ml) ezt azért kell megejteni mert a fecskendő csőrében nem keveredik össze a gyanta mert ott megragad az utolsó komponens illetve a tűből is eltávolítjuk így a levegőt!
Na ettől a mozzanattól kezdve gyorsan kell eljárni mert a gyanta igen gyorsan el kezd szilárdulni szóval kb van 35-40 másodpercünk hogy a fecskendőből a formába juttassuk a gyantát mert utána már el kezd be túrósodni és alig lehet kinyomni belőle.
Érdemes odafigyelni azokra a helyekre ahol a levegő meg tud szorulni én ezért először szétnyitva a formát azokra a helyekre nyomtam gyantát ezt követően összezártam a formát és a alulról azaz a tűt az aljáig lenyomva töltöttem fel a formát miközben húzzuk ki a tűt nyomjuk tovább az anyagot mert a tű is helyt foglal bent ezért kihúzás közben pótolnunk kell a maga után hagyott helyet!
Ha mindezzel megvagyunk akkor már csak várni kell! A gyanta öntéshez használt fecskendőt nem kell kidobni mert miután megszáradt a dugattyút kihúzva ki lehet tolni a csőrön keresztül így többször is fel lehet használni. Elvileg ha gyorsan dolgoztunk akkor a tűből is eltávolítható a gyanta egy másik fecskendővel történő levegő átnyomással illetve sajnos most nem jut eszembe , de Varjú Bácsi biztos kisegít majd valamiien oldószerrel is ki lehet pucolni a tűből a gyantát.

Image

A gyanta elég gyorsan köt így a türelmetlenebbek, 20-30perc múlva ki is vehetik a formából igaz ekkor még nem kötött meg teljesen, kicsit még lehet hajlítgatni, formázni akár deformálni is ezért óvatosan vegyük ki a formából ha ilyen hamar kivesszük! Egyébként az előzőleg kis tálkába kinyomott gyantán tudjuk nyomon követni, hogy a szilikon formában kb mien keménységű a formában, viszont azért azt vegyük figyelembe, hogy nyílt levegőn kicsivel jobban/gyorsabban köt mint a forma belsejében!

Image

Ekkor szembesülünk először a munkánk gyümölcsével, vegyük alaposan szemügyre a kész a klónt nem e maradt valahol levegőbuborék illetve a szilikon forma észre nem vett hibáit is jól láthatóan ki jönnek, de ha ügyesek voltunk és szerencsések akkor minden oké lesz, hozzáteszem nekem a 3-dik forma lett csak teljesen jó illetve kb a 3-4-ik öntésre sikerült tökéletes másolatot készíteni, szóval ezt is gyakorolni kell tapasztalgatni , de semmiképp ne vegye el a kedvét senkinek ha elsőre nem lesz minden tökéletes!
Végül de nem utolsó sorban a munkám eredményei:

Image

Image

Remélem azért sikerült hasznos dolgot hozzá tennem a fórumhoz eme hozzászólásommal és talán segítségére lesz másoknak is akik most szeretnének elkezdeni foglalkozni a gyanta öntés rejtelmeivel mint én is!
Üdv Szekich

Post Reply

Return to “Építés”